MikiQ Opublikowano 4 Listopada 2016 #1 Opublikowano 4 Listopada 2016 Chcę wymienić pompę co na elektroniczną żeby ograniczyć zużycie prądu. W całym domu mam ogrzewanie podłogowe więc pompa pracuje non stop. W tej chwili mam założoną 25/60 ale nie jestem w stanie uzyskać większych przepływów na górnym rozdzielaczu niż 1,2 - 1,5 litra. Ogrzewanie ogólnie działa i jest ok tylko jak już będę wymieniał to może wymienić na 25/80? Z ekonomicznego punktu widzenia się to nie opłaca bo i pompa droższa i zużycie większe. Może ktoś doradzić czy w ogóle warto?
papasmurfek Opublikowano 4 Listopada 2016 #2 Opublikowano 4 Listopada 2016 A czy odczuwasz, że jakieś pomieszczenia są niedogrzane? Jeśli nie to ja bym nie brał większej. Twoje przepływy powinny w zupełności wystarczyć dla ogrzewania podłogowego.
MikiQ Opublikowano 4 Listopada 2016 Autor #3 Opublikowano 4 Listopada 2016 Nie odczuwam. Sprawdzałem temperaturę w kilku pomieszczeniach jednocześnie i jest taka sama na dole jak i na górze a np. w dwóch pokojach mam panele podłogowe. A czy jeżeli np założę 80 z elektronicznym sterowaniem to czy zużycie prądu nie będzie takie samo jak przy 60 jak ona sama sobie steruje obrotami? Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
odpowietrznik Opublikowano 5 Listopada 2016 #4 Opublikowano 5 Listopada 2016 Wszystko się okaże przy większych mrozach.Czy aktualna pompa chodzi na maksimum? Właściwie jak jest poprawnie wykonana instalacja OP to 60ka ma dać radę ale wystarczy że w instalacji pojawi się jedna pętla powiedzmy 100-120m to 60ka prawdopodobnie już nie podoła.Dlatego lepiej robić krótsze pętle będzie ich oczywiście więcej co wiąże się z większym rozdzielaczem i wiadomo kosztami ale jak się chce uniknąc problemów.OP to nie grzejnik że idzie go wymienić.
Gość Digitrax Opublikowano 5 Listopada 2016 #5 Opublikowano 5 Listopada 2016 Moja pompa Grundfos 25/60 na pierwszym biegu zasila podłogówkę o powierzchni około 150 m2 wykonaną na 10 obwodach z rurki TECE 16 mm o sumarycznej długości 800 mb. Przepływy są w zakresie od 1 do 1,5 l/m. Pomieszczenia są dogrzane nic nie szumi. Wkurza mnie jedynie zużycie prądu przez tą pompę. Także zastawiam się nad jej wymianą na elektroniczną. Myślę, że jeżeli 60 wystarcza na 1 biegu to mogę pokusić się na 40, która sobie poradzi na biegu wyższym a i tak spadnie pobór prądu. Kiedyś ktoś tu pisał, że pompy z auto adaptacją nie można do podłogówki stosować... Prawda to czy fałsz ?
kiminero Opublikowano 5 Listopada 2016 #6 Opublikowano 5 Listopada 2016 Fałsz, ale jak nie masz siłowników na obiegach, to z funkcji adapt nie skorzystasz, bo przepływ i opór jest stały. Jedyny plus, to rozbudowany wyświetlacz z podglądem zużycia czy przepływu.
odpowietrznik Opublikowano 5 Listopada 2016 #7 Opublikowano 5 Listopada 2016 Pompa z autoadapt jest przydatna przy ogrzewaniu podłogowym jak są na rozdzielaczu siłowniki a przy ogrzewaniu grzejnikowym zawory termostatyczne ale zapewne Digi jak i Kimi o tym doskonale wiedzą)
Gość Digitrax Opublikowano 5 Listopada 2016 #8 Opublikowano 5 Listopada 2016 Sprawdzamy Waszą czujność :D A tak na serio to muszę swoje pompy wymienić bo za dużo mnie w sumie ich eksploatacja kosztuje. Mam ich 4 sztuki: 3 x 25/40 i 1 x 25/60. Stanąłem przed dylematem w jaką firmę uderzyć hehe. Jak młody na forum co ma problem z zaworem 4D :D
sambor Opublikowano 5 Listopada 2016 #9 Opublikowano 5 Listopada 2016 Od 5 lat mam 3 szt Grundfosa Alpha 2 i 1 Alpha 2L oraz 1 Wilo Yonos pico 25/1-4 Wilo wymieniałem po 4 msc. Wilo nie polecam, Grundfosy tak.
papasmurfek Opublikowano 6 Listopada 2016 #10 Opublikowano 6 Listopada 2016 Ja się zdecydowałem na LFP. Bazują na Grundfosie. W internetach bardzo pozytywnie użytkownicy wypowiadają sie o Wilo Yonos Para. Niestety trudno ją dostać
kiminero Opublikowano 6 Listopada 2016 #11 Opublikowano 6 Listopada 2016 Co takiego padło w tym Wilo @sambor? Jedyny przepadek, czy było ich więcej, bo mnie dotąd żadna Wilo nie zawiodła. Ogólnie to rzadko miewam kłopoty z pracą pompy o ile nie została potraktowana długotrwałym gotowaniem/parowaniem. Czasem zdarza się zastój wirnika po dłuższym postoju, ale to normalne i dziś już rozwiązane funkcją Antystop sterownika. Kondensatory też mają prawo wysiąść, jeżeli pompa jest prowadzona ON/OFF, ale wydatek 7 zł raz na kilka lat nikogo nie zrujnuje.
sambor Opublikowano 6 Listopada 2016 #12 Opublikowano 6 Listopada 2016 Padła elektronika.I to w najgorszym momencie - ładowanie bufora , pełna komora kotła i w pewnym momencie na kotle ponad 120C, aż się izolacja z szarej pianki potopiła.Serwis stwierdził że padło sterowanie silnikiem ( falownik czy co tam siedzi), wymienili na nową, która pracuje od 3,5 roku.Teoretycznie te pompy Wilo są lepsze dla instalatora i użytkownika - płynna regulacja daje dużo.Ale nie mam do nich przekonania.Ostatnio miało być tanio, tanio - poszły pompy Halm, klient chciał Ferro , ale po żądaniu na piśmie, że to jego decyzja , odpuścił.
kiminero Opublikowano 6 Listopada 2016 #13 Opublikowano 6 Listopada 2016 Czyli ogólnie poległo Twoje zaufanie. To jak widać najgorsza opcja dla producenta, ale plus, że gwarant wywiązał się z wymiany wadliwego produktu. Byłby większy plus, gdyby usunęli szkody wynikające z awarii. Tu skończyło się na stopionej izolacji i jej wymiana byłaby warta niewiele, ale zyskiem nieporównanie większym byłoby odzyskanie zaufania klienta. Jak pisałem awaryjność pomp wynikająca z wad fabrycznych to wg mnie rzadkość. Mam u siebie starą LFP, pracującą od ok 15 lat i żal ją demontować. Stara prawda mówi, że zadowolony klient przyprowadzi do ciebie dwóch kolejnych klientów, ale jeden niezadowolony odstraszy dziesięciu.
sambor Opublikowano 6 Listopada 2016 #14 Opublikowano 6 Listopada 2016 Jak ktoś kupuje tylko dla siebie - 2-3 pompy do własnej kotłowni to może kupić dowolne . Ja czasem muszę kupić 5-6 pomp na miesiąc a wtedy najważniejszy dla mnie jest spokój a ten wynika z bezawaryjnej pracy np pomp. Wiadomo, że taka pompa , zgodnie z zasadą złośliwości rzeczy martwych potrafi się sp....ć w najgorszym dla mnie momencie. Stare pompy 3 biegowe i to niezależnie czy Wilo czy Grundfoss były ( i są) nie do zajechania, a obecne szkoda gadać.
automatyk Opublikowano 6 Listopada 2016 #15 Opublikowano 6 Listopada 2016 Chcę wymienić pompę co na elektroniczną żeby ograniczyć zużycie prądu. W całym domu mam ogrzewanie podłogowe więc pompa pracuje non stop. W tej chwili mam założoną 25/60 ale nie jestem w stanie uzyskać większych przepływów na górnym rozdzielaczu niż 1,2 - 1,5 litra. Ogrzewanie ogólnie działa i jest ok tylko jak już będę wymieniał to może wymienić na 25/80? Z ekonomicznego punktu widzenia się to nie opłaca bo i pompa droższa i zużycie większe. Może ktoś doradzić czy w ogóle warto? to ile ty masz podłogówki 800m2???? pompą 25/60 spokojnie pogonisz do 400m2 wiec masz cos nie tak z mieszaczem albo regulatorem przepływu pompa dla domku jednorodzinnego to max 25/60 i powinna pracowac max na 20-30W w przypadku elektronicznej
MikiQ Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor #16 Opublikowano 6 Listopada 2016 Mieszaczem jest zawór 3d. Na dole nie ma problemu z przeplywami 2l. Nawet jak zakręce dolny rozdzielacz to na górze maks jest 1,5 litra. Ale sobie dań z tym spokój bo pomieszczenia są dogrzane i założę 25/60 tylko elektroniczna. Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
Gość Digitrax Opublikowano 6 Listopada 2016 #17 Opublikowano 6 Listopada 2016 Jak masz główne rury biegnące od pompy podłogowej do rozdzielacza na dole i na górze ? Ja u siebie mam Cu 28 do rozdzielacza na parterze gdzie jest 7 pętli i Cu 22 do rozdzielacza na piętrze gdzie mam 3 pętle i na obu przepływy są identyczne.
MikiQ Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor #18 Opublikowano 6 Listopada 2016 Mogę założyć pompę lfp 25/60 L, bo nie mogę znaleźć nigdzie bez autoadaptu? Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
MikiQ Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor #19 Opublikowano 6 Listopada 2016 Ja mam chyba i na dół i na górę 22. To za mało? Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
automatyk Opublikowano 6 Listopada 2016 #20 Opublikowano 6 Listopada 2016 przeciez nie musisz autoadpt uruchamiać ,ustawisz na przepływ i tyle
MikiQ Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor #21 Opublikowano 6 Listopada 2016 A lepiej wybrać wilo czy lfp? W wilo jest ten system odpowietrzajacy. Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 6 Listopada 2016 #23 Opublikowano 6 Listopada 2016 W LFP i Grundfosie tak samo jest odpowietrzanie. LFP jest tańsze
papasmurfek Opublikowano 6 Listopada 2016 #24 Opublikowano 6 Listopada 2016 Zobacz sobie pompę lfp ePco.
MikiQ Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor #25 Opublikowano 7 Listopada 2016 Zdecydowałem się lfp. Może ktoś jeszcze doradzić experia, epor czy epco? Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.