Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wczoraj troszkę przepaliłem na dom z ciekawości i nagrałem filmik, chciałem zapytać co sadzicie o tym płomieniu jest ok czy trzeba coś zmieniać?  palnik szedł pełną mocą 12 kw bo tyle ma mój kociołek, ciężko było mu dobić do zadanej temp. 60 stopni no ale ja mam samą podłogówkę więc trochę chyba trzeba czasu żeby to rozgrzać

Opublikowano

Płomień krótkawy i poszarpany , może za mocno dmuchasz ?

Opublikowano

Możesz mu trochę podnieść moc, szybciej dojdzie do zadanej , a w FL sobie później sam obniży. 

Opublikowano

możliwe, moc nadmuchu 32 procent, a temperatura spalin na mocy max nie przekroczyła 140 stopni, misiek30 co proponujesz? 14kw?

Opublikowano

No możesz spróbować. 

Opublikowano

To dobry pomysł , ustaw to tak żeby jakiś w miare przyzwoity język był , bo inaczej  to dojście do zadanej może okazać się zbyt długie .

Opublikowano

Panowie wrzucam jeszcze fotkę z popielnika, niepokoją mnie trochę te czarne gródki, niby są spalone, jak się przydusi w palcach to się kruszy, ale piszecie że powinien być sam pyłek, jak myślicie co by tu podregulować? czy może to wina pelletu?

IMG_20190815_192127[1].jpg

IMG_20190815_192151[1].jpg

IMG_20190815_192102[1].jpg

Opublikowano

Robin co by należało przestawić aby lepiej się to dopalało? nie chcę sam grzebać za bardzo bo to dopiero moje początki:)

Opublikowano

dodam ze jest tego mniej wiecej 50/50 50%  pył a 50 własnie te gródki

Opublikowano

Podaj nastawy : intensywność czyszczenia w procentach i co ile sekund , czas cyklu praca , nadmuchy na poszczególnych mocach , kalorycznośc paliwa ,

Opublikowano

@szumik83 jakim pelletem palisz certyfikowanym czy a2? tak po prostu to za dużo ci pelletu sypie  

Opublikowano

intensywność czyszczenia  3%   180 sek

czas cyklu pracy 15sek

nadmuchy    max 12kw  32%

srednia 6kw  25%

min. 4kw 20%

kalorycznosc 5,2kwh/h    pellet taki jak na foto,szału chyba nie ma

IMG_20190815_202011[1].jpg

Opublikowano

Pellet jakiś Ukraiński chyba , spróbuj zwiększyć moc maksymalną do 14 kw nadmuchy na razie zostaw , ale zwieksz kaloryczność do 5.6 ,nich sypie mniej na każdym progu mocy , test podajnika robiłeś i wynik jest poprawny wpisany? , zaobserwuj czy płomień w palniku ci się zwiększy po tym zabiegu na mocy maksymalnej na filmiku wygląda jak by palnik nie nadążał spalać tego towaru 

Opublikowano

Możesz jeszcze wydłużyć czas pracy do np . 25 sekund , tylko nie rób tego wszystkiego na raz bo nie będzie wiadomo co było nie tak. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Tak to wydłużenie zostaw na kolejny raz .

Opublikowano

Dziękuję Panowie jutro po pracy jak zdążę będę wprowadzał zmiany, o wynikach poinformuje ,też tak myślałem że to pellet ,,made in ukrain'' 

Opublikowano

Test podajnika robił gość który montował palnik wyszło 14,20

Opublikowano

Test podajnika robisz po każdej zmianie paliwa, albo kontrolnie co jakieś 2 tygodnie. To bardzo ważny parametr

Opublikowano

Panowie, mam kolejne pytanie ;) 

Gdzie mogę ustawić czas podawania dla 100%, 50% i 30% ? W econecie widzę jedynie opcję do zmiany czasu cyklu pracy.

sterownik 850

Opublikowano

Nie ma możliwości ustawić oddzielnie czasu podawania do poszczególnych progów. Sterownik sam dobiera dawkę w zależności od mocy palnika, wagi pelletu i kaloryczności. Zmieniasz tylko czas cyklu pracy. 

Opublikowano (edytowane)

dzięki za odpowiedź. Czy zmiana tego parametru ma  znaczący wpływ na jakość spalania i powstawanie spieków ? Standardowo na 15 , po ustawieniu 20 spieki trochę mniejsze (tak mi się wydaje) . 

Edytowane przez siwy90
Opublikowano

@siwy90, możesz próbować, nic cię to nie kosztuje. Na spieki trzeba jeszcze spróbować regulować nadmuchem, czyszczeniem i obrotem palnika.