Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ling Duo 35-Ustawienia, Wysokie Spalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A powiedz mi jeszcze jedno .W sobotę czyściłem piec z sadzy, założyłem katalizatory i dziś widzę że piec jak zarastał sadza tak zarasta. Czym to może być spowodowane?

Opublikowano

nie znam dokładnie wszystkich procesów zachodzących w kotle ale u siebie zauważyłem że jak prowadzę kocioł z temperaturą poniżej 60st to sadzy jest więcej, powyżej ilości się zmniejszają, muszę zasięgnąć lektury w tym temacie ale ma to związek z substancjami powstającymi w procesie spalania i chyba wilgotnością opału ale bez lektury nie powiem Ci dokładnie

zajrzyj tutaj

http://zawijan.wordpress.com/

powinno tam być o tym również. nie zrażaj się że to o konkretnym kotle i konkretnym sterowniku gdyż jest tam także mnóstwo wiedzy ogólnej o konstrukcji i prawidłowym użytkowaniu kotłów węglowych. warto poświecic kilka godzin i przeczytać bo kopalnia wiedzy to jest

Opublikowano

teraz palę z temp. ustawioną na 58st, dmuchawą 48 , i przerwą 16s. Węgiel spala się można już zadowalająco(dziś były tylko dwa niewielkie spieki ). Ale muszę jeszcze przetestować tą temperaturę bo nie możliwe jest aby piec w ciągu 4 dni zarósł ok 7mm na ściankach i płomieniówkach. Na pełnym zasobniku tj.ok 180kg paliłem 6 dni . Wyszło 30 kg na dobę przy ogrzewaniu jakiś 240m2 i 130m2 podłogówki. Jak myślicie to dobry wynik? Ja oczywiście chciałbym aby było mniej. :lol:

Opublikowano

i dużo i mało pytanie jakie zapotrzebowanie na ciepło i jakie straty??? z tego co pisałeś wcześniej masz bojler 400l a to już trochę energii potrzebuje myślę że jakieś 6kg/dobę spokojnie na samą CWU plus około 20kg na ogrzanie domu więc nie jest chyba tragicznie. zwłaszcza że było 40 więc już jest poprawa spora

Opublikowano

jeśli dobrze rozumiem to u ciebie jest 240m2 do ogrzania w tym 130m podłogówki + duży bojler ???

Opublikowano

Rafgre czyli jak rozumiem dokładnie ogrzewasz 370 m2 po podłogach (czy jak ?) to spalanie 30 kg na dobę jest całkiem ok :)