Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jolo747 napisał(a):

sosnowy? bukowy? mieszany?

Kupuj po parę worków do testów i sam stwierdzisz który lepszy.JA przetestowałem chyba 10 różnych producentów.Większość certyfikowanych.Iglaste i liściaste.I jak dla mnie większej różnicy w spalaniu nie zauważyłem.

Edytowane przez CeKris
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Nie macie problemu z kondensacją,? zasypałem pierwszy lepszy pellet, ale widzę że jakaś wilgoć w kotle się pojawia, na jednych piszą poniżej 10% inni deklarują 6 lub nawet 5% wilgotności , znalazłem nawet taki opisany poniżej 0,5% ale to chyba błąd się zakradł,  zwracacie uwagę na wilgotność ?Screenshot_20240212-164329_OLXpl.thumb.jpg.3eb4f016b3f0a21467354ecaa8011b37.jpg

Edytowane przez jolo747
rozwinięcie
Opublikowano

Kondensacja na dole kotła, czy przy czopuchu?

Opublikowano

przy wylocie do komina, w kominie pewnie też bo temperatura spalin poniżej 90,°C

Opublikowano

No to masz odpowiedź. Podbij temperaturę spalin. Jak masz zawirowywacze / turbulatory, to spróbuj wyjąć. Powinno też pomóc samo ocieplenie czopucha.

Opublikowano

a jaką temperaturę macie na kotłach pelletowych ?, zmieniłem pellet na dębowy, do 6% wilgotności i podbiłem temperaturę kotła do 60°,20240220_200738.thumb.jpg.5a9b21edcdbfeaf1f74d2428d817f50f.jpg

Opublikowano

Ja mam 70. Czemu dajesz tak nisko? Ile miałeś wcześniej?

• Przydało się 1
Opublikowano
20 minut temu, jolo747 napisał(a):

a jaką temperaturę macie na kotłach pelletowych ?

50-70C w zaleznosci do jakiej chce bufor ladowac.

• Przydało się 1
Opublikowano

Ja mam zawsze 67 st.

• Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)

wcześniej miałem ustawienia z ekogroszku 54°, powrót był w okolicy 50, przy suchym ekogroszku nie było problemów, spaliny miałem ok 65°,  

zastanawiam się jeszcze czy ta wilgoć nie wynika z Zetki, wcześniej na groszku dmuchawa zasysała z kotłowni, teraz z zewnątrz

Edytowane przez jolo747
a tak
Opublikowano

W sumie, jak masz długi czopuch do komina, to może tam świeże powietrze go omiatać i w środku może się skraplać. Ale tak sobie pitolę. Może nie mam racji? Wcześniej pisałem o ociepleniu czopucha. Taki Windhager ma to w DTR ponoć - czopuch musi być ocieplony.

Opublikowano

Zaszalałem i kupiłem paletę Barlinka. Miałem kilka worków na samym początku przygody z pelletem. Ależ on pachnie - czuć żywicę. Jak bym świeżo świerka porąbał siekierą.

Opublikowano (edytowane)

Stąd. Sosna. Na stronie Barlinka piszą, że jest domieszka liściastego, ale do 30%.

https://wolebio.pl/produkt/pellet-barlinek/

Edytowane przez miklo
Opublikowano (edytowane)

Wpisane są dane Barlinek Inwestycje sp z o.o. Transport, to Poczta Polska. Do mnie przyjeżdża samochód z windą i paleciakiem. Tak mam realizowane zamówienia z Wolebio i Pellet4Future. Można kupić tańszy pellet, ale chciałem po nabraniu doświadczenia popalić tym legendarnym 😉 Teraz palę Lava i wg mnie jest znakomity.

Widzę, że produkują też na Ukrainie. Mają tam swoje zakłady:

https://www.drewno.pl/artykuly/6343,barlinek-zwieksza-produkcje-peletu-na-ukrainie.html

Mój wygląda na robiony w PL.

Edytowane przez miklo
Opublikowano

Barlinek zawsze na opakowaniu miał podany kraj produkcji w kółeczku albo PL, albo UA.

Dawniej Barlinek to były worki 20kg, fi tylko 8, pellet tylko liściasty, ten link do info o Barlinku jest z 2009r , więc sporo się zmieniło!

Lava do mojego kotła podchodzi bardzo dobrze, paliłem nią ponad 5 lat.

Natomiast dod pytanie jak takie zamówienie jest płatne - u kuriera, czy przedpłata podczas składania zamówienia? 

Opublikowano

Jak chcesz. Możesz zapłacić z góry, albo przy odbiorze. 

Takie dane tylko na worku znalazłem.

barlinek1.jpg

barlinek2.jpg

Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.02.2024 o 12:35, miklo napisał(a):

Ależ on pachnie - czuć żywicę

Olczyk też.Miałem różne,ale Olczyk przebił wszystkie pod względem zapachu.No może jeszcze ten z Zatora.Barlinka jeszcze nie miałem.

Edytowane przez CeKris
  • Przydało się 1
Opublikowano

Kupiłem dziś na próbę kilka worków pelletu litewskiego Redal. Można go dostać już za 1150zł z dostawą w cenie na terenie woj. mazowieckiego. Wygląda ładnie, zapach też OK. Zobaczymy jak spalanie.

Screenshot_20240306_182554_OLXpl.thumb.jpg.62b72c46e7422ac0777b9b6ace1dd734.jpg

20240306_174609.thumb.jpg.ad81f0a9b010a5d1f783dec2bb9c29c7.jpg

Opublikowano

Daj namiary na ten pellet Redal

Opublikowano
W dniu 6.03.2024 o 18:32, radik81 napisał(a):

Kupiłem dziś na próbę kilka worków pelletu litewskiego Redal. Można go dostać już za 1150zł z dostawą w cenie na terenie woj. mazowieckiego. Wygląda ładnie, zapach też OK. Zobaczymy jak spalanie.

Screenshot_20240306_182554_OLXpl.thumb.jpg.62b72c46e7422ac0777b9b6ace1dd734.jpg

20240306_174609.thumb.jpg.ad81f0a9b010a5d1f783dec2bb9c29c7.jpg

I jak się spala? 

Opublikowano

Osobiście dochodzę do wniosków, że im dłuższe pelletki, tym gorsze podawanie przed spiralkę.  Miałem kiedyś pellet "Dankros". Na teście wagowym, po kręceniu 15 min. spiralką i przemnożeniu przez 4, wyszło bodaj 6,8 kg/h. Natomiast, jak zasypałem Olczyk - gdzie pellet jest o wiele krótszy - po tym samym teście - wynik - 7,6 kg/h.   Oczywiście między testami czyszczenie zbiornika, spiralki itd. 

W samym spalaniu nie widzę aż takich różnic.  Niemniej, osobiście staram się już nie kupować zbyt długich pelletów. Ten z foty od kolegi Radik, niestety wydaje się być właśnie zbyt długi. 

Opublikowano (edytowane)

Spaliłem zasobnik (4 worki) i powiem Wam, że pellet jest OK. Spieków nie ma, popiół jest sypki, temperaturę łapie bez problemu także myślę, że będzie OK. 

Edytowane przez radik81
Link afiliacyjny

🟫 Szukasz dobrego pelletu?

Porównaj oferty producentów i sklepów z Twojego regionu

Sprawdź ceny