Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 22.12.2021 o 10:18, maronka napisał:

To masz 168kw na dzień -sporo ,u mnie teraz idzie 140kw na dobę,choć jakbym nie liczył sprawności to 175 kw z teoretycznych kw -tów z danego opału,ale jak pelletu ci poszło 25kg to przy założeniu że 4kw wyciągnołeś z kg daje 100kw na dobę a to przy domu ocieplonym już normalny dobry wynik

Witajcie

Ja nie potrafię tak zgrabnie liczyć ale ostatnio poszło też 25 kg a z tego co widzę to domek porównywalny . Pellet  nouname 890 tona zakupiony latem 5 ton . Skoro mówicie że to dobrze to się cieszę bo już łapaki  się rwą do kombinowania . No właśnie mam trochę zadymione wymienniki może inna partia pelletu od tego samego dostawcy inna paleta  waga taka sama i zastanawiam się czy nie zwiększyć powietrza znaczy nadmuchu i jeszcze mam ustawione 6 % czyszczenie jeśli zrobię na 8% to zwiększę czy zmniejszę częstotliwość czyszczenia .    

Opublikowano

Zwiększysz obrót komory , co do częstotliwości to jest parametr czas cyklu rotacyjnego oczyszczania .

• Lubię to 1
Opublikowano

Info na temat sondy NTK ZFAS-2 U2 stosowanej przez Kipi.

Podłączylem sonde do PLC rownolegle z EcoLambda.

zfas_a2_pdf.pdf

Opublikowano

Od wczoraj tj. 25.12.2021 od godz. 19 nie działa mi econet - wyświetla  "urządzenie nieaktywne". Resetowałem i nic nie pomaga.

Czy Wy też tak macie, może padł serwer?

Opublikowano

U mnie działa.

Opublikowano

@tamyja u mnie też działa. Spróbuj zresetować modem.

Opublikowano (edytowane)

No niestety nic nie pomaga. Jestem nadal odcięty od połączenia z kotłem przez  ecoNet.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

U mnie pomogło odłączenie i ponowne podłączenie przewodu (białego ) od Econet , a innym razem odłączenie czarnego przewodu z regulatora. Spróbuj i daj znać .A które diody na Econet się świecą?

• Lubię to 1
Opublikowano

U mnie Play szwankował i pomagało tylko wyłączenie i włączenie modemu mobilnego internetu z zasilania...

Opublikowano

Oprócz modemu, wyłącz jeszcze zasilanie na moduł czyli kocioł na 5 minut. Włącz kocioł, Econet i powinno być ok. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Wszystkie Państwa porady zastosowałem i nadal nie mam zdalnego przez telefon (econet) kontaktu z kotłem, chyba jednak coś jest nie tak z serwerem.

Opublikowano

No to nie wiem 😢 u mnie wszystko ok...

Screenshot_20211226-204452.png

• Lubię to 1
Opublikowano

U mnie też ok!

Screenshot_2021-12-26-21-37-57-942_com.android.chrome.jpg

55 minut temu, tamyja napisał:

Wszystkie Państwa porady zastosowałem i nadal nie mam zdalnego przez telefon (econet) kontaktu z kotłem, chyba jednak coś jest nie tak z serwerem.

Rób reset w takim razie. 

Opublikowano

Koledzy mam pytanie do tych co palą lub palili w opcji "rusztu"

Czy w tym trybie sterownik przechodzi po osiągnięciu zadanej temperatury w "nadzór" czy "postój".

Chodzi mi o to czy w tym trybie po osiągnięciu zadanej się wygasza czy trzyma cały czas ogień aż wszystko się wypali ?

Opublikowano

w nadzór ,czyli cykliczne przedmuchy ,częstotliwość przedmuchów dobiera użytkownik , jednak z racji że wentylator nie posiada klapki to trochu ciąg kominowy przeciąga powietrze przez palnik .

Opublikowano (edytowane)

Cześć
Koledzy od 3 miesięcy posiadam kocioł 24 kw z Palnikiem Kipi i Sterownikiem Plum ecoMax920p1. Mój problem polega na dużym spalaniu. Na dobę idzie mi ok 4 worków. 
Będę wdzięczny za jakieś konstruktywne porady, jak zredukować spalanie. 

Mam nowy dom, bardzo dobrze docieplony, 200 m. Sama podłogówka. Zawór 3d z siłownikiem.  Sterownik pokojowy Salus

W chwili obecnej palę na takich ustawieniach:

Temp. zadana kotła 65 st.
Temp. mieszacza 35, obniżenie od termostatu 8 st-
a więc przy rozwartym sterowniku pokojowym temp mieszacza 27 st.
Histereza kotła 20 st
Moc max 21 kw
Moc min 18 kw
Wydajność podajnika po teście 15kg/h
Histereza wygaszania 13 st = 78 st gdy kocioł przechodzi w postój
Termostat pokojowy ustawiony na 22 st, z histerezą 0,5

Powyższe ustawienia są chyba najbardziej optymalne jako do tej pory udało mi się skonfigurować. Kocioł przez 1- 1,5h pali się z mocą ok 20 kw (4kg/h) Przez co dobija do 78 st i wchodzi w postój (celowo zwiększyłem histerezę wygaszania do 13 st, i histerezę kotła na 20 ,aby możliwi wydłużyć czas postoju).
Jeżeli w domu jest osiągnięta zadana temperatura to kocioł jest w postoju ok 1,5- 2h. W sytuacji gdy temperatura jest niższa niż na termostacie to odpali się po 40 minutach. 

Takie palenie pozwoliło mi zejść z 5-6 worków na te 4 na dobę. Co i tak jest dużo. Bardzo proszę o pomoc.  Ostatnimi czasy praktycznie mieszkam w kotłowni, i nie wiele wskórałem, przez brak doświadczeni i wiedzy.

Serwis Krzaczka, twierdzi, aby przywrócić ustawienia fabryczne i na nich palić... Więc na nich nie mam co liczyć. 

Edytowane przez pawel384
Opublikowano

Kolego uzupełnij sobie informacje o instalacji itd. będzie łatwiej Ci pomóc.

W jednym miejscu piszesz, że masz zawór 3 d w drugim poście,że 4 d.

ogrzewasz CWU ?

Kolega wyżej napisał Ci dobrze masz za duży kocioł .

Opublikowano

@pawel384 na probe zrob moc max palnika 30-40% znamionowej. Nadmuch odpowiednio do mocy. Reszte ustawien zostaw aby widziec roznice. Kociol bedzie dluzej pracowal. Przerwa (postoj) bedzie taka sama. Spadnie ilosc rozpalen.

Opublikowano
21 minut temu, rychu29 napisał:

Kolego uzupełnij sobie informacje o instalacji itd. będzie łatwiej Ci pomóc.

W jednym miejscu piszesz, że masz zawór 3 d w drugim poście,że 4 d.

ogrzewasz CWU ?

Kolega wyżej napisał Ci dobrze masz za duży kocioł .

Oczywiście mam zawór 3d, pomyłka, czytam różne posty i pomyliłem. 

Tak ogrzewam CWU,- 43 st

OK, mam za duży kocioł, ale już teraz go nie wymienię, wiec zależy mi aby jakoś maksymalnie zminimalizować spalanie

11 minut temu, PioBin napisał:

zrob moc max palnika 30-40% znamionowej. Nadmuch odpowiednio do mocy. 

Jeżeli ustawię moc na 16 kw. To jaki powinien być odpowiedni nadmuch ? Jest jakiś wzór na obliczanie nadmuchu.

Jaka powinna być adekwatna moc średnia i minimalna ?

Opublikowano
8 minut temu, pawel384 napisał:

mam za duży kocioł

Co najwyzej palnik.

Jesli tam jest palnik 20kw to 30% z tego to moc minimalna 6kw srednia np. 8 a max np. 10. Nadmuchy dobrac nie ma zasady bo zaleza od kotla i ciagu kominowego. Jak masz sonde lamda bedzie latwiej jak nie masz to tylko „na oko”.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, rollo2procent napisał:

już nie mówię o tym ile zapalarka jest używana

Moja zapalarka ma ok 9000 rozpaleń. 😀 2022 to już piąty sezon będzie...

Edytowane przez Dragster
  • Lubię to 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

9000 rozpalen?!
Srednia to ~5 rozpalen na dobe, zima, lato.

Opublikowano (edytowane)

image.thumb.png.184a258302093b6875403598ae981d7c.png

+ ~3000 rozpaleń przed aktualizacją oprogramowania 🙂

U mnie kocioł pracuje cały rok. Latem to 2 rozpalenia dziennie do CWU.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano
2 minuty temu, Dragster napisał:

Moja zapalarka ma ok 9000 rozpaleń. 😀 2022 to już piąty sezon będzie...

moja też ma dużo ale warto pamiętać, że ona ciągnie prawie 1kW jak się policzy prąd to wolę spalić garść pelletu więcej, chociaż u mnie tak jak pisałem na FL wychodzi lepiej, pali się równo, trzyma temp w zakresie +-3 stopnie, kiedyś bawiłem się w postój, nadzór ustawiałem dla mnie szkoda zachodu