Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zakupiłem do kotła palnik Kipi 16Kw pracuje już drugi dzień :) . Zastanawiałem się jak precyzyjnie ustawić spalanie pelletu i wymyśliłem bardzo prostą i niedrogą metodę. Potrzeba tylko miernika uniwersalnego z termoparą do pomiaru temperatury ( taką na kabelku). Sondę umieściłem w komorze spalania , oczywiście nie w płomieniu tylko w okolicach drzwiczek tak żeby nie dotykał ścianek kotła tylko wisiał swobodnie w powietrzu. kabelek jest bardzo cienki i można delikatnie zamkną drzwiczki z palnikiem. Wyszedłem z założenia że spalanie jest idealne kiedy w komorze jest najwyższa temperatura dla poszczególnych mocy i tak wyregulowałem. Wczoraj regulowałem dmuchawę zwracając uwagę na żeby osiągnąć 100 % płomienia w rezultacie dla pełnej mocy miałem spaliny ok 120 stopni.. Dziś się przekonałem że nie jest to najlepszy sposób. Po regulacji temperatura spalin wzrosła o około 30 stopni.

post-44412-0-19949200-1509567739_thumb.jpg

Opublikowano

A co to ma wspólnego z sondą lambda?

Opublikowano (edytowane)

Jak w tytule :unsure: i wg mnie wcale nie gorsza.

Edytowane przez Darek21
Opublikowano

Sonda lambda mierzy zawartość tlenu w spalinach, a termopara temperaturę - jakoś nie widzę podobieństwa i zamienności stosowania ;)

Opublikowano (edytowane)

Zgadza się a o czym świadczy optymalna zawartość tlenu w spalinach? I co się wtedy stanie z temperaturą ?

Edytowane przez Darek21
Opublikowano (edytowane)

Żeby to miało jakiś sens to termoparę trzeba umieścić w odpowiednim miejscu by nie wychładzała go dmuchawa, odczytu nie fałszował deflektor itp..

Takie rozwiązanie ma SAS (czujnik żaru) ale to za mało bo przydał by się jeszcze ciepłomierz :D .

Edit.

Właśnie doczytałem ze chodzi o pellet, więc nie wszystko co napisałem może być prawdą dla palletu i tego palnika ;)

Edytowane przez krisgie
Opublikowano (edytowane)

Zgadza się a o czym świadczy optymalna zawartość tlenu w spalinach? I co się wtedy stanie z temperaturą ?

A ile to jest optymalna zawartość tlenu w spalin ach wg tego czujnika tlenu jaki montowales i skąd wiesz że jest optymalna? Najwyższe temperatury to są jak jest dużo tlenu w motoryzacji to tak działa, a w piecu dlaczego ma działać inaczej?

Optymalna ilość tlenu powoduje najbardziej efektywne spalanie, ale to nie oznacza najwyższej temperatury.

Edytowane przez esselite
Opublikowano

A jak na deflektorze będzie wyższa temperatura to źle ?

Chcesz ustawić odpowiednie spalanie by ciepła było jak najwięcej a zużycie opału jak najmniejsze.

Wiec wszystko co może fałszować odczyt będzie złe dla końcowych ustawień.

Opublikowano

Przy optymalnej zawartości tlenu temperatura spalania będzie najwyższą.

Nieprawda. W samochodach jeżdżących na ubogiej mieszance, czyli spaliny bogate w tlen, mają wypalane gniazda zaworowe z powodu zbyt wysokiej temperatury spalania, dlatego mierzy optymalizuje się skład mieszanki paliwowo powietrznej aby tego unikać.
Opublikowano

Jak kolega ma gniazda w kotle to rzeczywiście lepiej nie podnosić temperatury spalania.

Opublikowano

Mam taką sondę - wskaźnik dla ubogich, czy można prosić o wskazanie która wersja spalania wg trzech parametrów temp. spalin -niebieski, temp. CO-czerwony, i tlen - zielony na tych wykresach

jest właściwsza.

post-1489-0-73902900-1509576521_thumb.jpg

post-1489-0-31110500-1509576553_thumb.jpg

Opublikowano

No jeszcze raz zapytam przy jakim wskazaniu sondy uważasz temperaturę za najwyższą?

Opublikowano (edytowane)

Trochę kiepsko widać, ale z boku są wyskalowane osie dla parametrów i trzecia od prawej to zielona od tlenu.

Edytowane przez Duck
Opublikowano

A ja poszedłem za Twoją sugestią i teraz tak wygląda poziom tlenu na mojej sondzie dla ubogich.

post-1489-0-49277700-1509996115_thumb.jpg

post-1489-0-74879900-1509996142_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

A ja doszedłem do wniosku że palnik najlepiej pracuje na mocy maksymalnej , wykorzystałem że mam staroświecki obieg o dużej pojemności , ustawiłem temperaturę maksymalną na 65 histerezę na 20 i obserwuję. Wygląda obiecująco ;)  I jeszcze jakbym tej pary z komina nie widział to bym był zadowolony.

Edytowane przez Darek21
Opublikowano

Prosimy o szczegóły jak było mierzone.

Sondą lambda o znanej charakterystyce , kocioł nagrzany do 65C, temp spalin  150C, 

Pomiar Metexem 46XX- na zakresie 200mV, 4 miejsca po przecinku.

Sonda poprzednio była sprawdzana z analizatorem spalin, wskazania były prawie identyczne- mniej niż 10% różnicy w interesującym zakresie.

Do palnika  paliwo jest podawane porcjami i poziom tlenu ( napięcie) faluje w zależności od fazy spalania  takiej porcji

Mam pytanie  do kolegi Duck - jak robisz rejestrację tych wyników.

Opublikowano

Za pomocą darmowej SCADA - IGSS50Free i PLC Frisko, oczywiście 2s próbkowanie wnosi kolejne niedokładności, ale poglądowo da się wytrzymać.