Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sas Bio Efekt 23 Kw Tech St 550 Z Pid Pellet

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Możecie podać ustawienia pieca, bo z tego wychodzi ze na dobę spalanie 1 worek, mam podobny metraż i piec i nie zszedłem z 2 worków na dobę, na gen sezon spalone 5t berlinka 8mm.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Ale chyba spalanie 1 worek (15kg) na dobę to chyba nie realne jest. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Opublikowano (edytowane)

Hej, u mnie palenie od 5 października i na chwilę obecną mam 2850 kg do konca kwietnia nie dobije napewno do 3.  Spaliłem 2 tony lokalnego a te 850 to probuje rozne bo znalazłem skład gdzie maja oryginalne pellety( psp, red, maximer, olczyk, ed wood, lava itd.) probuje każdego zeby obadac różnice. Poczatkowo paliłem na pid ale w grudniu wyłączyłem i poszło palenie ciągłe. Regulator tech pokojowka, na dole mielismy długo 24 stopnie a pozniej trzymalismy 22,5 do 23 max. Poddasze nie uzywalismy w 2 pokojach grzejniki na 3 czyli na 21 stopni a w jednym na 2. Termometr na górze, na klatce miał cały czas 21 stopni. To nasza pierwsza zima mieszkalna. 

Piec ustawiony na w oparciu o posty Dziadka z tego tematu dostosowane do mnie bo posiadam piec 14 kw. 

Edytowane przez kezorbz
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kolego kezorbz, czy możesz podać swoje ustawienia pieca. Ja również mam 14 kw.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

O opale wydzieliłem tutaj: 

Opublikowano

Witam. Gdzie znajdę informację na temat połączenia pieca sas bio efekt z regulatorem pokojowym st 292 v2. Wyskakuje mi komunikat - "brak transmisji z reg. pokoj." Czy ktoś może mi pomóc co jest nie tak? Kanały sa te same fabrycznie ustawione na 35.

Opublikowano (edytowane)

zdejmujesz z tyłu pokrywę pod zasypem. czujnik się znajduje w takiej rurce, która wchodzi do pieca. na korpusie rurki jest śrubka, która trzyma ten czujnik. poluzuj ją i wyciągnij czujnik. wytrzyj go bo pewnie jest w sadzy i nie chce rozpalać pieca. i wytrzyj tą rurkę, w której znajduje się opisany czujnik. wsadź tam jakiś wycior i wyczyść środek tej rurki

Znalezione obrazy dla zapytania czujnik ognia sas bio efekt

obrazek zaczerpnięty z sieci pogladowo

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)
W dniu 9.10.2019 o 20:08, hacker82 napisał:

... zeby piec sas bio slim 23 kw podalczyc do wifi.

Z SASem doskonale współpracuje moduł WiFi RS firmy TECH https://www.techsterowniki.pl/p/wifi-rs

Mam go od początku uruchomienia kotła SAS BioCompact  i sprawuje sie doskonale.

Edytowane przez szczerba
Opublikowano

"P" oznacza załączone sterowanie regulatora pokojowego.

Opublikowano (edytowane)

to na pewno jest to :)

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Cześć

Panowie Wam też padają grzałki (zapalarki) w tym piecu? Mi juz druga padła :-(    ( a że jest nie tania szukam przyczyn)

Mariusz

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Punki7 napisał:

...Mi juz druga padła...

A w jakim czasie padły dwie?

Edytowane przez szczerba
Opublikowano (edytowane)

2,5 roku użytkowania. Jedna padła po 0,5 roku ( serwis wymienił na gwarancji) , a druga teraz...

Edytowane przez Punki7
Opublikowano

mi raz padła po przegrzaniu się pieca, stopił się kabel od czujnika ognia od osłony ślimaka.

to było na gwarancji, teraz odpukać działa

Opublikowano
W dniu 28.10.2019 o 20:17, Punki7 napisał:

2,5 roku użytkowania. 

Trochę za często! Ja mam kocioł dopiero rok i grzałka zapala bezawaryjnie, natomiast padł mi po 8 miesiącach czujnik ognia (wymiana na gwarancji). Co do Twojego problemu to napisz jeszcze jak długo u Ciebie trwa rozpalanie (od włączenia do wyłączenia grzałki)?

Opublikowano (edytowane)

Teraz Ci nie podam , bo czekam na grzałkę (rozpalam ręcznie- w Sasie nie mają -czekają na dostawę od producenta) .Piec niestety juz po gwarancji ( 2 lata) a na grzałkę dają tylko rok gwarancji,więc chyba tak to będzie się działo :-(

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

wygląda jak kawałek grubszego płaskownika. musi wejść w otwór zapalarki, więc chyba ciężko będzie coś dobrać innego

Edytowane przez Ryszard