GMCB Opublikowano 8 Marca 2020 #301 Opublikowano 8 Marca 2020 witam.czy chodzi tobie jak ustawić żeby bojler grzało? Cytuj
Gazdecki Opublikowano 8 Marca 2020 #302 Opublikowano 8 Marca 2020 Zależy mi na obniżeniu ilości spalanego pelletu i zmniejszeniu okopcenia w piecu. Chyba ze przy tych ustawieniach i wyziębionym budynku ilość pelletu który spala piec jest normalna? Dziękuję za pomoc. Cytuj
GMCB Opublikowano 8 Marca 2020 #303 Opublikowano 8 Marca 2020 zrób zdjęcie wykresu pieca jak stygnie,i grzeje ;z lewej strony prawą strzałkom i powiększ.jakie masz ustawienia pracy i podtrzymanie?spala za dożo u mnie ze sterownikiem pok.max 15-20kg.na dobe Cytuj
Darekgra Opublikowano 8 Marca 2020 #304 Opublikowano 8 Marca 2020 (edytowane) @Gazdecki pokarze zdjęcie jak masz rozwiązane zasilanie sprzęgła wraz z rozwiązaniem ochrony powrotu kotla... Oraz resztę ustawień kotła, brak podłączonego czujnika spalin. Zdejmij pokrętła z zaworów 3d i wrzuć zdjęcia samych zaworów. Naczynie przeponowe podłączony do linii zasilania jednego obiegu podłogowego za zaworem 3D??? To bardzo źle. Edytowane 8 Marca 2020 przez Darekgra Cytuj
GMCB Opublikowano 8 Marca 2020 #305 Opublikowano 8 Marca 2020 kolego Darekgra ty masz podłączony czujnik spalin?w tych piecach czujnik spalin nie działa. Cytuj
Darekgra Opublikowano 8 Marca 2020 #306 Opublikowano 8 Marca 2020 No fakt przecież tu nie ma PID, więc czujnik spalin zbyteczny. Cytuj
teres Opublikowano 8 Marca 2020 #307 Opublikowano 8 Marca 2020 (edytowane) 6 godzin temu, Gazdecki napisał: Witam wszystkich użytkowników Kotła Stalmark Ekosilver :-) Mam do Was pytanie zgodnie z tematem tego forum:,,Początki,, od 5 dni jestem użytkownikiem pieca 19Kw i nie do końca jestem w stanie nad wszystkim zapanować. Czy Ty masz tam gdzieś wężownicę schładzającą? Bo jeśli nie, to Twój kocioł to potencjalna bomba. Przy okazji woda musi być miejska, a nie z hydroforu. Poza tym miejsce wpięcia naczynia też nieprawidłowe (pisał o tym @Darekgra Edytowane 8 Marca 2020 przez teres Cytuj
Gazdecki Opublikowano 8 Marca 2020 #308 Opublikowano 8 Marca 2020 Podaję ustawienia i zdjęcia: Temp. Kotła zadana 54st Hinesteza 10st Temp załączania pomp 40st Czas podawanua 8sek Przerwa podawania 15sek Siła nadmuchu 64 Praca pidtrzymania 4sek Przerwa podtrzymania 32sek Wentylator w podtrzymaniu 26 Tryb pracy: Grzanie podlogi i ogrzewanie domu. Mam dodatkowo grzejnik w garazu. Cytuj
Gazdecki Opublikowano 8 Marca 2020 #310 Opublikowano 8 Marca 2020 Wygląda na to ze węzownicy schladzającej brak. Cytuj
Darekgra Opublikowano 8 Marca 2020 #312 Opublikowano 8 Marca 2020 (edytowane) Że zdjęć wynika że masz jakieś trzy obiegi... Dwa na na mieszaczach i jeden z pominięciem mieszania tylko odrazu zasilanie z kotła....zz pominięciem sprzęgła. Co jest nim zasilane bo jest to obieg do rozdzielacza tego przy kotle widocznego na zdjęciach oraz dodatków wchodzi w podłogę za kotłem? Naczynie przeponowe od biedy jest ok , widać to ndopiero poprawnie na tych nowych zdjęciach, ale można by zrobić to lepiej. Tylko dlaczego kolory w rozdzielaczu są zamienione? A może nie tylko kolory?:) Edytowane 8 Marca 2020 przez Darekgra Cytuj
tommyp2 Opublikowano 8 Marca 2020 #314 Opublikowano 8 Marca 2020 Nie jestem fachowcem, ale musisz kogoś zapytać czy ta pompa na sprzęgle nie powinna być na powrocie? Cytuj
Darekgra Opublikowano 8 Marca 2020 #315 Opublikowano 8 Marca 2020 Nie bojler jest z innych rurek.. Zresztą tam jest na tym obiegu z pominięciem sprzęgła i rozdzielacz i bezpośrednio w podłogę rurka. Cytuj
teres Opublikowano 8 Marca 2020 #316 Opublikowano 8 Marca 2020 18 minut temu, Gazdecki napisał: Wygląda na to ze węzownicy schladzającej brak. Zapytaj instalatora dlaczego montuje układ absolutnie niezgodny z prawem i zdrowym rozsądkiem. Cytuj
GMCB Opublikowano 8 Marca 2020 #317 Opublikowano 8 Marca 2020 u mnie pompa jest na powrocie.temp.moja propozycja temp.zad 60st.hist.15st. praca 4/11/69% podtrzymanie 4/25/44% temp.wychodząca na podłogówkę 28-30st.za dobę powinno dogrzać podłog. Cytuj
Gość Visitor1230 Opublikowano 8 Marca 2020 #318 Opublikowano 8 Marca 2020 7 godzin temu, Gazdecki napisał: Przy ustawieniu temperatura zadana na kotle 55st, Co do instalacji to sie nie wypowiadam. Ale w kotle jest bardziej czarno niz w piekle. A to w kotle pelletowym nie ma prawa zaistniec. Zadana 55 °C dla kotla na paliwo stale to jego degradacja i produkcja sadzy. Powinna byc ustawiona 70 z histereza np15 a nawet 20. Wogole przy podlogowkach to powinien byc bufor. Wtedy mogloby byc ekonomicznie, czysto i taniej w eksploatacji. Sterowania Techa w kotle pelletowym nie widze. Duzo lepszym wyborem bylby tu Plum z sonda. Inna mozliwa przyczyna tej sadzy to zle nastawy dawka-przerwa-powietrze. Na chwile obecna Kolego wyrzucasz pellet kominem. Cytuj
Darekgra Opublikowano 8 Marca 2020 #319 Opublikowano 8 Marca 2020 (edytowane) Czarno w kotle jest między innymi dlatego że pali z podtrzymaniem. Ten ster ma możliwość obsłużenia sondy, tylko jako wyposażenie dodatkowe więc pewnie jest jej brak. Edytowane 8 Marca 2020 przez Darekgra Cytuj
Gazdecki Opublikowano 8 Marca 2020 #320 Opublikowano 8 Marca 2020 (edytowane) . 9 godzin temu, Darekgra napisał: Nie bojler jest z innych rurek.. Zresztą tam jest na tym obiegu z pominięciem sprzęgła i rozdzielacz i bezpośrednio w podłogę rurka. Ta 3 pompka z tego co pamiętam jest meszająca - będzie ganiała wodę do kranów z bojlera. Obecnie wodociąg w budowie wiec ta częsć instalacji nie jest obecnie obsługiwana. 9 godzin temu, teres napisał: Zapytaj instalatora dlaczego montuje układ absolutnie niezgodny z prawem i zdrowym rozsądkiem. Ustalę co i jak z wężownicą i dam znać Edytowane 8 Marca 2020 przez Gazdecki Cytuj
Darekgra Opublikowano 8 Marca 2020 #321 Opublikowano 8 Marca 2020 (edytowane) 27 minut temu, Gazdecki napisał: Ta 3 pompka z tego co pamiętam jest meszająca - będzie ganiała wodę do kranów z bojlera. Obecnie wodociąg w budowie wiec ta częsć instalacji nie jest obecnie obsługiwana. Ty w swojej instalacji to masz aż 5 pomp :) Zielona jest od grzania CWU (bojlera), a od "ganiania wody do kranu" jest najprawdopodobniej w miejscu zaznaczonym na różowo. od czego jest rozdzielacz zaznaczony na różowo lewy górny róg zdjęcia, oraz zasilanie podłączone równolegle z tym rozdzielaczem które idzie w podłogę za kotłem. W sumie to jest u ciebie wraz z obiegiem CWU jest aż 5 obiegów. co do tego rozdzielacza sprawdź jak masz dalej to podłączone bo zasilanie w nim jest podpięte do belki niebieskiej. Edytowane 8 Marca 2020 przez Darekgra Cytuj
ACE84 Opublikowano 8 Marca 2020 #322 Opublikowano 8 Marca 2020 Tak wlasnie wyglada ekosilver w pracy standard. Z Albo zainwestowac w czujnik pokojowy, albo bufor i prowadzic : grzejemy maxa w I wyłączamy. Ustaw podawanie do przerwy 3 do 12 z nadmuchem 70. Jesli kociol pracuje 24h/dobe w tych modelach trzeba zapomniec o tz. Podtrzymaniu. Cytuj
eliks Opublikowano 9 Marca 2020 #323 Opublikowano 9 Marca 2020 Panowie ja już dawno pisałem o tym że ten kocioł nadaje się tylko do ładowania bufora albo pracy w modulacji i odpalaniu od termostatu. Ten kocioł nawet w wersji 14KW nie potrafi sprawnie zejść do deklarowanej mocy minimalnej, zresztą jego jedno jajowy brat Defro Gamma ma dokładnie ta samą przypadłość i nie jest to tyle kwestia samej konstrukcji co palnika właśnie. No i te dźwięki jakie kocioł wydaje po sezonie użytkowania.... Jeśli chodzi o pracę w trybie modulacji to jest ok, nawet można zejść trochę z wiatrem przy trudniejszym pellecie. Ogólnie kocioł do bufora jak najbardziej, niedrogi, spory zasyp i samoczyszczący wymiennik. Cytuj
Gazdecki Opublikowano 9 Marca 2020 #324 Opublikowano 9 Marca 2020 9 godzin temu, Darekgra napisał: Ty w swojej instalacji to masz aż 5 pomp :) Zielona jest od grzania CWU (bojlera), a od "ganiania wody do kranu" jest najprawdopodobniej w miejscu zaznaczonym na różowo. od czego jest rozdzielacz zaznaczony na różowo lewy górny róg zdjęcia, oraz zasilanie podłączone równolegle z tym rozdzielaczem które idzie w podłogę za kotłem. W sumie to jest u ciebie wraz z obiegiem CWU jest aż 5 obiegów. co do tego rozdzielacza sprawdź jak masz dalej to podłączone bo zasilanie w nim jest podpięte do belki niebieskiej. Z tego co wiem mam: 1 obieg - podłogówka piętro 2 obieg - podłogówka parter 3 obieg - ganianie ciepłej wody żeby odrazu po otwarciu kranu była ciepła 4 obieg - podczas grzania wody np. W lato ciepłe mogą również być wszystkie grzejniki drabinkowe w domu (pralnia, 2xłazienka - na drabinkach termostaty) Rozdzielni w domu mam 4: 2 x podłogówka 2 x instalacja grzejnikowa, która jest zostawiona na tzw. Wszeli wypadek. Rozdzielacz lewy gorny rog to grzejniki piętro ale przez ten rozdzielacz chyba przechodzą grzejniki drabinkowe z piętra. Cytuj
Gazdecki Opublikowano 9 Marca 2020 #325 Opublikowano 9 Marca 2020 9 godzin temu, ACE84 napisał: Tak wlasnie wyglada ekosilver w pracy standard. Z Albo zainwestowac w czujnik pokojowy, albo bufor i prowadzic : grzejemy maxa w I wyłączamy. Ustaw podawanie do przerwy 3 do 12 z nadmuchem 70. Jesli kociol pracuje 24h/dobe w tych modelach trzeba zapomniec o tz. Podtrzymaniu. Rozumię że mogę na pompę do podłogówki piętro założyć sterownik pokojowy i umieścić go gdzieś na pietrze a na pompe podłogiwą parter drugi sterownik pokojowy i umiescic go np. W salonie? I sterować pracą pieca oddzielnie z piętra i oddzielnie z parteru? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi