Robot16 Opublikowano 1 Listopada 2016 #1 Opublikowano 1 Listopada 2016 Mam pytanie moje ogrzewanie stare czyli grawitacyjne wymieniłem tylko piec czyli z podajnikiem podłączony termostat pokojowy pod pompę,i teraz kiedy termostat wyłączy pompę i kiedy ponownie ja uruchomi czyli za powiedzmy 4 godziny to ciężko to wszystko nagrzać zastanawiam się nad podłączeniu automatu kiedy termostat wyłączy pompę żeby co 10min załączał pompę na 1min czy było by lepiej i oszczędniej............
mittek Opublikowano 1 Listopada 2016 #2 Opublikowano 1 Listopada 2016 Jeżeli masz zwykły termostat to jego reakcja jest właśnie taka, dużo lepszy byłby regulator pokojowy np. euroster czy auraton, na pewno po wyłączeniu nie trwałoby to 4h, tylko przez ten czas włączył by pompę co kilkakrotnie
Animus Opublikowano 1 Listopada 2016 #3 Opublikowano 1 Listopada 2016 Mam pytanie moje ogrzewanie stare czyli grawitacyjne wymieniłem tylko piec czyli z podajnikiem podłączony termostat pokojowy pod pompę,i teraz kiedy termostat wyłączy pompę i kiedy ponownie ja uruchomi czyli za powiedzmy 4 godziny to ciężko to wszystko nagrzać zastanawiam się nad podłączeniu automatu kiedy termostat wyłączy pompę żeby co 10min załączał pompę na 1min czy było by lepiej i oszczędniej............ A czy trzeba wyłączać pompę?
Robot16 Opublikowano 2 Listopada 2016 Autor #4 Opublikowano 2 Listopada 2016 Mittek własnie taki regulator euroster mam gdzie w nim taka funkcja jest,ANIMUS gdybym nie wyłączył pompy to w domu gwarantowane 30 stopni i okna pootwierane
automatyk Opublikowano 2 Listopada 2016 #5 Opublikowano 2 Listopada 2016 Mam pytanie moje ogrzewanie stare czyli grawitacyjne wymieniłem tylko piec czyli z podajnikiem podłączony termostat pokojowy pod pompę,i teraz kiedy termostat wyłączy pompę i kiedy ponownie ja uruchomi czyli za powiedzmy 4 godziny to ciężko to wszystko nagrzać zastanawiam się nad podłączeniu automatu kiedy termostat wyłączy pompę żeby co 10min załączał pompę na 1min czy było by lepiej i oszczędniej............ zeby było komfortowo i tanio to trzeba założyć zawór 4d i sterownie pogodowe wtedy będzie komfort i realne oszczędności na opale
papasmurfek Opublikowano 2 Listopada 2016 #6 Opublikowano 2 Listopada 2016 A jaka masz ustawioną histerezę na tym sterowniku?
Animus Opublikowano 2 Listopada 2016 #7 Opublikowano 2 Listopada 2016 ANIMUS gdybym nie wyłączył pompy to w domu gwarantowane 30 stopni i okna pootwieraneJa niczego takiego nie mam, jak masz instalację grawitacyjną, to grube rurki, więc pompa powinna toczyć wodę cały czas na niskim biegu, wtedy może coś zaoszczędzisz na prądzie. Jak będziesz ją ciągle włączał, na 3-cim biegu, to z tego pożytku nie będzie.
mittek Opublikowano 2 Listopada 2016 #8 Opublikowano 2 Listopada 2016 Mittek własnie taki regulator euroster mam gdzie w nim taka funkcja jest,ANIMUS gdybym nie wyłączył pompy to w domu gwarantowane 30 stopni i okna pootwierane Jak przez 4h ten regulator nie załącza pompy to widocznie masz bardzo dobrze zaizolowany dom, euroster czy auraton podałem tylko dla przykładu, u mnie pracuje chyba z 8 lat Thermoflash i drugi już nie wiem jaki bo klapka się zgubiła i włączają się co kilkanaście minut na jakąś minutę oczywiście nie jednakowo. Myślę że jak zastosujesz jak piszesz co 10 min to i tak może być za gorąco skoro tak małe te ubytki ciepła. Chyba dobrym wyjściem to to jak pisze kol. automatyk
bolecki Opublikowano 2 Listopada 2016 #9 Opublikowano 2 Listopada 2016 Jak ma się obieg grawitacyjny to nawet elektroniczna pompka na kilku W jest za mocna. A już całkowicie złym pomysłem jest sterowanie takim układem z poziomu regulatora pokojowego. Wg mnie najlepiej właśnie elektronik+ głowice. A tak w ogóle, skoro to chodziło na grawitacji to jakim sposobem znalazła się tam pompa?
Animus Opublikowano 2 Listopada 2016 #10 Opublikowano 2 Listopada 2016 Jak przez 4h ten regulator nie załącza pompy to widocznie masz bardzo dobrze zaizolowany dom, To ilość wody w instalacji tak działa jak bufor.
Robot16 Opublikowano 11 Listopada 2016 Autor #11 Opublikowano 11 Listopada 2016 Animus wracając do pytania,czy będzie oszczędniej włączając pompę na 1min..co 20min,przykładowo......
Kwidyn Opublikowano 11 Listopada 2016 #12 Opublikowano 11 Listopada 2016 [...] gdybym nie wyłączył pompy to w domu gwarantowane 30 stopni i okna pootwierane Jaką utrzymujesz temperaturę na kotle, że pompka Ci pcha tyle ciepła na dom?
Animus Opublikowano 11 Listopada 2016 #13 Opublikowano 11 Listopada 2016 Animus wracając do pytania,czy będzie oszczędniej włączając pompę na 1min..co 20min,przykładowo......Oszczędnie, to trzeba mieć pompę nową, one pobierają mniej prądu a tłoczą tyle samo, np. grundfos alpha 2, do tego zawór 4-drogowy.
Robot16 Opublikowano 11 Listopada 2016 Autor #14 Opublikowano 11 Listopada 2016 dzięki animus czy twoim zdaniem kiedy już euroster pokojowy załączy pompę jak lepiej palić jechać na małej mocy czy dużej..
theopaw Opublikowano 11 Listopada 2016 #15 Opublikowano 11 Listopada 2016 dzięki animus czy twoim zdaniem kiedy już euroster pokojowy załączy pompę jak lepiej palić jechać na małej mocy czy dużej.. Może wtrącę swoje 3-grosze. Bardziej oszczędnie pod względem opału będzie palić jak najniższą temperaturą, byle by wystarczało do utrzymania odpowiedniej temp. pieca i pomieszczenia Oszczędnie, to trzeba mieć pompę nową, one pobierają mniej prądu a tłoczą tyle samo, np. grundfos alpha 2, do tego zawór 4-drogowy. Pod względem oszczędności en. el. to tak, zawsze to coś, ale jaka to oszczędność tej en. , pompa bez elektroniki to na I biegu jakieś 35-40 W to w ciągu sezonu grzewczego ok 100zł. , elektroniczna niech zużyje 30% to oszczędność 70zł/sezon. Włączając pompę poprzez regulator np. euroster, to będzie pracowała ok. 50% czasu, to ta oszczędność wyniesie ok. 20zł. a jak dojdzie siłownik i sterownik to pewnie bilans wyjdzie na zero. U siebie mam dwie pompy CO(partr i góra) sterowane poprzez regulator i się to sprawdza. w zał. wykres temp. w pom. z czujn.
Robot16 Opublikowano 11 Listopada 2016 Autor #16 Opublikowano 11 Listopada 2016 Theopaw temperature na piecu mam 52st.a pomieszczenia 22,5
theopaw Opublikowano 11 Listopada 2016 #17 Opublikowano 11 Listopada 2016 To myślę że parametry masz b. dobre
theopaw Opublikowano 11 Listopada 2016 #18 Opublikowano 11 Listopada 2016 mała poprawka do tego mojego wykresu, temp. w pom nie 21,2 lecz 22,2
Animus Opublikowano 11 Listopada 2016 #19 Opublikowano 11 Listopada 2016 dzięki animus czy twoim zdaniem kiedy już euroster pokojowy załączy pompę jak lepiej palić jechać na małej mocy czy dużej.. Na małej mocy pompa włączona non stop bez wyłączania,do podłogówki nie trzeba żadnych eurosterów, do grzejników głowice.
Robot16 Opublikowano 11 Listopada 2016 Autor #20 Opublikowano 11 Listopada 2016 Animus,Theopaw dzięki...
Animus Opublikowano 11 Listopada 2016 #21 Opublikowano 11 Listopada 2016 Może wtrącę swoje 3-grosze. Pod względem oszczędności en. el. to tak, zawsze to coś, ale jaka to oszczędność tej en. , pompa bez elektroniki to na I biegu jakieś 35-40 W to w ciągu sezonu grzewczego ok 100zł. , elektroniczna niech zużyje 30% to oszczędność 70zł/sezon. Takie wyliczenia to o kant d.... Na pompie wyświetla 5 W przez 24h x 250 dni, pompa pracuje non stop poza sterownikiem, grzeję przepływem a nie temperaturą, przez zawór 3-D .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.