Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

poza tym, na pierwszym zdjęciu widać, odpadło szczeliwo z wklejenia paleniska, jest nieszczelnie, dmucha tam powietrze - muszę wydłubać i wkleić na nowo - jak długo po wklejeniu trzeba odczekać przed rozpaleniem ?

znaczy jak ma się to do zaleceń które widziałem, aby wiatru było relatywnie jak najmniej ?

zacznę od końca Twojego postu,

tak to się ma że masz dostarczyć powietrza z jak najmniejszym nadmiarem jak to możliwe a nie jak najmniej .

to subtelna różnica.

rozkręć więc nadmuch i to mocno bo na razie to wszystko prawie co trafia do popielnika można ponownie spalić. marnujesz swoje ciężko zarobione pieniądze w ten sposób.

teraz co do uszczelnienia korony.

zdejmij odwróć do góry nogami. tak jest rowek i w niego silikon tak żeby wypełnił na równo i dopiero załóż. po godzinie możesz palić. kup najlepiej czarny uszczelniacz do kominków do 1200stC

Opublikowano

bregho

1/3 wysokości szczelin tak żeby z 1cm ponad połączenie korony z palnikiem były zaklejone

Opublikowano (edytowane)

bregho

1/3 wysokości szczelin tak żeby z 1cm ponad połączenie korony z palnikiem były zaklejone

nie mogłem się doczekać więc zakleiłem a teraz czekam aż wyschnie

przed post-36078-0-48282100-1353961247_thumb.jpg

i po

post-36078-0-64534000-1353961261_thumb.jpg post-36078-0-95369600-1353961277_thumb.jpg

jeszcze jedno pytanko

mam zamiar przerobić instalację i założyć 3D na podłogówkę + siłownik + moduł ST 61 - ST 48 ma możliwość sterowania zaworem. nie wiem tylko jak podpiąć moduł do sterownika - kabel RS typu MOLEX lub RJ. na listwie nie znalazłem wejść ani nigdzie indziej. w sieci też nic nie ma

post-36078-0-37096900-1353961291_thumb.jpg post-36078-0-54518400-1353961305_thumb.jpgwa v2.JPG]

Edytowane przez bregho
Opublikowano

OK, tak myślałem - odkręcam panel z przodu, mam dostęp do gniazda tylko co potem - jak zamontować sterownik z podpiętym kablem, tzn jak potem wyprowadzić kabel na zew.

może jakaś fota :)

Opublikowano

Ja po prostu wywierciłem dziurę z tyłu i założyłem dławik przez który przeprowadziłem przewód. Jak odkręcisz sterownik i ten panel z tyłu z gniazdami to zobaczysz, że jest tam dużo miejsca do wyboru.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

ok, ths :)

a tak pomimo to szkoda że producent kotła nie przewidział i trzeba samemu wierci itd. ...

Opublikowano (edytowane)

po zaślepieniu szczelin od dołu i odkryciu jednej testowałem ustawienia

po nocy - 5/40/27

post-36078-0-75417200-1354037038_thumb.jpg post-36078-0-84556500-1354037099_thumb.jpg

popołudniu - uprzednio podniosłem do 29%

post-36078-0-60784300-1354036974_thumb.jpg post-36078-0-42146500-1354037148_thumb.jpg

schemat tego co dzieje się w palniku post-36078-0-86353600-1354036833_thumb.jpg

spieka po przeciwnej stronie korony i na boku, gdzie jest więcej szczelin.

przed zabawą ze szczelinami nie uszczelniałem połączenia wew. korony - tylko "rowek" na styku korony z palnikiem u góry. teraz po uszczelnieniu wew. powietrze przedostaje się do palika tylko przez szczeliny. na początku zaślepiłem 4/8 i 2/4 na dłuższych bokach pozostawiając okryte szczeliny na przeciwstawnym do kosza. efekt był taki że żar przesunął się w lewo - dalej od kosza.

z powodu spieków z lewej strony korony odkrywałem kolejno zaślepione szczeliny - w efekcie płomień z lewej słabł rozchodząc sie wcześniej, ale od strony kosza i bliżej drzwiczek -schemat - niedopala.

to co zgarnąłem z korony post-36078-0-39063000-1354036919_thumb.jpg

jak widać nie dopala. 5/40 jest niską mocą kotła. zwiększając moc - więcej niedopałków, zwiąkszenie nadmuchu - spieki i płomień jak z palnika ....

cały czas mam wrażenie iż to co wywalam z popielnika to mieszanka spieków, niedopalonego węgla i niedopałków oblepionych popiołem. ponadto myślę iż wygląd kopczyka - jest za duży.

myślę że kolejnym krokiem - na razie zabawa nadmuchem - bedzie odkrycie wszystkich szczelin oraz zaślepienie ich od dołu pozostawiając szczeliny dł. ok 1cm od góry (zmniejszenie mocy palnika) wtedy złoże spłyci się i obniży temp. żaru

cytat TIMONA (mam nadzieję iż się nie obrazi) z muratora http://forum.murator...ustanowy/page13

"...dodatkowo mając zamiar spłycić trochę warstwę żaru zakleiłem wszystkie otwory od dołu pzostawiając około 2/3 w górnej części- początkowo miała być tylko połowa ale obawiałem się że znów braknie wiatru. wynik końcowy to lepsze dopalanie na małych mocach, lepszy rozkład płomienia zwłaszcza w niskim zakresie mocy- pali teraz cała powierzchnią i nie ma już problemów z niedopalaniem i przewęglaniem gdy kociołek pracuje w niskich zakresach mocy..."

Edytowane przez bregho
Opublikowano

Witam Panowie,

dawno mnie tu nie było.

TIMON kiedyś korespondowałem z Tobą odnośnie ustawień pieca KRS AQUA DUO 20 kW STĄPORKÓW. Dziś już jestem o wiele mądrzejszy, ale do ideału daleko. O czym chce napisać i jaka jest zagdka?

Palę już miesiąc na grochem z Kazimierza Juliusza. Próbowałem już różnych wariantów ustawień. W tym momencie jadę na 10/45/50% klapka na 50%. Węgiel się spieka (może nie ma tragedii ale od strony tylnej palnika potrafi się zrobić niezły czop). Wcześniej kombinowałem z różnymi mocami, np. 5/30/40%. Generalnie problem wg mnie jest taki że kopiec jest zbyt niski i eko nie pali się na całym palniku. I teraz zagadka. Zrobiło się cieplej, więc dla próby ustawiłem sterownik na tryb letni. Temp. zadana 55 st. CWU oczywiście zagrzewa się momentalnie do zadanej, piec przechodzi w podtrzymanie i siłą bezwładności ogrzewa się od CWU i łapie po jakimś czasie 80st. Wtedy włącza się pompa CO żeby go schłodzić i tym sposobem co jakiś czas kaloryfery są ciepłe. Narazie wystarcza. Ale nie o to chodzi. Piec będąc cały czas w podtrzymaniu działa na ustawieniach 25 sek podawanie co 18 minut, dmuchawa na 50% 10 sek co 17 min. I cóż się dzieje? Ano piękny kopczyk, zero spieków , popiół to w zasadzie pył - ekstra się wszystko dopala. Szczena mi opadła. I teraz zagdka: Jak to przełożyć na ustawienia pieca w trybie pracy, żeby efekt był ten sam?

Pomóżcie!

Opublikowano

dwie drogi jak spieka

albo nadmuch w dół albo krótsza przerwa podawania.

przy tych ustawieniach to bym wiatru ujmował po trochu.

nie przełożysz bo to nic nie da'

w fazie podtrzymania masz spalanie z niediborem tlenu. to działa jak ognisko- zostawisz żeby wygasło to się piękny pyłek zrobi ale jak dmuchniesz mocniej i temperaturę złoża podniesiesz to zaczyna spiekać.

ustaw fazę pracy dobrze- zima idzie od soboty. podtrzymanie będzie krótsze

Opublikowano

rezultat zaklejania będzie taki że wrócę do punktu wyjścia z tą jednak różnicą, iż zacząłem uszczelniać wew strone korony no mam zaslepione otwory od "dopalania" :(

Opublikowano

jest to możliwe

taka to już uroda tych palników niestety. ja już nie wiem nawet ile razy swój wyciągałem coś zaklejałem lub odklejałem.

a może własnie dokładne uszczelnienie z obu stron będzie najprostszym i najlepszym rozwiązaniem???

żeby się przekonać musisz spróbować. ja mam zapał i próbuję i pewnie będę coś dłubał i poprawiał aż do końca kociołkowego żywota bo tak mi się spodobało. jesli i Ty masz samozaparcie i chęć dążenia do poprawy jego pracy to przecież poza tubką silikonu i własną pracą która jak przynosi efekty to daje satysfakcję to już nic nie kosztuje więcej

ja uważam że warto

Opublikowano (edytowane)

i zaczynam prawie od nowa

7/40/25%

zaślepienie korony jak na zdjęci

post-36078-0-66941700-1354207465_thumb.jpg

podczas rozpalania

post-36078-0-72909600-1354207585_thumb.jpg post-36078-0-31789200-1354207534_thumb.jpg

post-36078-0-55825700-1354207477_thumb.jpg

rano

post-36078-0-91657400-1354207397_thumb.jpg post-36078-0-71753500-1354207380_thumb.jpg

po południu po zwiększeniu nadmuchu do 35%

post-36078-0-53196500-1354207301_thumb.jpg post-36078-0-88738700-1354207319_thumb.jpg

jest lepiej, piec śmiga, popiół wygląda lepiej (dopalony), ale jak na schemacie

post-36078-0-99803500-1354207224_thumb.jpg

TIMON licząć na Twoje doświadczenie z zaślepianiem otworów gdzie zmniejszyć szczeliny (zakleić) bądź "otworzyć by wyeliminować spiekanie w lewym, dalszym od kosza rogu i z tyłu palnika

moim zdaniem spieka ale w dwóch sektorach palnika, powietrze poprostu nierównomiernie "ogarnia" węgiel w palniku

szczeliny obecnie niezaślepione, tylko zaklejone na zdjęciu - równo wszystkie - a może zamiast tego "spłycić" je nierównomiernie ??? attachment=17222:korona zaslepione otwory 29.11 zmiana.JPG]

post-36078-0-70517800-1354209387_thumb.jpg

Edytowane przez bregho
Opublikowano

a jak zdejmowałeś koronę to zaglądałeś w środek palnika?

czasem robią się tam w różnych dziwnych miejscach nagary. w tych miejscach eko się blokuje i pozostaje dłużej niż w innych w palniku a więc w strefie żaru i rozgrzane zbyt mocno zaczyna spiekać.

najpierw obejrzyj sobie palnik dokładnie

potem skróć o 1 sekundę przerwę podawania lub pomachaj klapka na wentylatorze. klejenie zostaw na koniec.

jeśli już będziesz musiał to zaklej jeden cały otwór na krótszym boku w tym rogu co spieka a resztę odpuść sobie

Opublikowano (edytowane)

a jak zdejmowałeś koronę to zaglądałeś w środek palnika?

czasem robią się tam w różnych dziwnych miejscach nagary. w tych miejscach eko się blokuje i pozostaje dłużej niż w innych w palniku a więc w strefie żaru i rozgrzane zbyt mocno zaczyna spiekać.

najpierw obejrzyj sobie palnik dokładnie

OK, nie zaglądałem

potem skróć o 1 sekundę przerwę podawania lub pomachaj klapka na wentylatorze.

najpierw najprostsze :rolleyes:

jeśli już będziesz musiał to zaklej jeden cały otwór na krótszym boku w tym rogu co spieka a resztę odpuść sobie

DZIĘKI wnioskuję iż ograniczyć nadmuch w obszarze spieków - z głową :) - wówczas powietrze lepiej się rozejdzie

Edytowane przez bregho
Opublikowano

O!!!

i lepiej tego nie można było ująć

skoro spieki są niewielkie i na niewielkiej powierzchni to moze czas zostawić to juź jak jest i posadzić tyłek w salonie z pifkiem lub lampką wina - co kto lubi :)

Opublikowano

też tak myślę :) aczkolwiek Twoje poczynania inspirują mnie do coraz to wnikliwszego zrozumienia procesów zachodzących w tej materii oraz dązenia do doskonałości ^_^

myślę że jestem już pod koniec drogi związanej z ustawieniami. spojrzawszy rano na palnik odczułem lekką satysfakcję ale również niedosyt

ale o tym za kilka dni - teraz dam szansę, "niech się piec wykarze"

Opublikowano

bregho mam taki sam piec tylko w wersji marketowej eko duo 15kw. różni się tym że ma inny sterownik niż twój u mnie jest st37 no i kolor ma pomarańczowy. pomyślałem że przyłącze się do ciebie i powalczymy razem z tymi plecami. ale teraz do rzeczy cztam o tych twoich zmaganiach z tym piecem i też zrobiłem tak jak ty i efekt jest taki że spalam z temperatura spalin 80 C. czy ty też masz taka niską temperaturę spalin po tych przerobkach?

Opublikowano

robkoms

odpisałem CI na tamtym watku ale może lepiej jak zostaniesz tutaj - zbierzemy więcej ważnych informacji w jednym miejscu dla innych użytkowników

Opublikowano

timon ja też ci odpisalem na tamtym wątku. pytałem czy próbował tak zrobić żeby korona była tak uszczelniona jak teraz i okrągłe nie zaklejone?

może to by spowodowalo lepsze spalanie na górze?

Opublikowano

ok timon bede teraz pisał w tym wątku. nikt nie robił eksperymentu z zaklejona korona do połowy i odklejonymi okraglymi otworami. zrobię taki eksperyment i zobaczę jaki będzie efekt. oczywiściewszyscy opisze co z tego wyszło.

Opublikowano (edytowane)

bregho mam taki sam piec tylko w wersji marketowej eko duo 15kw. różni się tym że ma inny sterownik niż twój u mnie jest st37 no i kolor ma pomarańczowy. pomyślałem że przyłącze się do ciebie i powalczymy razem z tymi plecami. ale teraz do rzeczy cztam o tych twoich zmaganiach z tym piecem i też zrobiłem tak jak ty i efekt jest taki że spalam z temperatura spalin 80 C. czy ty też masz taka niską temperaturę spalin po tych przerobkach?

na ustawieniach 5/39/33% (w serwisowym max went. na 40) jak dłużej pochodzi to i do 190C

co do przeróbek to testuj - im więcej doświadczeń tym lepiej ja walcze obecnie z nierównomiernym spalaniem - są obszary na koronie gdzie spieka. na razie bawię się ustawieniami ale prawdopodobnie raz jeszcze ściągnę koronę i zmienię zaślepienie dziur. ale o tym później. na razie ustawienia

Edytowane przez bregho
Opublikowano

Panowie, a jak zadziała regulator pokojowy w naszym piecyku. Czy dobrze rozumiem, że piec będzie nadal sobie hulał na ustawieniach ze sterownika a regulator poprostu będzie sterował tylko pompą CO?

Opublikowano

Panowie, a jak zadziała regulator pokojowy w naszym piecyku. Czy dobrze rozumiem, że piec będzie nadal sobie hulał na ustawieniach ze sterownika a regulator poprostu będzie sterował tylko pompą CO?

U mnie tak to właśnie działa. Po osiągnięciu zadanej temperatury regulator wyłącza pompę c.o.