Skocz do zawartości
  • Zarejestruj się na forum.

Możesz przeglądać forum bez rejestracji. Jeżeli chcesz zadać pytanie lub odpowiedzieć zarejestruj się lub zaloguj jeżeli masz już konto. Także zdjęcia i załączniki są dostępne tylko po zalogowaniu. Zapraszamy.

1. Kotły, piece i inne źródła ciepła

1. 236.6 tys.
      odpowiedzi
    2. 107.8 tys.
      odpowiedzi
    3. 28.6 tys.
      odpowiedzi
    4. 17 tys.
      odpowiedzi
    5. 1.3 tys.
      odpowiedzi
    6. Kominki, kozy i inne piece

Tutaj piszemy o kominkach (także z płaszczem wodnym), kozach wolnostojących, piecach kaflowych itp.

Dobór urządzenia, Lazar, Kalvis

4.1 tys.
      odpowiedzi
    7. Inne tematy o kotłach i piecach

Tutaj umieszczamy wszystkie tematy związane z kotłami i piecami, ale takie, które nie pasują do konkretnych działów

18.8 tys.
      odpowiedzi
  2. Inne sposoby ogrzewania

1. Kolektory słoneczne

Dyskusje o kolektorach płaskich, próżniowych i wszystkim co związane z wykorzystaniem energii słonecznej do celów ogrzewania.

3.8 tys.
      odpowiedzi
    2. Ogrzewanie niekonwencjonalne

Tutaj umieszczamy wszystkie tematy o sposobach ogrzewania, ale takie, które nie pasują do konkretnych działów

1.9 tys.
      odpowiedzi
  3. Instalacje

1. Instalacje CO i CWU

Dyskusja na temat instalacji centralnego ogrzewania i centralnej wody użytkowej.

Zasilanie awaryjne

152.4 tys.
      odpowiedzi
    2. Kominy dymne i spalinowe

Tutaj piszemy i pytamy o wszystko co jest związane z kominami dymnymi i spalinowymi.

8.2 tys.
      odpowiedzi
    3. Wentylacja i rekuperacja

Dyskutujemy tutaj o wentylacji grawitacyjnej, wymuszonej, rekuperacji i innych tematach związanych z wentylacją.

2 tys.
      odpowiedzi
    4. Wytwarzanie energii elektrycznej na cele grzewcze (i nie tylko)

Tutaj dyskutujemy o panelach fotowoltaicznych, elektrowniach wiatrowych i innych sposobach wytwarzania prądu.

7.5 tys.
      odpowiedzi
  4. Inne tematy związane z ogrzewaniem

1. Opał

Tutaj dyskutujemy o różnych rodzajach opału - wady i zalety gazu, węgla, oleju-opałowego, pelletów...

40.6 tys.
      odpowiedzi
    2. Izolacje

Obok odpowiedniego systemu ogrzewania równie ważną rzeczą jest odpowiednie "ocieplenie" naszego domu.

4.6 tys.
      odpowiedzi
    3. Kwestie finansowe

Jak najtaniej ogrzać dom, jak sfinansować montaż systemu ogrzewania?

3.8 tys.
      odpowiedzi
    4. Ogłoszenia drobne

Kupię, sprzedam zamienię, zatrudnie. Sprzedajesz lub chcesz kupić piec? Prowadzisz firmę związaną z branżą i szukasz pracownika. Tutaj możesz zamieścić ogłoszenie. Oferty kupię/sprzedam/zamienię tylko od osób prywatnych. Ogłoszenia komercyjne będą usuwane.

2.6 tys.
      odpowiedzi
    5. Instrukcje, DTR, artykuły, narzędzia, programy...

Tutaj zamieszczamy materiały i linki do materiałów i programów związanych z ogrzewaniem, kotłami, instalacjami itp...

Artykuły, DTR, Instrukcje, Ksiązki, Narzędzia

1.1 tys.
      odpowiedzi
  5. Tematy różne

1. Sprawy organizacyjne

Sprawy organizacyjne forum, co i jak tu działa, nowości...

1.4 tys.
      odpowiedzi
    2. Przywitaj się

Przywitaj się, powiedz coś na swój temat, przełam "pierwsze lody" :)

2.8 tys.
      odpowiedzi
    3. Rozmowy na dowolny temat

Tutaj możesz podyskutować na temat nie związany z tematyką forum. W tym dziale także nie dyskutujemy na tematy polityczne.

20.1 tys.
      odpowiedzi

• Ostatnie Odpowiedzi

• Kolego @marekpa70 ja jestem tylko użytkownikiem kotła na ekogroszek od 12 lat (na grzejnikach), Patrzę na twój pierwszy wpis  i schemat  gdzie pompa jest na zasilaniu  instancji i potem zaczynasz kombinować. Masz zawory termostatyczne na grzejnikach, możesz sobie za pompą c.o. dać bajpas z regulowanym przepływem (ja miałem wstawiony zawór termostatyczny z regulowanym przepływem) lub nadmiarowy i będziesz miał temperaturę powrotu. Jeżeli chodzi o regulator pokojowy , to używam go w okresach jesienno - wiosennych  lub kiedy wyjeżdżam w zimę na wypoczynek i to jest oszczędniej.  Większość informacji o spalaniu i prowadzeniu kotła zdobyłem dzięki blogowi panów Zawijan tzn. pracowników naukowych ICPW i wtedy nie specjalnie przejmowano się temperaturą powrotu. Ps. Ja bym nigdy nie montował do kotła na ekogroszek, bez zapalarki, bufora.
    • Ale że jak, pompa Co włącza się jak lecisz na pogodówce( startuje od zadanej temp.) lub startuję od  tego ich termostatu pokojowego (jeśli takowy masz).
    • @kpopiel287 czujnik powrotu jest jak najbardziej potrzebny do ochrony powrotu ja mam ecomax850p2-c i jak miałem grzejniki to miałem czujnik powrotu na powrocie z instalacji do pieca bezpośrednio przed piecem  i czujnik temperatury na wyjściu z zaworu mieszającego na grzejniki żeby nie dawać 65 na grzejnik  tyle miałem na piecu ustawione nie wiem jaką masz instalacje grzewczą ale jeżeli grzejniki to sterowanie pogodowe jak najbardziej. Teraz mam piec -> zawor utrzymujący minimalnie 50 st na powrocie -> bufor -> rozdzielacz -> podłogowka wiec nie mam zaworu mieszającego z siłownikiem.Ja czujnik temperatury pogodowej też mam  ale tylko żeby wiedzieć jaka jest temperatura na zewnątrz obecnie mam podłogówkę więc sterowanie temp podłogi względem temperatury na zewnątrz jest raczej nie dla mnie. Co do sterowania pogodowego to może ktoś inny ci pomoże ja nie miałem więc nie wiem i nie chce cie wprowadzać w błąd
    • Do  dawido myślę że około 3 metry może trochę mniej. Może ze względów mniejszych problemów i lepszej efektywności spalanie i kontrola temperatury-  w tym przypadku można zrezygnować z zaworu ochrony kotła? Niestety zaworu 4 drogowego nie mam jak zainstalować bo główna rura do naczynia przechodzi przez strop kotłowni  i tam jest od niej rozprowadzenie na grzejniki. Sterownik do pieca jest PID. Wiem , że można tu polecić wiele rozwiązań , ale może  jest jakieś podsumowanie Państwa rozważań i proste rozwiązanie żeby to działało. Może zrobić  jedno podejście na dwa obiegi?Tzn  jedno zasilanie ?
    • Taki 3 komorowy,to ma senzu,bez przerabiania drzwiczek.Automatycznym odpaleniem palnika po wypaleniu drewna. https://www.centrumvytapeni.cz/atmos-dc-18-sp-zplynovaci-kombinovany-kotel-na-drevo-a-pelety/?gad_source=1&gad_campaignid=1706873461&gclid=CjwKCAjwwL_UBhAjEiwAEhuT5FxFJJT6aT32vHEqx6fNBMTwVPMEes1K9TMgmYKHg1osjyBZqDqXHRoClHsQAvD_BwE Tylko palnik za ta kase nie jest w setu 🙂 
  • Wpisy na blogu

• Ostatnie tematy

• Statystyki forum

• Tematów
      40.7 tys.
    • Odpowiedzi
      683.1 tys.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.