Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Załącz/wyłącz i ustawiasz godziny w których ma być włączony. Jeśli masz oddzielnie pompę od CWU i czujnik temperatury zewnętrznej/pogodowej to spokojnie można to wykorzystać. Ustawisz sobie tylko zakres temperatur zewnętrznych w których ma być grzany sam CWU czyli LATO i CO CWU - ZIMA.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

CWU też?

Opublikowano (edytowane)

Dalej kombinuje z ustawieniami. Tym razem dołożyłem nadmuchu i płomień też większy. Chyba pelet jest mam jakiś średni, robię test podajnika codziennie i za każdym razem wychodzi inaczej, najpierw było około 1380 a potem 1480. Wygląda jednakowo, z tej samej partii, w teście z wodą papka po 5 minutach. W czasie pracy palnika zauważyłem że 2-3 cykle pali do 70% by potem 2 cykle palić na 30%.

Edytowane przez mwanamaji
Opublikowano

Jaki masz kąt rury podajnika?

Opublikowano

Kat rury? Tak na oko, patrząc po płytkach na ścianie, 42-45st. Tak mi zamontował instalator i się nie dotykam.

Opublikowano (edytowane)

Może pellet ***. Z tą rurą zauważyłem, że czym mniejszy kąt tym większa wydajność podajnika oraz mniejsza precyzja podawania. 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie używać wulgaryzmów
Opublikowano

Tak to prawda, dlatego każde zmiany w kącie podajnika, trzeba robić ważenie.

Opublikowano (edytowane)

Luzne pytanie, palicie/paliliscie rok temu w trybie standardowym czy fl? Macie jakies doświadczenia, spostrzeżenia co do lepszego prowadzenia, zachowania kotla na ktoryms trybie? 

Edytowane przez alfiorz
Opublikowano (edytowane)

Ja tylko w FL, więc nie mam porównania do standard. Poza tym mam sterownik 850, a ty 350, o którym nic nie wiem, ale z tego co pisałeś jest " uboższy". 

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

FL paliłem tylko w duże mrozy w zeszłym sezonie kiedy przez chwilę były.  Szkoda mi było zapalarki bo kocioł odpalał się już powyżej 11/12 razy na dobę. Spalanie, hmmm, do 40kg/doba ale to akurat indywidualna sprawa. Uważam to za całkiem niezłe bo czeskiego ekogrocha potrafił ze dwa wory spalić w takie mrozy a to ile? 50kg.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

Przez parę dni próbowałem w standardzie, ale nie było różnicy w spalaniu, więc wróciłem do FL.

Opublikowano

Ja paliłem w FL bo tak wychodziło najlepiej. 

Opublikowano

Tak jak mówisz alifiorz. Może po raz kolejny się powtórzę, ale każdy ma inne sposoby palenia, inaczej "skopaną" instalację itp... Inne są pellety, kotły, umiejętności palacza. Jednemu uda się dojść do ładu w trakcie jednego sezonu, inny będzie próbował dwa- trzy sezony. Podpowiedzi kolegów mogą być jakimś wyjściem do ustawień, ale trzeba samemu dojść do ładu. Przykładem może być Dragster, u którego po zamontowaniu sondy trochę się zmieniło, a był przekonany, że jest dobrze... Takie moje zdanie - niefachowca. 

Opublikowano (edytowane)

Dokładne tak, każdy ma inną instalację, inne odbiory to jest właśnie główne czynniki. Trzeba przetestować na własnej skórze.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

Witam ponownie.

Czy w sterowniku EcoMAX 860 można w jakiś sposób nakazać by kocioł na POSTOJU pilnował spadku temperatury mieszacza?

Dziś miałem sytuację w której kocioł nagrzał prawidłowo CWU 65  i mieszacz  50, osiągnął 70+5 C i przeszedł z trybu PRACA na POSTÓJ,  wszystko byłoby dobrze gdyby nie fakt , że temperatura mieszacza spadła do 25 C a temperatura CWU do 35. Niestety kocioł się nie zdążył wychłodzić do 65 C ( miał 67 ) więc ponownie nie rozpoczął PRACY, a w domu chłodno się zrobiło i woda niedogrzana...

Na domiar złego jeszcze pompa CWU (Grundfos alpha2) mi się zawiesiła (czasami działa bezawaryjnie) i mimo , że sterownik chciał ją uruchomić to pompa nie działała, by przywrócić ją do życia muszę wyciągać z niej wtyczkę na 2-3 minuty , jutro odsyłam do sprzedawcy.

W ustawieniach CWU mam ustawiony PRIORYTET, więc może kocioł zanim zacznie podgrzewać mieszać chciał podgrzać CWU, a przez wadliwą pompę nie mógł tego zrobić więc temperatura mieszacza nie była dla niego istotna, może to tak działać ? Choć mam wrażenie , że kocioł i tak nie pilnuje temperatury mieszacza a jedynie swoją własną... 

Pozdrawiam

Opublikowano
26 minut temu, Kashue napisał:

Na domiar złego jeszcze pompa CWU (Grundfos alpha2) mi się zawiesiła (czasami działa bezawaryjnie) i mimo , że sterownik chciał ją uruchomić to pompa nie działała, by przywrócić ją do życia muszę wyciągać z niej wtyczkę na 2-3 minuty , jutro odsyłam do sprzedawcy.

Może po prostu się zapowietrzyła? Odpowietrz ją dobrze.

Opublikowano

Przy ustawionym priorytecie, w pierwszej kolejności grzeje Ci CWU i nie dba o mieszacz, tak jak to powiedział w skrócie robin. Wyłącz priorytet i zacznie grzać CO i CWU jednocześnie. Wadliwa pompa spowodowała, że nie grzało CWU. Nie rozumiem tylko nagłego spadku temp CWU. Masz taki mały zbiornik i był bardzo duży pobór wody? 

Opublikowano (edytowane)

@cezar76 u mnie też tak szybko spada. Tuleje zanurzeniową mam dość nisko w zasobniku CWU i świeża, zimna woda od razu bardzo wychładza czujnik. Spadek temperatury jest praktycznie natychmiastowy. Ma to też swoją dobrą stronę bo w moim galmecie o ile dobrze pamiętam jest wężownica SGW 23kW tak więc równie szybko temperatura rośnie.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

Dragster, ale jak szybko spada ta temp? W ciągu minuty, 15-stu, pół godziny, bez poboru CWU? Jeśli macie wodę ze studni i nieduże zasobniki to rozumiem, ale z wodociągu i o jakiejś rozsądnej wielkości, to chyba tak szybko nie powinno spadać.  

Opublikowano (edytowane)

U mnie raczej o to chodzi , że zbiornik CWU nie ma przewidzianego wpustu na termometr i mierzę temperaturę wężownicy przed wejściem do zasobnika, a ta wiadomo , że szybko może się wychłodzić, gdy zasobnik dopiero się grzeje. Zasobnik to jakiś przedpotopowy wynalazek na 100L.

Chwilowo musiałem ustawić priorytet bo , bez tego parametru częstsze wyłączanie/włączanie pompy CWU potęgowało niekontrolowane zawieszenia, na typową zimę oczywiście to zmienię na "bez priorytetu".

Pompa w przypadku zapowietrzenia wyświetla komunikat E4 , a tak się działo jedynie przez 2 pierwsze dni od uruchomienia, a obecnie  moja pompa mimo pełnego napięcia na wtyczce nie wyświetla nic i nie pracuje. Zdarzały się tygodnie, że problem nie pojawiał się,  dokładnie nie znam przyczyny, ale wydaje się , że objawy się nasilają gdy jest uruchomiony na pompie tryb AUTOADAPT , a CWU pracuje bez priorytetu, co powoduje więcej zdarzeń wł/wył pompę na sterowniku.

Na wykresie widać , w którym momencie pompa uznała , że nie warto pracować.image.thumb.png.fad608b9012845d986c8c84b6c9c5e80.png

Edytowane przez Kashue