Skocz do zawartości

Znajdź zawartość

Wyświetlanie wyników dla tagów 'problem' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj przy użyciu nazwy użytkownika

Typ zawartości


Forum

  • Kotły i piece
    • Kotły zasypowe
    • Kotły z podajnikiem
    • Kotły gazowe
    • Kotły i piece elektryczne, promienniki podczerwieni
    • Kominki, kozy i inne piece
    • Inne tematy o kotłach i piecach
  • Inne sposoby ogrzewania
    • Pompy ciepła
    • Kolektory słoneczne
    • Ogrzewanie niekonwencjonalne
  • Instalacje
    • Instalacje CO i CWU
    • Kominy dymne i spalinowe
    • Wentylacja i rekuperacja
    • Wytwarzanie energii elektrycznej na cele grzewcze (i nie tylko)
  • Inne tematy związane z ogrzewaniem
    • Opał
    • Izolacje
    • Kwestie finansowe
    • Sklep info-ogrzewanie.pl
    • Ogłoszenia drobne
    • Instrukcje, DTR, artykuły, narzędzia, programy...
  • Tematy różne
    • Sprawy organizacyjne
    • Przywitaj się
    • Rozmowy na dowolny temat
    • Kosz

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które zawierają...


Data utworzenia

  • Od tej daty

    Do tej daty


Ostatnia aktualizacja

  • Od tej daty

    Do tej daty


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Od tej daty

    Do tej daty


Grupa podstawowa


Adres strony www


Skype


GaduGadu

 
lub  

Lokalizacja


Zainteresowania


Co ogrzewam?


Instalacja


Kocioł

Znaleziono 22 wyników

  1. Witam wszystkich. Mam problem z dogrzaniem wody w zasobniku CWU. Instalacja otwarta z zaworem 4 droznym. Zasobnik 200 l pionowy.Temp ustawiona na 60 st C na kotle. Wskazania na kotle i zasobniku takie same lecz nie dogrzewa mi wody do tych 60 stopni. Wskazuje i na kotle i na zasobniku o 6-8 stopni mniej i pompa CWU cały czas chodzi, tak jakby nie mogła dojść do zadanej temp. Pompa odpowietrzona, wymieniona na nową, sitko w zaworze nad pompa wyczyszczone. Czujnik temp raczej sprawny, gdy go odlaczylem reaguje na zmiane temp. Czy ktoś coś poradzi?
  2. Na początek chciałem się przywitać. Szukałem na wszelakie sposoby lecz znaleźć nie mogę, palę węglem orzech z kopalni wesoła i osadza się bardzo dużo sadzy, pięć z miarkownik iem, czopuch otwarty na połowę i palę od dołu jak pisze w instrukcji, temperatura wody na piecu +-60 st. W domu 23 pow. grzewcza ok 180m2 dom nie ocieplony strych nie użytkowy 15 grzejników różnej wielkości, instalacja częściowo grawitacyjna. W czym tkwi problem?
  3. Witam. Szukam pomocy ponieważ mam problem z instalacją ogrzewania domu. Mam parterowy dom, ogrzewany gazem. 3 pokoje z grzejnikami, natomiast w salonie, kuchni i łazience jest podlogowka. Problem polega na tym że oba układy ogrzewania nie współpracują ze sobą jednocześnie. Jeżeli grzeje podłoga to kaloryfery sa zimne. Jak przytlumie podlogowke to w pokojach robi się ciepło a podloga w salonie i resztcie zimne. Nie potrafię ustawić tego. Może czegoś brakuje w tych układach. W kotle pompa ustawiona na "3", pompa na podlogowce była na 2 i na 1 (bez różnicy.) Załączam zdjęcia rozdzielni. W salonie mam sterownik który steruje tym Danfossem na zasilaniu podłogi. Na termometrze "powrotu" mam 28 stopni. Wydaje mi się że to za mało. Mam nadzieję że ktoś z Państwa mnie nakieruje w czym tkwi problem.
  4. Witam, posiadam piec Lazar SmartFire 15 - wg. producenta pellet tylko 6mm. W piątek dostarczono mi pellet 8mm. Jest to moja wina, bo zapomniałem dodać, że chcę 6mm (dopiero przed chwilą się zorientowalem z tym błędem). Paletę już i tak rozplanowałem w schowku, więc nici z oddaniem. Czy ktoś użytkował ten piec i dodał do niego pellet 8mm?. Czy można ewentulanie pomieszać z 6mm i tak sypać, aby nie tracić 1 tony :). Nadmieniam, że nie mam nikogo blisko, kto posiada piec na pellet. Pozdrawiam.
  5. Dzień dobry, Mam ciekawie podłączony grzejnik w pomieszczeniu gospodarczym w piwnicy. Nie grzeje, nie jest zapowietrzony. Podłączenie grzejnika i powrót znajdują się poniżej linii zasilania. Zastanawiam się, czy problem jest możliwy do rozwiązania - niestety nie ma możliwości montażu grzejnika wyżej. Rozważałem kilka opcji: - zawór zwrotny na powrocie, w miejscu trójnika całego pionu i mojego grzejnika. Czy woda zasilająca wywrze wystarczające ciśnienie aby wymusić obieg? - nieprawidłowe podłączenie grzejnika na odwrót + zawór zwrotny w miejscu głowicy termostatycznej, zaraz za zaworem powrotnym - podłączenie grzejnika od dołu, zdaje się że nic nie zmieni - ostatecznie pompa obiegowa Bardzo proszę Użytkowników o wgląd w załączone zdjęcia. Może sytuację da się uratować
  6. Witam, Posiadam piec Klimosz Ling Duo 25kW, problem jest taki że nie reaguje na sygnały dawane od termostatu pokojowego Euroster 2005 Economic, w menu testowym na piecu przy zwarciu i rozwarciu ze strony termostatu jest informacja, więc kontakt między piecem a termostatem jest. Kiedyś było tak że gdy piec osiągnął zadaną temperaturę na termostacie grzejniki robiły się chłodne/letnie i było dobrze. Teraz grzanie muszę włączać ręcznie na programatorze w opcji OGRZEWANIE LATO/ZIMA. Nie wiem jak ustawić piec by reagował na dawane mu sygnały, poza trybem ogrzewania AUTO (charakterystyka) nie znalazłem niczego co by mogło pomóc, także w ustawieniach serwisowych. Piec jest z zaworem czterodrożnym, który wcześniej ustawiał się w różnych pozycjach zależnie od tego czy potrzebne jest grzanie czy nie. Teraz zawór stoi 24h w pozycji zamkniętej i świeci się cały czas ikona zamykania. Nie mam już pomysłu, zawór czterodrożny można ręcznie w programatorze otworzyć do końca jak i zamknąć, po pstryknięciu na końcowej pozycji wyłącza się automatycznie. Termostat w trakcie robienia zdjęć miał ZWARTE zworki czyli grzanie wyłączone. Proszę o wskazówki jak to przywrócić do ładu bo ja nie mam już pomysłów...
  7. Witam wszystkich serdecznie. Od tygodnia jestem posiadaczem pieca z podajnikiem firmy Dworek - Olkusz 20,5kW z podajnikiem ślimakowym firmy Eko-Energia. I mam z nim problemy .. W pierwszej dobie spalił mi ok 80kg ekogroszku, fakt słabizna z Obi za 10 zł/20kg no ale na czymś trzeba się nauczyć. Teraz kupiłem trochę lepszy tez z obi 28mj i dalej zjada strasznie dużo ekogroszku a przepalam dodatkowo zwykłym węglem. Temp zadana na piecu 60 stopni wydaję mi się ze piec ma problem wgl taką temp osiagnąc a gdy mu sie uda wyłaczy sie na parę minut około 7-10 i znów pali. Podajnik mam ustawiony na 20 sekund a przerwę na 2:15 Dmuchawę na 39 i przysłoniętą w ok 80-90% Pompa Wita Aqua - ustawiona na 1. Dom starego budownictwa 2 mieszkania do grzania łącznie 8 grzejników ok. 100m2 stara instalacja + 2 cwu około 200 litrów. Co najgrosze piec potrafi chodzić na roznych ustawieniach 2 dni po czym nagle sobie zgasnie.. mimo ze ekogroszek w zbiorniku jest. Jakieś rady ? Pozdrawiam.
  8. Witam. posiadam palnik rynnowy 25Kw. (ślimak) ZBIORNIK na opał ok 150kg paliwo miał weglowy 24 KJ.-zakupiony z miesiac temu. wydaje się byc suchy... <_< Mam taki problem . miał węglowy zawiesza sie w zasobniku.. (ślimak wybiera tylko pewna porcje miału ) reszta blokuje się w zasobniku. powstaje taka pustka na spodzie zasobnika. Co za tym idzie ślimak nie podaje paliwa i kocioł "wygasza się" Jak może być przyczyna??? :angry:
  9. witam. mam podłączony wymiennik dwupłaszczowy z wężownicą do kotła c.o.. Niestety nie jestem w stanie utrzymywać stałej temp. na piecu i w związku z tym dochodzi czasami do wygaśnięcia pieca. W tym czasie woda w wymienniku sie wychładza poprzez przepływ zimnej wody z instalacji c.o.. Czy jest jakiś zawór który blokuje/ puszcza przepływ wody tylko od odpowiedniej temperatury który można zastosować przed wymiennikiem??
  10. Witam Mam problem z podłączeniem dwóch grzejników z jednej nitki zasilającej (1 pionu). Na chwile obecną jest wyprowadzony pion. Reszta podłączenia na razie w planach. Poniżej schemat : W jaki sposób podłączyć te dwa grzejniki aby działały prawidłowo ?? Instalacja na rurach PEX. Piony puszczone na pex20. Polączenia do grzejników planuje w pex 16. z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam
  11. Witam, Chciałbym prosić o pomoc w potwierdzeniu moich wątpliwości dotyczących albo wadliwego pieca albo źle obliczonej mocy ww. pieca eko duo pz 20 kw(k1pv4). Budynek w podpiwniczony. Na parterze 150 mkw podłogówki(dwa rozdzielacze po 8 pętli) plus jeden grzejnik drabinkowy, na pietrze 110 mkw podłogówki(jeden rozdzielacz 8 pętli ) plus nie ogrzewana 40 m antresola. Dach ocieplony 30 cm wełny 0,033, ściany 25 cm porotherm plus 15 cm styropian 0,31. W piwnicy pralnia z jednym 160 cm grzejnikiem. Reszta piwnicy nie ogrzewana.(w domu jeszcze nie ma zabudowanych wewn. drzwi) Problem tkwi w tym, iż piec działa fajnie jak posyłam zaworem 4-d nie więcej niż 25 stopni. Po ustawieniu np. 30 stopni i więcej tak jakby nie wydalał. Na powrocie do pieca dostaje temp rzędu 40 stu paru stopni i piec nagle obniża z zadanej temp. np. 60 stopni do 40 stopni. Pytanie ... coś nie tak jest z piecem? coś nie tak jest z kotłownią ? za mały jest piec ? Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa. Nawet po odłączeniu górnego rozdzielacza i puszczeniu 30 stopni na 150 mkw, i co ciekawe powrocie o 3-4 stopni z podłogówki mniejszym czyli około 26-27 piec dalej nie daje sobie rady.... O ile temp. mu nie spadnie do 45 stopni to spali 40-50 kg na dobę ekogroszku 28 Mj z KWK Piekar lub KWK Wesoła...nie ważne czy na pidzie czy na ręcznym sterowaniu. Walczę już z ustawieniami parę miesięcy i jedyne na co mam teraz ochotę to sprzedać ten piec. W miarę możliwości wrzucę jutro zdjęcia instalacji kotłowni, natomiast jakby komuś coś przyszło na myśl to proszę o poradę... http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1xd8 Dziękuję serdecznie
  12. Witam, mam problem z kotłem z OBI. Kocioł jest z podajnikiem na ekogroszek. Mam dom 100m^2, jest to bliźniak, który jest ocieplony z tylko z jednej strony od szczytu, dwie pozostałe ściany są gołe a czwarta to łączenie z sąsiadem, piec jest na 15kw. Głowny problem polega na tym, że piec nie może osiągnąć temperatury zadanej którą mam ustawioną na 55 stopni, dochodzi na przykład do 44 i wraca, więc chodzi bez podtrzymania, ciągle na PRACY. Sterownik to Compit R747 Moje parametry to: czas podawania 20sekund Czas spalania 60sekund wentylator 17% przesłona od 1.5-2.5cm praca podtrzymania 20sekund przerwy 20minut wentylator 17% Dodatkowo, mam podłączony wymiennik na ciepłą wodę na 150litrów a temperatura na nim jets o 3stopnie niższa, niż temperatura na piecu. Czasami w piecu potrafi się palić 2 tygodnie a potem nagle zgasnąć, ponieważ robią się spieki które zaduszają dym. Mam ekogroszek wysokokaloryczny a pomimo tego nic nie mogę zdziałać. Rury pionowe ogólnie są pochowane w izolacji w ścianach, a na wierzchu są tylko rurki miedziane prowadzone do grzejnika, grzejniki typu purmo bez termostatu. Proszę o pomoc, ponieważ co chwila trzeba rozpalać na nowo i pilnować tego pieca. Super jakby znalazł się ktoś kto też ma taki piec z OBI. załaczam kilka zdjęć instalacji
  13. Witam, W 2012 zostały u mnie założone kolektory słoneczne, po 3 latach zaczęły się problemy. W słoneczne dni temp. na kolektorze wynosiła 45 st.C a temp. wody w zbiorniku 22 st.C. Po przeglądzie, serwisant stwierdził, że wszystko jest OK. Po mojej prośbie o naprawę, przyjechał serwis i odpowietrzył,przelał glikol, wymienił anode w zbiorniku oraz czujnik T-1. Po czym uznał, że zrobił wszystko co mógł, lecz problem nadal pozostał.Teraz na kolektorze temp wynosi 60 st.C a temp. wody w zbiorniku 45 st.C. Czy to jest prawidłowa temperatura? Mogę też powiedzieć, że u sąsiada (z tymi samymi kolektorami) w te same dni temp. kolektorów wynosiła 75st.C a woda 73st.C. Jaka może być przyczyna tego problemu? Proszę o pomoc bo serwis nie chce już przyjechać w tej sprawie.
  14. Witam Zacznę od tego, że jestem zielony jeśli chodzi o piece, kominki i inne tego typu sprawy (proszę nie krzyczeć ;) ) Ostatnimi dniami wraz ze znajomym postanowiliśmy postawić piec (jeśli sie nie myle jest to koza- ocenicie na zdjęciu) w pomieszczeniu, w którym sie spotykamy zeby wypić piwo i podyskutować nad "sensem życia" :). Pomieszczenie te znajduję sie na parterze przy dobudowie domu, która nie jest jeszcze używana. Zrobiliśmy to na szybko, prowizorycznie, tanim kosztem i na chłopski rozum. Pierwszego dnia po rozpaleniu mieliśmy tylko małą nieszczelność i na początku wydobywał się z niej dym. Jednak kolejnego dnia po poprawieniu i rozpaleniu pieca przez pewien moment wydawało się, że wszystko działa dobrze. Piec sie nagrzał nic nie dymilo do momentu, aż naglę piec przygasł, a cały dym zaatakował pomieszczenie :/ Po chwili rozpalił sie z powrotem. Wyglądało to jakby cofneło się powietrze i wiało do pieca. Dodam jeszcze, że problem ten był w wietrzny dzień. Do lepszego zobrazowania jak to jest wykonane dodaje zdjęcia. Chciałbym się dowiedzieć czy coś uda sie z tym zrobić czy od razu mamy sobie darować palenie w tym piecu? Pozdrawiam i liczę na jakieś ciekawe pomysły ;)
  15. Witam. Posiadam piec zagazowujący na paliwo stałe słowackiej firmy ATTACK DPX 45kW PROFI, specyfikacja pod poniższym linkiem: http://boiler.attack.sk/?run=produkt&id=150&lang=pl Piec działa z buforem 800-litorwym, jego zadaniem jest ogrzanie około 70m2 podłogówki kilku kaloryferów, według obliczeń potrzebna moc około 20kW plus nagrzewnica na halę, która potrzebuje około 15kW energii. Schemat zamontowania układu: MÓJ PROBLEM: Po rozgrzaniu bufora do temperatury 80°C, uruchomieniu podłogówki i kaloryferów(nagrzewnica nie działa), temperatura na piecu spada do 74°C i nie może się podnieć(piec chodzi na pełnych obrotach), po pewnym czasie temperatura w buforze równiez spada co powoduje wyłączenie się pompek odpowiedzialnych za ogrzewanie podłogowe i kaloryfery, gdy wszystko jest wyłączone po jakieś 20min temperatura w buforze podniesie się i wszystko zaczyna się od początku... W skrócie: - bufor 80°C - włączamy grzejniki i ogrzewanie podłogowe - temperatura na piecu spada do 74°C - temperatura bufora spada poniżej 60°C (odczyt temperatury na wysokości 1/3 poziomu bufora) - sterowniki pomp układu grzewczego ustawione na 60°C rozłączają układ - Piec pełen paliwa z trudem podgrzewa ciecz aby ponownie włączyć układ grzewczy, który po chwili pracy ponownie się wyłącza Według moich obserwacji piec spala bardzo dużo paliwa(pełne załadowanie co 2h), przy czym jest mało wydajny. Temperatura spalania waha się między 150°C a 160°C. Co może być powodem takiego stanu? Wykonane zostały już poniższe zabiegi: - została zmniejszona przepustowość komina - zawór mieszający został zmieniony na temperaturę mieszania 72°C, wcześniej był 65°C Czy słaba przepustowość pompki mieszającej wodę miedzy piecem a buforem może być powodem? Czy piec 45kW jest za słaby na nagrzanie 70m2 podłogówki i kilku kaloryferów(nie wliczając nagrzewnicy, gdyż z nią cały proces jeszcze gorzej przebiega)? Z góry dziękuję za jakiekolwiek sugestie. Pozdrawiam Dawid
  16. Witam serdecznie Bardzo proszę o pomoc. Mam kocioł stalmarka DuoBoss 19 kw z podanikiem szufladowym ze sterownikiem st-609h. Chciałem rozbudować sterownik o sterowanie pogodowe więc zakupiłem sterownik st-431 bo gość który rozprowadza sterownik twierdził że mogę go pdłączyć bez problemów. Jednak po podłączeniu okazało się że sterowniki nie chcą ze sobą współparacować po spięciu ich RS-em oba się wyłączają . Po telefonie do serwisu TECH okazało się że sterowniki stalmarka mają jakąś blokade systemową. Czy może wie ktoś co zrobić.
  17. Witam Serdecznie, Zdążyłem już przeczytać na forum, zawory Danfossa tak mają, że szumią. Trochę mnie to podbudowało, że problem w miare znany. Moja historia wygląda tak, że przy okazji wymiany grzejników na aluminiowe wymieniłem sobie również zawory ( poprzednie potrafiły piszczeć), lokalny hydraulik sprzedał/polecił właśnie Danfossa. Efekt jest taki, że zawory ( szczególnie jeden ) przy nastawieniu innym niż 5 -całkowicie otwarty, tryb przepływu N ( w inny opcjach hałasują cały czas ) strasznie szumią. Szum słychać w całym mieszkaniu, wieczorem jest najgorzej. Z tego wynika, ze jak zawór blokuje dopływ wody do kaloryfera to hałasuje - nie rozumiem tego ale tak jest. Zawór taki jak w załączniku, mam też zwykły zawór powrotny. Hydraulicy ( teraz kolejny) nie potrafią sobie z tym poradzić. Mam ogromną prośbę o pomoc w przede wszystkim we wskazaniu takich zaworów które nie będą hałasować ( szumieć, piszczeć etc..) i będą odporne na różne ustawienia na które nie mam wpływu takie jak temperatura i ciśnienie. Spróbuje poprosić o spuszczenie wody i wymianę jeszcze w tym sezonie. Miałem wcześniej taki pomysł, żeby zamontować zwykły zawór motylkowy przed zaworem właściwym, rozwiązanie bardziej inwazyjne niż wymiana zaworów na co wpadłem po poczytaniu forum, ma to sens? Ogromna prośba o pomoc.
  18. Witam. Słowem wstępu chciałbym nadmienić iż w temacie CO jestem zielony jak groszek. Posiadam w domu kominek z płaszczem wodnym oraz wymiennikiem (http://www.sonmar.pl/products/kominki-z-plaszczem-wodnym/zestaw-wymiennikowo-pompowy). Niestety 3 grzejniki (z czego jeden w tym samym pomieszczeniu co kominek) nie chcą grzać. Bo długiej i nierównej walce udało mi się osiągnąć połowiczny sukces. Po wykręceniu zaworu odpowietrzającego(samo odpowietrzanie nic nie daje) na kaloryferze i spuszczeniu odrobiny wody kaloryfery na krótko zaczynają grzać, ale tylko górą. Z pewnością jest coś nie tak z powrotem cieczy z kaloryfera do wymiennika. Czy jest możliwe iż spowodowane jest to brakiem zaworu zwrotnego za wymiennikiem lub zbyt słabą mocą pompy?
  19. Mam problem z jednym grzejnikiem który jest na parterze tzn słabo grzeje, na tym pionie co ten jest na piętrze taki sam grzejnik instalacja stara grawitacyjnie wszystko idzie tylko wada bo nie ma przy grzejnikach zaworów i zrobiłem próbę zapowietrzając grzejnik na pietrze to autoamtycznie na parterze ten zaczął grzać pięknie czy wstawienie zwykłego zaworu kolowego na piętrze przy grzejniku i zdławienie go troche pozwoli my uzyskać na efektywności tego na parterze??
  20. witam, Mam problem z piecem. W rurce od pompy do zbiornika wody słychac jakby ciągłe przelewanie sie pęcherzyków powietrza. Odpowietrzanie nic nie daje. Piec przy każdym wzroście temperatury zapowietrza się i słychać stukanie i inne dziwne odgłosy. Po osiągnięciu 60 stopni trzeba długo czekac aby temperatura wzrosła. Słychac jak ciągle przelewa się woda w zbiorniku. Piec to Kamen17, zbiornik kospel 140litrów, Zbiornik na układ otwarty. Fachowiec powiedział, ze to niby tak ma być. wiecie może co to może być? pozdrawiam
  21. Witam Mam problem z cyrkulacją c.w.u. i pompą ciepła. Pompa ciepła jest podłączona do zasobnika wody między wlot zimnej wody a kruciec cyrkulacji c.w.u. Cyrkulacja c.w.u. jest zrobiona między wylotem ciepłej wody a krućcem c.w.u. Pompa ciepła ma własną pompę obiegową, a cyrkulacja ciepłej wody ma osobną pompę. Układ podłączenia jest taki jak na rysunku.PROBLEM CWU.bmp Jak pompa ciepła pracuje to pompa cyrkulacyjna nie podaje wody pod krany, a jak przestanie pracować to pompa cyrkulacyjna podaje wodę. Myślałem że problem jest taki żę w pompie ciepła jest silniejsza pompa obiegowa i nie daje otworzyć zaworu zwrotnego pompie cyrkulacyjnej, więc usunołem ten zawór. i teraz systuacja się zmieniła bo jak pompa ciepła pracuję do podaje odrazu ciepłą wodę pod krany, ale jak w chwili jej pracy odkęcę kran to po jakimś czasie leci zimna woda zamiast ciepłej. Jak pompa nie pracuje to ciepła woda jest cały czas. Więc doszedłem do wniosku że mam źle podłączony układ cyrkulacji wody użutkowej. Tylko na czym polega problem? Proszęo poradę.
  22. Witam serdecznie! Mam nadzieję, że eksperci forum pomogą mi rozwiązać dość duży problem. Otóż u mojej starszej cioci w mieszkaniu zamontowany został piec Vitopend 100. Było to już kilka lat temu, jednak od pewnego czasu zaczął szwankować. Cały czas włącza się "nieproszony", bucha, pompka chodzi, nawet gdy centralne jest odłączone, a woda nie odkręcona. Było już dwóch fachowców, ale pomogli tyle co nic. niezależnie czy ciepło czy zimno, czy zima czy lato, czy proszony czy nie proszony, włącza się i naciąga niestety na poważne straty. Co może być przyczyną takiego zachowania?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.