kwinto30 Opublikowano 23 Września 2016 #1 Opublikowano 23 Września 2016 Witam cały czas szumi w pompie słychać jak się woda przelewa, czy tak ma być czy mam zapowietrzona instalacje ? poniżej film . oraz zdjęcie z ustawieniami , kaloryfery skręciłem na głowicy termo..na 2 i 3 mam 2 drabinki w łazienkach jedna zakręcona , podłogówkę te kurki na rozdzielaczach po skręcane prawie do końca prawie
Przemyslaw85 Opublikowano 23 Września 2016 #2 Opublikowano 23 Września 2016 Na pompie masz odpowietrznik. Wyłącz pompę następnie poluzuj tą wielką śrubę co masz na środku aż zacznie lecieć sama woda. Uzupełnij braki wody. Do czasu całkowitego odpowietrzenia ganiaj na 3 biegu do tego daj termostaty na max otwarcie. Następnie odpowietrz grzejniki. I znów uzupełnij braki wody. ps. Moim zdaniem na piecu powinieneś utrzymywać min 60 stopni.
kwinto30 Opublikowano 23 Września 2016 Autor #3 Opublikowano 23 Września 2016 Dzięki za odp , może się uda :) pozdrawiam
kwinto30 Opublikowano 23 Września 2016 Autor #4 Opublikowano 23 Września 2016 albo coś źle robię albo nie wiem , odkręciłem tą śrubę powietrze z wodą leciało aż w końcu sama woda ciurkiem zakręciłem potem grzejniki i dalej pompę słychać tylko tak jak by mnie albo mi się wydaje bo chce mi się wydawać hehe
TIMON120777 Opublikowano 24 Września 2016 #5 Opublikowano 24 Września 2016 a może jest za duży opór przepływu??? sporo kalafiorów zakręconych i stąd problem. zmniejsz bieg pompy i zobacz czy ustąpi szumienie
sambor Opublikowano 24 Września 2016 #6 Opublikowano 24 Września 2016 Może autor poda z jakich rur zbudował instalację i coś więcej o samej instalacji , a pompa 25/60 w 95% instalacji jest za duża
kazimip Opublikowano 25 Września 2016 #7 Opublikowano 25 Września 2016 Należy odpowietrzyć pompę poprzez odkręcenie śruby widocznej na zdjęciu.Po wycieku wody z pompa przez ok 10 sek. powinna być odpowietrzona. W układzie z termostatami stosowanie takiej pompy jest raczej problematyczne ze względu na stałą ilość podawanej wody do układu. W zeszłym roku zainstalowałem termostaty przy grzejnikach i przy zamkniętych głowicach występowały podobne szumy. Po zamianie pompy na elektroniczną APLHA 2L problem ustał. Niestety przy zamkniętych wszystkich zaworach pojawił się kłopot z zimnym powrotem wody na piecu ze względu na zatrzymanie podawania wody przy zamkniętych termostatach. Problem rozwiązała dopiera pompa przewałowa, która ustabilizowała temperaturę wody w piecu. pozdrawiam.
kwinto30 Opublikowano 26 Września 2016 Autor #8 Opublikowano 26 Września 2016 Witam pompa już pracuje cicho chyba się udało zrobiłem tak jak napisał Przemysław 85. Ale już piec wyłączony ciepło na dworze :) mam nadzieje ze nadal będzie cicho po włączeniu . A pompa 25/60 dlatego bo jeszcze podłogówkę napędza , niestety tak mi zrobił magik
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.