Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Dolnego I Górnego Spalania - Jak Palić?

ariel1matrix

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dlatego warto by bylo zaopatrzec sie w termometr spalin i dorobic zawirowacze

Opublikowano

Albo po prostu dom jest tak wychłodzony tak krótkim przepalaniem że ma bardzo duży odbiór ciepła. Jak byś palił 24/H to opału mniej by szło i nie potrzebna byłaby taka wysoka temperatura. Dlatego zaraz w domu robi się zimno po spadnięciu temperatury na kotle do 50 stopni ponieważ dam i wszystko znajdujące się wewnątrz jest nie "wygrzane" aby dobrze wygrzać dom potrzeba nawet kilku dni ciągłego palenia a takie tylko przepalanie skutkuje właśnie dużymi stratami opału (15kg w 2h). A jaka masz temperaturę w domu jak kocioł śmiga na 70 stopniach a jaką np rano po niepalonej nocy?

Opublikowano

Witam

Może zacznij od wymiany sznurów na wszystkich drzwiczkach ,bo takowych nie widzę.Obetnij ten szamot co ci zaznzczyłem.Sebek dobrze prawi.Daj kolego zdjęcia wymiennika .czyli to co miesci się za górnymi drzwiczkami

post-23749-0-52959600-1450202696_thumb.jpg

Opublikowano

Dodam jeszcze ze swojego ostatniego przykładu. Wyjechałem w piątek po południu na weekend do rodziny i nie podkładałem już w piątek do kotła. Wróciłem w niedziele około godziny 22 wieczorem (nie paliło się raptem 2 dni a dom mam nieocieplony). W domu było 15 stopni. W poniedziałek rano rozpaliłem w kotle i na rozbujanie instalacji i doprowadzenie w domu do 24 stopni  też poszło mi jakieś 12kg węgla  w jakieś 3 godziny dopiero następny 12kg zasyp palił się dłużej ale też o wiele krócej niż jak palę nonstop. Dopiero dzisiaj w domu czuję ciepło jak przed weekendem i stałopalność wróciła na stały poziom.

Opublikowano

Może coś w tym jest, bo jak teraz dołożyłem to pali się dłużej, albo to jest przyczyna tego, że dolny ruszt tam gdzie sie pali węgiel jest zatkany....

Tylko jak ja mam dokładać do pieca, jak mnie nie ma w domu i zasyp nie pali się nawet całej nocy...

Opublikowano

I właśnie dlatego producenci wymyślili do kotla podajnik o napędzie elektrycznym zeby zastapic z napedem biologicznym:-) ;-)

Opublikowano

zmniejsz palnik obnizajac jeszcze gorna szamotke dorob zawirowacze one ogranicza ciag i polepsza odbior temperatury przez wymeinnik

IMG_0233.jpg

daj foto wymeinnika

Opublikowano

no teraz nie mogę dać fotki wymiennika bo pali się w piecu :)

to musze ciąć szamotkę, ale nie mam szlifierki :(

zawirowacze, co to? to co na zdjęciu?

przymknięcie komina to zły pomysł?

bo jam go lekko przymknąłem na piecu, to huczenie zmniejszyło się, ale powróciłem do otwarcia na maksa, tak jak było na początku.

a o wymiennik chodzi o to co jest za tymi drzwiczkami zamkniętymi?

bo ja myslałem że wymiennik, to jest ten płaszcz co jest w srodku pieca... tam gdzie mam te szamotki pod nim ustawione.

Opublikowano

Rumunn , patrząc na to zdjęcie wymiennika,to masz naprawdę czyste spalanie;-)

Opublikowano

Takie tam, poniosło mnie z czyszczeniem

:)

Opublikowano

A tak z ciekawości , gdzie można kupić takie konkretne zawirowacze ?

Opublikowano

Przy okazji gruntownego czyszczenia zrobił mu mały lifting i dał spojler na wymiennik :-) :-)

Opublikowano

Zły,to jakbys zatykal rurę wydechową żeby samochód mniej palił:-)

Opublikowano

Zwykła blacha nawet się nada. Ponacinać nożycami i powyginać. Jak będzie za cienko to sklepać 3 arkusze i wyjdzie to samo co na zdjęciu które ktoś wyżej zamieścił.

Od sąsiada pożycz kątówkę :D 
Przecież to groszowe sprawy są, w biedronce co miesiąc jakaś promocja na takie urządzenia za mniej jak 100zł.

Ile podziała nie wiadomo ale zawsze coś tam się zrobi.

Ja nabyłem 3 lata temu w towarotece piłę spalinową i do tej pory mi chodzi, jedynie łańcuch wymieniałem a przez ten czas ze 30m brzozy sobie pociąłem. Także nie zawsze szajs jak większość myśli.

Opublikowano

Heheh wydało się :D 85... Zawirowacze można zrobić samemu kawałek blachy i kątowka

Ariel czytaj dokładnie posty bo już odpowiedzi na twoje pytania już padly

Opublikowano

A cuż szkodzi spróbować, tym bardziej, że przeróbka to 5 min roboty.   

Opublikowano

Witam . A próbowaliscie zamiast zawirowaczy o klasycznym kształcie kombinować coś z szamotu .Oczywiście w wersjach z poziomymi wymiennikami bo w pionowych chyba byłoby ciężko z tym materiałem :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.