Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, tamyja napisał:

Jak nie ma , jak jest . Po stanie przejściowym początkowej fazy rozpalania ( gdzie preferuję najpierw powrót) powrót utrzymuje się sporo powyżej 40 stC.  Na mieszaczu mam tyle co i na kotle ( w stanie ustabilizowanym) więc po co ma się kocioł dźwigać? Wtedy byłaby i wyższa temperatura spalania, a co za tym idzie straty kominowe, a tak ciepło optymalnie idzie w kaloryfery. Wydaje mi się, że tak optymalnie wykorzystuję ciepło ze spalania. W stanie ustalonym spaliny mają <60 st

Rozumiem. Natomiast nowy kocioł w ten sposób szybko byś zajechał, pytanie jak będzie tutaj. 40* na powrocie i spaliny na poziomie 60*, może być ciekawie. Czysto masz w kociołku?

Opublikowano

@eliksa stary nie?🙂 

wydaje mi się że kolega @tamyjama raczej nie stary kociołek ,

Najszybciej rdza pojawi się w okolicach czopucha .

Do pelleciaka najlepiej zawór  Vtc  tak by kociolek nie stygł przy postoju , to nie piec na ekogroszek gdzie się pali na okrągło , to nic dobrego dla kotła jak nam się wychładza do temperatury kotłowni , teraz kotły nie są oblepione smołom ,wiec blacha ma kontakt z tlenem i wilgocią .

Opublikowano
Godzinę temu, Kordjano napisał:

a stary nie?

Też, masz rację, ale ja nie chcę zaczynać gównoburzy na temat temperatur bo zaraz ktoś znowu się odezwie że ma 40 na powrocie, 50 na zasilaniu i jest super. Nie chce w tym uczestniczyć. 

Opublikowano
5 godzin temu, Kordjano napisał:

@eliksa stary nie?🙂 

wydaje mi się że kolega @tamyjama raczej nie stary kociołek ,

Najszybciej rdza pojawi się w okolicach czopucha .

Do pelleciaka najlepiej zawór  Vtc  tak by kociolek nie stygł przy postoju , to nie piec na ekogroszek gdzie się pali na okrągło , to nic dobrego dla kotła jak nam się wychładza do temperatury kotłowni , teraz kotły nie są oblepione smołom ,wiec blacha ma kontakt z tlenem i wilgocią .

Jaka Twoim zdaniem powinna być temperatura spalin, by rdza nie pojawiała się w okolicach czopucha, jak piszesz?

Ja u siebie by zwiększyć temperaturę spalin musiałbym podnieść moc lub zwiększyć temperaturę powrotu, ale wtedy gdzie ekonomia palenia?

Opublikowano

Nie wiem Kolego , bardziej chodzi o to że kocioł ma zimne starty ,czyścisz kociołek to obserwuj , ekonomia to jedno a kociołek to drugie .

Opublikowano

U mnie dochodzi pod 150 stopni w miałowcu. Rdzy w czopuchu brak.

Opublikowano

Przy wyjsciu z kotla 55C temperatura spalin okolo 100C u mnie.

Przy podniesieniu temperatury kotla o 10C okolo 10C-15C jest tez podniesiona temperatura spalin. Moc i nastawy palnika identyczne w obu przypadkach.

20-30C start kotla to nisko. Na bank dojdzie do chwilowej kondensacji. Pozniej zniknie. Dobrze byloby to podniesc do 40-45C,

Opublikowano (edytowane)

Lepiej spalić 5 worków pelletu więcej niż wymieniać piec za kilkanaście tyś. zł może się mylę ale temp powrotu nie powinna być niższa niż 45* a najlepiej jak by była 50 u mnie jest min. 45*  ustawiona i zawór 4d steruje temp powrotu i temp zasilania na grzejniki ustawioną na 44/43* i ją trzyma a jak się piec już z instalacją rozbuja to temp powrotu jest kilka stopni niższa od zasilania ustawionego na 75* co prawda to się rzadko zdarza bo termostat pokojowy szybciej piec wyłączy (temp pokojowa ustawiona na 21.5* h 0.8*) niż piec osiągnie 75 ale zdarza się że dobije piec do 75* z tego co zauważyłem to piec na 100% mocy chodzi około 24 min do tego dodać trzeba jeszcze rozpalanie i wygaszanie ale to daje około 15 minut więcej w sumie

Edytowane przez olo231
Opublikowano
W dniu 14.12.2021 o 21:58, Taziur napisał:

Gdzie zainstalować ten czujnik spalin? Zamiennik też da rade ?

Dwustan czyli rozumiem manualne ustawienie pieca a nie fuzzy logic. Jeśli tak to jakie by były najlepsze?

Sam czujnik instalujesz w czopuchu , trzeba wywiercić mała dziurkę chyba fi 6 , nie pamiętam a przewody podłączasz w sterowniku do listwy pod wyznaczone do tego zaciski ( wszystko jest opisane na schemacie w instrukcji) .Czujnik spalin to CT2S ale sprawdź w swojej instrukcji bo ja mam MAX 920 P1-k i mam jakieś fabryczne zmiany w palniku ( szczegółów nie znam ale coś z elektryka )

Tak tam sa w ustawieniach dwie opcje standard albo fuzy logic. jeśli Ci przeciąga to masz błędnie ustawione progi temperatur w opcji modulacja palnika  bo w opcji fuzy logic on korzysta z tych samych ustawień co standart tylko że dąży zawsze do zadanej temperatury , natomiast w opcji standard jeśli osiągnie temperatury pośrednie to od razu przechodzi na przypisana do tej temperatury moc aż do minimalnej ustawionej . Trzeba poustawiać temperatury h1 i h2 i przypisać im moc i nadmuch z jakim ma pracować . Jak odbiór ciepła przez budynek będziesz miał większy niż minimalna moc z jaką palnik będzie pracował to palnik sie nie będzie wygaszał a jedynie balansował pomiędzy mocą pośrednią a minimalną ustawioną  .Dokładnie to jest wyjaśnione w instrukcji sterownika w "ustawienia kotła - regulacja mocy " Ja mam h1 na 4 a h2 na 8 , natomiast moce możesz sobie ustawić odpowiednio na 30 i 50 % ustawionej mocy maxymalnej palnika ( nie mylić z mocą fabryczna , chyba że masz ustawione to samo ) . Ja dla h2 mam moc min 5 kW.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Witam
Prosze Was o pomoc, Mam problem z niedopalonym peletem w popielniku
Kociol Lumo 20kW kociol pracuje z buforem 800l +landomat. Pelet to Feniks Premium
Teraz kociol nagrzewa caly bufor w 2, 5godz do 60c , zwiekszam kalorycznosc to wydluza sie czas nagrzewania bufora
A jak ustawie kalorycznosc na 5 to sonda lambda ustawia mi nadmuch na 50-60% prosze o rade co moge zmienicIMG_20211217_170737.thumb.jpg.611bcd690ab63ae5c3b8d98a9df49841.jpgIMG_20211217_170745.thumb.jpg.9364f7f15089768a8151921eea20ae16.jpg453226615_98NPPB0P34D9G341G01Z0_2021-12-1708_01_2021-12-1717_09.png.7c6b17769d2a3e7e121836fc4a6e869c.pngScreenshot_20211217_172455_com.huawei.browser.thumb.jpg.81c442a500d7167482187dac302f9bde.jpgScreenshot_20211217_172501_com.huawei.browser.thumb.jpg.a8b11f92a1a2f8bca4fbb53ebcd8ad58.jpgScreenshot_20211217_172509_com.huawei.browser.thumb.jpg.179b301eb667a0cdd80d54a330971b04.jpgScreenshot_20211217_172543_com.huawei.browser.thumb.jpg.c12b87264ab56be44f92f19b2d3e4ffe.jpgScreenshot_20211217_172528_com.huawei.browser.thumb.jpg.9931ae762b578d0ffa8466900888dde0.jpgIMG_20211217_173408.thumb.jpg.d7539ee62d82be6cf990815dc216fdaa.jpg

98NPPB0P34D9G341G01Z0_2021-12-16 17_30_2021-12-17 17_30.png

Edytowane przez piotrkierys
Opublikowano

@piotrkierys wrzuć zdjęcie przez przeglądarkę. Tapatalk przestał obsługiwać grafiki... Albo coś gryzie się z forum

Opublikowano (edytowane)

Ale w czy jest problem? Większa kaloryczność to mniej Ci poda w jednostce czasu na palnik peletu co przełoży się na dłuższy rzeczywisty czas ładowania bufora. Kaloryczność na 5 też tak mam. Jakie masz ustawione progi tlenu? Takie nadmuchy są spowodowane próbą sondy dobicia do ustalonych progów  tlenowych. Może to kwestia peletu? 

Edytowane przez Tomek0407
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, piotrkierys napisał:

prosze o rade co moge

Zrob test podajnika (przesyp) i sprawdz/wpisz czy sie zgadza.

Wylacz sonde - zostanie jako wskaznik bez mozliwosci korekty nadmuchu. Ustaw nadmuchy dla poszczegolnych mocy obserwujac wskazanie z sondy - wymaga czasu. Potem sonde zalacz. Korekta od sondy jest u Ciebie bardzo duza, za duza. Pytanie czy te % sa dodawane do % wentylatora czy jest to 20% z np. 30 nadmuchu czyli +/-6 do nadmuchu?

Kalorycznosc tez mam na 5 i nie ruszam.

Plomien (wskazanie) masz dobre i stabilne przy rozpalaniu lub wygaszaniu?

Edytowane przez PioBin
Opublikowano (edytowane)

Screenshot_20211217_202858_com.huawei.browser.thumb.jpg.0595d079fe3e12fbd9daf2c5207996ea.jpgTeraz to ja mam kalorycznosc 5,8 i i nadmuch ma w gramicach 30-45%, pozim tlemu na poszcegulnych mocach mam tak 20kW-6,%5tlen, 10kW - 9%tlen, 5kW-12,3%tlenu
To jak bym wylaczyl sonde to jakie nadmuch ustawic na poczate

Edytowane przez piotrkierys
Opublikowano

Jak wylaczysz sonde to bedzie robila za wskaznik, nie zrobi korekty do nadmuchu. Obserwujac spalanie tak ustawiasz recznie nadmuch aby byl tlen w zakresie +/- 1% od „zadanego”. Robisz to dla max, sred, min. Jak zlapiesz wlasciwe nastawy nadmuchow to sonde zalaczasz - w razie potrzeby sama zrobi korekte nadmuchu. Ta korekta nie moze byc wywalona w kosmos bo bedzie bujac niepotrzebnie nadmuchem.

Zacznij od przesypu.

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

Test podajnika to podstawa , jeśli tu będzie błąd to wszystko pozostałe się sypie i lambda nie pomoże .

Opublikowano

No ja mam w tej chwili po zmianie peletu tyle samo . Z testu wyszło 1560 g. co do mocy nadmuchu to u mnie palnik 5-20 kw i zadana moc max 18 kW i dla 18 kw max nadmuch 35% ,moc pośrednia 11 kW /31% i minimalna 5 kW 25 %. Ani sadzy w kotle ani niedopałów nie ma  spaliny na max mocy do ok 120 C , jak dochodzi do zadanej to spaliny na 11 kw ok 110 a dla 5 spadają poniżej 100 C . To wszystko dla kotła świeżo po czyszczeniu bo po spaleniu ok 500 kg już czyszczę kocioł bo spaliny powyżej 135 C na max mocy .

Opublikowano (edytowane)

Jutro sprubuje skorzystać z twoich ustawien i zobacze
a jak masz ustawione czasz czysczemia i %obroty komory

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Fabryczne, tego nie ruszałem nigdy bo nie było powodu ale sprawdzę jutro jak potrzebujesz .

Opublikowano (edytowane)

ok jak możesz to dprawdzi daj znac ja mam teraz u siebie czas rotacji czysczenia 190 sekund i inyesywnosc czyszczenia 5%
a chciabym tak ustawic kociol zeby nie bylo tuch niedopalonych kawałków peletu bo to pewnie jest jakas strata materialy

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Zmotywowałeś mnie to poszedłem z kartka do kotła .

Ogólne 3% co 24 godziny

W zaawansowanych czyszczenie palnik

rozpalanie 10 s

wygaszanie 2 minuty

nadmuch 100 %

rotacyjne 180

Jak to tylko po wygaszaniu to małe piwo gorzej jak to niedopał z pracy .

Mam jeszcze w ustawieniach wyciąg na 100 % ale nie mam wentylatora wyciągowego fizycznie .

Jeszcze przyjrzałem się Twoim histerezom i wydaje mi się że jak na pracę z buforem to masz je trochę za małe H1 na 1 C to trochę za mało bo nawet instrukcja podaje 3 C dla h1 i 7 C  dla h2. Może tu jest problem że zbyt szybko Twój palnik musi wyhamować a im większa instalacja tym powinno się to odbywać spokojniej .

W dniu 16.12.2021 o 00:59, mac65 napisał:

Ja dla h2 mam moc min 5 kW.

Przepraszam zainteresowanych tu był mały błąd . Dla h1 mam moc min 5 kw . Przy odwróceniu tych wartości palnik pracuje zupełnie inaczej bez mocy pośredniej a od razu przechodzi z mocy max na moc minimalną czyli jeżeli

h2>h1 pracuje stopniowo wykorzystując moc pośrednią

h2<h1 pracuje skokowo moc max do moc min po osiągnięciu h1

h2 i h1 histerezy temperatury .

Edytowane przez mac65
Opublikowano

mac65 Dzieki ze sie tak poswieczasz. To masz te ustawienia czysczeni masz fabryczne tez tak mialem do nie dawna tro je zmuenilem ale tez nie pomoglo. 
U mnie kociol pracuje na fuzzy logic to te histerezy raczej nie maja na nic wplywy ale napewno te ustswienia tez przetestuje,kociol pracuje przez caly czas na 100%mocy zadana kotla to 75c nigdy do niej nie dobija caly cas temperatura na kotle to 67-68c to pewni przez to ze mam landomat Screenshot_20211218_082040_com.huawei.browser.thumb.jpg.471dfaba117408e5c544d5c82e1d5e4d.jpgScreenshot_20211218_082147_com.huawei.browser.thumb.jpg.69f03f6673f07c2dd5beffd796311762.jpg

Dzisiaj przewaze pelet
kalorycznosc 5
wylacze sonde
nadmuch max 35%
nadmuch sredni 31%
nadmuch minimum 25%
i zobacze co będzie wskazywać sonda i ja szybko nagrzeje bufor i czy nie bedzie niedoalonego pelletu

Opublikowano (edytowane)

Nastawy masz podobne ale jeśli ten niedopał z wygaszania to podnieś nadmuch przy wygaszaniu do 100 % i może dopali to co zostaje na palniku . W zawansowanych są jeszcze procentowe ustawienia dla FL ale ich bym nie ruszał .

Płomień niepełny czyli albo zasypuje za dużo albo za mało , jak niedopał to by wynikało że za dużo sypie . Kąt podajnika 1 max do 45 stopni od posadzki , jak jest więcej to będą błędy mimo testu podajnika może oszukiwać ( ale to raczej w drugą stronę czyli niedosyp dawki ) .

Wykorzystaj sondę do pomiaru jak osiągniesz przyzwoite spalanie to dane zapamiętaj i wtedy dopiero użyj sondy do sterowania chociaż jak już raz dobrze ustawisz nadmuchy  to do zmiany peletu lambda będzie zbyteczna .

No i pamiętaj że moje nastawy były dla mocy 18 kw a Ty pracujesz na 20 więc i nadmuch będzie procentowo wyższy 3-4 %.

Edytowane przez mac65
Opublikowano

I kocuolsie rozpalil  plomien przez wizjer wyglada ok  czasmi sa takie momenty ze plomien robi sie maly  kalorycznosc ustawilem na 5,2Screenshot_20211218_163206_com.huawei.browser.thumb.jpg.f0d0163f233aa06f6a00c931a99c42a6.jpg