mbogucki Opublikowano 23 Stycznia 2018 #201 Opublikowano 23 Stycznia 2018 W dniu 23.01.2018 o 08:41, shogunzlasa napisał(a): Hej, pozwolę sobie wtrącić swoje przysłowiowe 3 grosze. Ktoś pytał o STABEK - zamawiałem chyba w listopadzie lub początkiem grudnia - jest to rusek, ten sam co Czarna Perła tylko bardziej przesiany, grubszy i dojechał faktycznie suchy jak zapowiadano. Worki porządne, grube, w sam raz na popiół :) Jak ktoś potrzebuje suchego opału na już w środku zimy - jest OK. Co do spalania - żużluje, ale do przeżycia - nie można przesadzać z powietrzem. Śledzę trochę wątków o paliwie z których wynika, że: TAURON to tragedia (mam i potwierdzam, mieszanka pół na pół siana i koksu. By dopalić koks popiół się mocno żużluje). Są 2 rodzaje - mieszanka 50/50 i 60/40 - obie do d**y. Jakby były po 500 zł może by i człek nie narzekał... WESOŁA - na ten sezon może spiekać bo wydobycie z różnych miejsc i trzeba go z czymś mieszać i czar węgla pryska... Ekogroszek PIEKLORZ - tutaj też może być już mieszanka węgla. Nie wiadomo też co się pod tą nazwą kryje, bo odmian tego bez liku. Ekogroszek SIBUGOLPL - rusek, ale trochę inny niż czarna perła - trochę mniej mocy, ale dużo lepsze spalanie i popiół - ogólnie polecany. Teraz jakieś problemy (nie dało się zamówić) - nawet strona dziś nie działa. Podobno kontakt też OK. Może być mokry. Oryginalny SKARBEK (zielono czarne worki) - opał bardzo dobry, polecany, drogi jak fix. Ale tutaj są chyba 2 rodzaje - Piekary i BOBREK RETOPAL z PGG - opał i dostawca OK. Żużluje przy nadmiarze powietrza, może dojechać mokry. CZARNA PERŁA / STABEK - Ruski, stabek suchy, przebrany, czarna perła też OK ale może być mokra zimą (nawet bardzo). Jako opał - lubi żużlować podobnie jak retopal, ale ogólnie OK. VARMO pellet - polecają do spalania na SV200 - na retorcie u mnie było gorzej. Podejrzewam, że trzeba palić to na PIDzie, z dobrym deflektorem i małym nadmuchem. Suche jak pieprz. Ale lepiej wziąć najpierw ze 3-4 worki i próbować jak mówię. Z większą ilością powietrza wychodzi żużel i pyli się to po całym kotle niemiłosiernie. BARTEXy - GOLD / SILVER - są OK tylko woda w worku. Brunatny to raczej tylko do ciepłej wody na lato, RUBIN - nieopłacalny. ZAGÓRSKI / DIABLO - ruski - chyba odpowiedniki sibugola, nie perły - do potwierdzenia. Czyli w miarę OK - nie wiadomo jak ze suchością. SOWY / WILKI / BOCIANY / LISY / ŁOSIE / KUNY i NIEDZWIEDZIE - ze sklepu tani opał to porażka, markietowe też tyłka nie urywają - lepiej odpuścić za tą cenę. Często mieszanka nie wiadomo czego, woda się leje strumieniami. DRAGONy z markietów podobnie. EKOBRAN - kolejny rusek - nie wiadomo jak z suchością i spalaniem - chyba podobny do perły SZTYGARY i inne z KUP PAN WYNGIEL - węgiel ogólnie OK, ale mokry, ostatnio jakieś kamienie - ale kontakt OK i w razie czego jakąś reklamacje też uwzględnią. EKORET - węgiel OK, cena zabójcza Jakby co prostujcie - dajcie znać o zagórskim jakby ktoś tym palił. Jeszcze pytanie o BOBRKA - jak z nim na ten czas? W końcu ktoś bardzo dobrze podsumował obecną sytuację z ekogroszkiem. Z opiniami groszków, które opisałeś i które paliłem zgadzam się w 100 procentach. Cytuj
bpiter79 Opublikowano 23 Stycznia 2018 #202 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Prawdziwy Pieklorz jest tylko z Chwałowic. Tylko oni mają koncesję na używanie nazwy, bo spełnia normy. Palę nim od września i pali się bezproblemowo. Kupowany oczywiście prosto z kopalni, więc mam pewność co kupuję. Cytuj
form Opublikowano 24 Stycznia 2018 #203 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Pewność masz, gdy jesteś po załadunku na grubie siedzisz na tym węglu i pilnujesz ;) Niejeden transport w Polsce 'prosto z kopalni' przejeżdża przez skład węgla, a po szybkim przeładunku z papierami z kopalni jedzie do klienta. I w papierach data godzina wszystko gra, bo przeładunek to 5 minut roboty, a 100-200 zł zysku na tonie :) Tu jest Polska. 1 Cytuj
damdam Opublikowano 24 Stycznia 2018 #204 Opublikowano 24 Stycznia 2018 teoretycznie tak może być, ale nie masz pewności, że każdy tak robi, to jest właśnie Polska!!! Cytuj
lechumb Opublikowano 24 Stycznia 2018 #205 Opublikowano 24 Stycznia 2018 A palił ktoś PowerMax od SamBudRol. U mnie jest po 1000zl za tone podobno z wniesieniem w wyznaczone miejsce. Oplata to brać? Cytuj
Rober528 Opublikowano 24 Stycznia 2018 #206 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Najmniej to zdrożała Czarna Perła teraz jest po 759, zaś w lipcu 2016 była po 730. Powtarzalność produktu w miarę ok. Cytuj
mbogucki Opublikowano 25 Stycznia 2018 #207 Opublikowano 25 Stycznia 2018 W dniu 23.01.2018 o 21:22, bpiter79 napisał(a): Prawdziwy Pieklorz jest tylko z Chwałowic. Tylko oni mają koncesję na używanie nazwy, bo spełnia normy. Palę nim od września i pali się bezproblemowo. Kupowany oczywiście prosto z kopalni, więc mam pewność co kupuję.To mam rozbieżne informacje, bo pewien sprzedawca Pieklorza z allegro twierdzi , że to Chwałowice nie spełniają norm i straciły status Pieklorza... Cytuj
bpiter79 Opublikowano 25 Stycznia 2018 #208 Opublikowano 25 Stycznia 2018 To wejdź sobie na stronę PGG. W zakładce sprzedaż węgla poszukaj ruch Chwałowice. Pokażą ci się wszystkie sorty tam sprzedawane. Oni raczej nie kłamią, a twój sprzedawca.....? Cytuj
mbogucki Opublikowano 25 Stycznia 2018 #209 Opublikowano 25 Stycznia 2018 (edytowane) To nie jest mój sprzedawca, ja tylko przytoczyłem to co jest napisane w ofercie pewnego dostawcy. Mogę wiedzieć ile płaciłeś za swój ekogroszek i czy był problem z wilgocią? Edytowane 25 Stycznia 2018 przez mbogucki Cytuj
konwera007 Opublikowano 25 Stycznia 2018 #210 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Wczoraj zamówiłem Czarną Perłę za 779zł z kurierem. 2 miesiące temu kupiłem Eko niby z wesołej i było bardzo dobrze. Po miesiącu powtórka ale inna dostawa i dramat jak cholera. Myślę że z tą perłą już gorzej nie będzie... Cytuj
bpiter79 Opublikowano 26 Stycznia 2018 #211 Opublikowano 26 Stycznia 2018 W dniu 25.01.2018 o 15:06, mbogucki napisał(a): To nie jest mój sprzedawca, ja tylko przytoczyłem to co jest napisane w ofercie pewnego dostawcy. Mogę wiedzieć ile płaciłeś za swój ekogroszek i czy był problem z wilgocią? Ja kupowałem w sierpniu po 725zł. Potem cena skoczyła na 800, teraz jest po 720zł. Był wilgotny, jak to z kopalni, ale przesechł na słońcu w tydzień. Nie mam dużo miejsca na węgiel w kotłowni, więc zsypuję po ok 1300 kg. Reszta leży na dworze pod plandeką. Niestety przez cztery miesiące znowu trochę naciągnął wilgoci. Cytuj
szajan Opublikowano 27 Stycznia 2018 #212 Opublikowano 27 Stycznia 2018 I ja pochwalę RETOPAL-a z pgg ; groszku używam nie długo (4-ty sezon), początkowo próbowałem pieklorza, ale chyba miałem podróby, kupiłem Retopala u licencjonowanego dostawcy i tak zostało, ostatnia dostawa bezpośrednio z kopalni. Dostawy w workach foliowych są wilgotne, ja przy składowaniu w piwnicy rozcinam worki - pomaga Cytuj
ihmoteb Opublikowano 28 Stycznia 2018 #213 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Kupował ktos ekogrosze ak aby spełniał normy producenta pieca np w moim defro są takie: wartość opałowa >28 MJ/kg, wilgotność ≤11%, zawartość części lotnych 15%-30%, zawartość popiołu 2-7% bo przeglądałem i jest problem z zawartością części lotnych... każdy ma powyżej 30% Cytuj
GieldaPaliwcom Opublikowano 29 Stycznia 2018 #214 Opublikowano 29 Stycznia 2018 W dniu 25.01.2018 o 01:50, mbogucki napisał(a): To mam rozbieżne informacje, bo pewien sprzedawca Pieklorza z allegro twierdzi , że to Chwałowice nie spełniają norm i straciły status Pieklorza... KW sprzedała Chwałowice i to jest powód braku tego sortymentu Cytuj
audilhr Opublikowano 30 Stycznia 2018 #215 Opublikowano 30 Stycznia 2018 W dniu 25.01.2018 o 15:10, konwera007 napisał(a): Wczoraj zamówiłem Czarną Perłę za 779zł z kurierem. 2 miesiące temu kupiłem Eko niby z wesołej i było bardzo dobrze. Po miesiącu powtórka ale inna dostawa i dramat jak cholera. Myślę że z tą perłą już gorzej nie będzie... kolego daj znac jak ta czarna perła bo też bym kupił Cytuj
damdam Opublikowano 30 Stycznia 2018 #216 Opublikowano 30 Stycznia 2018 W dniu 29.01.2018 o 22:47, GieldaPaliwcom napisał(a): KW sprzedała Chwałowice i to jest powód braku tego sortymentu ?????????? Cytuj
konwera007 Opublikowano 30 Stycznia 2018 #217 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Dzisiaj przyszła czarna perła. Worki na zewnątrz czyste. W środku granulacja ok. Wilgotny jest ale myślę że mniej niż innych producentów co kupowałem u lokalnych sprzedawców. Za parę dni dam znać jak się pali bo dzisiaj zasypię zbiornik. Cytuj
Gość Opublikowano 31 Stycznia 2018 #218 Opublikowano 31 Stycznia 2018 W dniu 29.01.2018 o 22:47, GieldaPaliwcom napisał(a): KW sprzedała Chwałowice i to jest powód braku tego sortymentu Idź już stąd i nie wypisuj pierdół, dobrze? Cytuj
bpiter79 Opublikowano 31 Stycznia 2018 #219 Opublikowano 31 Stycznia 2018 W dniu 29.01.2018 o 22:47, GieldaPaliwcom napisał(a): KW sprzedała Chwałowice i to jest powód braku tego sortymentu :D :lol: dobre, dobre. Cytuj
konwera007 Opublikowano 1 Lutego 2018 #220 Opublikowano 1 Lutego 2018 Po dwóch dniach palenia czarna perła myślałem że będzie gorzej a jest ok. Może trochę żużuje ale za 780zł można przymknąć oko. Cytuj
Gość Oldek Opublikowano 1 Lutego 2018 #221 Opublikowano 1 Lutego 2018 A jak zużycie tej perełki w porównaniu do poprzedniego poprzedniego paliwa? Popiołu z 10% czy więcej? Cytuj
Dominoo Opublikowano 1 Lutego 2018 #222 Opublikowano 1 Lutego 2018 u mnie z czarnej perły zamówionej we wrześniu gnój we workach do tej pory i masa spieków Cytuj
konwera007 Opublikowano 1 Lutego 2018 #223 Opublikowano 1 Lutego 2018 Spalanie tak dokładnie to jeszcze nie wiem. Może spieka się trochę bardziej (ale miałem droższy który spiekał się bardziej) Jakbym miał palnik obrotowy to byłoby super. Jeżeli chodził o jakość węgla w worku to jest bardzo dobrze. Serio sam jestem w szoku. Jeżeli spalanie będzie ok to zamówię druga partię. Mój znajomy zamówił jakiś syberyjski za 850zł i ma węgiel jakiś brunatny. Cytuj
nicedrain Opublikowano 7 Lutego 2018 #224 Opublikowano 7 Lutego 2018 Na chwilę obecną jaki najlepiej kupić? Chodzi o cena w stosunku do jakości. Najlepiej żeby był w miarę suchy. Obecnie używam Retopalu z pgg i jest taki w miarę, oprócz dużej ilości popiołu. Zastanawiam się nad Bartex Gold i Silver, chociaż cena podobna....więc chyba lepiej Gold. Czarna perła chyba podobna do Retopalu, ale pewnie bardziej wilgotna? Czekam na informację co najlepiej wybrać. Cytuj
shogunzlasa Opublikowano 7 Lutego 2018 #225 Opublikowano 7 Lutego 2018 Stabek - czyli suszona perła.Ewentualnie VARMO - ale bez testów tak 3-4 worków ciężko stwierdzić czy będziesz zadowolony. To jest suche jak pieprz. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi