Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Sterownik działa od stycznia lub lutego 2015 i nie jest to jedyny który widziałem z takim "starzem" 

• Lubię to 1
Opublikowano

Zepsuć może się wszystko nie ma reguły

Opublikowano (edytowane)

Ale częściej psują się układy  na tanich kondensatorach elektrolitycznych, zwłaszcza montowane nad kotłem. Tu zgadzam się z Kolegami, że bardziej to przypomina marketową taniznę, niż poważny sterownik kotła. Za 2 lata kończy się gwarancja, będziemy się martwić.

Edytowane przez HarryH
Opublikowano

Oczywiście prawdopodobieństwo awarii wzrasta w budżetowych układach. Lecz niestety "przemysłowe" elementy nie gwarantują 100% bezawaryjności zwłaszcza w wieku gdzie o produkcie decydują księgowi. Już nie raz miałem doczynienia z pulpitami sterownikami czy pilotami zdalnego sterowania które kosztują kilkanaście tysięcy i padają po kilku miesiącach.

Opublikowano

A Twój sterownik ile działa i czy zaliczył awarię sterownik lub halotron?

Opublikowano (edytowane)

Na razie to bardzo krótko bo od września 2019 do dnia dzisiejszego 7/24... I oby tak dalej.

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano (edytowane)

Ja wcześniej miałem K1Pv2 i przeróbka softowa na v3, działał do końca ok 2lata. Potem już ster v4 i też śmigał do końca, a teraz musiał by wypowiedzieć się kol. @segal21
bo u niego jest cały osprzęt.

Teraz mam cały zestaw APC3 oraz moduł sondy lambda. Kończy się 2 sezon i jak na razie (odpukać) nic się nie dzieje.

Edytowane przez gilal
Opublikowano

Byłem w sklepie w....Rosji i tam Defro było ekskluzywnym kotłem obliczonym na 20 lat! wg sprzedawcy, za względu na grubą europejską blachę i germański motoreduktor. Więc może nie będzie tak źle:-) 

• Lubię to 1
Opublikowano

:) :) :) Wszystko się psuje prędzej czy później. Ja mam nadzieję, że u mnie będzie to drugie :)

Pozdrawiam

Opublikowano

U rodziców K1PRV4 3 lata na grochu, bez problemów. 

Z tymi Ruskimi to prawda. 

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam mam sterownik tech kip v.4 pz i mam problrm temperatura moswet za wysoka , wentylator chodzi płynnie wedłog mego słuchu kondensator wymieniłem przy wentylatorze i nadal lipa co mam zrobic jak cos to jestem zielony z elektroniki. piec pochodził 2 sezony i w 3 padł czyli po gwarancji zaras bo latem niechodzi . co miał bym za kondensator wymienic i jak?

IMAG0285.jpg

Opublikowano (edytowane)
W dniu 31.08.2020 o 18:27, kowal323 napisał:

witam mam sterownik tech kip v.4 pz i mam problrm temperatura moswet za wysoka , wentylator chodzi płynnie wedłog mego słuchu kondensator wymieniłem przy wentylatorze i nadal lipa co mam zrobic jak cos to jestem zielony z elektroniki. piec pochodził 2 sezony i w 3 padł czyli po gwarancji zaras bo latem niechodzi . co miał bym za kondensator wymienic i jak?

IMAG0285.jpg

Po co go rozbierałes skoro naprawili by to na gwarancji?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

@SnurqNapisał przecież, żę jest po gwarancji.

@kowal323Z moich perypetii sugeruję na początek wymianę niebieskiego kondensatora MKP, a najlepiej wszystko co jest na płytce (trzy kondensatory elektrolityczne po lewej, niebieski przy wyjściach oraz jeden mały żółty przy transformatorze).

Opublikowano

Kondensatory to jedno, ale nikt nie zwrócił uwagi, że z czasem wentylator się zużywa i obraca się z coraz większym oporem, co obciąża tranzystor.

Myślę że dobrym rozwiązaniem będzie podniesienie obrotów minimalnych wentylatora o kilka procent.

Opublikowano

Przecież ten sterownik

- ma test łożysk

-zawsze startuje z dużymi "obrotami" i potem schodzi do ustawionych

Opublikowano

Test ma, tylko trzeba go wykonać żeby ustawił zakres pracy dmuchawy.

Opublikowano

Tam nie ma żadnego zakresu pracy dmuchawy, to nie skzp. Ten sterownik działa w oparciu o faktyczny przepływ powietrza, o czym na tym forum są już setki postów. 

Opublikowano (edytowane)

jak to nie ma? w serwisie można podnieść minimalną moc i obroty

@kowal323 jeżeli nie znasz się na elektronice a tym bardziej na lutowaniu to polecam jednak oddać do jakiegoś fachowca w okolicy

Edytowane przez Snurq
Opublikowano
4 minuty temu, Snurq napisał:

jak to nie ma? w serwisie można podnieść minimalną moc i obroty

To nie jest prawda.  Żadnej mocy ani obrotów dmuchawy się nie ustawia. Ustawia się obroty turbinki na dmuchawie, czyli przepływy oraz minimalne wysterowanie.

Opublikowano

@HarryH ustawia się ale nie obroty tylko minimalny i maksymalny "prąd" co w efekcie przekłada się na to z jaką prędkością obrotowa startuje i powyżej jakiej nie wzrosną już obroty wentylatora.

Opublikowano

Wysterowanie to nie prąd i nie ma przełożenia 1;1 na obroty dmuchawy. Zależy to od oporów przepływu, ciśnienia itd. Są sterowniki działające jak mówisz, ale nie tech (tamte mają halotrony w dmuchawie, a tech w przepływomierzu).  

Ale nawet jeśli pominiemy te szczegóły, to dmuchawa i tak startuje z wyższego wysterowania (np. ja mam minimum wysterowania 14, a startuje z 19). 

Opublikowano (edytowane)

Wysterowanie to trochę bardziej zawiła sprawa niż start dmuchawy i nie od tego jest. Wysterowanie to parametr odpowiedzialny za regulację obrotów(mocy) wentylatora w zależności od faktycznego przepływu powietrza przez hallotron.

Edytowane przez Darekgra
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Ale gmatwasz, przecież to najzwyklejsze wypełnienie sinusoidy. Co nie zmienia faktu, że w sterowniku do wymiany są kondensatory, a reszta dywagacji Snurqa jest chybiona.

Opublikowano

witam ponownie ogulnie piec startuje robi te swoje testy i przy temperaturze około 60 stopni zalacza sie alarm temperatura mosfet za wysoka wiatrak czy dmuchawa dobra bo chodzi cicho jak zawsze przyspiesza czy zwalnia i do 60 stopni nabija i lipa a piec ma wymogi ze musi a raczej powinien chodzic na 65 stopniach piec 24kw musze poszukac jakiegos elektronika zeby to powymienial bo jak mam za nowy dac 1270 zł co 2 lata to masakra dzieki za pomoc postaram sie wymienic to co napisaliscie i dam znac czy pomogło dzieki

• Lubię to 1