Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Na Pellet + Bufor - Wady I Zalety

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy eksperymentuje odnośnie ustawień aby problem opisany wyżej z niedoczyszczającym się palnikiem wyeliminować.

Mam pytanie odnośnie parametru rozpalania zasypu wstępnego jak u was to wygląda 

W sterowniku techa fabrycznie mam 1:30 i z obserwacji wydaje mi się że to trochę mało i może tu też może być problem ponieważ do jeszcze nie spalonego pelletu dosypuje śweży pelet 

image.thumb.jpg.21177e4c74369c41c03aa9f6e4006644.jpg

Opublikowano

Jesli coś Ci to pomoże to u mnie wygląda to tak 

image.thumb.png.ae168361c0537155e8ae189ca8e74072.png

Co prawda inny sterownik, ale zasada może być podobna.

• test zapłonu-palnik sprawdza czy jest żar, jesli nie ma to czyści palnik i po skończeniu procedury zaczyna
  • podawanie - podaje pierwsza dawkę pelletu i włącza grzałkę która grzeje do momentu pojawienia sie płomienia
  • rozgrzewanie - czas w którym grzeje grzałka i nie działa wentylator, po tym czasie włacza sie wentylator z mocą ustawioną w parametrze moc nadmuchu rozpalania
  • rozpalanie - czas w którym palnik czeka na płomień. Ten czas zaczyna sie w momencie ruszenia czasu podawania a kończy gdy pojawi sie płomień, jesli nie, to dodaje kolejna dawkę pelletu mniejsza niz za pierwszym razem, jesli nie da rady, to trzecią a pózniej komunikat błąd rozpalania
  • rozżarzanie - czas gdzie następuje rozpalenie startowych dawek pelletu, u mnie po obserwacjach nieistotne, od razu przechodzi w tryb pracy 
  • Lubię to 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Nie zakładam tematu. Napiszę tutaj.

Mam 3d na podłogę plus mieszacz. Na grzejniki sam 3d z manualnym nastawem.

Kupiłem siłownik i czujnik temperatury ct4. 

W menu nie widzi dwóch mieszaczy. W opcji "sterowanie ręczne" są dwa i wszystko fajnie działa. 

Gdzie może być problem?

Pellux Compact 12kW. Sterownik Plum. Obsługuje 2silowniki +2 po podłączeniu dodatkowego modułu. 

Czujnik ct4. niby kompatybilny z Plum. 

Czujnik sprawny. Zamieniłem z istniejącym i obsługuje.

Wejście na czujnik do mieszacza nr 2 oznaczone tak jak na zdjęciu. 

Zaciski 26-27. Podpisane w schemacie M2/RS.

IMG_20251119_190710.jpg

Opublikowano

Ten siłownik z czujnikiem to do grzejników? Ten od podłogówki był wcześniej? W menu serwisowym ustawiłeś funkcje tych siłowników?

Opublikowano

Tak, mam na podłogę. Teraz chce jeszcze na grzejniki. Manualnie ciężko ustawić by było optymalnie. Zawód 3d z mieszaczem i siłownik zamontowany. 

Tak jak wspominałem, w trybie ręcznym sterownika wszystko śmiga. Jest pompa1, pompa2, mieszacz 1 otwarcie/zamknięcie, mieszacz 2 otwarcie/zamknięcie.

A w trybie pracy widzi tylko jeden mieszacz. Ten obecny.

Powinien go widzieć po podłączeniu ct4.

Opublikowano

jesli podłączysz pod zaciski 26-27 i ustawisz w ustawieniach serwisowych -> ustawienia mieszacza2->obsługa mieszacza2 cokolwiek innego niż wyłączony to bedzie okScreenshot2025-11-20at10-39-32ecoNET.thumb.png.e6fdcf2735b3ce0b1ccc739c3e1e5985.png

Opublikowano

Problem w tym że nie mam "mieszacz 2". Nie widzi go. Gdy pod te zaciski wpialem ct4 ten z podłogi to i "mieszacz1" zniknął. 

Opublikowano

A czy w trybie ręcznymi jak odłączysz ct4 , oba, to widzisz oba mieszacze? Co widzisz w trybie użytkownika po podłączeniu obu ct4? A co widzisz w trybie serwisowym?

Sorry za pytania, ale nie bardzo wiem gdzie patrzysz?

https://youtu.be/4tKry4Vh7OI?si=AwvkAEj80pIAQadY

Opublikowano

Wrzucam schemat 

IMG_20251120_175410.jpg

W trybie ręcznym są ustawienia dwóch mieszaczy. W trybie gdy kocioł pracuje czyli na głównym menu jest tylko jeden mieszacz. Nie tak jak na filmie który udostępniłes.

IMG_20251120_175624.jpg

IMG_20251120_175649.jpg

Opublikowano

Rozumiem też, że jak przepniesz czujnik ct4 z mieszacza 1 na mieszacz 2 to wtedy w tym menu serwisowym na zdjęciu nie ma ani mieszacza1 ani mieszacza2. W takim razie coś nie kontaktuje na stykach. Ta zielona część z tymi srubkami co przykrecasz kabelki jest wtyczką,  możesz ją wypiąć, ona bardzo mocno siedzi ale idzie ją wypiąć. 

Te styki 22 do 35 to jedna wtyczka

• Przydało się 1
Opublikowano

Zgadza się. Gdy przepne obecny ct4 który jest na podłogowce do styków 26-27 to znika mieszacz1. Nie widzi żadnych mieszaczy. 

Na dodatkowym module B jest mieszacz3. Także raczej nie muszę go dokupić by obsłużył ten który chce na grzejnikach.

Opublikowano

spróbuj wypiąć tą wtyczkę i wetknąć spowrotem, ona mocno siedzi i trzeba pomóc sobie płaskim wkrętakiem

wtczka.jpg

• Przydało się 1
Opublikowano

Dzięki. Spróbuję. Twoim zdaniem nie ma innej możliwości jak te styki 26-27?

Bo już myślałem że może źle wpinam.

Opublikowano (edytowane)
Cytat

nie ma innej możliwości jak te styki 26-27?

nie, nie ma innej możliwości.

Ale masz 3 inne możliwości

• zaśniedziała wtyczka
  • tzw. "zimne luty" przy gnieździe od tej wtyczki(można rozebrać cały moduł, nie odpinając kabli tylko wypinając te zielone wtyczki, a reszta na stole)
  • uszkodzona elektronika
Edytowane przez Gonzo19
  • Zgadzam się 1