Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Na Pellet + Bufor - Wady I Zalety

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy eksperymentuje odnośnie ustawień aby problem opisany wyżej z niedoczyszczającym się palnikiem wyeliminować.

Mam pytanie odnośnie parametru rozpalania zasypu wstępnego jak u was to wygląda 

W sterowniku techa fabrycznie mam 1:30 i z obserwacji wydaje mi się że to trochę mało i może tu też może być problem ponieważ do jeszcze nie spalonego pelletu dosypuje śweży pelet 

image.thumb.jpg.21177e4c74369c41c03aa9f6e4006644.jpg

Opublikowano

Jesli coś Ci to pomoże to u mnie wygląda to tak 

image.thumb.png.ae168361c0537155e8ae189ca8e74072.png

Co prawda inny sterownik, ale zasada może być podobna.

• test zapłonu-palnik sprawdza czy jest żar, jesli nie ma to czyści palnik i po skończeniu procedury zaczyna
  • podawanie - podaje pierwsza dawkę pelletu i włącza grzałkę która grzeje do momentu pojawienia sie płomienia
  • rozgrzewanie - czas w którym grzeje grzałka i nie działa wentylator, po tym czasie włacza sie wentylator z mocą ustawioną w parametrze moc nadmuchu rozpalania
  • rozpalanie - czas w którym palnik czeka na płomień. Ten czas zaczyna sie w momencie ruszenia czasu podawania a kończy gdy pojawi sie płomień, jesli nie, to dodaje kolejna dawkę pelletu mniejsza niz za pierwszym razem, jesli nie da rady, to trzecią a pózniej komunikat błąd rozpalania
  • rozżarzanie - czas gdzie następuje rozpalenie startowych dawek pelletu, u mnie po obserwacjach nieistotne, od razu przechodzi w tryb pracy 
  • Lubię to 1