Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sprawdzony Eko-Groszek.


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moim zdaniem , spiekalność żużlowa , bo o takiej mówimy , ma związek ze składem węgla ( relacji pomiędzy węglem pierwiastkowym a węglowodorami ) .

Węgle typu płomiennego ( 31 ) "papierowe" nie mają żadnych skłonności do spiekania , typu gazowo - płomiennego ( 32 ) - umiarkowaną , a typu gazowego ( 33 ) lub koksującego ( 34 , 35 ) to do spalania przez smakoszy.

Im wyższy typ węgla tym więcej zawiera smoły i tym wyższych wymaga temperatur do spalenia . Stąd spiekalność.

Doszukiwanie się związku pomiędzy zawartością popiołu i kamienia a spiekalnością jest pójściem na skróty i w niewłaściwym kierunku. A jak się jeszcze temu doda smaczek w postaci "ściemy" to efekt murowany.

Węgle typu Retopal lub Energo Standard czy Extra mają dużo popiołu ( od 10% w górę ) i w przypadku Energo sporo kamienia , a trzeba naprawdę sporo się przyłożyć , aby wygenerować spieki . Ale dla chętnego nic trudnego .

Pomijam oczywiście inne żródła spieków ( palnik , sposób prowadzenia kotła itp. ) gdyż w cytowanym materiale była mowa wyłącznie o zależności pomiędzy ilością popiołu i kamienia a zdolnością do spiekania.

Opublikowano

No też tak to zrozumiałem,  że popiół i kamienie = spieki.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Jasa napisał:

Moim zdaniem , spiekalność żużlowa , bo o takiej mówimy , ma związek ze składem węgla ( relacji pomiędzy węglem pierwiastkowym a węglowodorami ) .

Węgle typu płomiennego ( 31 ) "papierowe" nie mają żadnych skłonności do spiekania , typu gazowo - płomiennego ( 32 ) - umiarkowaną , a typu gazowego ( 33 ) lub koksującego ( 34 , 35 ) to do spalania przez smakoszy.

Im wyższy typ węgla tym więcej zawiera smoły i tym wyższych wymaga temperatur do spalenia . Stąd spiekalność.

Doszukiwanie się związku pomiędzy zawartością popiołu i kamienia a spiekalnością jest pójściem na skróty i w niewłaściwym kierunku. A jak się jeszcze temu doda smaczek w postaci "ściemy" to efekt murowany.

Węgle typu Retopal lub Energo Standard czy Extra mają dużo popiołu ( od 10% w górę ) i w przypadku Energo sporo kamienia , a trzeba naprawdę sporo się przyłożyć , aby wygenerować spieki . Ale dla chętnego nic trudnego .

Pomijam oczywiście inne żródła spieków ( palnik , sposób prowadzenia kotła itp. ) gdyż w cytowanym materiale była mowa wyłącznie o zależności pomiędzy ilością popiołu i kamienia a zdolnością do spiekania.

Jak dla mnie to ten człowiek nie wie o czym mówi, ale za to ma „wyczucie” medialne. (Edit: mówię tu oczywiście TV Tychy)

Przecież on tam stwierdza w pewnym, że spieki popiołowe powstają z popiołu - świetne odkrycie, bardzo dziękujemy.

Każdy popiół może się spiec, to zależy od temperatury płynięcia popiołu. Jeśli zaczyna się robić spiek wielkości arbuza, to znaczy ni mniej ni więcej tylko tyle, że trzeba obniżyć dmuchanie i podawać węgiel częściej w krótszych okresach czasu. 

Poza tym to bardzo ciekawe - nie dawno zrobil ewdientnie sponsorowaną recenzje Najlepszy Ekogroszek, a teraz po nich pojechał.

I co ciekawe ani razu nie wypowiada nazwy „Czarna perła”, mimo że odnosi sie do niego. Najwidoczniej KTK go postraszyło, sam doskonale wie, że nagrał tendencyjną recenzje, rzucał wartościami z kosmosu (typu 30% popiołu, albo zdziwienie, że para wodna mu osiadała na kominie jakby to było nienormalne) a spalanie i spieki doprowadził do ekstremum całkowitego.

Dla mnie to jakiś nawiedzony oszołom, niech on lepiej wróci do nagrywania i męczeni świadków jehowy

Edytowane przez lubelskisamuraj
Opublikowano

Widziałam ten film z kalafiorami wielkości grzyba atomowego i popiołem ponad normę, po prostu gość nie umie ogarnąć kotla, ja palę ta Cz.perłą i nic mi się takiego nie dzieje chociaż palę z pidem ale na rynnie, popiołu jest do 10%, w zależności jaki worek.

  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Nie oglądałem poprzednich filmików ale jeżeli są równie merytoryczne , to chyba lepiej .

Każdy może się mylić ,  ale żeby publicznie zarzucać "ściemnianie" to trzeba być naprawdę pewnym swoich racji i dobrze merytorycznie przygotowanym. Pomijam kwestię kultury wypowiedzi.

W tym przypadku to chyba ani jedno ani drugie.

Opublikowano

Panowie czy Skarbek z Piekar mocno brudzi kocioł ? Paliłem te zime Wesołą i pali sie super, ale czarnow piecu...

Opublikowano
19 minut temu, Jasa napisał:

Nie oglądałem poprzednich filmików ale jeżeli są równie merytoryczne , to chyba lepiej .

Potrafisz merytoryczniej, z większą wiedzą to miej odwagę i pokaż to !!!

Opublikowano

@Oldek to nie powód żeby minusowac. Nie każdy musi robić film, żeby udowadniać brednie. 

 

@pafiik Piekary trzymają poziom. Mam też nową dostawę i jest bardzo fajnie. 

Opublikowano
4 godziny temu, lubelskisamuraj napisał:

Dla mnie to jakiś nawiedzony oszołom, niech on lepiej wróci do nagrywania i męczeni świadków jehowy

Minusa dodałem to powyższe przemyślenie. Nie mi oceniać czy ktoś wie co to Ri, a ktoś inny jeszcze lepiej wie.

Opublikowano

Minus oznacza "nie zgadzam się" to niby dlaczego nie minusować. ( to wypowiedzi @eliks)

Przede wszystkim trzeba odróżnić spieki żużlowe od koksowych. Te pierwsze związane są z temperaturą mięknięcia bądź topnienia popiołu a koksowe od liczby Rogi.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Obejrzelem sobie ten film do konca. Pan inzynier gornictwa dobrze kombinuje ale totalnie bladzi. Zaczynajac od kotla. Zafundowal sobie kociol z generatorem sadzy w postaci rusztu wodnego. Druga sprawa deflektor. Jest za nisko. I spelnia swoja role jak kwiatek przy kozuchu. Pan narzeka na spieki zuzlowe twierdzac ze spieki koksowe nas nie interesuja. Bzdura. Dzwoni mu dzwon ale nie wie w jakim kosciele. Spiek koksowy jest bardziej niekorzystny niz zuzlowy. Tworzy sie w glebi retorty i to on moze zablokowac slimak. Pozbyc sie problemu mozna tylko czesto podawajac wegiel w odpowiednim odstepie. Czyli lepiej 5 sek na 50 niz 10 na 100. I oczywiscie moc na palniku w dol. Spiek koksowy bedzie wtedy rozbijany i ma szanse sie spalic.Alo niewiele z niego zostanie w postaci drobnicy. Pomocne przy tym bedzie posiadanie palnika z korona obrotowa. Jest tez to jedyny przypadek gdzie przewymiarowanie kotla, palnika wykazuje swoje zalety. Jak widac oprocz ewidentnych wad tego kotla Pan inzynier nie umie palic ( albo nie ma o tym wiele pojecia). Jago podstawowy problem ze spiekiem zuzlowym jest latwy do rozwiazania. Trzeba postepowac podobnie jak przy spieku koksowym tylko do tego wywalic ten swietny deflektor, ktory to odbija cala temperature w kierunku paleniska. Dajac tym dobre warunki do powstawania spiekow zuzlowych. Wywalic z tego kotla ruszt wodny, deflektor podwiesic tak zeby plomien ledwo go dotykal, odpowiednio prowadzic palnik i po problemie. 

Opublikowano

No i to jest rzeczowa odpowiedź a nie jakieś brednie!

Gość Visitor1230
Opublikowano

Najgorsze Eliks jest to, ze tacy szamani rozpowszechniaja tego typu czary mieszajac ludziom w glowach. Dla mnie to edukacja wsteczna. Jezeli ktos chce sie dowiedziec czegos w temacie odsylam na strone Zawijanow. Tam o spiekach jest wszystko. I to sa informacje  od fachowcow a nie czarodziejow spalania wegla. Najbardziej Pan inzynier rozwalil mnie twierdzeniem, ze spiekalnosc zuzlowa ( nawet nie umial tego nazwac) scisle koreluje z iloscia popiolu 2smiech2.gif

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Oldek napisał:

Potrafisz merytoryczniej, z większą wiedzą to miej odwagę i pokaż to !!!

Ot i merytoryka.

Mógłbyś konkretniej ?

Edytowane przez Jasa
Gość berthold61
Opublikowano

Parametr Ri do podajnika to tak po trosze ściema choć nie do końca bo np zrobiony ekogroszek z węgla koksującego o wysokim Ri nie ma płomienia tylko żar i to do końca nie jest pożądane , bo na każdy kociołek jest info że paliwo ma być typu 21 lub 32 więc jakiekolwiek problemy bierzesz na siebie , ale dla chcącego da się palić bezproblemowo choć ja to spalałem na palniku pancerpola tym najmniejszym maleństwie i nie wiadomo jak by to szło na innym palniku , być może by i nie szło tego nie wiem ale wiem że kilku palaczy z naszego forum spalało Rydułtowy czy Marcela z dobrym skutkiem , teraz się zastanawiam czy aby nie kupić na następny sezon chociaż tonę odsiewki Rydułtów bo nie muszę 60 kg zasobnika zasypywać co 4 doby (Retopal) tylko co 6-7 dób (Rydułtowy) a to już daje oszczędności  .

Opublikowano
18 godzin temu, lubelskisamuraj napisał:

Jak dla mnie to ten człowiek nie wie o czym mówi, ale za to ma „wyczucie” medialne. (Edit: mówię tu oczywiście TV Tychy)

....

Dla mnie to jakiś nawiedzony oszołom, niech on lepiej wróci do nagrywania i męczeni świadków jehowy

Jakby ktoś pytał, to dałem lubelskiemusamurajowi minusa za m. in. powyższe cytaty. Niniejsze forum jest jak mi się wydaje forum stricte tematycznym i nawiązywanie do pozaforumowej działalności osób, których opinie są rozważane nie ma nic do rzeczy i nie powinno mieć miejsca. Jeśli kolego , vloger z TVTychy nadepnął Ci czymś na odcisk, do sprawę załatw z nim, poza dyskusją o żużlu i popiele.

Poza tym, trzeba mieć miarę i znać poziom swojej wiedzy. W temacie żużlowania węgla i jego wpływu na znacznie bardziej poważne procesy niż nasze spieki na retorcie, powstała wcale pokaźna biblioteka opracowań, napisano sporo prac magisterskich a temat nadal jest badany.  Wyskakiwanie, jak to zrobił kol. lubelskisamuraj z wklejoną mądrością: "Jeśli zaczyna się robić spiek wielkości arbuza, to znaczy ni mniej ni więcej tylko tyle, że trzeba obniżyć dmuchanie i podawać węgiel częściej w krótszych okresach czasu."  to nic innego jak poinformowanie nas o odkryciu na miarę "...a we Francji jedzą żaby". Pomijam już fakt, że fraza "...podawać węgiel częściej w krótszych okresach czasu."  jest bez sensu.

Opublikowano

Cemol , trudno się z Tobą nie zgodzić , choć uważam  , że powinniśmy zachować większy umiar we wzajemnym obdarzaniu się minusami.

W końcu tworzymy tu na forum coś w rodzaju tematycznej rodziny ( przepraszam za zbytni patos ) i wystarczy po prostu zwrócić uwagę interlokutorowi.

Dawanie klapsów można zostawić na poważniejsze sprawy.

A błędy zdarzają się każdemu.

Opublikowano
35 minut temu, Jasa napisał:

Cemol , trudno się z Tobą nie zgodzić , choć uważam  , że powinniśmy zachować większy umiar we wzajemnym obdarzaniu się minusami.

OK, może masz i rację, minusa usunąłem.

Opublikowano

Będę próbował kilka węgli bo  jednak szukam dla Skarbka alternatywy? Cena 1200 to trochę dużo. 

Czy możecie coś polecić co trzyma parametry i spieki są do zaakceptowania?

Na razie będę próbował Sztygar Ultra i Diablo niebieski. Dobry trop?

Opublikowano

Bartex Gold

Opublikowano

Sztygar polecam no i Skarbek z Piekar 

Opublikowano

Witam,

Zastanawiam się na kolejny sezon grzewczy między zakupem ekogroszku z  Chwałowic a Energo extra, który z nich polecacie i czy ich wartość opałowa  jest wystarczająca na mrozy czy trzeba będzie się zaopatrzyć na taką pogodę w jakiegoś Golda?

 

Gość berthold61
Opublikowano

Chwałowice to wiesz że masz Chwałowice jak ci nie wycyka przewoźnik a te nazwy dziwaczne goldy czy tam inne to tak samo może być Chwałowice , kutfa nawymyślają tych nazw aby zmylić przeciwnika , to powinno być zabronione w przypadku Polskiego ekogroszku , podać nazwę kopalni na worku to chyba nie jest wstyd co ?  dla tak zwanych w cudzysłowiu PRODUCENTÓW ekogroszku.

Opublikowano

Ale dużo z nich miesza coś z czymś i wtedy zamiast "chwalowice z jakimś dziadem" masz na opakowaniu "czarny kocur" ;)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.