Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zużycie Gazu W Ostatnie Mrozy... Jakie Spostrzeżenia ?

Wiadomość dodana przez marcin,

Podając zużycie gazu proszę upewnić się że w profilu lub w poście podane są co najmniej powierzchnia ogrzewania, rodzaj budynku i jego ocieplenie. Posty zawierające tylko liczbę m3 lub kWh będą usuwane.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie w ostatnie dni spalanie od 4,5 do 7m3.

Dzisiaj 7m3 za 24h w domu 22,3-22,5. 9 startów palnika i piec pracował 20h.

To fajnie masz, mój piec na 14h pracy załącza się jakieś 60 razy. Każde odkrecenie ciepłej wody powoduje przejście w grzanie cwu, a poźniej stygnie powrót, żeby za chwilę znowu załączyć grzanie CO. I tak non stop, z przerwą na noc. Spalanie nie widzę żeby było dużo wyższe. 8m3 na dobę.
Opublikowano (edytowane)

No i właśnie z tego spalania jestem nie do końca zadowolony. Nie wiem co mógłbym zmienić, a z drugiej strony może to dlatego, ze dopiero 2 miesiac grzania.

Dzisiaj 7m3 - 7 startów 21h pracy.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

W rc300 przycisk "i" --> informacja systemowa

Opublikowano

Witam,

Domek z lat 70, kubatura ok 1000m3, ocieplony styropianem plus ocieplony dach.  Pierwszy sezon opalania gazem.  Kaloryfery alu, ogrzewanie cały dom plus piwnica, średnia wszędzie ok 22 stopnie, łazienki 24 piwnica 21. Od tygodnia założona pogodynka i ustawione na 21 stopni w dzień i 19 w nocy.

średnia spalania 15m3 dziennie, a ostatnia doba 19 m3. Piec Junkers ceraptur comfort 28KW, ciepła woda z pompy ciepła plus wspomagająca grzałka z co.

Ciekawe jak będzie spalanie przy -20 :wacko:

Opublikowano

Czyli jak najmniej dobowych startów palnika i piec powinien chodzić jak najdłużej? Na razie wyłączyłem optymalizację - cokolwiek to znaczy

(Wcelu zwiększenia komfortu program czasowy dla ogrzewania zostaje automatycznie zoptymalizowany poprzez przesunięcie czasów przełączenia. Temperatura zadana wpomieszczeniu jest osiągana w czasie przełączenia.)

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Widzę Logan, że masz podobne zużycie gazu co ja (u mnie troche więcej palenia w kominku).  Napisz proszę jakie miałeś roczne zużycie 2016/2017. Zastanawiam się czy można zmieścić się w taryfie W2.

Edytowane przez Romen
Opublikowano

Logan, romen jakie macie temperatury w domu i ile razy paliliscie w listopadzie w kominku.

Ja mam dom o podobnej powierzchni z podobny ociepleniem do waszego i bez kominka poszlo w listopadzie 160m3. Przy temp w domu 22-22,5( bez obnizenia w nocy)

Opublikowano (edytowane)

Panowie spójrzcie na załączoną tabelę, wyszło ponad 1600 PLN, paliłem w kominku nie regularnie, większość paleń to były pełne weekendy, jeżeli pogoda pozwoliła. Ogólnie jestem zadowolony z kosztów ogrzewania i CWU. Pamiętam że pierwszy sezon, jak paliłem tylko w kominku, a gazem tylko w dzień, jak mnie nie było, to zamknąłem się w 1500PLN.

@Xerol, dobrze ci poszło.

post-61551-0-66422200-1512065221_thumb.jpg

Edytowane przez Logan
Opublikowano

Sugerujesz, ze jak na pierwsze miesiace grzania, to powinienem byc zadowolony ze zuzycia gazu? :)

Opublikowano

Z tego co pamiętam, to pisałeś że to pierwszy sezon, więc wynik dobry.

Opublikowano

Dzisiaj robiłem odczyt licznika i wyszło 81m3 za listopad. W tym 8 razy paliłem w kominku. Przeciętny wsad to około 10-12kg drewna. Temperatura pieca gazowego ustawiona na 21'C. Nocna 19'C. U mnie zabawa temperaturami ma sens bo dom drewniany nie ma akumulacji. Jak jestem w pracy to może być zimniej. Pies się nie skarżył.

Opublikowano

A jak to możliwe że w styczniu masz 90 m3 czyli na godzinę 1 kW?

A możliwe, bo kominek też był używany. Czytajcie wszystko, a nie wybiórczo i będzie mniej nieporozumień.

Opublikowano (edytowane)

Czyli jak najmniej dobowych startów palnika i piec powinien chodzić jak najdłużej? Na razie wyłączyłem optymalizację - cokolwiek to znaczy

(Wcelu zwiększenia komfortu program czasowy dla ogrzewania zostaje automatycznie zoptymalizowany poprzez przesunięcie czasów przełączenia. Temperatura zadana wpomieszczeniu jest osiągana w czasie przełączenia.)

Nie, żeby mieć najniższe zużycie gazu, to piec musi chodzić jak najkrócej, a najlepiej wcale.

Żeby mieć takie zużycie jak kolega Romen lub Logan, pięć musiał by chodzić przez 24h z mocą ok 0,9kw. Nie ma pieców pracujących z taką niską mocą, więc to logiczne że jest to efekt braku pracy pieca przez większość doby.

Edytowane przez esselite
Opublikowano

Próbuję ogarnąć pogodynkę i w pokoju gdzie jest umieszczona ustawiłem 20 stopni od 5.15 do 22 i 19 stopni w pozostałych godzinach. Rzeczywista temperatura na czujniku ok 22.3, a termometr wskazuje ok 24. Zużycie gazu od 18 wieczorem do 6 rano wyniosło 9.7 m3.

Opublikowano

Zastanawiam się czy można zmieścić się w taryfie W2.

Z Twoim zużyciem bez problemu zmieści się w W2.

Opublikowano

Panowie dlatego za listopad i ja i Logan podaliśmy ilość gazu oraz informację o dniach palenia w kominku, żeby wynik był bardziej miarodajny. Mam kominek, w który zainwestowałem nie po to, aby było tanio ogrzać dom (taka inwestycja chyba zwróciłaby się po 30 latach). Nie wyobrażam sobie, żeby w sobotni wieczór nie rozpalić w kominku, który daje fajny klimat. Gdybym nie korzystał z kominka to pewnie poszłoby coś koło 120m3 za listopad. Nigdy nie da się porównać dwóch domów nawet o tej samej budowie. Wystarczy, że w jednym przygotowywane są obiady a w drugim mieszkańcy jedzą na mieście i już będzie inne zużycie gazu. Przy ostatniej temp w Krakowie ( /-1°) ze środy na czwartek piecyk spalił mi dokładnie 4,2m3 na dobę. Nie gotowaliśmy tego dnia ani nie piekliśmy żadnych ciast :).

Opublikowano

Dlatego podawanie zużycia gazu przez osoby które 1/4 miesiąca pala w kominku wprowadza tylko w błąd ponieważ temat jest o zużyciu gazu a nie gazu i paleniu kominku czy innej kozie.

W błąd to wprowadzają ci, co piszą bez szczegółów.

Opublikowano

A ja tak się przyglądam temu wątkowy i wydaje mi się że wpisy są tylko po to żeby się pochwalić.

Podajecie m.in. metraż i gr. Docieplenia i co z tego?

Przecież to tylkoczesc zmiennych które przełożą się na taki a nie inny wynik zużycia.

Lepiej byłoby oszacować zapotrzebowanie budynku na energię na stornie ciepłowłaściwe.pl i dopiero podawać zużycie. W ten sposób można wyciągnąć wnioski czy komuś piec dobrze pali czy nie przy podobnym zapotrzebowaniu na energię.

Ja ktoś pisze ze ma docieplony dom steropianem o gr. 15 cm to to nic nie wnosi bo 15 cm docieplenia na ścianie z desek będzie inaczej izolować niż na ścianie z betonu kominkowego o gr 40 cm.

Opublikowano

A ja tak się przyglądam temu wątkowy i wydaje mi się że wpisy są tylko po to żeby się pochwalić.

Podajecie m.in. metraż i gr. Docieplenia i co z tego?

Przecież to tylkoczesc zmiennych które przełożą się na taki a nie inny wynik zużycia.

Lepiej byłoby oszacować zapotrzebowanie budynku na energię na stornie ciepłowłaściwe.pl...

Aleś pojechał z tym "ciepłowłaściewe", tam to dopiero jest uśrednione, nie ma powierzchni okien, nie można uzupełniać współczynnika lambda dla poszczególnych rodzajów ociepleń i tak można wymieniać...

Opublikowano

Pewnie, najlepiej jakby wszyscy się doktoryzowali z budownictwa, żeby wymienić się spostrzeżeniami na forum.