Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Różnie biorą 200 , 300 , 500 zł. Ja montowałem sobie sam.

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich

Ja tez od Maja przymierzam sie do montażu palnika Kipi 20kW, juz wszystko mam kupione Caly zestaw kupiłem u kolegi z forum palacz66

Większość mam juz zrobione tylko czekam az przestanę przepalac jescze wieczorami bo musze mojegi starego smieciuch trlche przerobic i przeniesc do nowej kotlowni .

Jak sobie taki palnik sam zamontuje i odpale to strace gwarancje ,waszym zdaniem warto dopłacać do montażu i miec gwarancje.

Nizej kilka zdjec mojej pracy

Co wy otym myślicie, na tej skrzynce bedzie stal stary kociol z rusztami wodnymi 260c76573c8143ab596ae69e6cfb0b4b.jpg34a6ccc5c2ae743c11d4b0e6791c00b9.jpg01b2b4b69c3d9ec5361f6d65f765acd3.jpg058599599727f808b309000898c5e13a.jpg11ecdc76c6db8585a373e43a64b29345.jpgc16284a006477ddcf0f68001c5bd1446.jpg915704dbf7cae1f936112404d6ceaa9b.jpg

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez piotrkierys
Opublikowano

Pomysł ciekawy. Tak na szybko:

1 - czy palnik jest zamontowany na stałe? Musisz pamiętać, że trzeba go co jakiś czas wewnątrz wyczyścić.

2 - plastikowa rura nie może być za bardzo zagięta, bo pellet będzie się w niej blokował.

3 - bardzo fajny patent na zbiornik pelletu

www.kochowka.blogspot.com

Opublikowano

Palnik jest przykrecony na dwie srubki do takiej jak by flanszy wlasnej roboty ,tak jak tu wszystko

A ta plastikowa rure to jescze naciągane troche albo ja skróce ,a kat nachylenia podajnika to mam 40*

8d6342d248ccc74a55e772a9f663e14c.jpge6479acdd5a5a3adcf9af244c83e6a92.jpge80ede26cee89d10131f7a76eded9fc7.jpg66ded9500f83dfe0c3d053a1788327e9.jpga9dadfbf1d92dc212a99b48e464c9ddc.jpg490b2c70ca14919f5589d0c45de7cc5b.jpg

Opublikowano

Bardzo ładna robota! Pytam o to mocowanie palnika, bo ja swój muszę przejechać szczotka co jakieś pięć dni w sezonie. Tylko, że ja mam go w drzwiczkach. Otwieram, czyszczę i zamykam. 5 minut roboty z usuwaniem popiołu. U Ciebie to bardziej problematyczne, bo nie ma łatwego dostępu...

Opublikowano

Mysle ze u siebie po otwarciu dzwiczek tez wyczyscze palnik sczotka tylko tak na slepo a raz w miesiącu odkrece i go wyciagne do porządnego czyszczenia

Opublikowano

Rozwiązanie ze zbiornikiem super , a jeżeli chodzi o montaż palnika, to ja chyba wolałbym go mieć w dzwiczkach, bo dostęp jest bezproblemowy.

Opublikowano

Piotr, wstaw palnik w drzwiczki póki czas. Będziesz zadowolony. Mówi Ci to użytkownik po dwóch sezonach na słabym pelecie

Opublikowano

Piotr, wstaw palnik w drzwiczki póki czas. Będziesz zadowolony. Mówi Ci to użytkownik po dwóch sezonach na słabym pelecie

Dokładnie.
Opublikowano

Mysle ze u siebie po otwarciu dzwiczek tez wyczyscze palnik sczotka tylko tak na slepo a raz w miesiącu odkrece i go wyciagne do porządnego czyszczenia

Ewentualnie, jeśli chcesz mieć takie ustawienie palnika ze względu na rurę od zasobnika, to dorób sobie boczne dzwiczki do palnika, żebyś mógł sobie palnik na zawiasie otwierać i wyczyścić w razie potrzeby, a i do testów pelletu czasem jest dobrze zerknąć jak się pali. Dostęp do warsztatu widzę masz , więc działaj.
  • Zgadzam się 2
Opublikowano

Misiek30 i to jest dobry pomysl ,zrobie tak jak mo radzicie dzwiczki z boku a z tym przerobieniem nie bede mial z tym duzo roboty dzieki za pomoc

Opublikowano

Będziesz zadowolony po pierwszym czyszczeniu.

Masz bardzo ciekawy pomysł z tą nadstawka kotła. Dawaj foty z postępu prac. Widać fachową rękę

Opublikowano (edytowane)

Ok od 7 Maja biore urlop zaczne wtedy dzialac to dodam jakies fotki

A ten pomysl z ta skrzynka to wziolem od kolegi Pilus z tego forum ma podobnie zrobione i sobie chwali

Ja tez chce przepalac drewnem bo mam go jescze dosc sporo

Nizej przekrój mojego kotla tez własnoręcznie robota 7lat temu ,pewnie bede musual dostawić jakies pułki zeby obnizyc temperature spalin

9e531e70e5d0982b05e300dd4ef8e885.jpg

Edytowane przez piotrkierys
Opublikowano

Ewentualnie, jeśli chcesz mieć takie ustawienie palnika ze względu na rurę od zasobnika, to dorób sobie boczne dzwiczki do palnika, żebyś mógł sobie palnik na zawiasie otwierać i wyczyścić w razie potrzeby, a i do testów pelletu czasem jest dobrze zerknąć jak się pali. Dostęp do warsztatu widzę masz , więc działaj.

Kurde, czemuż wcześniej nie pomyślałem o czymś takim. Tylko nie wiem czy mi się chce bo czyszczenie tego palnika zalecane jest raz na 6mc. Od końca stycznia u mnie nie czyszczony i  rura wygląda w tej chwili bardzo dobrze. W razie co odkręcam dwie śruby imbusowe od flanszy więc problem żaden.

Opublikowano

Wszystko od pelletu zależy

Opublikowano

Prawda.

Opublikowano

Ok od 7 Maja biore urlop zaczne wtedy dzialac to dodam jakies fotki

A ten pomysl z ta skrzynka to wziolem od kolegi Pilus z tego forum ma podobnie zrobione i sobie chwali

Ja tez chce przepalac drewnem bo mam go jescze dosc sporo

Nizej przekrój mojego kotla tez własnoręcznie robota 7lat temu ,pewnie bede musual dostawić jakies pułki zeby obnizyc temperature spalin

9e531e70e5d0982b05e300dd4ef8e885.jpg

Tak na oko to będziesz miał dobry odbiór-ruszta ,rury opłonkowe ,dwie półki,sufit  ,tak że temp spalin powinna być niewielka

Opublikowano

Wszystko juz nie dlugo sie okaze ,czy bedzie dobrze czy trzeba cos przerabiac

Zastanawuam sie tylko czy wzywać serwisanta Kipi do pierwszego odpalenia i miec podbitka gwarancje ,a dzwonilem jednego z serwisantow niedaleko mnie to powiedział ze zrobi mi to za 150zl z dojazdem

Opublikowano (edytowane)

To niech Ci założy, a ustawisz go sobie sam. Gwarancja może się przydać.

Edytowane przez misiek30
Opublikowano

@piotrkierys  .Można trochę  zmodyfikować ten kocioł wstawiając przegrodę dla dłuższej drogi spalin i jednocześnie zyskać na spalaniu drewna mając do dyspozycji kocioł dolnego spalania .W przegrodzie można dorobić klapkę która jest pomocna przy załadunku drewna oddymia komorę załadunkową przed włożeniem nowej porcji drewna.Przegroda nie musi być na stałe zamocowana u mnie jest na wcisk wkładana ma zaczepy  które wciskane są miedzy rury .Komorę przed paleniem drewnem wykładam całą szamotem tak że i ta przegroda jest wyłożona szamotem to nie powoduje uszkodzeń blachy która jest zaledwie wykonana z 2 mm i służy już parę lat. Jeżeli chodzi o samą przystawkę popielnikową to jako pierwsze od blachy dałbym izolację z płyty wermikulitowej a dopiero potem płyty szamotowe take rozwiązanie najskuteczniej obniży temperaturę blachy na zewnątrz lepiej niż wełna mineralna  :D

post-57460-0-48753300-1523953396_thumb.png

post-57460-0-36090500-1523953504_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

Pomysł bardzo dobry do palenia drewnem ,gorzej tylko z czyszczeniem tego kanału za szamotkami.i widać kolego że ta klapka krótkiego obiegu za szczelna nie jest bo rozpala się cały zasyp

Edytowane przez maronka
Opublikowano

@piotrkierys .Można trochę zmodyfikować ten kocioł wstawiając przegrodę dla dłuższej drogi spalin i jednocześnie zyskać na spalaniu drewna mając do dyspozycji kocioł dolnego spalania .W przegrodzie można dorobić klapkę która jest pomocna przy załadunku drewna oddymia komorę załadunkową przed włożeniem nowej porcji drewna.Przegroda nie musi być na stałe zamocowana u mnie jest na wcisk wkładana ma zaczepy które wciskane są miedzy rury .Komorę przed paleniem drewnem wykładam całą szamotem tak że i ta przegroda jest wyłożona szamotem to nie powoduje uszkodzeń blachy która jest zaledwie wykonana z 2 mm i służy już parę lat. Jeżeli chodzi o samą przystawkę popielnikową to jako pierwsze od blachy dałbym izolację z płyty wermikulitowej a dopiero potem płyty szamotowe take rozwiązanie najskuteczniej obniży temperaturę blachy na zewnątrz lepiej niż wełna mineralna :D

Może i to dobry pomysl ale narazie zostawię tak jak jest ewetualnie dam jescze jakas pulke z szamotu a jak bede palil drewnem to ja bede wyciągał

A co do mojej przystawki to tak mam zrobione blacha 6mm następnie w srodku wylozona plyta wermikulit 3cm i szamot 3cm 013df2192600e0007cf150f3de090e7d.jpg

Opublikowano

Pomysł bardzo dobry do palenia drewnem ,gorzej tylko z czyszczeniem tego kanału za szamotkami.i widać kolego że ta klapka krótkiego obiegu za szczelna nie jest bo rozpala się cały zasyp

Kanału nie trzeba czyścić poza tym jest to przystawka tylko do palenia drewnem zastępczo na określony tam czas nie na stałe .Klapka jest szczelna to co  widzisz na biało wypalony szamot do samej góry to wynik podawania PG przez zasyp ale tego już nie stosuje. :D

@piotrkierys masz zdolności , mogłeś sobie sam zbudować palnik np rurowy na wzór mojego czy podobnego i paliłbyś peletem czy węglem miałem co pod ręką ostatnio robiłem test na pelecie z marketu i nie było żadnego problemu a jak przyszlakuje to wypluje bo ślimak to wypchnie . :D

post-57460-0-41227400-1523996909_thumb.jpg

Opublikowano

Takie przystawki widziałem przy przeróbce kotła na podajnikowy do ekogroszku. Przy spalaniu węgla w retorcie płomień kierowany jest do góry, a boki poniżej są względnie chłodne. U mnie nie ma ściany wodnej za palnikiem, przy 6cm wermikulitu po dłuższym nagrzewaniu ta ściana ma około 140 stopni. Z zewnątrz jest jeszcze wata, ale ogólnie jest gorąco. Proponował bym wyniesienie pudła przed dom i przepalenie próbne worka pelletu, Można wtedy kontrolować temperaturę ścian przystawki i sprawdzić czy się nic nie powyginało.