Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wszystko mi sie pomieszalo bo mam go odwrotnie zainstalowanego i dlatego caly ten baypas musze wyrzucic i dac tak, nie lepiej by to bylo:

IMG_20200204_212111.jpg

Edytowane przez palacz66
Opublikowano

no tak

• Lubię to 1
Opublikowano

I tak moze byc powiwijany ten powrot z ATV bo tak bedzie w rzeczywistosci? 

Opublikowano

syfonu nie ma więc może być

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Pompa lepiej jak jest w pionie czy poziomie czy nie ma to znaczenia? Bo malo miejsca bedzie na obieg grzejników. 

Edytowane przez palacz66
Opublikowano

pompa bez znaczenia ale filtr lepiej jak będzie w poziomie. Jeżeli już będzie musiał być w pionie to na kierunku przepływu w dół a nie w górę

Opublikowano

Jeszcze jedno musze sprzeglo obrocic o 90° czyli za trojnikiem musze dac kolano do zasilania sprzegla nie przeszkada to w niczym czy MUS po prostej?

Opublikowano (edytowane)

chodzi Ci żeby obrócić wokół pionowej osi, przestawić ustawienia muf? to można

image.png.005467074983a6aedbc814a9535243d8.png

Edytowane przez hajtaler428
Opublikowano (edytowane)

Nie o to mi chodzilo, dam zdjecia zeby juz byc pewien ze bedzie git wszytko. @sambor czy ma to znaczenie z kolanem czy bez? 

Najbardziej by pasowalo z tym kolanem powiem szczerze?

IMG_20200205_081812.jpg

Czy MUS prosto z trójnika? 

IMG_20200205_081944.jpg

Edytowane przez palacz66
Opublikowano

@sambor zawór wyrzuce i do czegos go wykorzystam a czemu nie moze tam go byc? Jak dam sprzeglo od razu z trojnika to z drugiej na isnstalcje bede musial dac kolana od razu za sprzęgłem tu juz bedzie OK? 

Opublikowano

Wole sie upewnić @sambor niz to rozbierac bo okaze sie, ze te kolana za sprzeglem powoduja kolejny problem. Tak bedzie na zsilanie i powrot z instalacji na rurkach Cu28. 

Opublikowano

Za sprzęgłem dajesz trójnik, a przed sprzęgłem też musisz dać trójnik do zaworu mieszającego.

Tylko połączenia zrób porządnie, aby wszystko nie na spadło na podłogę - sprzęgło swoje waży.

Opublikowano

Kurde a czemu trojnik musze dac za sprzeglem nie moge kolana i polaczyc sie z powrotem i zasilaniem obiegów? 

Musze kazdy obieg pod oddzielne wyjscie trojnika wpiąć? 

Opublikowano (edytowane)

a to przyłącze z zaworem grzybkowym to jest  1'' czy 3/4'' bo na zdjęciu jakieś mniejsze niż zasilanie , a tak w ogóle to wyszedł bym 5/4'' z kotła tylko czarne a nie ocynk bo znowu kiedyś do tego wrócisz

schemat ze sprzęgłem.jpg

Edytowane przez mironw
Opublikowano

@sambor po zmierzeniu tego wszystkiego moge zalozyc je z przodu kotla tylko ze powroty i zasilanie ATV bedzie troche kręte ale inaczej to albo nie zmieszcze się z pompa na CO albo wg nie da sie powrotow wpiąć. Cos takiego by to wyglądało

IMG_20200205_173942.jpg

Opublikowano (edytowane)

@sambor pompa CW jest tam gdzie napisane Zas CW. 

Kurde gdzie bym nie przylozyl sprzęgła brakuje albo wysokosci bo jest rowno z kotlem lub nie ma miejsca na dołożenie pompy z zaworami i filtrami i tu jest klopot największy. 

Edytowane przez palacz66
Opublikowano

Aleś Ty uparty... Daj ATV przy samym sprzęgle i wszystko zmieścisz.

image.png.005eab87950417aeb72ce70a809e0382.png

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

@gmaj22 uparty to malo powiedziane raczej upierdliwy. Tak nie do konca. To juz rozwiazane teraz jak zainstalowac pompe na grzejniki zeby dostac sie tez do wyczystki tuz przy wyjsciu zasilania z kotla? Ale mnie to zaczyna... 

Edytowane przez palacz66
Opublikowano

@sambor czy to by w niczym nie przeszkadzalo jakby bylo tyle zakretow za sprzeglem i tu gdzie odejscie zasilania na CO jedna idzie w gore rura na poddasze a druga w dol na parter czy to moglo by zostac czy tez bylo by zle?

Widok z gory

IMG_20200206_092019.jpg

Opublikowano (edytowane)

@sambor ze duzo zakretow na krotkim odcinku a pozniej za ostatnim zaworem kulowym bylby trojnik i rura w gore na poddasze i rura w dol na parter. Odpowietrznik wskazany na najwyzszym punkcie instalacji czyli drabinka w lazience? 

Edytowane przez palacz66