Okman Opublikowano 25 Lutego 2019 #4526 Opublikowano 25 Lutego 2019 (edytowane) 3 minuty temu, adamaadres napisał: Niemniej wszystko co opisałeś można uzyskać trybami pracy kotła. :) No chyba nie bardzo bo jak ustawić którykolwiek tryb żeby o konkretnej godzinie palnik się wyłączył,bez względu na aktualną temp. kotła,CO czy CWU a później o konkretnej godzinie włączył? Edytowane 25 Lutego 2019 przez Okman Cytuj
Gość adamaadres Opublikowano 25 Lutego 2019 #4527 Opublikowano 25 Lutego 2019 (edytowane) @Okman Czasowy- manualny lub czasowy-automatyczny Edytowane 25 Lutego 2019 przez adamaadres Cytuj
Okman Opublikowano 25 Lutego 2019 #4528 Opublikowano 25 Lutego 2019 (edytowane) 15 minut temu, adamaadres napisał: @Okman Czasowy- manualny lub czasowy-automatyczny Ok sorry nie doczytałem.W obydwu trybach kocioł może pracować w określonych przedziałach czasowych.Kocioł,czyli tyczy się to też palnika mam nadzieję.Inaczej nie może być. Edytowane 25 Lutego 2019 przez Okman Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 25 Lutego 2019 #4529 Opublikowano 25 Lutego 2019 27 minut temu, adamaadres napisał: W Touchu nie ma takiej możliwości w ogóle. Oj, coś mi się wydaje, ze widziałem coś takiego jak harmonogram pracy kotła, nie jestem pewny czy na pewno, byc może z czymś pomyliłem Cytuj
Gość adamaadres Opublikowano 25 Lutego 2019 #4530 Opublikowano 25 Lutego 2019 (edytowane) @Gonzo19 Jest harmonogram pracy kotła. Okman pytał o funkcję w menu palnik "włącz wyłącz palnik" a takiej w touchu nie ma. Edytowane 25 Lutego 2019 przez adamaadres Cytuj
Okman Opublikowano 25 Lutego 2019 #4531 Opublikowano 25 Lutego 2019 (edytowane) Generalnie chodzi mi o to żeby w określonych godzinach w nocy sam kocioł ( palnik) nie pracował,nie spalał pelletu. Edytowane 25 Lutego 2019 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
Gość adamaadres Opublikowano 25 Lutego 2019 #4532 Opublikowano 25 Lutego 2019 To już wyjaśniliśmy wyżej że w tym wypadku pojęcie kocioł a palnik to to samo. Cytuj
Gość adamaadres Opublikowano 25 Lutego 2019 #4534 Opublikowano 25 Lutego 2019 (edytowane) Harmonogram pracy kotła w touchu na 1 foto, na drugim harmonogram programu czasowego "Ogrzewanie" Edytowane 25 Lutego 2019 przez adamaadres Cytuj
Ryszard Opublikowano 25 Lutego 2019 #4535 Opublikowano 25 Lutego 2019 Witam, Mam prośbę do niektórych Kolegów piszących w tym temacie, o nie cytowanie ostatniego postu. Temat jest obszerny, a to niepotrzebnie wydłuża czas czytania. Pozdrawiam Ryszard Cytuj
Okman Opublikowano 25 Lutego 2019 #4536 Opublikowano 25 Lutego 2019 Godzinę temu, adamaadres napisał: Harmonogram pracy kotła w touchu na 1 foto, na drugim harmonogram programu czasowego "Ogrzewanie" Ok, na tym pierwszym zdjęciu w poniedziałek,od godziny 0 do 6 palnik/kocioł jest włączony,czy wyłączony? Cytuj
Gość adamaadres Opublikowano 25 Lutego 2019 #4537 Opublikowano 25 Lutego 2019 @Okman Na tym konkretnym zdjęciu pole czerwone oznacza że pracuje a czarne nie pracuje, przy czym to są ustawienia defaultowe ja tego nie zmieniałem bo nie używam, ale masz pełną dowolność do własnych nastaw z dokładnością do pełnej godziny. Cytuj
Gość adamaadres Opublikowano 25 Lutego 2019 #4538 Opublikowano 25 Lutego 2019 @Okman Rozumiem że Tobie chodzi o nocne wyłączenie w menu kocioł to mogłoby wyglądać np. tak jak na foto. Wcześniej dodałem celowo dwie różne opcje czasowe w Touchu które można używać jednocześnie np. ustawić w menu ogrzewanie program na utrzymywanie temperatury komfortowej lub ekonomicznej a w menu kocioł ustawić program czasowy którym ustawiasz w jakich godzinach w ogóle może pracować. Mam nadzieje że to zrozumiałe. Cytuj
Okman Opublikowano 25 Lutego 2019 #4539 Opublikowano 25 Lutego 2019 (edytowane) Ok rozumiem że na tym powyższym zdjęciu kocioł/palnik pracuje od 7 rano do 22 wieczorem.Pozostały czas,czyli od 22 do 7 rano palnik jest wyłączony i kocioł nie pracuje i nie spala pelletu.Ale co się stanie jeżeli jednocześnie ustawimy tak jak na tym zdjęciu,żeby od 22 wieczorem do 7 rano palnik nie pracował,a jednocześnie w menu CO ustawimy w programie czasowym żeby w tych samych godzinach,czyli 22-7 utrzymywał temp. komfortową lub nawet ekonomiczną?Będzie jednak kocioł pracował czy nie.Ja wiem że to pytanie moje jest dziwne i trzeba tak ustawić te dwa programy żeby się nie nakładały i sobie nie zaprzeczały,ale czy taka możliwość jest i co się będzie wtedy działo?Na przykład na tych poprzednich zdjęciach mamy środę,gdzie od godz. 17 do 24 kocioł ma nie pracować,a jednocześnie w menu CO mamy ustawione że od godz.14 do 21 ma utrzymywać temp komfortową. Edytowane 25 Lutego 2019 przez Okman Cytuj
arek1263 Opublikowano 26 Lutego 2019 #4540 Opublikowano 26 Lutego 2019 Priorytetem są ustawienia kotła. Później ogrzewania. Jeśli kocioł wg ustawienia czasowego będzie wyłączony to ustawienia w ogrzewaniu są nieistotne. Żadne pompa nie ruszy Cytuj
Gość adamaadres Opublikowano 26 Lutego 2019 #4541 Opublikowano 26 Lutego 2019 (edytowane) @Okman Na powyższym przykładowym zdjęciu kocioł pracuje od 5:00 rano do 22:00 wieczorem. Timer Kocioł jest nadrzędny nad pozostałymi. Żeby to zrozumieć musisz Sobie wyobrazić że timer kocioł zmienia sterownik o danych porach tak jakby "ON" " OFF" Co znaczy że hipotetycznie w godzinach między 5:00 a 22:00 jest w ON i kocioł będzie wykonywał wszystkie inne zaplanowane timery np. CO lub CWU oczywiście jeżeli są ustawione, w godzinach od 22:00 do 5:00 kocioł będzie w OFF czyli nie będzie robił nic. Jedynym absolutnym wyjątkiem jest przeciwzamrożeniówka jeżeli temperatura kotła spadnie poniżej 7* zawsze się odpali i będzie grzał. Edytowane 26 Lutego 2019 przez adamaadres Cytuj
Okman Opublikowano 26 Lutego 2019 #4543 Opublikowano 26 Lutego 2019 Dzięki panowie,wszystko dokładnie mi wyjaśniliście.Trochę szkoda że nie wziąłem od razu Touch-a,bo miałem 40% dofinansowanie do kotła,a teraz musiałbym zakupić bez tej ulgi.Chociaż @Daniel1 pisał jakoś wcześniej że można za nie duże pieniądze zakupić ten sterownik posiadając Slim-a.Nie wyjaśnił jednak jak to zrobić.Z drugiej strony wydawać pieniądze tylko po to żeby mieć możliwość czasowego wyłączenia palnika..no nic muszę się zastanowić. Cytuj
Okman Opublikowano 26 Lutego 2019 #4544 Opublikowano 26 Lutego 2019 (edytowane) To jeszcze jedno pytanie.Tak jak wyżej pisałem chodzi mi generalnie o to żeby była możliwość wyłączania się kotła w nocy w określonych godzinach.Można to zrobić poprzez ustawienia w Touch albo w czujnikiem pokojowym.Pytanie co lepiej kupić,co byłoby bardziej funkcjonalne dla mnie,gdzie wykorzystałbym w eksploatacji kotła?Czujnik pokojowy czy Touch?Wiem że w Touch jest funkcja podtrzymania ognia/żaru po tym jak kocioł wyłączy się po przekroczeniu temp. zadanej,tak żeby nie dochodziło do ponownego uruchamiania grzałki i całego procesu odpalania.Myślę że to bardzo by mi się przydało,ale reszta raczej będzie mi nie potrzebna.Mam tylko jeden obieg plus CWU.A jakie funkcje,oprócz właśnie możliwości wyłączania w określonych godzinach przydałyby mi się w czujniku pokojowym?Wiem że trochę dziwne pytanie bo nie wiecie czego ja jeszcze oczekuję,ja sam nie wiem ale macie albo Touch albo czujnik albo to i to,więc może mi jakoś doradzicie co Wam się w konkretnym urządzeniu przydaje.Raczej możliwość zakupu obydwu tych rzeczy u mnie odpada ze względu na koszty,ale czujnik albo Touch mógłbym zakupić.Swojego faworyta mam ale chciałbym jeszcze usłyszeć Wasze opinie. A może swojego Slima sprzedam na Allegro i kupię sobie za to i Tuoch i czujnik pokojowy? Podaję link gdzie na sprzedaż jest ESTYMA IGNEO Compact Slim.Nie wiem czym COMPACT SLIM różni się do SLIM ale wydaje mi się że cena i tak jest z kosmosu nie uważacie? https://allegro.pl/oferta/sterownik-estyma-igneo-compact-slim-piec-na-pellet-7603141436 Edytowane 26 Lutego 2019 przez Okman Cytuj
arek1263 Opublikowano 26 Lutego 2019 #4545 Opublikowano 26 Lutego 2019 Kup pokojowy zwykły, przewodowy, jeśli masz gdzie kable ukryć, nie musi być vide room, ja mam firmy tech i dziala jako termostat ustawisz na dzień inną, na noc inna temperaturę i po sprawie. Na początku miałem plany by zmienic na vide room ale mi przeszło - niepotrzebne wywalenie kasy Koszt ok 200zl a nie 600. Cytuj
Okman Opublikowano 26 Lutego 2019 #4546 Opublikowano 26 Lutego 2019 (edytowane) Właśnie nie mam gdzie ukryć kabli.Musi być bezprzewodowy o zasięgu przynajmniej 15 metrów plus strop po drodze (kocioł w piwnicy),bo muszę go zamontować w sypialni.W salonie byłoby bliżej ale tutaj mam kominek który podnosi temp. w pomieszczeniu przez co kocioł wyłączałby mi się i w innych pokojach byłoby zimno. Edytowane 26 Lutego 2019 przez Okman Cytuj
mrekzo Opublikowano 26 Lutego 2019 #4547 Opublikowano 26 Lutego 2019 U mnie czujnik pokojowy za nic nie odpowiada, cały system grzewczy działa u mnie na podstawie czujnika temperatury zewnętrznej Cytuj
Gość adamaadres Opublikowano 26 Lutego 2019 #4548 Opublikowano 26 Lutego 2019 (edytowane) Jest jeszcze sposób na oszukanie Slima że ma czujnik temp. pokojowej tylko na potrzeby uruchamiania czasowego. Wystarczy w miejsce czujnika temp. pok. wmontować rezystor 10kohm i sterownik będzie widział ciągle ok 24* ale to wystarczy na uruchomienie programu czasowego. Ustawisz temp komfort np. 26* a że sterownik będzie widział 24 to będzie pracował ciągle bo nigdy jej nie osiągnie, skolei ekonomiczną ustawisz na np. 18* i w momencie gdy zegar przełączy się na ekonomiczną kocioł się wygasi i będzie stał aż zegar znowu przełączy się na komfortową. W ten sposób będziesz miał program czasowy, sprawdzone w 100%. Nie wiem czy to jasno opisałem. Edytowane 26 Lutego 2019 przez adamaadres Cytuj
Okman Opublikowano 26 Lutego 2019 #4549 Opublikowano 26 Lutego 2019 Szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem...Sterownik będzie myślał że ma pod sobą czujnik pokojowy.Ok.Ale jak ustawie przykładowo temp 26* ,sterownik będzie widział 24* to kocioł będzie chyba dążył do osiągnięcia tej temp.w pomieszczeniu bo przecież ją widzi..No nie bardzo mogę to garnąć...a gdzie dokładnie wpina się czujnik pokojowy a w tym przypadku rezystor.Możesz to dokładniej opisać?Pytanie czy nic nie stanie się ze sterownikiem.Piszesz że sprawdzone w 100%.U siebie tak masz? Cytuj
Gość adamaadres Opublikowano 26 Lutego 2019 #4550 Opublikowano 26 Lutego 2019 (edytowane) Będzie dążył ale nie osiągnie jej bo przecież to nie czujnik tylko rezystor i temperatura się nie zmieni, co za tym idzie kocioł będzie chodził ciągle tak jak teraz Ci chodzi, gdy ustawisz zegar i zmieni się na eko to będzie musiał się wyłączyć bo widzi że jest 24* a nastawę eko masz 18* i dlatego się wygasi to proste. Sterownikowi nic się nie stanie bo czujnik NTC10k to nic innego niż rezystor tyle że o zmiennej rezystancji zależnej od temperatury. Sprawdzone bo kiedyś gdy nie miałem w slimie czujnika temp pokojowej to tak miałem możliwość programowania czasowego. Rezystor wkręcasz bezpośrednio do modułu IO, zatem bez ciągnięcia kabli itp... To takie obejście systemu tylko i wyłącznie do wykorzystania programowania czasowego ON OFF przy czym komfort to będzie ON a eko to będzie OFF. Edytowane 26 Lutego 2019 przez adamaadres Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi