Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mam Zimno W Domu Pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie jest to żaden DS, bo pod przegrodę można włożyć nogę, a nad rękę, już nie wspominając rusztu który sięga za przegrodę.

nie jest to też żaden GS, bo powietrze z pod rusztu ma sobie głęboko w poważaniu żar na górze zasypu! Ono woli czmychnąć poza przegrodą wprost do komina, dalszy efekt już wiadomy i wielokrotnie przez kol Rynexa opisany.

Jest to typowy śmierdziuch, da palenia na ruszcie i zasypywania z góry opału na żar. Wtedy ta przegroda częściowo ratuje sytuację i nie dochodzi do wybuchów, bo gazy nie muszą przebijać się przez cały zasyp.

Nie jest mi kolegi szkoda i nie ważne czy kupował świadomie czy nie. Kupił niech pali, następnym razem będzie mądrzejszy. Szkoda mi tylko jego sąsiadów.

Opublikowano

bobek tak ale na ile ten nadmuch ustawiony i jak ja zamknę to mi zdusi ten ogień

Spróbuj obroty ustawić na minimalne. Czy węgiel od góry już się zajął?

Napisz po kolei co zrobiłeś. Jakim opałem zasypałeś?

Opublikowano

W tym kotle aby lepiej palić od góry trzeba zablokować przelot pomiędzy pierwszym

a drugim wymiennikiem lub od dołu jak na rys. poniżej:

przerbkakotaik8.jpg

Opublikowano

To tak ustawiłem na ręczne palenie nadmuch 10%

i rozpaliłem do 60'C

i teraz tak automatycznie przełączyło mi się palenie na normalne

i temperatura spadla drastycznie o 10'C

i niewiem dlaczego nadmuch wygasza mi piec zamykam drzwiczki i włączam nadmuch przy 60'C

a on wygasza mi zamiast utrzymywać temperaturę i pilnowac aby nie była większa!!!!!!!

Opublikowano (edytowane)

No to nic dziwnego że ci gaśnie

Powietrze z dmuchawy idzie najmniejszą linią oporu czyli za tą pierwszą przegrodą co powoduje przedmuchanie kotła, a dodatkowo brak wowietrza nad wsad powoduje przygaszenie ognia niestety.

Pewnie masz jeden z prostszych sterowników bez pid-ów i innych myślących krasnoludków więc nie dziwi mnie takie zachowanie kotła.

Teraz musisz wyłączyć nadmuch i lekko otworzyć drzwiczki popielnicowe i zasypowe na ok 2mm.

to powinno załatwić na dziś podtrzymanie ognia.

Pozostaje jeszcze sprawa pompy , czy masz możliwość zatrzymania nadmuchu bez wyłączenia sterownika? można użyć trybu podkładania (start/stop dmuchawy) wówczas pompa dalej powinna pracować swoim rytmem

Edytowane przez przemyslaw2ar
Opublikowano

Ale piec jest rozgrzany i węgiel kamienny kostka i drewno w nim jest w postaci żaru i jest na piecu 50'-60'C

i chcę zamnąć wszystki drzwiczki i uruchomić dmuchawę ale gdy tak zrobię temperatura mi się zmniejsza do <50'C

i przygasza w piecu niewiem w czym tkwi problem ...

Opublikowano

No, nareszcie odcinek nabiera tempa.

Wydaje mi sie, że nie uda się na razie w tym kotle palić od góry, co opisał Vlad.

Powietrze spod rusztu przeleci pod opałem i pójdzie sobie w komin krótszą drogą.

Dodatkowo przy włączonej dmuchawie zrobi się nadciśnienie w komorze i dym wyleci drzwiczkami.

Trzeba to wszystko wyjąć i zapalić na dole :lol: :huh:

Później dorzucić na żar paliwa (niedużo, 1/4) i niech się pali na dmuchawie - powinno iść.

Zauważ, że u góry zasypu ognia nie będzie, tylko właśnie sam dym, więc się tym nie przejmuj - ogień ma iść dołem a potem w komin.

Szybki spadek temperatury wody w kotle nie zależy wcale od dmuchawy, tylko od pompy - nie puszczaj wody na dom, to temp. nie będzie spadać nawet jak zgaśnie.

Zajmij się tylko tym, żeby się paliło a tą temperaturą się nie sugeruj.

Opublikowano

Po rozpaleniu, jak włączam sterowanie (w tym dmuchawa i pompa) temperatura po chwili spadnie o kilka stopni, ponieważ pompa goni ciepłą wodę do instalacji, a zimna z powrotu wraca do kotła.

Napisz jeszcze jaką masz ustawioną temperaturę na sterowniku

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Ok wszystko gra !!!

Teraz tak jest ustawione 66'C

a jest 68'C

na piecu i dmuchawa cały czas chodzi i nie wiem co jest grane przecież ona powinna się wyłączać i co jakiś czas włączać przedmuchy czy coś takiego

coś mi tu nei gra

Opublikowano

Czytałem i czytałem instrukcje tego sterownika i powiem szczerze że ustawić go to trzeba się chyba doktoryzowac.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

;d to co ja mam biedny zrobić ;d

dmuchawa mi napierdziela cał czas i mam włączoną samą górę grzejniki bo jak włączę podłogówkę na dole to mi spada 10 'c

z 66'C NA 54'C ..... ratunku a wodę sb zagrzałem i zakręciłem ;d

Opublikowano

Więc tak,rozpal tradycyjnie papier na ruszt na papier drewno gdy się rozpali dobrze przegarnij żar np szuflą w tył kotła a z przodu nasyp węgla

1/2 kotła pozamykaj wszystko i włącz dmuchawę,powodzenia.