Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zużycie Gazu W Ostatnie Mrozy... Jakie Spostrzeżenia ?

Wiadomość dodana przez marcin,

Podając zużycie gazu proszę upewnić się że w profilu lub w poście podane są co najmniej powierzchnia ogrzewania, rodzaj budynku i jego ocieplenie. Posty zawierające tylko liczbę m3 lub kWh będą usuwane.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie spotkałem się żeby ktoś kto ma gaz pisał że ma ciepłej niż ten co ma węgiel .

Wręcz przeciwnie, każdy kto pali węglem pisze, że jest zimno u tych z gazem .

Cóż za ironia..

Nie wspomnę że już drugi user w przeciągu tygodnia pisze w tym temacie jak to drogo jest na gazie , a dom ogrzewa węglem ...... No ale jakoś trzeba się podbudowac

Opublikowano

Fizyki nie oszukasz. Zużyjesz tyle kWh ile potrzebujesz a czy wytworzysz węglem czy gazem to jeden grzyb. Jak piec, komin i instalacja dopasowana to węgiel będzie dużo tanszy. Ale jak stary kocioł, duży komin i przewymiarowane grzejniki to węgiel może wyjść drożej niż gaz. Takie moje zdanie

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Stara kamienica 50m2 żadnych ociepleń. Od 26.09.2018r do 5.11.2018r tj 39 dni 100m3. Koszt 150zł. Piec Vaillant dwufunkcyjny kondensat 

Edytowane przez zz292
Opublikowano

Strasznie tani masz ten gaz. Ja za 90m3 zapłaciłem 200zl.

Opublikowano
2 godziny temu, zz292 napisał:

Sąsiad miał 90m to zapłacił 135zł. Wychodzi 1.50zł za metr 

Te 90m to za jeden miesiąc?

Opublikowano (edytowane)

Tak ale on dogrzewa kominkiem i ma 70m2 i ma piec z otwartą komorą. A on nie jest tak oszczędny jak kondensat. Ja mam ustawione na piecu 50 stopni a w mieszkaniu mam w nocy 20 a w dzień 22 stopnie 

Edytowane przez zz292
Opublikowano

Może i nie na temat, ale ten pgnig i jego info na stronie to totalna tragedia. Ja podpisałem umowę, ale dalej nie wiem o co chodzi.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Ksieciunio napisał:

Co to ten S-1 ? Bo u mnie wychodzi ponad 2 zł.

Każda z taryf korzysta z innego współczynnika konwersji. Dla mojej taryfy, W-3.12T, wynosi 11,249 kWh/m3, a cena za 1kWh 10,408gr. Do tego dochodzą opłaty: abonamentowa 9,86zł, dystrybucja stała 30,27zł oraz dystrybucja zmienna 0,03246zł za zużytą kWh oczywiście są to ceny netto, trzeba jeszcze doliczyć Vat.

Edytowane przez SorenLorenson
Opublikowano

Witajcie Koledzy

Ja mam pierwszy miesiąc grzania gazem za sobą. Fakt narazie nie ma zbytnio co się podniecać bo październik był ciepły. Dom 110m2 w całości ogrzewanie podłogowe. Póki co wyszło żę w miesiąc zużyłem 92m3. W domu utrzymuje temperature 23 stopnie natomiast w nocy 20 stopni. Nie będę wpadał w euforie ale że 10 lat paliłem w piecu węglowym to i tak jak dla mnie rewelacja. Zero syfu i pełna wygoda. Zobaczymy co będzie dalej.

Gość Visitor1230
Opublikowano (edytowane)

Otwiera okna na noc. :)...Taki zarcik maly

Edytowane przez Visitor1230
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

No to ciekawe ja mam jeszcze nie dokończone docieplenie na dachu i dom nie zamieszkany na stałe a przez noc schodzi max 2 stopnie i wcale się nie grzeje.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Szczypiorr napisał:

Jak udaje Ci się zmniejszyć temp aż on 3 stopnie na noc przy samej podłogowce?

może źle się wyraziłem więc poprawiam: może nie tyle co mi się udaje bo całość kontroluje za pomocą sterownika typbox. Zwyczajnie od godziny 22:00 do 4:00 mam ustawione aby piec się włączył jak temperatura spadnie poniżej 19:00 natomiast od 5:00 do 11:00 mam ustawione na 23,5 od 11:00 do 15:00 wyłączone potem od 15:00 do  22:00 znowu na 23,5. Póki co przez noc temperatura nie spada do 20 stopni przynajmniej narazie. W nocy jak wstałem o 4:00 rano to widziałem że temperatura spadła do 21,5. Dodam że niestety mam jeden sterownik na cały dom i jest on umieszczony na parterze. Zobaczę jak to się będzie sprawować na jednym, jeżeli będą problemy z wyregulowaniem piętra to zdecyduje się na drugi

Edytowane przez MałyMiki
Opublikowano

Myślisz, że jest jakikolwiek sens obniżania temperatury przy podłogowe? Ja też na początku się tak bawiłem. W końcu ustawiłem stała temperaturę i prawdę powiedziawszy nie widzę różnicy w zużyciu.

Opublikowano
52 minuty temu, Xerol napisał:

Myślisz, że jest jakikolwiek sens obniżania temperatury przy podłogowe? Ja też na początku się tak bawiłem. W końcu ustawiłem stała temperaturę i prawdę powiedziawszy nie widzę różnicy w zużyciu.

Wydaje mi się że jest różnica bo nic w naturze nie ginie poza tym w nocy lepiej się śpi przy niższej temperaturze

Opublikowano
21 minut temu, Szczypiorr napisał:
30 minut temu, MałyMiki napisał:
Wydaje mi się że jest różnica bo nic w naturze nie ginie poza tym w nocy lepiej się śpi przy niższej temperaturze

Dalej nie pojmuję jak to jest możliwe przy podłogowce.

no to chyba inaczej nie wytłumaczę. A jak Twoim zdaniem powinno być 

Opublikowano
8 godzin temu, MałyMiki napisał:

Witajcie Koledzy

Ja mam pierwszy miesiąc grzania gazem za sobą. Fakt narazie nie ma zbytnio co się podniecać bo październik był ciepły. Dom 110m2 w całości ogrzewanie podłogowe. Póki co wyszło żę w miesiąc zużyłem 92m3. W domu utrzymuje temperature 23 stopnie natomiast w nocy 20 stopni. Nie będę wpadał w euforie ale że 10 lat paliłem w piecu węglowym to i tak jak dla mnie rewelacja. Zero syfu i pełna wygoda. Zobaczymy co będzie dalej.

Witam Ciebie.

Niedawno napisałem o zużyciu gazu w domu mojej siostry: 190metrów powierzchni podłogówka tylko : Odczyt 6 paźdź - 6 listopad - 108 metrów sześć.gazu... i miałem wrażenie że to dużo, a na forum takie jakieś takie powątpiewania w wiarygodność dało się odczuć. A patrząc u Ciebie ten wynik jest jednak nieproporcjonalnie większy. Czytam bo interesuje mnie  ogólnie ogrzewanie gazem mimo że na razie rury z gazem nie posiadam. A najbardziej ciekawią mnie takie minimalistyczne wypowiedzi. Bardzo ciekawy jestem dalszych porównań jak naprawdę zacznie się sezon.

Ja palę węglem, obecnie zużyłem 185kg mieszanki 1:1 (owies, miał(odsiewka) + resztka groszku bogdanki) przez 13dni. Dzisiaj załadowałem do kotła, tylko u mnie dużo idzie na CWU bo 6 osób w tym dwa bąble (wnuczki 3i4lata) i codziennie duża narożna wanna wody, musi być zalana po siedziska i dysze w wannie (ok.35-40cm) bo dziadek musi włączyć w wannie bąbelki i piankę....

Dzięki za informację. Pozdrawiam YARO

Opublikowano
9 godzin temu, MałyMiki napisał:

Obawiam się, że tylko Ci się wydaje. Bez własność pogodowki sprawia, że obniżenia temperatury nie mają sensu. Jeżeli wylaczysz podłogowe o 22, to o której temperatura podłogowe zacznie spadać 2,3 w nocy?