Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mógł Ci pelecik się zaklinować .

Opublikowano

Teraz nic się nie zaklinowało piec pracuje cały czas i wszystko jest ok, kilka miesięcy temu sie zaklinował ale z tego co zauważyłem to podajnik w palniku nie pracował, piec sie rozpalał i wygaszała dopuki nie wyjąłem kawałka drewna i zaczął swój cykl tak jak zawsze.

Opublikowano

Wykręć silnik z przekładnią z palnika, i rozkręć górny element (przekladnie-gear head) zobacz co się tam wydarzyło, może wystarczy tylko dołożyć smaru bo czasem jest tam bardzo ubogi w smar. Ewentualnie można kupić przekładnie z silnikiem w Polsce lub u Chińczyków na aliexpress. Przekładnia ma mieć oznaczenie takie jak aktualnie masz (u mnie 2GN 150K) a silnik możesz przełożyć swój chyba że on jest uszkodzony, tak czy inaczej szukaj po oznaczeniach. Cena za komplet silnik z przekładnią to około 300zl.

Zgrzyty też czasem pochodzą od "mielenia" pelletu przez ślimak podajnika ale takie efekty dźwiękowe nie występują cały czas...

IMG_20220911_134606312.jpg

Opublikowano

I co stwierdziłeś w paliniku?

Opublikowano

Niestety nie miałem możliwości jeszcze się za to wziąć piec normalnie pracuje, zdam relacje jak rozbiorę palnik - zrobię kilka zdjęć, nagram filmik z tego 'skrzypienia' 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam serdecznie mam problem w trakcie pracy wentylatora dobiega dziwny dźwięk co jest tego przyczyną. Z góry dziękuje za pomoc

Opublikowano (edytowane)

Buczenie tylko w momencie podania napięcia . Kondensator wentylatora utracił swoje parametry , wymienić i będzie ok .

Dla 10-20 kW   -  1.5 mikrofarada

Dla 26-50 kW  -  2 mikrofarady

Ja się zastanawiam jak się dobrać do łożysk tej dmuchawy bo zaczęły wyć .

Edytowane przez mac65
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, mac65 napisał(a):

Buczenie tylko w momencie podania napięcia . Kondensator wentylatora utracił swoje parametry , wymienić i będzie ok .

Dla 10-20 kW   -  1.5 mikrofarada

Dla 26-50 kW  -  2 mikrofarady

Dziękuje za odpowiedź a jesteś w stanie powiedzieć mi który to jest 1,2,3.A czy to jest normalne że ten dźwięk słychać wentylatora 

IMG_20230726_171357.jpg

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano
2 godziny temu, mac65 napisał(a):

No ja też nad tym myślę , nowa ma cenę z kosmosu😊 .

Opublikowano
W dniu 26.07.2023 o 17:15, slawekry napisał(a):

Dziękuje za odpowiedź a jesteś w stanie powiedzieć mi który to jest 1,2,3.A czy to jest normalne że ten dźwięk słychać wentylatora 

IMG_20230726_171357.jpg

Możesz zobaczyć po parametrach ale znajdziesz go tam gdzie dochodzą przewody z wentylatora , przez ten kondensator jest zasilanie jedno z 3-ch uzwojeń wentylatora tzw rozruchowe . Zmiana pojemności tego kondensatora powoduje zmianę krzywej zasilania 1 z faz  silnika i jednocześnie niewłaściwe obroty co powoduje spadek mocy i niewłaściwe obroty a to brzęczenie to objaw za małych obrotów . Szukaj po kolorach przewodów , który to to aż tak sie nie zagłebiałem ale łatwo znaleźć .( prawdopodobnie nr1 ale zrób sam dochodzenie po kolorkach . W każdym razie na schemacie jest wpięty na listwie ale to nic nie znaczy bo schemat ideowy a nie montażowy .

W dniu 26.07.2023 o 18:11, Kordjano napisał(a):

No ja też nad tym myślę , nowa ma cenę z kosmosu😊 .

Wydaje mi się że cylinder z łopatkami jest nakręcany na wirnik ale żeby go odblokować to trzeba by się dostać pod zaślepkę ( taki kapselek po drugiej ,stałej stronie  obudowy ) jak tam skontrujesz wirnik to teoretycznie powinno sie to dać rozebrać ale pewności nie mam nie rozbierałem .

Opublikowano

Witam mac65 niestety wymiana kondensatora nie pomogła efekt jest taki sam jak był może jakaś inny pomysł Dziękuję i Pozdrawiam

Opublikowano

No to pozostają dwie rzeczy , sprawdzić typ palnika w ustawieniach sterownika czy w jakiś cudowny sposób się nie przestawił na palnik wyższej mocy i przy okazji minimalne ustawione obroty wentylatora ( zbyt małe będą powodować takie brzęczenie ) . Jeśli to nie pomoże to pozostaje problem mechaniczny czyli zużycie łożysk wentylatora ale nie ich zacieranie ale bardziej luz promieniowy . U mnie palnik 5 lat i problem z hałasem pojawił się w zeszłym miesiącu ale jakoś wcześniej nie było nic słychać .

Spróbuj jeszcze posprawdzać w serwisowych zakresy obrotów .

Opublikowano

Witam serdecznie,

mam taki problem, że widnieje u mnie alarm o przekroczeniu maksymalnej temperatury kotła. Komunikat nie ma określonego zakresu czasowego i niby cały czas trwa. Przez to nie pojawiają się również ewentualne pozostałe alarmy. Niestety nie pomaga skasowanie wszystkich alarmów w ustawieniach serwisowych, tzn. alarmy znikają na wyświetlaczu na kotle, ale są one cały czas widoczne w econet24. Dodatkowo gdy wyłączę/włączę zasilanie na kotle wszystkie dotychczasowe komunikaty alarmowe powracają również na wyświetlaczu na kotle. Czy spotkaliście się może z takim problemem i można temu jakoś zaradzić?

image.png.f814862c77e542327bd55cf0017de809.png

Opublikowano

Siemanko, 

Czy ktoś z was pali lub palił pelletem świerkowo-debowym? Mam lokalnego producenta podłóg drewnianych i z pozostałości robi Pellet. 

Opublikowano

Weź na próbę i przetestuj ,

Opublikowano

No właśnie właściciel dał mi wczoraj worek na próbę za free tylko że mam cały zbiornik zasypany. Cena 1450 tona razem z transportem i rozładunkiem 

Opublikowano

Powiem tak, raczej nawet gdybym dostał za darmo to nie chciałbym się z nim męczyć. Jakiś czas temu, był tutaj w wątku kolega, który miał pellet dębowy. Żeby go jakoś spalić, ustawienia palnika były absurdalne. Ale próbuj, może masz dobry. 

Opublikowano

Ogólnie wziąłem jeszcze na próbę jeszcze z lokalnego składu. Ciemny, rozpływa się, jakby mieszanka drewna z korą. Palić się pali bo podawałem dawki kubkiem. Kolejny sezon kolejne wyzwania z tym badziewiem ekologicznym 

Opublikowano

Suma sumarum zamówiłem pellet dechland po 1400 dostawa. Zobaczymy jak w sezonie się sprawdzi 

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, sambor napisał(a):

A tego dechlanda to w okolicy Warszawy idzie gdzieś kupić?

Musisz dzwonić i pytać, z tego co wiem to np na Śląsk dowożą raz w tygodniu, więc w inne miejsca pewnie też. W moim przypadku jest to 1400 za paletę i 100 za dostawę. Napisz pw to dam Ci namiary 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Ja nie wiem co ludzie maja z kombinowaniem z jakimś podejrzanym pelletem od " lokalnych producentów" i meczą się z ustawieniami i pracą kotła przez całą zimę. Przecież za 200-300zł więcej  macie dostępny firmowy pellet (np.sylva,poltarex itp.)tak naprawdę w całym kraju.Osobiście kupowałem w maju za 1500zl. Poltarex z dostawą i nie mam z nim żadnych problemów(woj.pomorskie) . 

Edytowane przez wonski
Opublikowano

Kupowałeś w maju, mamy koniec sierpnia. Nie każdy ma możliwości żeby kupić wcześniej. W kwietniu był markowy po 1400. Ja np wolę kupić i spędzić wieczór na ustawieniach przy pellecie (w zeszłym roku za 1700) niż zapłacić 3500 za markowy. Chcesz puszczać kominem tysiące złotych to twoja wola. Każdy ma wybór 

Link afiliacyjny

🔧 Szukasz fachowca?

Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu