Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powrót do kotła jest wyżej niż spust , więc w kotle na dnie będzie zawsze woda - ja bym tam nie dawał ZB

Po pierwsze zanieczyszczenia z kotła mogą zatkać ZB, po drugie ZB montuje się na górze kotła

Opublikowano (edytowane)

Po trzecie zaworem bezpieczeństwa ma wylatywać para .Jezeli zamontujesz go nie na kotle a dużo niżej ,to dobrze jak woda nadąży wypływać przez zawór,Z reguły tak nie jest.

Jak wiesz para jest lżejsza od wody i powietrza ,ona do dołu nie poleci.,zbiera się u góry kotła Z jednego litra wody powstaje około 4000 litrów pary. Jak masz zawór bezpieczeństwa zamontowany na górze kotła to ta para tamtędy wyleci i masz w instalacji o jeden litr wody mniej.Pomyśl ile tej wody będziesz miał w instalacji gdy zawór zamontujesz u dołu.Dlatego tak ważne jest aby na rurze RB nie było żadnych przeszkód i ograniczeń przekroju tej rury.

Edytowane przez henryk1953
Opublikowano (edytowane)

no i....... C.O nie chodzi podmiany pomp i nie grzeje , rura zasilająca ciepła na 5 metrów dalej echo , CWU bardzo gorąca w zasadzie bez pompy , jak obstawiacie , co to za przyczyna , zawór czterodrogowy źle zamontowany ? , bo mi się tak wydaje , jutro mają  przerabiać :angry:

zawór opisany od strony robienia fotki ,

prawa strona kocioł

lewa strona powrót instalacji

góra zasilanie na grzejniki

dół powrót do kotła

wg mnie zawór trzeba obrócić w prawo z godz.12 na 15 i będzie dobrze

post-5135-0-56655500-1467659153_thumb.jpg

Edytowane przez stasiu
Opublikowano

Idę po popcorn. Zapowiada się niezla akcja

Opublikowano

A Sambor ostrzegał przed zaworem 4d.

Opublikowano (edytowane)

Od przodu zawór ze skalą prezentuje się tak , jak poniżej , czyli wychyla się skala w nie tą stronę , ale czy to coś zmienia ?

post-5135-0-28998600-1467662307_thumb.jpg

post-5135-0-32282900-1467662311_thumb.jpg

Edytowane przez stasiu
Opublikowano
Opublikowano (edytowane)

zasadę działania znam , ale co jak sam zawór jest przekręcony o 45* czy nadal działa prawidłowo ? jestem ciekawy co instalator jutro zrobi :blink:

Edytowane przez stasiu
Opublikowano

Trzeba zdemontować pokrętło i blokadę szyldu, a następnie obrócić oś zaworu tak aby płaska część osi była u góry, tak jak wypływ na grzejniki.

Następnie zamontować z powrotem skalę i pokrętło.

Samego zaworu nie wykręcać, gdyż jest taki sam we wszystkich kierunkach.

Problem i jego rozwiązanie było wielokrotnie opisywane na forum.

Najlepiej ściągnąć instrukcję zaworu  z netu.

Opublikowano (edytowane)

w takim razie o co chodzi że instalacja nie grzeje ? a i na samym zaworze , a właściwie na jego krućcach są numery od 1 do 4 , a nigdzie w instrukcji o tym ani słowa pod jaki numer zasilanie itp

Obróciłem właśnie pokrętło i jest poziomo , i co dalej ?

Edytowane przez stasiu
Opublikowano

Jak palisz to obieg kotłowy musi być na zasilaniu gorący, a powrót do kotła zmieniać się wg regulacji zaworem.

Ale u ciebie to cała ciepła woda idzie w zasobnik CWU, a nie do zaw 4-D - brak regulacji hydraulicznej układu

Opublikowano

pytanie tylko dlaczego tak się dzieje i czym to wyregulować ? jak była załączona pompa obiegowa c.o bez pompy CWU to i tak zagrzało się tylko 5 m rury tak do jedengo metra przed pierwszy grzejnik , a CWU grzała się grawitacyjnie , na kotle było 80*C , teraz jeszcze jest 60 *C , jak załączyłem pompę C.O to znowu woda doszła prawie  do pierwszego grzejnika , jestem ciekawy co jutro wymyślą , czyli mówisz żeby zawora czterodrożnego nie obracać o 45* , a czy to może brak zaworów zwrotnych to powoduje ? , ja się kompletnie nie znam , niech jutro myślą i kombinują :unsure:

Opublikowano (edytowane)

To raczej już dzisiaj, ale zamiast emocji futbolowych będą emocje z uruchamiania instalacji Stasia! ;)

A na serio to pewnie instalacja zapowietrzona i na dodatek nie oblana , więc nie będzie działać.

Ale mimo wszystko prosimy o pełną relację "live"

Edytowane przez sambor
Opublikowano

w takim razie o co chodzi że instalacja nie grzeje ? a i na samym zaworze , a właściwie na jego krućcach są numery od 1 do 4 , a nigdzie w instrukcji o tym ani słowa pod jaki numer zasilanie itp

Obróciłem właśnie pokrętło i jest poziomo , i co dalej ?

Jak taką instrukcję masz ,to sobie poradzisz.

document (39).pdf

Opublikowano

Henryku studiowałem ja kilka razy , mieszacz rozkręcony od góry , włożeniem palca do środka widać że działa prawidłowo , więc to co inne , obie pompy jak były założone to chodziły po kilka min na każdym z biegów , a nawet w nocy załączyłem na 15 min na 3 biegu i efekt był taki że pierwszy grzejnik zrobił się lekko letni u samej góry , przypuszczają jednak że instalacja może być jeszcze zapowietrzona

Opublikowano (edytowane)

To ze instalacja jest zapowietrzona to pewne .Według mnie masz następujące błędy w instalacji przyczyniające się do tego ze masz trudności z odpowietrzeniem instalacji.

Po pierwsze dopuszczenie wody powinno być realizowane od dołu w miejscu spustu wody.W zasadzie nie powinno się robić dopuszczenia na sztywno ,w dużych instalacjach jest to możliwe ale realizuje się to w inny sposób.ale to najmniejszy powód.W twojej instalacji masz trzy obiegi ,obieg  CWU  obieg CO I obieg grzejnika łazienkowego.W każdym z tych obiegów masz mniejsze lub większe zasyfonowanie, dlatego w każdym z tych obiegów w najwyższym punkcie powinien być zamontowany odpowietrznik.

W obwodzie CWU masz, a w pozostałych nie.Dlatego odpowietrzenie nie będzie takie proste.

Stasiu na koniec taka drobna rada -instalację napełnia się od dołu i bardzo powoli , wtedy gdy kocioł nie pracuje.

A JAK JUZ ODPOWIETRZYSZ TO MUSISZ ODPOWIEDNIO Z KRYZOWAĆ INSTALACJĘ !!!!

Opublikowano (edytowane)

Henryku studiowałem ja kilka razy , mieszacz rozkręcony od góry , włożeniem palca do środka widać że działa prawidłowo , więc to co inne , obie pompy jak były założone to chodziły po kilka min na każdym z biegów , a nawet w nocy załączyłem na 15 min na 3 biegu i efekt był taki że pierwszy grzejnik zrobił się lekko letni u samej góry , przypuszczają jednak że instalacja może być jeszcze zapowietrzona

To popatrz jak masz ustawione a jak powinno być.i zrob ponownie zdjęcia .

Opublikowano

Panowi postanowili obrócić kierunek działania pompy cyrkulacyjnej C.O , wszystko zaczyna grzać tyle że powrotem , po odwróceniu pompy dalej lipa