Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sambor a mozesz rozjasnic z tym grzaniem polowy bufora ? czyli rozumiem ze nie grzejesz bufora jako bufor tylko jako sprzeglo dogrzewasz gore zeby byla stala temp wyjscia dobrze rozumiem ? i jak kocioł Tobie pracuje ile ma przestoju ile pracy ?

Opublikowano (edytowane)

Panowie- testuję ostatnio pauzę- i myślę, że ma ona sens przy małej histerezie albo przy dużym poborze ciepła- gdy szybko spada temp po wygaszeniu. Przy ustawieniu 72/15 i tylko podłodze jak u mnie- gdzie na podłogę idzie 27, to zejście o te 15st. zajmuje kotłowi dużo czasu, na pauzie się raz pali - raz tylko kopci... ostatnio całkiem zgasło 1st przed zejściem do temp ponownej modulacji/odpalenia. Na "standardowych" ustawieniach wg mnie bez sensu przy samej podłogówce. Albo duża temperatura i duża histereza, albo duża temperatura, mała histereza (5-10st max) i pauza- może wtedy ma to sens.

Ja jak mam dodatkowo ustawione "obniżenie temperatury zasilania" do 22 po osiągnięciu zadanej w domu, to praktycznie tłoczy tą samą wodę w układzie, bo powrót z podłogi wraca i ma ponad 22. Przerwa trwa na tyle długo, że bez sensu kopcić godzinami dając po 2-3 "granulki" do palnika. Może dam pauzę na większej mocy (np 20%, żeby się paliło) i poobserwuję. Znowu jak kocioł będzie na zasilaniu 27 to się przyda, ale jak będzie akurat na "obniżeniu" temperatury to nie.

Przydało by się kilka rozwinięć takich opcji, żeby minimalizować spalanie- ale ile % użytkowników by z tego skorzystało? Pauza przy zasilaniu, brak pauzy przy temp. obniżonej... itp   Ja na pewno :)

Takie moje zdanie.

parametry, dla lepszego zobrazowania mojego przypadku:)

125m2 podłogówki. Grzejniki 0szt

Stała pompa- temp zasilania 27, obniżenie temp zasilania o 5st po osiągnięciu w domu 21,5.

Na noc 21,2. Piec wygaszony pomiędzy 24-2/3 nad ranem (różnie ustawiam)

Pompa kotłowa ustawiona na ładującą- czyli chodzi zawsze jak chodzi jakaś pompa (CO lub CWU)- czyli jak jest ustawione na stałą, to pracuje cały czas.

Edytowane przez MAJSTER1234
Opublikowano (edytowane)

@MAJSTER1234To masz prawie idento jak u mnie, ja mam 130m podłogówki bojler 140l jedna drabinka w łazience. Ja mam na auto i histereza na czujniku pokojowym 0,2st. Kocioł ustawiony na 80-100% mocy a podawanie 2,6. Kocioł spala teraz przy 4 osobach w domu i 22,5 w domu ok 15kg/doba, nic nie kombinuje już bo chyba niema tragedii. gdy było na dworze 0-10 stopni spalał ok 10 kg, u mnie szczere pole i często teraz na termometrach -6 do -9 stopni w nocy. Nie ustawiam czasu pracy kotła, pracuje jak temp spadnie o histerezę, lub do zagrzania bojlera. Gdy wieje zauważyłem że idzie więcej w komin, i chyba na następny sezon zamontuje RCK. Palę Olczykiem. Na stałej pompie chodził cały czas i przekraczał zadaną temp ok 0,5 stopnia i odpuściłem, pauzy nie testowałem.

Edytowane przez Pumping
Opublikowano

Ja jakoś rok temu kupowałem. Napisałem do działu zamówień Tekli. Szybko przyszła. A zanim nowa przyszła, to starą w miejscu dziury owinąłem 46 razy szkotem ;)

Opublikowano (edytowane)

Też musiałem owinąć :) guma , którą jest pokryta sprężyna traci elastyczność z biegiem czasu....strzeliła przy otwieraniu drzwiczek.....  no cóż trzeba do nich skrobnąć 

Mógłby ktoś zmierzyć średnicę rury spiro

Edytowane przez Kriss12
Opublikowano

Nowa od Tekli jest dużo bardziej elastyczna.... Inny materiał. Ja wymieniałem we wrześniu. 

Opublikowano

Mi się stopiła i poszła cofka. Albo poszła cofka więc się stopiła. Do teraz nie wiem co było przyczyną, a co skutkiem. Efekt był taki, że temperatura palnika przekroczyła alarmową i nastąpiło wygaszanie. I tak kilka razy, dopóki się zorientowałem, że rura jest dziurawa. Od tego czasu co kilka dni wyjmuję tą rurę i czyszczę odkurzaczem te miejsce gdzie wpada pelet do palnika, bo ta kratka zatyka się pyłem. Aha, ja nie mam palnika w drzwiach, więc rura nie była wcześniej ruszana.

Opublikowano
W dniu 9.12.2020 o 13:31, Gregory2203 napisał:

Pumping jaki ty masz piec ? Ile kw ?

12kw

Opublikowano (edytowane)

I tu jest odpowiedź na Twoje bóle.... 

Edytowane przez mrekzo
Opublikowano

RCK, regulator ciągu kominowego.

Opublikowano

Ma ktoś draco  d bio 22 ? Bo mam kilka pytań 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja ustawic czas podawania zasobnika ? Chodzi mi odstep podawania pelletu 

Opublikowano

Co ile ma podawać pellet bo ja mam ustawione co 20s 

16087083352392967997917766757569.jpg

Opublikowano
42 minuty temu, Gregory2203 napisał:

Co ile ma podawać pellet bo ja mam ustawione co 20s 

To jest ustawienie default-owe, ja tego nie zmieniam i jest ok. 

Opublikowano

Ok myślałem ze ktos sie tym  bawil 

Ty masz 22kw ?

Opublikowano (edytowane)

Ta nastawa nie jest do zabawy. Jest zaszyta w menu "drugim" instalatora które nie powinno być dostępne każdemu użytkownikowi. Taką wartość interwału Estyma przyjęła za odpowiednią, użytkownik powinien mieć dostęp tylko do menu "pierwszego" a tam jest tylko nastawa "Podawanie max"

Zmieniając interwał trzeba odpowiednio korygować podawanie.

Faktem jest że Estyma nie postarała się w odpowiednim zabezpieczeniu dostępu do menu 2 bo ja np. odgadłem za pierwszą próbą.

Edytowane przez czarny38
Opublikowano

Kolega widocznie za dużo się bawi... Poprawianie fabryki w poszukiwaniu mniejszego spalania często przynosi odwrotny skutek.... 

Opublikowano
Ta nastawa nie jest do zabawy. Jest zaszyta w menu "drugim" instalatora które nie powinno być dostępne każdemu użytkownikowi. Taką wartość interwału Estyma przyjęła za odpowiednią, użytkownik powinien mieć dostęp tylko do menu "pierwszego" a tam jest tylko nastawa "Podawanie max"
Zmieniając interwał trzeba odpowiednio korygować podawanie.
Faktem jest że Estyma nie postarała się w odpowiednim zabezpieczeniu dostępu do menu 2 bo ja np. odgadłem za pierwszą próbą.
Ja mam w instrukcji dla instalatora. Tam na pierwszej czy drugiej stronie pin do ustawień . Ale dzięki temu sam pozwoli rozkminiłem całe sterowanie.