Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 godzin temu, johnybananas napisał(a):

Bardzo Ci dziękuję za tę odpowiedź @mac65 za 30 minut bede w domu i zmienie nadmuchy. 

Co znaczy zdławić grzejniki? zakręcić je?   Niestety tylko na kilku mam pokrętło od snieżynki do 5. Na innych te czerwone gówienka służące albo do całkowitego zakręcenia albo odkręcenia.

A mam pytanie do pomp. Mam dwie na sprzęgle które puszczają na te dwa obiegi i pompę kotłową (przy powrocie). Jak ustawić ich moce? Pompy to https://product-selection.grundfos.com/pl/products/alpha/alpha1-l?tab=models coś takiego. Gdzie są 3 biegi + grzjeniki + podłogówka. Teraz jest to tak: pompy te przy sprzęgle na 1 natomiast ta przy powrocie na grzejnik. A może warto dać tę przy powrocie na 3?

Z Twojego opisu wynika że masz już zawory na grzejnikach przygotowane pod głowice termostatyczne i właśnie na nich stroi się instalację . Jak odkręcisz ta czerwoną nakrętkę plastikową to na środku będzie bolec który reguluje przepływ przez grzejnik a wokół niego albo koronka z cyferkami albo mała nakrętka również z cyferkami lub kropką  . Cały sekret polega na tym żeby wszystkie grzejniki miały taki sam przepływ czyli kropki i cyferki były tak samo ustawione na wszystkich grzejnikach przynajmniej na początku . Po takiej korekcie może się zdarzyć że któryś grzejnik  mimo to będzie miał chłodniejszy powrót , głównie te dalej od rozdzielacza i w tych trzeba ustawić kropkę na wyższą cyferkę .

Co do ustawień pomp i ich wydatku to w przypadku grzejników z termostatami pompy powinny być adaptacyjne aby dopasować swoją wydajność do zmiennych przepływów na grzejnikach kiedy termostaty się zamykają ( uniknie się wtedy efektu syczenia zaworów i szumów w instalacji ).  Jeśli chodzi o pompę kotłową nie ma takich wymagań i wystarczy jak pracuje na 1. biegu ale może się zdarzyć że powrót zacznie się robić zimny na wskutek dużego poboru ciepła za sprzęgłem to wtedy wydajność pompy kotłowej należy zwiększyć na 2. bieg .

Opublikowano
21 godzin temu, Multiwojt napisał(a):

Witam mam pytanie odnośnie czujnika temperatury zewnętrznej u mnie strasznie ten czujnik przekłamuje wczoraj było  -14  a u mnie pokazuje  -4  czujnik z firmy plum oryginał pod palnik kipi ,jakieś spostrzeżenia dodam że skorygowalem go już od strony sterownika pieca tam jest taka możliwość kalibracji na plus albo minus

Pytanie czy dobry typ czujnika. Mają w sprzedaży 4P oraz 6P zależnie od typu sterownika

Opublikowano

Jestem po pierwszym odpaleniu przez serwisanta i dwóch dniach ustawień palnika kipi 20kw z kotłem mpm wood 18kw u kolegi i powiem wam że jestem pod wrażeniem pracy tego palnika ,bardzo szybko się odpala i łapie 100% płomienia-nowa optyka działa ,chyba że to tylko na początku tak pięknie jest,serwisant za dużo nie kombinował i gadał po łatwości idą szybko i do domu 200 dojazd + 500 odpalenie i raz w roku serwis z rozebraniem palnika na czynniki pierwsze za te same pieniądze,gw.3lata wtedy, ja ustawiałem po swojemu wg wcześniejszego doradzania przez jednego z kolegów w trybie standart 15,8,5,3nadzór ale okazało się że kolega ma duże potrzeby i było to trochę za mało więc na drugi dzień ustawiłem 18,12,8,3 ale w nadzór nawet nie wszedł, na dom 45 przez 4 drogowy, i jeszcze dałem mu czyszczenie co 100 h a nie 24 ,nie wiem czy dobrze i co 150/5 podczas palenia i jest bardzo fajny popiół wypalony do 0,bez większy spieków ,takie 1-3mm, w zasadzie pracuje na okrągło z obniżeń nocnych zrezygnowałem po 1 dniu bo nie wiele to dawało 10 na kotle 2-3 na dom, dzięki wam za to forum bo w zasadzie był to mój pierwszy kontakt z palnikiem a szło mi całkiem spoko z jego obsługą,pozdrawiam serdecznie wszystkich

• Lubię to 1
Opublikowano

No właśnie, czy czyszczenie ustawione fabrycznie na 24 h lepiej zwiększyć ? Związane to jest z codziennym wygaszaniem, ale czy koniecznie co 24h ?

Opublikowano

Panowie małe pytanko doszkalające ,mam sterownik 920 i pewnie nowsze oprogramowanie gdzie w standardowym trybie przebija zadaną o 5 stopni jak w tym automatycznym ,a czasami bym tego nie chciał ,czy mogę to zmienić na zero i gdzie to się robi ,w co wchodzi,z góry dziękuję

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich.

Drugi tydzień użytkuję mój stary kocioł po adaptacji palnika kipi i odnoszę wrażenie że czujnik na kotle zaniża temperaturę o przynajmniej 5 stopni:

20221228_232017.thumb.jpg.71a9ee3f2435117c370a7c74559f9948.jpg20221228_232036.thumb.jpg.48c61b9f41f0ddd1267329f4f103dca7.jpg

W związku z tym pytanie: Czy producent przewidział opcję korekcji odczytów czujników?

Nigdzie w menu sterownika 920 ani przez econet nie znalazłem takiej opcji, znam tylko kod serwisowy do menu oraz do wyboru palnika.

Opublikowano

A na podstawie czego tak sądzisz i jakie to ma znaczenie , jak zimno to po prostu przestaw ją na wyższą .

Opublikowano (edytowane)

Planuję podłączyć zawór mieszający na powrocie więc to chyba ma znaczenie.

Po czym? Popatrz na zdjęcia które dołączyłem, kociol z ustabilizowaną pracą przez kilka godzin z zadaną temperaturą a w zasobniku o pięć stopni wiecej, perpetuum mobile?

W kotle HT jest opcja kompensacji odczytów z czujników bezpośrednio z menu serwisowego a w moim ecoMax920 nie znalazłem tej opcji, wiem że są dodatkowe kody na różne parametry stąd moje pytanie.

Edytowane przez scora
Opublikowano

Może w złym miejscu masz ten czujnik zamontowany , lub nie dolega właściwie .

Włóż na chwilę ten czujnik kotła w miejsce czujnika zasobnika i zobaczysz czy pokazuje tak samo .

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, scora napisał(a):

Planuję podłączyć zawór mieszający na powrocie więc to chyba ma znaczenie.

Po czym? Popatrz na zdjęcia które dołączyłem, kociol z ustabilizowaną pracą przez kilka godzin z zadaną temperaturą a w zasobniku o pięć stopni wiecej, perpetuum mobile?

W kotle HT jest opcja kompensacji odczytów z czujników bezpośrednio z menu serwisowego a w moim ecoMax920 nie znalazłem tej opcji, wiem że są dodatkowe kody na różne parametry stąd moje pytanie.

A sprawdziłeś sobie dokładnie możliwości ustawień sterownika . Sterownik fabrycznie jest ustawiony na podbicie temperatury w CWU  w stosunku do CO o 5 C a różnica w granicach do 2 C jest normalna w zależności od konstrukcji zasobnika CWU i miejsca montażu czujnika temperatury oraz długości kabla do czujnika . Zasobnik grzany jest pojemnościowo czyli woda stojąca która ulega uwarstwieniu czyli ciepłe na górze a zimne na dole natomiast w kotle woda jest cały czas mieszana i grzeje się przepływowo . W skrócie kocioł dogrzewa najpierw zasobnik a później wraca do zadanej dla CO żeby to wyczaić trzeba by siedzieć cały dzień przy kotle albo zapamiętać  dokładne ustawienia min i max dla CWU również te w serwisowych .

Edytowane przez mac65
Opublikowano
W dniu 22.12.2022 o 20:36, maronka napisał(a):

Panowie małe pytanko doszkalające ,mam sterownik 920 i pewnie nowsze oprogramowanie gdzie w standardowym trybie przebija zadaną o 5 stopni jak w tym automatycznym ,a czasami bym tego nie chciał ,czy mogę to zmienić na zero i gdzie to się robi ,w co wchodzi,z góry dziękuję

Ponawiam pytanie

Opublikowano (edytowane)

Menu główne >modulacja mocy >histereza kotła - masz pewnie na 5 C ustaw sobie na 2 C . Po przekroczeniu zadanej +2 C przejdzie w nadzór na ustawiony czas nadzoru ( ustawienia nadzoru ) a potem się wygasi jeśli temperatura na kotle w nadzorze będzie rosła a jeśli spadnie to wróci do mocy minimalnej .

Edytowane przez mac65
Opublikowano (edytowane)

To na pewno nie to bo przy hist. 30 czy też przy 1 stopień przebija zadaną zawsze o 5 stopni i wchodzi w nadzór, albo to jest programowo nie do ruszenia albo gdzieś w serwisowych ,tylko nie wiem gdzie a nie chciało mi się szukać, bo to palnik kumpla jest i aż tak mi nie zależy, a nie chcę namieszać w czymś innym stąd to pytanie do grona wytrawnych użytkowników palnika kipi, ale jak się nie da to trudno,pozdrawiam szanowne grono , kumpel jest przeszczęśliwy z zamiany z węglowego na kipi i to jest najważniejsze

Edytowane przez maronka
Opublikowano (edytowane)

Jeśli to nie pomoże to by oznaczało że trzeba zmienić progi mocy bo są za wąskie i na zbyt wysokich mocach - po prostu kocioł się za szybko rozpędza .

Edytowane przez mac65
Opublikowano (edytowane)

Z całym szacunkiem kolego ale to nie to, on się nie rozpędza tylko dąży do zadanej plus 5 stopni , mam h1 8kw i jak idzie na dom mocna temp to nie jest w stanie do niej dojść i sobie tak idzie na 8kw i jak spadnie do h2 12kw po prostu tak ma w programie zapisane jak w fujilogic, a wiem to bo byłem na szkoleniu i mówili tam że od jakiegoś czasu tak plum programuje swoje sterowniki że na standardowym też przebija o 5 stopni,tylko myślałem że można to zmienić

Edytowane przez maronka
Opublikowano (edytowane)

Może podwyższenie masz ustawione?

menu→ustawienia serwisowe→ ustawienia CO i CWU >>> Podwyższenie temp. kotła od CWU i mieszacza

Pzdr

Instrukcja-obslugi-regulatora-ecoMAX920P-TOUCH.pdf

Edytowane przez Śmietana38
Opublikowano

Co zmienić w ustawieniach, żeby na niskich mocach (2-4 kW) nie zanikał płomień w palniku?

Próbowałem już zmieniać nadmuch i zmniejszać kaloryczność. W wagę, które wyszła przy teście podajnika nie chcę na razie ingerowac. Na wyższych mocach płomień jest 100%, na najniższych spada do 5% i następuje ponowne rozpalanie. Zauważyłem, że przy słabnącym płomieniu podajnik dorzuca pellet, a gdy płomień nadal jest słaby, to jest odczytywane jako "zasypanie" płomienia i następuje przerwa w podawaniu. Przerwa na tyle długa, że płomień spada do tych 5% i wtedy przechodzi w tryb "Rozpalanie".

Przy takiej pogodzie jaką obecnie mamy mój dom potrzebuje maks 3kW. Przy większej mocy zaczyna taktować. 

Opublikowano

Co zmienić? Najlepiej palnik, bo on nie jest stworzony do pracy na takich niskich mocach.

A tak na poważnie, to żeby spróbować palić na takiej niskiej mocy, trzeba zapewnić precyzyjnie podawanie pelletu. Więc jeśli jest możliwość poprawienia podajnika, to można próbować. Albo zamiast właściwej pracy palnika na tak niskiej mocy, próbować pracy w nadzorze, na tej niskiej mocy, ale wtedy wydłużyć czas pracy , żeby sypało rzadziej, a więcej. 

Opublikowano (edytowane)

Też walczyłem z spadkami procentowej wartości płomienia na niższych mocach. U mnie jest kipi 10kW. Wydłużenie czasu pracy z 15 sekund na 20 i opuszczenie kaloryczności czyli zwiększenie dawkowania pomogło. Pellet no name, a ustawione mam kaloryczność 3,8 i nadmuch 20% na najniższej mocy 3kW. Płomień na 3kW ledwo wystaje z palnika i wartość płomienia też nie jest cały czas 100% tylko się na tej minimalnej mocy waha od około 70 do 100 ale nie ma przygasania. Wydaje mi się, że nie ma co się obawiać obniżania kaloryczności. Przy takim zwiększonym dawkowaniu piec szybciej dochodzi do temp zadanej i w efekcie częściej się rozpala (12/24h bo u mnie mała powierzchnia do ogrzania) ale przynajmniej się nie zbiera sadza tak jak na zaniżonym dawkowaniu - u mnie tak było.

Ps. 30% mocy palnika to minimalna wartość minimalnej mocy pracy czyli u Ciebie przy 15kW to by było 4-5kW. Może też za bardzo obniżasz najniższy próg pracy? 2-4kW jak napisałeś to chyba za mało.

Pzdr

Opublikowano

Wszystko pięknie, ładnie, tylko, że ustawiając tak niską kaloryczność, palnik wcale nie pracuje z mocą 3kw, tylko wyższą, nie wiem- 5kw... Te 3kw jest tylko dla twojego dobrego samopoczucia, bo moc rzeczywista jest wyższa. Nie sztuką jest zwiększyć podawanie poprzez zaniżenie kaloryczności. Sztuką jest ustawić palnik realnie, a przy kipi i niskich mocach pracy, jest trudne, bo jest dużo zmiennych. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Więc jak realnie ustawić moc jak gaśnie Ci na palniku? Czy nie trzeba dać mu więcej pelletu żeby nie zgasło. No chyba, że sypie za dużo i zasypuje płomień. Są dwie opcje.

Najpierw dla maksymalnej mocy u mnie ja to robię tak, że dobieram dawkę czyt. kaloryczność by był właściwy płomień potem nadmuch tak żeby nie wypluwał niedopalonego pelletu. Właściwy płomień czyli jak najdłuższy nie poszarpany płomień w kolorze jasno pomarańczowym.

Potem dla pozostałych niższych mocy palnika ustawiam delikatnie kalorycznością i nadmuchem tak aby wielkość płomienia była mniej więcej odpowiednia do mocy na której aktualnie pokazuje sterownik że palnik pracuje. 10kW - płomień max, 5kW - jak jest około połowa długości płomienia na maksymalnej mocy to jest ok, 3kW -  jak 1/3 dług. max. to ok.

Potem wracam i przyglądam się płomieniowi na max mocy.

Najczęściej jest tak zauważyłem, że jak ustawię dobry płomień dla mocy max. to na niższych mocach jest za słaby płomień więc dla niższych podnoszę jeszcze dawkę delikatnie kalorycznością i to już nie ma widocznego wpływu na płomień mocy max.

Reszta to już kwestia jakości pelletu.

Np na ładnego drogiego A1 miałem ustawioną kaloryczność 5,0 i dla 10kW - nadmuch 30%, 5kW - 25%, 3kW - 22%. I na tych ustawieniach paliło się pięknie ładny płomień bez niedopalania i okopcenia paleniska.

Teraz palę pelletem poza klasowym w nie opisanych workach i na kaloryczności 3,8 mam przy 10kW nadmuch 25%, 5kW - 22%, 3kW - 20% i też pali się pięknie ale oczywiście pali mi więcej tego gorszego pelletu w porównaniu do A1.

Więc od jakości pelletu zależy wg mnie jak palnik będzie pracował, a czy on akurat chodzi faktycznie na np 8kw podczas gdy w tej chwili pokazuje, że idzie na 10kw to już nie jesteśmy w stanie sprawdzić w warunkach domowych. Przy uczciwej A1 oczywiście można wierzyć że idzie na tych 10kw bo tak podaje producent.

Opublikowano

@Śmietana38, w zupełności masz rację. Każdy sposób prowadzący do zakładanego celu, jest dobry. Znalazłeś swój i super. Ale z pewnością Twoje 3kw, to nie jest realna moc. Zresztą, jak sam zauważyłeś, spalasz więcej gorszego pelletu niż tego dobrego. Więc gdybyś ustawił wyższą kaloryczność i większą moc minimalną, osiągnąłbyś to samo.

Aby ustawić tak niską móc, potrzebny jest precyzyjny podajnik, stabilny ciąg kominowy i dobry pellet. 

Jak mówiłem wcześniej, można próbować ratować się nadzorem na niskiej mocy i wydłużyć czas pracy w nadzorze, ale nie z 15s na 20s, tylko mówię o wartościach rzędu 40 czy 50s. Ale trzeba nad tym posiedzieć. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Kolega @Jontek85mo palnik 5 do 20 kw i praca stała poniżej 5kw to nie bardzo do ustawienia , osobiście próbował bym wchodzić w nadzór np 2kw ,czas cyklu praca ustawić na 60 s dla nadzoru .

Osobiście jestem tego samego co Kolega @cezar76 .

• Lubię to 1
Opublikowano

Dla 5-20 nadzór na 2 kW raczej nie do utrzymania , raczej 3 kW dla nadzoru i nie w sekundach tylko w minutach i to tak do 30 minut (ster nawet nie ma nadzoru w sekundach tylko w minutach )

Opublikowano

Wyraziłem się nieprecyzyjnie. Chodziło mi o parametr "czas cyklu praca", który wyraża się w sekundach, a czas nadzoru, można i ustawić na 60min, jeśli uda się dobrać odpowiednie parametry.