Skocz do zawartości
  • Zarejestruj się na forum.

Możesz przeglądać forum bez rejestracji. Jeżeli chcesz zadać pytanie lub odpowiedzieć zarejestruj się lub zaloguj jeżeli masz już konto. Także zdjęcia i załączniki są dostępne tylko po zalogowaniu. Zapraszamy.

1. Kotły, piece i inne źródła ciepła

1. 231,1 tys.
      odpowiedzi
    2. 102 tys.
      odpowiedzi
    3. 27,4 tys.
      odpowiedzi
    4. 13,2 tys.
      odpowiedzi
    5. 1,3 tys.
      odpowiedzi
    6. Kominki, kozy i inne piece

Tutaj piszemy o kominkach (także z płaszczem wodnym), kozach wolnostojących, piecach kaflowych itp.

Dobór urządzenia, Lazar, Kalvis

4 tys.
      odpowiedzi
    7. Inne tematy o kotłach i piecach

Tutaj umieszczamy wszystkie tematy związane z kotłami i piecami, ale takie, które nie pasują do konkretnych działów

18,6 tys.
      odpowiedzi
  2. Inne sposoby ogrzewania

1. Kolektory słoneczne

Dyskusje o kolektorach płaskich, próżniowych i wszystkim co związane z wykorzystaniem energii słonecznej do celów ogrzewania.

3,8 tys.
      odpowiedzi
    2. Ogrzewanie niekonwencjonalne

Tutaj umieszczamy wszystkie tematy o sposobach ogrzewania, ale takie, które nie pasują do konkretnych działów

1,8 tys.
      odpowiedzi
  3. Instalacje

1. Instalacje CO i CWU

Dyskusja na temat instalacji centralnego ogrzewania i centralnej wody użytkowej.

Zasilanie awaryjne

148,5 tys.
      odpowiedzi
    2. Kominy dymne i spalinowe

Tutaj piszemy i pytamy o wszystko co jest związane z kominami dymnymi i spalinowymi.

8,1 tys.
      odpowiedzi
    3. Wentylacja i rekuperacja

Dyskutujemy tutaj o wentylacji grawitacyjnej, wymuszonej, rekuperacji i innych tematach związanych z wentylacją.

1,9 tys.
      odpowiedzi
    4. Wytwarzanie energii elektrycznej na cele grzewcze (i nie tylko)

Tutaj dyskutujemy o panelach fotowoltaicznych, elektrowniach wiatrowych i innych sposobach wytwarzania prądu.

6,9 tys.
      odpowiedzi
  4. Inne tematy związane z ogrzewaniem

1. Opał

Tutaj dyskutujemy o różnych rodzajach opału - wady i zalety gazu, węgla, oleju-opałowego, pelletów...

39,8 tys.
      odpowiedzi
    2. Izolacje

Obok odpowiedniego systemu ogrzewania równie ważną rzeczą jest odpowiednie "ocieplenie" naszego domu.

4,5 tys.
      odpowiedzi
    3. Kwestie finansowe

Jak najtaniej ogrzać dom, jak sfinansować montaż systemu ogrzewania?

2 tys.
      odpowiedzi
    4. Ogłoszenia drobne

Kupię, sprzedam zamienię, zatrudnie. Sprzedajesz lub chcesz kupić piec? Prowadzisz firmę związaną z branżą i szukasz pracownika. Tutaj możesz zamieścić ogłoszenie. Oferty kupię/sprzedam/zamienię tylko od osób prywatnych. Ogłoszenia komercyjne będą usuwane.

2,6 tys.
      odpowiedzi
    5. Instrukcje, DTR, artykuły, narzędzia, programy...

Tutaj zamieszczamy materiały i linki do materiałów i programów związanych z ogrzewaniem, kotłami, instalacjami itp...

Artykuły, DTR, Instrukcje, Ksiązki, Narzędzia

1,1 tys.
      odpowiedzi
  5. Tematy różne

1. Sprawy organizacyjne

Sprawy organizacyjne forum, co i jak tu działa, nowości...

769
      odpowiedzi
    2. Przywitaj się

Przywitaj się, powiedz coś na swój temat, przełam "pierwsze lody" :)

2,7 tys.
      odpowiedzi
    3. Rozmowy na dowolny temat

Tutaj możesz podyskutować na temat nie związany z tematyką forum. W tym dziale także nie dyskutujemy na tematy polityczne.

19,3 tys.
      odpowiedzi

• Ostatnie Odpowiedzi

• a czy ja mój piec de dietrich indens 20/24m ma moc minimalna :   Moc nominalna 50/30⁰ C (dla c.o.) min/max kW: 5,2-21,8 Moc nominalna 80/60⁰ C (dla c.o.) min/max kW: 4,8-20,0 Moc nominaln 80/60*C (dla c.w.u.) min/max kW: 4,8-24,0 to on nadaje się do używania bez sterownika na np temperaturze 38stopni na nim ustawionej czy wtedy będzie większe zużycie gazu? druga sprawa niech ktoś powie gdybym zmienił sterownik salusa na sterownik de dietrich ad289 modulujący to czy to nie bedzie tak,ze np ustawię 20.2 to on zwiększy moc sam na piecy by szybko dobić do 20.2 po czym wyłączy piec? czyli chcąc grzać dłużej z niższa temperaturą na piecu to  mając sterownik modulujący on i tak przyśpieszy czas grzania w efekcie bedzie szybko osiągnięte 20.2 i szybko potem się wychłodzi?
    • No to niestety powrót do tematu 😞 raptem po tygodniu😱. Dziś rano miałem okazję poczekać w kotłowni na rozpalenie po nocnym postoju i "walnęło" - delikatnie ale jednak. Potem po 6 godzinach nastąpiło czyszczenie palnika i rozpalił się od nowa i "walnęło" mocniej - aż poleciały iskry pod spodem kotła, czuć palonym drewnem. Kocioł ruszył, ale tak być nie może. Jutro z rana po nocnym postoju znowu odkręcę te motylki, pewnie znowu jest spiek. Tylko pytanie do forumowiczów - po tygodniu spiek od nowa??!! Czytałem o jednym forumowiczu, który pisał o takim efekcie, ale przy słabej jakości pelletu - ale ja mam A1 co z mojej wiedzy jest certyfikowanym wyrobem. Pellet mam Energia Eko A1 Imperial, dystrybutor kotła zachwalał, że to jakaś wersja eksportowa tylko na Włochy (nie mam doświadczenia to uwierzyłem). Podejrzane jest to że taki zapach palonego drewna był co jakiś czas wyczuwalny w kotłowni dużo wcześniej - połączyłem kropki i MOŻE wcześniej też wybuchało - tylko akurat nie słyszałem... Może to nie wina spieków peletu tylko coś z kotłem nie tak....ale z drugiej strony po czyszczeniu pomogło...na chwilę. Sam nie wiem 😞 BTW zapachu palonego drewna Serwisant mówił, że to OK że tak ma być, ale jak ostatnio wyczyściłem spiek to tak kontrolnie wpadałem do kotłowni codziennie i nic nie było czuć (chociaż wentylacja działa więc może się i odwietrzyło) Ma ktoś jakieś sugestie?? może zwiększyć częstotliwość czyszczenia palnika bo jeżeli to nie wina pelletu i samego kotła to sobie policzyłem, że jak odpalam kocioł o 7mej to pierwsze czyszczenie 13ta, potem około 19/20tej i o północy wyłączam kocioł, potem odpalam o 7mej i czas między czyszczeniami mi wychodzi nie 6h tylko około 10h. Czyli cykl czyszczenia jest 6-6-10 i tak w koło. A tak swoją drogą to ten palnik to też tak przeczyściłem jak umiałem bo nie wiem czy można wjechać z szczotką drucianą i papierem ściernym, starałem się zedrzeć te spieki ze ścianek, ale nie szorować za mocno - może można mocno? Dodam, że od oryginalnych parametrów rozpalania zmniejszyłem podawanie z 90 na 80 sek i nic więcej z regulacji nie było ruszane HELP!
    • Bo ma lepszy soft. Problemem chińszczyzny jest oprogramowanie, bo elektronika jest na takim samym poziomie mimo wciskania kitu o firmach premium. Oprogramowanie jest najdroższe w tej całej zabawie i victron jak widać kosztuje więcej, bo ten soft ma lepiej dopracowany. 
    • Tak na marginesie, w USA Deye wyłączylo wszystkim klientom inwertery 'bo tak'. Bo podobno nie mogli się dogadać z dystrybutorem, niewżne. Klienci zapłacili, ale producent miał to gdzieś i urzadzenia zablokował. https://solarboi.com/2024/11/17/sol-ark-oem-disables-all-deye-inverters-in-the-us/ Jeśli nie można zagwarantować stabilnego psychicznie producenta to przynajmniej trzeba wybrać urządzenie nie podłączone do Internetu.
  • Wpisy na blogu

• Ostatnie tematy

• Statystyki forum

• Tematów
      39,1 tys.
    • Odpowiedzi
      659,7 tys.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.