Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Marwol załącz im wykresy z zużycia za okres 1m. Jak kupiłeś kocioł a jak teraz wygląda zużcie. Temp na początku był na poziomie 8-14C teraz 0-5C

Opublikowano

Słuchajcie, co by nie pisać to w paleniu chodzi o to by spalić jak najmniej paliwa i żeby było ciepło :) u mnie w trybie palenie - podtrzymanie spala 2x mniej niż w trybie "praca ciągła"; temp w domu taka sama

To jednoznaczne, pali się kasa. :D

Ale ja inne wnioski wyciągnąłem. 

Opublikowano

Przy pellecie tak to funkcjonuje. 80-100% palnika uzyskujesz tylko w momecie palenia. 

Chodzi przede wszystkim o grzałkę, żeby jej za szybko nie trafiło.W momencie podtrzymania daje okresloną dawkę, prawidłowo dobrane powietrze zgazowuje pellet 

dlatego masz falowanie spalin i utrzymanie jak najdłużej wysokiej temp. na kotle bez ponownych rozpaleń. U Marwola 13min rozpala i pali następnie przechodzi do podtrzmania i tam masz rozbiór temperatur. Stał mu dzisiaj jak obserwowałem od 6 do 15 zasilając 1 obieg z grzenikami.

Grzałka służy tylko do rozpalenia palnika przy rozruchu, chyba nie pracuje w podtrzymaniu? 

W podtrzymaniu następna dawka paliwa powinna rozpalać się od żaru z poprzedniej dawki na palniku.

Opublikowano

Marwol załącz im wykresy z zużycia za okres 1m. Jak kupiłeś kocioł a jak teraz wygląda zużcie. Temp na początku był na poziomie 8-14C teraz 0-5C

Wykres ustawień fabrycznych

2763c94bbf63b0e5aa047504bc75c029.jpg

Opublikowano

Animus masz rację przejęzyczyłem się ;) Grzałka chodiz przy rozpalaniu, najczęsciej w trybie palenie-wygaszanie.

Ale przy pellecie tak trzeba wysterować kociół, zeby palił najmniej.

Przy fabrycznych ustawieniach j/w praca modulowana non stoper z zakresie 10-100% palnika .

Zużycie tragedia , może Marwol zapoda wykres zz zużyciem przed i teraz . Sam ocenisz.

Opublikowano (edytowane)

A te pierwsze dwa dni to nie był rozruch instalacji?

Ja rozumiem, wierzę że zużycie spadło, zresztą   Marwol to potwierdza.

Czyli wyszło że w podtrzymaniu spala na wyższej sprawności, niż w pracy ciągłej? 

To może z tego wniosek jest inny

np. że lepiej niech kocioł stoi w podtrzymaniu, niż ma spalać w pracy ciągłej byle jak, z nadmiarem powietrza, studząc kocioł zamiast go grzać. ;) 

Edytowane przez Animus
Opublikowano

PID standart czy turbo w przypadku pelletu jest nietrafiony. Co innego groszek.

Opublikowano

Wykres ustawień fabrycznych

2763c94bbf63b0e5aa047504bc75c029.jpg

Na tym wykresie temp. spalin to 200stC, a żaru 80stC??

Opublikowano (edytowane)

A ty Marwol  masz MULTI FLAME?

Te wszystkie kolory na wykresie mało ostre.

Przy 200*C spalin, temperatura żaru nie może miec 80*C

Edytowane przez Animus
Opublikowano

A gdzie tam, Pancerpola.

Opublikowano

Tutaj masz prace z buforem. Piec o rozpaleniu do zadanej temp. nagrzał bufor i przeszedł w podtrzymanie . Stoi 21 godz. jak na razie. Z bufora idzie na podłogówkę i  grzejniki. Z podtrzymania (temp na kotle obecnie 80C i tyle na buforze) i naddatku zgromadzonego ciepła pompa doładowuje bufor przy temp 83C  przez zadany x min. Sam oceń a jutro podam jak wyszło zużcie.

post-60436-0-55421400-1478635514_thumb.jpeg

Opublikowano

Na tym wykresie temp. spalin to 200stC, a żaru 80stC??

Ej panowie to jest wykres palnika na pellet !!!

Opublikowano (edytowane)

A gdzie tam, Pancerpola.

To wyłącz czujnik żaru, na sterowniku, żeby zniknął z panela.

Ale ty też palisz pelletem?

Edytowane przez Animus
Opublikowano

Marwol nie odznaczył czujnika żaru, którego nie posiada i ten wykres wprowadził Was w błąd.

Opublikowano

A w jakim celu. Rozwiń swoją myśl.

Opublikowano

Marwol nie odznaczył czujnika żaru, którego nie posiada i ten wykres wprowadził Was w błąd.

:)

Opublikowano

Tu macie temperatury.

post-60436-0-43347300-1478636402_thumb.jpg

Opublikowano

A w jakim celu. Rozwiń swoją myśl.

To palisz pelletem w tym Pancku czy nie?

Opublikowano (edytowane)

@Animus, zakładałem temat na temat kotła, który mam i wyrażnie napisałem SAS SOLID na ekogroszek Skarbek z Bobrka.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Zakładałeś parę dni temu, myślałem ze testujesz inne paliwa, np.mój sąsiad pali teraz groszek z owsem  40% owsa  60% gr.  

Sytuacja jest dynamiczna, trzeba uważać żeby czujnik żaru nie przekręcił się poza pole palnika.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Na wiosnę będę testował z miałem, bo ten palnik jest też przystosowany do niego. Jedyne, to może przywieszać się w zbiorniku, ale jak będzie suchy to powinno iść.

Opublikowano (edytowane)

Dlatego pytałem na początku  o zasobnik jaki ma ten lej, w jakiś tam proporcjach  na pewno zejdzie tylko w jakich.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Wczoraj dojechał do mnie mój kociołek 14kw ale jeszcze w starej obudowie z softem z czerwca i zaznaczam że prosto od sas wiec nie wszystkie wydają juz po lifcie

Opublikowano (edytowane)

Ale pewnie taniej dostałeś.

Edytowane przez Ryszard
Link afiliacyjny

🛠 Szukasz kotła na paliwo stałe?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty