Skocz do zawartości
  • Zarejestruj się na forum.

Możesz przeglądać forum bez rejestracji. Jeżeli chcesz zadać pytanie lub odpowiedzieć zarejestruj się lub zaloguj jeżeli masz już konto. Także zdjęcia i załączniki są dostępne tylko po zalogowaniu. Zapraszamy.

1. Kotły, piece i inne źródła ciepła

1. 236.6 tys.
      odpowiedzi
    2. 107.9 tys.
      odpowiedzi
    3. 28.6 tys.
      odpowiedzi
    4. 17.1 tys.
      odpowiedzi
    5. 1.3 tys.
      odpowiedzi
    6. Kominki, kozy i inne piece

Tutaj piszemy o kominkach (także z płaszczem wodnym), kozach wolnostojących, piecach kaflowych itp.

Dobór urządzenia, Lazar, Kalvis

4.1 tys.
      odpowiedzi
    7. Inne tematy o kotłach i piecach

Tutaj umieszczamy wszystkie tematy związane z kotłami i piecami, ale takie, które nie pasują do konkretnych działów

18.8 tys.
      odpowiedzi
  2. Inne sposoby ogrzewania

1. Kolektory słoneczne

Dyskusje o kolektorach płaskich, próżniowych i wszystkim co związane z wykorzystaniem energii słonecznej do celów ogrzewania.

3.8 tys.
      odpowiedzi
    2. Ogrzewanie niekonwencjonalne

Tutaj umieszczamy wszystkie tematy o sposobach ogrzewania, ale takie, które nie pasują do konkretnych działów

1.9 tys.
      odpowiedzi
  3. Instalacje

1. Instalacje CO i CWU

Dyskusja na temat instalacji centralnego ogrzewania i centralnej wody użytkowej.

Zasilanie awaryjne

152.5 tys.
      odpowiedzi
    2. Kominy dymne i spalinowe

Tutaj piszemy i pytamy o wszystko co jest związane z kominami dymnymi i spalinowymi.

8.2 tys.
      odpowiedzi
    3. Wentylacja i rekuperacja

Dyskutujemy tutaj o wentylacji grawitacyjnej, wymuszonej, rekuperacji i innych tematach związanych z wentylacją.

2 tys.
      odpowiedzi
    4. Wytwarzanie energii elektrycznej na cele grzewcze (i nie tylko)

Tutaj dyskutujemy o panelach fotowoltaicznych, elektrowniach wiatrowych i innych sposobach wytwarzania prądu.

7.6 tys.
      odpowiedzi
  4. Inne tematy związane z ogrzewaniem

1. Opał

Tutaj dyskutujemy o różnych rodzajach opału - wady i zalety gazu, węgla, oleju-opałowego, pelletów...

40.6 tys.
      odpowiedzi
    2. Izolacje

Obok odpowiedniego systemu ogrzewania równie ważną rzeczą jest odpowiednie "ocieplenie" naszego domu.

4.6 tys.
      odpowiedzi
    3. Kwestie finansowe

Jak najtaniej ogrzać dom, jak sfinansować montaż systemu ogrzewania?

3.8 tys.
      odpowiedzi
    4. Ogłoszenia drobne

Kupię, sprzedam zamienię, zatrudnie. Sprzedajesz lub chcesz kupić piec? Prowadzisz firmę związaną z branżą i szukasz pracownika. Tutaj możesz zamieścić ogłoszenie. Oferty kupię/sprzedam/zamienię tylko od osób prywatnych. Ogłoszenia komercyjne będą usuwane.

2.6 tys.
      odpowiedzi
    5. Instrukcje, DTR, artykuły, narzędzia, programy...

Tutaj zamieszczamy materiały i linki do materiałów i programów związanych z ogrzewaniem, kotłami, instalacjami itp...

Artykuły, DTR, Instrukcje, Ksiązki, Narzędzia

1.1 tys.
      odpowiedzi
  5. Tematy różne

1. Sprawy organizacyjne

Sprawy organizacyjne forum, co i jak tu działa, nowości...

1.4 tys.
      odpowiedzi
    2. Przywitaj się

Przywitaj się, powiedz coś na swój temat, przełam "pierwsze lody" :)

2.8 tys.
      odpowiedzi
    3. Rozmowy na dowolny temat

Tutaj możesz podyskutować na temat nie związany z tematyką forum. W tym dziale także nie dyskutujemy na tematy polityczne.

20.1 tys.
      odpowiedzi
  • Ostatnie Odpowiedzi

• Tak, jestem i obserwuję temat, ale się nie wtrącam z wiadomych względów gdyż nic sensownego nie wniosę do tematu nie posiadając takiego kotła w którym od nowości trzeba coś przerabiać, budować, spawać - to chyba już nie te czasy. Jedynie mogę opisać ( wrzucić zdjęcia ) jak w automacie wygląda stosunek % otwarcia PP i PW podczas pirolizy. Można też zadawać pytania na PW. Filmiki były na YouTube autorstwa kolegi i poznikały.  
    • Jaka to pompa , jaka instrukcja itd... W +15 stopni raczej nie zasymulujesz bo AHS ma się włączać gdy pompa nie daje rady ( sterowanie AHS1 AHS2 ). Co do sterowania M1 M1 to nie sprawdzałem , może zadziała. Powinien być ( opcja ) czujnik temperatury ( T1 ) za podłączeniem AHS  
    • To jest normalne prawidlowe zachowywanie zwyklego dolniaka przy paleniu drewnem.Doložcie mebli z klejom i po problemu. 🙂 Czy nie sa te polecane ustawienia klapki pp i pw do wentylatora wyciagowego i przy ciagu naturalnym doradz siebie sam?
    • PC podłączona i uruchomiona, mam tylko dylemat z dodatkowym źródłem ciepła. Instrukcja mówi: Sterowanie AHS (dodatkowe źródło ciepła) Funkcja AHS ustawiona jest na jednostce wewnętrznej (patrz 9.1 „Informacja ogólne o ustawieniach przełącznika 1)Jeśli AHS ustawiony jest tylko na tryb ogrzewania, AHS można włączyć na następujące sposoby: a. Włącz AHS poprzez funkcję PODGRZEWACZ w interfejsie użytkownika; b. AHS włączy się automatycznie, jeśli początkowa temperatura wody jest zbyt niska lub docelowa temperatura wody jest zbyt wysoka w niskiej temperaturze otoczenia. P_o (6) działa, dopóki AHS jest włączony, SV1 (4) utrzymuje WŁ. 2) Gdy AHS jest ustawiony na ważny dla trybu ogrzewania i trybu ciepłej wody. W trybie ogrzewania kontrola AHS jest taka sama jak część 1); W trybie ciepłej wody AHS włącza się automatycznie, gdy początkowa temperatura wody użytkowej T5 jest zbyt niska lub docelowa temperatura wody użytkowej jest zbyt wysoka w niskiej temperaturze otoczenia. P_o (6) przestaje działać, SV1 (4) pozostaje włączony. 3) Gdy AHS jest ustawiony jako ważny, M1M2 można ustawić tak, aby był ważny w interfejsie użytkownika. W trybie ogrzewania AHS 9.1 rozumiem, dotyczy tego czy AHS ma działać tylko przy CO, czy dla CO+CWU. b. AHS włączy się automatycznie, jeśli początkowa temperatura wody jest zbyt niska lub docelowa temperatura wody jest zbyt wysoka w niskiej temperaturze otoczenia. Początek brzmi logicznie, ale dalej coś chyba jest źle przetłumaczone albo ja nie rozumiem. Zbyt wysoka temperatura wody w niskiej temperaturze otoczenia(na zew?) ma spowodować załączenie AHS, w jakim celu? W ustawieniach znalazłem kilka funkcji: - Maksymalna i minimalna temperatura na zewnątrz przy jakiej może pracować pompa, pytanie czy to ma coś wspólnego z AHS?  - AI podpowiada że jeśli ustawie Tmin np. na -1 to poniżej tej wartości pompa nie będzie pracować, ale czy to jest jednoznaczne z zadziałaniem AHS?  - W opcjach dodatkowego źródła ciepła, powinien być wybór trybu AHS (alternatywny), tak podpowiada AI ale nie mam tam takich opcji. Pytanie uzupełniające czy jest jakaś możliwość zasymulowania działania AHS, w trybie testowym oczywiście brak takiej funkcji. Może ustawić wysoko próg załączenia na +15 stopni i sprawdzić jak temperatura spadnie poniżej.   
    • @Łęcki Jaką temperaturę zasilania ustawiasz? Czy ładujesz kocioł drewnem do pełna czy tylko do połowy komory zasypowej?   Czy są filmiki z kotłem MPM DS DUO? Czy możesz podać link?
  • Wpisy na blogu

• Ostatnie tematy

• Statystyki forum

• Tematów
      40.7 tys.
    • Odpowiedzi
      683.5 tys.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.