darkon Opublikowano 18 Sierpnia 2017 #301 Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Właśnie ten sprzedający mówił, że ten rodzaj pelletu nie jest popularny na podajniku bo zalepia palnik Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj
SJa08 Opublikowano 20 Sierpnia 2017 #302 Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Ma ktoś sprawdzony pellet w pomorski lub kujawsko-pomorskim? Cytuj
palacz66 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 #303 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Witam. Zapytam tych którzy palą już kilka sezonów pelletem o ile wzrosły ceny tego paliwa z upływem lat? Cytuj
pastor Opublikowano 25 Sierpnia 2017 #304 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Ja palę 4 sezony. 50 zł tona droższa tego co biore Cytuj
Patrol Opublikowano 25 Sierpnia 2017 #305 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 W moim przypadku bez większych zmian, nawet jest delikatna poprawa, bo mam dobre paliwo za 600zł z dostawą. Tymi najbardziej 'markowymi' nie zawracam sobie głowy, bo nie są warte swojej ceny. Cytuj
Ozi80 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 #306 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Witam. Zapytam tych którzy palą już kilka sezonów pelletem o ile wzrosły ceny tego paliwa z upływem lat? Zadaj jeszcze to samo pytanie tym, którzy palą ekogroszkiem. Na Górnym Śląsku po wprowadzeniu zakazu palenia flotem, ceny węgla poszły mocno do góry. Jak tak dalej pójdzie to pelet nie tylko, że wygodniejszy od węgla, to stanie się też od niego tańszy. Cytuj
robert004 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 #307 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 W tej chwili najtańszy "ekogroszek" czeski 600zł za tonę, tylko nie wiem czy będzie nim można palić od 01.09 Jednak w OBI widziałem coś co się nazywa, jeśli dobrze pamiętam "ekogroszek czarny" parametry ma takie jak czeski więc można wnioskować, że pod warstwą barwnika dalej brunatny czeski. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
Gość berthold61 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 #308 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Zadaj jeszcze to samo pytanie tym, którzy palą ekogroszkiem. Na Górnym Śląsku po wprowadzeniu zakazu palenia flotem, ceny węgla poszły mocno do góry. Jak tak dalej pójdzie to pelet nie tylko, że wygodniejszy od węgla, to stanie się też od niego tańszy. To samo będzie i z peletem jak ludzie nakupią tych kotłów to potem tylko czekać , rynek powinien inaczej działać ale u nas jak to u nas Cytuj
robert004 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 #309 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Berthold61 niekoniecznie tak będzie, węgiel to POLITYKA PAŃSTWA. W przypadku pelletu nie musi wcale tak być. W Austrii i Włoszech cena pelletu nie zmienia się od lat pomimo, że ludzie ogrzewają tam gazem, prądem i pelletem. W węgiel nie bawią się. Ostatnio byłem w hotelu w Austrii gdzie nie było tradycyjnego ogrzewania, tylko w każdym pokoju stał kominek na pellet. Z racji "zboczenia" podpytałam właścicielkę ile to ją kosztuje, tzn. 1 tona. Lekko mnie zamurowało bo w przeliczeniu na zł to było ~670 za tonę. Pellet ze Słowacji lub Austrii kupuje. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
robert004 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 #310 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Zdjęcia kominka z mojego pokoju w hotelu Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
krisgie Opublikowano 25 Sierpnia 2017 #311 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 A ile w tym hotelu jest kominów? :) Cytuj
robert004 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 #312 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Zaintrygowałeś mie, sprawdzę :) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
robert004 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 #313 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Nie widać na zdjęciu satelitarnym, szkoda. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
darko0 Opublikowano 4 Września 2017 #314 Opublikowano 4 Września 2017 Ja też kupiłem 3 tony peletu firmy Komax. Nie wiem jakiej jest jakości, gdyż czekam jeszcze na kocioł. Test rozmakania zrobiłem: Dość szybko się robią "kalafiory". Zapach: wydaje się naturalny drewniany. Kolor lekko ciemnawy (może domieszka buku). Cena konkurencyjna. Poza tymi pelet'em kupiłem kontrolnie po worku pelet zakupiony w miejscowości w której mieszkam (adres producenta powyżej). Test rozmakania: Szybko się robią "kalafiory". Zapach: Trochę czuć lakierami Kolor: jasny Cena 720 zł /tona Trzeci pelet, który zakupiłem jest z Żywca Test rozmakania: Wolno się robią "kalafiory". Zapach: raczej naturalny. Kolor: najciemniejszy (podobno domieszka dębu) Cena 650 zł /tona mozna prosić na namiary firmy Żywca? szukam pelletu z okolic Bielska w przystępnej cenie ktoś coś? Cytuj
darkon Opublikowano 5 Września 2017 #315 Opublikowano 5 Września 2017 U mnie w świętokrzyskim akurat nastał czas grzybobrania/grzybożniw. W suszarni do grzybów stoi koza-szamociak. Opalałem ją czym popadło w większości flot+węgiel i trocina. Teraz poszedłem na eksperyment z flotem+pellet ze słonecznika. Flot na pył za to pellet: cena atrakcyjna, wilgotność ekstra sucha, łatwość zapalania- bomba, kaloryczność ujdzie w tej cenie nawet brudas węgiel się nie obroni. Mały drobny szkopuł z pelletu: na ruszcie nie zostaje żar a dwa po jego spaleniu nie zawsze ale pozostają jakieś takie gipsowe pozostałości. Do zasypowca zdecydowanie polecam tego typu pellet. A i fajny aromat na podwórku gdy się nim pali - frytka,schaboszczak albo inne mięsko z komina Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj
zaszczytcony Opublikowano 13 Września 2017 #316 Opublikowano 13 Września 2017 Czy któryś z kolegów próbował spalać bez mieszania sam pellet "REGA" dedykowany do kotłów podajnikowych na ekogroszek tej firmy: http://www.ekogrant.pl/cennik.html Cytuj
kubuś1117 Opublikowano 16 Września 2017 #317 Opublikowano 16 Września 2017 tańszy nie zawsze znaczy lepszy. sprawdź kaloryczność obu pelletów i później oceń. Cytuj
zaszczytcony Opublikowano 16 Września 2017 #318 Opublikowano 16 Września 2017 Jestem w trakcie sprawdzania, ogólnie wrażenia raczej na +, rzecz jasna podaje częściej niż dobry eko. Jest jednak pewien problem z tym pelletem, otóż podejrzewam sporą zawartość odpadów z płyt meblowych. Już sam zapach tego wyrobu i "atmosfera" w kotłowni o tym mogą świadczyć. No cóż, raczej jednorazowy zakup, dobrze, że tylko ćwierć tony, na CWU i lekkie dogrzanie będzie odpowiedni, na mróz raczej odpada. Kopczyk się mocno zapada, sterowanie w bruli na grupowym ustawione do granic (min nadmuch - max podawanie) a i tak schodzi nisko. Jeżeli ktoś by się decydował polecam najpierw dobrze go przetestować... Cytuj
zaszczytcony Opublikowano 19 Września 2017 #319 Opublikowano 19 Września 2017 Wybaczcie, że zapodaję drugi post z rzędu ale jeszcze nie mogę edytować chyba. Mały update - w/w pellet w mieszance z miałem z Wesołej daje bardzo dobre efekty, mix objętościowy 50/50, nie wagowy, polecam, mam małą ekoenergię. Cytuj
rymol Opublikowano 25 Września 2017 #320 Opublikowano 25 Września 2017 Witam w nowym sezonie! Jak u Was wyglądają obecne ceny pelletu? Stelmet Lava droższa względem zeszłego roku o 70 zł (cena przedsezonowa), mój najbliższy producent dorobił się DIN PLUS i cena o 100 zł wyższa względem zeszłorocznej. Są miejsca gdzie ceny są takie same jak rok temu? Cytuj
kubuś1117 Opublikowano 25 Września 2017 #321 Opublikowano 25 Września 2017 wszystko drożeje. Popatrz jak węgiel poszedł w górę. Ciekawe czy można jakoś troszkę chociaż ponegocjować ceny pelletu Cytuj
marwol Opublikowano 25 Września 2017 #322 Opublikowano 25 Września 2017 Lava - cena przesadzona jak na pellet bez certyfikatu Kupuje lokalnie. Na próbe kilka worków i jazda :) Aktualnie 750zł za 1050kg z dowozem i wciągnięciem do garażu. Pellet ok. Cytuj
Gość Oldek Opublikowano 25 Września 2017 #323 Opublikowano 25 Września 2017 A jakie ceny były w zeszłym roku ? jeśli można spytać. Czytam na tym forum że jakiś "peleciarz" ogrzał 160 m^2 3t. pelletu po 650 zł. Przyznam szczerze że z zazdrości szczena mi opadła, ale pomyślałem że peleciarz ma 100 m^2 pod ziemią, albo grzeje w domu na granicy zamarzania wody. Wklepałem w google "stelmet lava" i wywaliło takie ceny, że znowu szczena mi opadła https://epellety.pl/produkty/ Jak dobrze że kupiłem kocioł na groch. Cytuj
sambor Opublikowano 25 Września 2017 Autor #325 Opublikowano 25 Września 2017 Czytam na tym forum że jakiś "peleciarz" ogrzał 160 m^2 3t. pelletu po 650 zł. Pewnie to był mój post i taki wychodzi, tylko nie do końca, gdyż grzeję 160m2 podłogi i 100m2 grzejnikami, w domu 21-22C. Poszukaj moich tematów o tym ile ciepła potrzeba do ogrzania domu, są tam dane z odczytów ciepłomierza. W tym roku niestety pellet o 50zł droższy i widzę, że trochę gorszy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi