Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Na Pellet + Bufor - Wady I Zalety

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Średnic nie zmieniaj, ATV 55 lub  na forum polecany jest ESBE, pomyśl jeszcze o separatorze powietrza na drodze między kotłem a buforem.

Opublikowano (edytowane)

Bofor 500. Pompa (obowiazkowo przy ATV) to rury 1 cal i taki sam zawor 50-55C do wyboru, separator nie potrzebny.

Edytowane przez PioBin
Opublikowano

Ja sugeruję ten separator, bo wiem jak było u mnie jak majster o nim zapomniał ( odpowietrzniki ciągle pierdzialy na buforach i bulgotało w kotle podczas pracy). Ale nie ja podejmuje decyzję.

Opublikowano

No separator może się przydać. Nie wiem jak to będzie właśnie bo powrót do kotła wychodzi mi trochę wyżej niż powrót z bufora ze względu że trochę muszę zaniżyć bufor względem kotła bo niskie pomieszczenie 

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, aparatowypl napisał(a):

Koledzy już niedługo przymierzam się do zakupu bufora i reszty elementów potrzebnych do przejścia ze sprzęgła.

Bufor 500  (555l rzeczywista) lub 700 (667l rzeczywista) kocioł 13 kw

Co do elementów montażowych waszym zdaniem co zakupić 

a) połączenie kocioł - bufor jaką średnicą ? Kocioł ma wyjście i powrót 1 1/2   Bufor tak samo 1 1/2  planowałem zejść na 1 1/4  a najtaniej to byłoby dla mnie (pozostałość materiału) zejść na 1 cal ale przy 1 nie wiem czy to będzie dobrze pracować 

Zawór ATV oczywiście będzie taki duży jak podpowiecie no i wącham się 50 czy 55 st

Napiszę w wymiarach w fi miedzi. A więc krótki obieg czyli kocioł -Atv [zasilanie i powrót] polecam rurką fi35.

Od zaworu ATV do bufora rurka fi28. Chodzi o to by mały obieg miał więcej wody, by temperatura idąca do kotła szybciej była wyższa.

Co do zaworu ATV bierz 60 stopni. Bufor jak się wychłodzi to na dole ma bardzo niską miał temp. i byś to minimum 50 stopni miał na powrocie.

Regulację przeprowadzisz pompką za ATV. Mam to przetestowane, i się sprawdza.

Co do bufora, dzisiaj doszedł mi mój. Pojemność ma 467l. 

Edytowane przez wuwok1
Opublikowano

Ja podłączyłem zasilanie kocioł/bufor 1.5 cala, powrót z bufora do kotła mam 1 cal. Zawór ATV kupiłem regulowany 55-70 stopni ale ustawiony jest na minimum czyli 55 stopni. Wszytko działa bardzo fajnie 

Opublikowano

Na połączenie kotła z buforem wystarczą w zupełności rury miedziane fi 28. Co innego gdybyś miał kocioł tak że 40kW, wtedy większe. Pamiętaj tylko aby pomiędzy zaworem ATV a wyjściem z kotła na bufor dać zawór (nie kulowy) celem tłumienia małego obiegu lub dać krótki odcinek rury fi 16.

Opublikowano

Jesteś niekonsekwentny, skoro dajesz wszędzie rury jak dla budynku 7 piętrowego, to dlaczego wstawiasz odcinek dużo cieńszy przy pompie, tam gdzie jest największy przepływ?

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Kolego, dla tej mocy kotła, dla takiej pojemności bufora dlaczego nie dasz od razu rur 4"? Jak szaleć to szaleć 😀

Rury 1"(28mm) wystarczą z nawiązką. Do bufora kupujesz redukcje 1 1/2 na 1" najlepiej czarne.

Pytałeś o ZZ.

U mnie na linii kocioł - bufor to jedyny ZZ. Więcej nie potrzeba

IMG-20181215-WA0006.jpeg

DSCN0220.JPG

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano

Nie, ale tym sposobem jak wyłączy się pompa kotłowa to działa grawitacja kocioł-bufor

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie

Układ będzie układem otwartym. Naczynie wzbiorcze do jakiej pojemności zwiększyć ?

Cały układ ok 750 l

Opublikowano (edytowane)

Ja mam układ zamknięty, więc nie podpowiem.

Poza tym, nowoczesny kocioł na pellet i układ otwarty?

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano

Kociołek kombinowany 

Ogniwo DS 13 z palnikiem Venma 16

Taki dwupaliwowy 😉 ale drugi sezon i węgla i drewna nie widział 

Opublikowano

Mam Esbe 55-70 dwa sezony i co można napisać. Działa, mając czujnik na powrocie można sobie dowolnie ustawić temperaturę powrotu w zakresie jego pracy. Ja i tak po wielu próbach ustawiania temperatury powrotu zostawiłem na minimalnej temperaturze. Powrót mam zawsze powyżej 50 stopni i tak mi pasuje. Kocioł suchy, zero skroplin w czasie rozpalania i osiągania zadanej temperatury. Pompę krótkiego obiegu( kotłową) mam ustawioną pierwszym biegu a start na 30 stopni. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Koledzy a przy tym moim układzie otwartym zz na zasilaniu bufora przed samym wejściem będzie  ewentualnie dobrym pomysłem przed cofaniem grawitacyjnym wody przez kocioł i grzania naczynia wzbiorczego ?

IMG_0738.jpeg

Opublikowano

U siebie mam zawory zwrotne na zasilaniu i powrocie między kotłem i buforem. Zawory są blisko króćców z bufora. U mnie to działa , nie występuje ucieczka ciepłej wody z bufora w stronę kotła. Może to przegięcie, dwa zawory zwrotne ale działa to i nie powoduje żadnych problemów w ładowaniu bufora 

Opublikowano

Jeden w zupełności wystarczy, ten na powrocie pomiędzy pompą a kotłem.

Czasami co za dużo to niezdrowo.

A gdzie wepniesz zasilanie zbiornika cwu?

Opublikowano

Zasilanie CWU prosto z kotła powrót przed zaworem zz zaraz na wejściu do kotła.

Funkcja CWU z kotła wodę grzeje cały rok

Opublikowano

W takim razie ZZ przy buforze u góry jest zbędny, wystarczy ten na powrocie.

Oczywiście jak bardzo tego chcesz i masz zbędną kasę oraz chcesz dołożyć potencjalne awarie i przecieki na dodatkowych łączeniach to kto Ci zabroni 🙂

Przemyśl jeszcze ten układ otwarty czy nie lepiej pozbyć się tego i zrobić układ zamknięty.

Opublikowano

Co do zaworów to ok. 
Co do zamknięcia układu to pewnie jeszcze to przemyśle jeszcze mam czas nie ukrywam że dużo o tym też myślałem