Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od wielu lat każda DTR kotła ma wskazówki jak dany kocioł podłączyć pod układ grzewczy, by zachować wymogi gwarancyji, bezpieczęństwa i prawa. Zajrzyj do niej lub podaj jaki kocioł masz zamontowany.

Wrócę jeszcze do tego zaworu RTL, ponieważ wg mnie to RTL Hertza. Rysujesz zawór z kapilarą, ale na zdjęciach kapilary nie widać. Tak więc ten zawór prawidłowo powinien być zamontowany na powrocie z pętli podłogowej. Teraz odetnie on dopływ wody zaraz po tym jak gorąca woda do niego dotrze.

Opublikowano

Widzę, że nieźle idzie.

To teraz pozostaje oznakować grubości rur oraz długości obwodu kotłowego (ma być jak najkrótszy).

No i ten zawór do podłogówki - to jest RTL w końcu czy coś innego?

Bo jak RTL, to trzeba na powrót przełożyć.

Opublikowano

Przez mały wypadek w pracy nie zdążyłem zrobić mu zdjęć, a po czym poznać że jest to RTL??

Odnośnie tych średnic rur to może jakaś podpowiedz? Wiem już ze 1" z pieca i bezpośrednio do NW, zawór 4d ma być 5/4"

A reszta to już nie mam pojęcia

Opublikowano

Odnośnie tych średnic rur to może jakaś podpowiedz? Wiem już ze 1" z pieca i bezpośrednio do NW, zawór 4d ma być 5/4"

Z kotła ma wychodzić tyle co na nim jest i taki ma być obwód kotłowy - mały.

Reszta 1 cal a na bojler wystarczy nawet 3/4 lub 1/2

O RTL spytaj tego co go kupił.

Opublikowano (edytowane)

naniosłem jeszcze kilka kosmetycznych poprawek i opisałem średnice rur.

A czy do tego naczynia to 1" to nie za wielka???

I czy rzeczywiście zawór różnicowy nie jest tu potrzebny?

post-46205-74379_thumb.jpg

Edytowane przez pire221
Opublikowano

To ja zadam pytanie po co ci ten zawór? Na grawitacje liczysz czy o co chodzi?

Moje uwagi poniżej:

post-18583-0-66918000-1361270592_thumb.jpg

Nie wiem dlaczego monter do kotłowni wybrał PP. Powinna być stal lub miedź. Reszta pomysłów też świadczy o jego niewiedzy. Nie widzę całej kotłowni, ale przy zasyfonowaniu układu grzejnego lepiej było obejść te drzwi dołem, a nie pakować się prawie na wysokość naczynia. Byćmoże masz możliwość przenieść to naczynie na strych. Jeżeli tak, to zrób to, zawieś naczynie na kominie tuż nad stropem i solidnie ociepl. W zasadniczy sposób poprawi to warunki pracy pomp i działanie odpowietrzników.

Ze storny producenta nie da się pobrać instrukcji ani schematów. Niby są "do pobrania" ale odnośniki kierują do nieistniejących stron. Minus dla producenta. Ty powinieneś mieć wersje papierowe, więc poczytaj o warunkach gwarancyjnych i poszukaj schematów.

Opublikowano

Ważna rzecz, której zapomniałem wrysować. Zaraz za zaworem 4D lub za pompą CO musi być termometr, abyś miał pogląd do jakiej temperatury mieszasz. Tak samo do nadzoru funkcji ochrony powrotu, potrzebny ci termometr tuż przed wejściem do kotła. Ma on mierzyć całą spływającą wodę do kotła, czyli również tą z boilera.

Opublikowano (edytowane)

O który zawór chodzi?? Jesli o to co przekresliłeś czarnymi kreskami to miał być filtr skośny.....

Termometr możę być taki mocowany do rury???

Edytowane przez pire221
Opublikowano

O ten, który jest w cytacie wyjściowym i o który sam pytałeś: różnicowy.

Wyższość termometrów zanurzeniowych nad przylgowymi jest nie do podważenia, więc w tak dużej ingerencji w układ lepiej użyć termometrów tarczowych z tuleją montażową (wkręcana w trójnik na rurze). Właśnie mamy na forum podobny wątek w temacie histerezy.

Opublikowano

Moje uwagi poniżej:

post-18583-0-66918000-1361270592_thumb.jpg

Nie wiem dlaczego monter do kotłowni wybrał PP. Powinna być stal lub miedź. Reszta pomysłów też świadczy o jego niewiedzy. Nie widzę całej kotłowni, ale przy zasyfonowaniu układu grzejnego lepiej było obejść te drzwi dołem, a nie pakować się prawie na wysokość naczynia. Byćmoże masz możliwość przenieść to naczynie na strych. Jeżeli tak, to zrób to, zawieś naczynie na kominie tuż nad stropem i solidnie ociepl. W zasadniczy sposób poprawi to warunki pracy pomp i działanie odpowietrzników.

Ze storny producenta nie da się pobrać instrukcji ani schematów. Niby są "do pobrania" ale odnośniki kierują do nieistniejących stron. Minus dla producenta. Ty powinieneś mieć wersje papierowe, więc poczytaj o warunkach gwarancyjnych i poszukaj schematów.

Może zamiast wyrzucać NW na strych można opuścić zbiornik CWU o ok 30 cm i równocześnie rury zasilające CO i CWU

Wtedy wysokość między NW a najwyższym punktem instalacji by się zwiększyła i na pewno była by większa niz 30cm

Opublikowano

byłyby na wysokości 2m także głową bym nie zawadził :rolleyes: A czy zasilanie też może iść dołem zachowując zasade że 4d musi być nad piecem??? Bo miedzy podłoga na której stoi piec a progiem tych ala drzwi jest różnica poziomów ok 60 cm i na tej ściance mam puszczony obecnie powrót i zasilanie z sieci, to może upchnąć tam jeszcze zasilanie i powinno być ok???

Mniej więcej tak:

post-46205-0-12165700-1361275741_thumb.jpg

Opublikowano

Poprawiasz ten schemat i jakoś poprawić go nie możesz. Źle jest w dalszym ciągu. Chcesz mieć 4D, to na calu on traci rację bytu (bez pompy kotłowej). Filtr ci skreśliłem ale widocznie masz inne zdanie. Po "prawej" stworzyłeś piękne pułapki dla powietrza.

W dalszym ciągu też nie wiemy co z tym RTL-em. Masz tą kapilarę czy nie? Odnoszę wrażenie, że nie wiesz co to jest.

Opublikowano

Zaworu RTL obecnie nie ma już o tym pisałem że nie wiem jaka założona jest głowica. Ale wiem że muszę go zmienić na RTL lub na zawór z kapilarą, jedno i drugie dostępne na naszym rynku.

Piszesz że 4D na calu nie ma racji bytu, to podpowiedz na jakiej średnicy ma.

Odnośnie lewej strony - proszę zaznaczyć w której części będzie mogło zbierać sie powietrze, ewentualnie poprawić błąd.

Nie znam sie na tyle na tym żeby wiedziec o sprawach które są dla innych oczywiste - dlatego pytam , poprawiam

Opublikowano

Zaworu RTL obecnie nie ma już o tym pisałem że nie wiem jaka założona jest głowica. Ale wiem że muszę go zmienić na RTL lub na zawór z kapilarą, jedno i drugie dostępne na naszym rynku.

Na zdjęciu widać dwie rury PEX wychodzące ze ściany. Jedna z nich jest zaopatrzona zaworem grzejnikowym powrotnym, druga ma zawór z głowicą termostatycznną. Domyślam się, że nie jest to zwykły zawór termostatyczny grzejnikowy, więc pozostaje przypuszczać, że to RTL w wersji do montażu na powrót. Gdyby był do montażu na zasileniu, to od głowicy termostatycznej odchodziłby cienki drucik (rurka) zakończony kapilarą (miedziana sonda). Tak więc RTL wg mnie masz, tylko na niewłaściwej rurze.

Piszesz że 4D na calu nie ma racji bytu, to podpowiedz na jakiej średnicy ma.

Nie tylko ja pisałem o tym wyżej (patrz "mój" schemat). Własnego wątku nie czytasz. Powtarzam po raz kolejny niżej.

Odnośnie lewej strony - proszę zaznaczyć w której części będzie mogło zbierać sie powietrze, ewentualnie poprawić błąd.

Bez automatu boiler się zapowietrzy. Tak samo wersja podpięcia rozdzielacza jaką zobrazowałeś na rysunku.

Nie znam sie na tyle na tym żeby wiedziec o sprawach które są dla innych oczywiste - dlatego pytam , poprawiam

No i takie twoje prawo. Zrozum też drugą stronę, dla której czasem wałkowanie tego samego po raz setny jest irytujące.

Co nie znaczy, że ci nie pomożemy.

post-18583-0-84459800-1361290588_thumb.jpg

Jak tak patrzę na zdjęcia, to ty tam masz niewiele miejsca na upchanie 4D. Zdaje się, że dostępu za kocioł nie ma. Musisz sobie odpowiedzieć, czy sterowanie temperaturą boilera jest dla ciebie takie ważne. Byćmoże wystarczyłoby utrzymywać na kotle temp 55-60 sC i pompę boilera włączyć na stałe. Wtedy gwarantuję, że powrót kotła będzie bezpieczny. Wadą (?) jest ciągłe utrzymywanie wody w boilerze na poziomie zasilania kotła. Odpada jednak 4D. Obniżenie temp grzejników wtedy calowym 3D i małymi średnicami.

Najlepiej napisz czego chcesz od swojego układu, bo zaczęło się od powietrza na pompie, a nagle cała kotłownia do wycięcia.

Opublikowano

Od układu potrzebuje tylko tyle żeby działał poprawnie, oraz żeby był jak najbardziej ekonomiczny co do spalania opalu.

Nie mam potrzeby sterowania temperaturą bojlera.

Obecnie budynek w całości jest w remoncie więc można dokonywać pewnych przeróbek

http://www.castorama.pl/kociol-c-o-termo-eco-12-kw.html to jest mój kocioł, srednica przyłączy to 3/2" więc musiałbym taką średnicą poprowadzić obieg kotłowy???

Nie zależy mi też na w pełni zautomatyzowanej kotłowni, mam na tyle wolnego czasu że mogę tam często zaglądać.

Wy podpowiedzcie jak to zrobić żebym nie zrobił kolejnego babola .................

Opublikowano

http://www.castorama...-eco-12-kw.html to jest mój kocioł, srednica przyłączy to 3/2" więc musiałbym taką średnicą poprowadzić obieg kotłowy???

Witam,

Średnica obwodu kotłowego 3/2 a zawór 5/4 jako się rzekło.

W tym obwodzie żadnych filtrów itp ma nie być.

Obwód ten jak najkrótszy (max 20cm od kotła odstający) a więc miejsca na niego jest spoooro.

Jeśli rury idą dołem, to pompy dałbym poziomo.

Obwód bojlera: odchodzi poziomo troszkę w dół z filtrem pompą i zaworami ale bez ZZ. I bez odpowietrznika po tej stronie drzwi.

Za drzwiami odpowietrznik w wiadomym miejscu na trójniku narożnym a POD nim ZZ sprężynkowy.

Co Wy na to koledzy?

Obwód c.o. klasycznie ;) z 2 odpowietrznikami.

Opublikowano

W różowym.

Jak masz dalej PP32 to nie rób 3/4cala tylko 1 cal, żeby zwężek nie używać, pompy są 1 cal...

Widzę też zawory zasuwane z pokrętłem tam koło bojlera - taki jest tam potrzebny w obwodzie bojlera, niech zostanie.

No i filtrów przed pompami nie widzę.