Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Z której kopalni kupić węgiel (oprócz ekogroszku)

AdamMa

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 26.07.2019 o 15:37, berthold61 napisał:

Na bank będzie to Chwałowice jeśli mieszkasz na śląsku to ci dowiozą w rozsądnej cenie a nie po 180 od tony .

Mieszkam w Małopolsce. O jaki węgiel dokładnie chodzi z Chwałowic?

Retopal wg strony wyliczyło mi 924zł za tonę. Chyba trochę przesadzają z tą wysyłką....

Gość berthold61

No o to że Chwałowice to wegiel czy ekogroszek bo to to samo jest bardzo dobrej jakości i bezproblemowy taki pewniak , jest do kupienia u mnie na składzie po 820zł z dostawą ale to do 30km tylko ,na samej kopalni jest znacznie tańszy , ale w Małopolsce masz skład KGM i też mają fajny mocny ekogroch w podobnej cenie prawdopodobnie z kopalni Mysłowice .

Gość berthold61
26 minut temu, KKTS napisał:

Mieszkam w Małopolsce. O jaki węgiel dokładnie chodzi z Chwałowic?

Retopal wg strony wyliczyło mi 924zł za tonę. Chyba trochę przesadzają z tą wysyłką....

Najlepiej jak byś znalazł kolesia z małą ciężarówką i brał bezpośrednio z kop Piast tego retopala tym bardziej że teraz ten retopal z Piasta jest znacznie mocniejszy ok 27Mj i na wadze kopalnianej leci po ok 638 z hakiem zł/tona .

https://www.pgg.pl/sprzedaz-wegla/jak-i-gdzie-kupic-wegiel/get-kwk-oferta/lp/12,25

A jak ktoś ma zwykłą kruszarkę na ekogroszek to wybór ma potężny https://www.pgg.pl/sprzedaz-wegla/jak-i-gdzie-kupic-wegiel/get-kwk-oferta/lp/11

Edytowane przez berthold61

9 minut temu, berthold61 napisał:

No o to że Chwałowice to wegiel czy ekogroszek bo to to samo jest bardzo dobrej jakości i bezproblemowy taki pewniak , jest do kupienia u mnie na składzie po 820zł z dostawą ale to do 30km tylko ,na samej kopalni jest znacznie tańszy , ale w Małopolsce masz skład KGM i też mają fajny mocny ekogroch w podobnej cenie prawdopodobnie z kopalni Mysłowice .

Zapewne chodzi o ten groch: https://kgmhurtowniaopalu.pl/sklep/ekogroszek/ekogroszek-workowany-standard

825zł i z tego co na szybko się orientowałem przesyłka w cenie. Wydaje się ok, nie wiadomo skąd ten węgiel ani jaka wartość RI... Nie spotkałem się wcześniej z ofertą KGM, warte rozważenia...

Gość berthold61

Powiem ci że wolałbym dołożyć ze 20 zł i mieć mocny ekogroszek , ten co podałeś ma parametry retopala i niby dobry ekogroch ale jeśli to faktycznie retopal a na to wygląda to trochę sadzy daje ,  ten gold jest ciekawy.

Wstępnie celuję raczej w KGM Standard, ale obawiam się czy zakup jednego rodzaju na pierwszy sezon to dobra decyzja. Może lepiej kupić dwa rodzaje, można raz jednym, raz drugim, czasem coś zmieszać, większe pole manewru. Może bym Stabka dołożył i jakoś ten pierwszy sezon nauki przeżył w miarę spokojnie :)

Dzięki za opinię. Możesz podać przykłady węgli dobrej jakości?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Kup retopal , wprawdzie popiołu od groma, ale spędzisz zimę w salonie a nie w piwnicy. Tylko bierz z strony PGG.

Zobacz to, ekogroszek standard. Nie jest taki zły przynajmniej w teście.

https://www.youtube.com/watch?v=KYzGMbbpXes

W dniu 26.07.2019 o 15:28, Oldek napisał:

Zamawiaj szybko, wiele sklepów internetowych już podniosło cenę, a od sierpnia z pewnością wszystkie wejdą w cenę sezonu grzewczego i cena pójdzie kilka stówek w górę. Retopala NIE polecam, dymi i popiołu od metra. Mając kocioł 19KW bym patrzył w kierunku mocniejszych węgli, takich powyżej 26MJ.

Oldek o tym pisał. Gdzie zauważyłeś już podwyżki?

Wegiel z Rosji drożeje, Stabek, był juz prawie 800 zł. i nagle staniał na 750zł. Czarny Piorun był po ok. 840 zł. zdrożał w ciągu tygodnia 2 razy na 950 zł. W polskich węglach zaobserwowałem ceny w górę w Karenie. Ale nie żebym starał się śledzić ceny grochu na rynku. Ja już jestem zaopatrzony na max. Jakoś bardzo prof. któryś z kolegów przyłożył się do cen węgla i wyniki jego obserwacji są dostępne na youtoobe jak również na www.

https://www.youtube.com/channel/UCkkRZ6D9M4DcNq560W0tt0w

1 godzinę temu, KKTS napisał:

Gdzie zauważyłeś już podwyżki?

W grzejemnieto.pl miałem kupić dziś 2t,ale zrezygnowałem bo podwyżka o 50zł/t to może niezbyt wiele,ale patrząc na cenę całkowitą 880zł/t nie wygląda to już atrakcyjnie.

Kupię chyba z energo póki tanio (oba to ruskie),ale napiszcie mi Panowie czy do górniaka jest lepsza granulacja 40-80mm czy 35-50mm?

Na kopalniach PGG Ziemowit i Piast  oraz ZPE w Woli najtanszy  Retopal luz był w marcu, cena 590 zl br/t ba.pozniej co miesiac podwyzka o ok. 12 zl/t.

Aktualnie 651.90 zl br/t ba.Przywiozłem w marcu 3 tony, wg dzisiejszych cen z sierpnia ,przywóz 3t w marcu ,za 200 zl ,miałem darmo.

Gość witek1234
13 godzin temu, Jamjestcichy napisał:

W grzejemnieto.pl miałem kupić dziś 2t,ale zrezygnowałem bo podwyżka o 50zł/t to może niezbyt wiele,ale patrząc na cenę całkowitą 880zł/t nie wygląda to już atrakcyjnie.

Kupię chyba z energo póki tanio (oba to ruskie),ale napiszcie mi Panowie czy do górniaka jest lepsza granulacja 40-80mm czy 35-50mm?

Każdy ma swoje preferencje . Ja wolę drobniejszy sort, dobrze się wypala, raczej do końca. Z gubszego zawsze coś tam zostanie niedopalu. Zwłaszcza gdy węgiel zawiera więcej popiołu i żar pod koniec palenia w nim tonie. Ale teorie są różne.

Ja do swojego pieca nigdy nie kupowałem nic grubszego niż sort orzech. Zwyczajowo szukam węgla wyłącznie w sortach drobnych groszek ale bez tego chwytu marketingowo ekogłupiego - typu ekogroszek. No i naturalnie level wyżej sorty orzech I lub II.
Wg mnie przy rosyjskim węglu lepiej kupować drobniesze sorty niż jakieś kobyły. Drobniejszy lepiej się wypala, popiół swobodnie opada zaś przy paleniu od góry drobniejszy sort lepiej wypełnia komorę spalania przez co przestrzeni pomiędzy bryłkami jest mniej więc i powietrze nie ma tak łatwo. To tylko moje subiektywne zdanie

Wysłane z mojego SM-J415FN przy użyciu Tapatalka

A nie uważacie że zbyt drobny węgiel zbyt gwałtownie się pali przez co więcej dymi syfi i szybciej wypala

Gość witek1234
W dniu 2.08.2019 o 07:22, Jamjestcichy napisał:

@witek1234 @darkon

Dzięki Panowie za opinie. Zamówiłem wczoraj groch 40-80mm-trudno,zawsze te większe bryły można rozłupać co przy płomiennym nie powinno być trudne.

Węgiel drożeje,więc decyzja musiała zapaść i mam nadzieję,że nie będzie tak źle :)

To co zamówiłes to orzechI , orzech II , zależnie jakiej frakcji będzie więcej. Powinno się spalac bez problemu i nic nie potrzeba rozdrabniac :) To raczej orzech II.

Palilem groszkiem całe lata i powiem że jak dla mnie, pali się lepiej niż orzech I . Oczywiście mowa o groszku płomiennym, nic nie kopci i nie syfi. Grubsze płomienne sorty dają sporo popiołu w którym niedopalone bryły żaru toną i to jest uciążliwe przy przeladowywaniu kotla do następnego palenia. 

ekogroszkiem gorzej się pali ale się oczywiście da :) Kwestia kasy też dochodzi bo po co przepłacać.

Grube sorty do palenia od dołu ale bardzo rzadko tak palę, może z 5 razy w sezonie jak późno wracam a żaru mam sporo i nie mam ochoty na grzebanie w kotle.

Węgiel rosyjski do palenia od góry jest spoko. Będziesz zadowolony. ☺

Edytowane przez witek1234

2 godziny temu, witek1234 napisał:

To co zamówiłes to orzechI , orzech II

Tak,tak. Teraz widzę,że napisałem groch nie wiedząc czemu :)

Też myślę,że będzie ok tym bardziej,że wcześniej paliłem jakimś płomiennym oraz kalorycznym silesia z dwóch składów i różnica w stałopalności wynosiła może z 1h na plus dla kalorycznego.

Mam nadzieję,że po zamontowaniu rck stałopalność wzrośnie i nie odczuję różnicy pomiędzy przeszłym a przyszłym sezonem a nawet liczę po cichu,że przyszły sezon będzie lepszy :)

No i tak myślę,że te grubsze kostki zawsze przy końcu palenia można wrzucić z 2-3 by jeszcze na noc trochę starczyło.

Gość witek1234

Z RCK oraz fajnym węglem, sezon na pewno będzie udany. Bez wyrywania w komin też powinien być oszczedniejszy.

Jeśli polubisz rosyjski węgielek, gwarantuję że do rodzimego będziesz podchodził ostrożnie.

Chyba że zapragniesz mocniejszego opału :)

@witek1234

Narazie polubiłem cenę,która jest decydująca bo chyba nikt nie lubi przepłacać a  dokładanie 200zł/t do mocniejszego wcale nie wychodzi na plus.

No i ten brak dużej ilości dymu/sadzy względem kalorycznego też jest jakąś korzyścią.

Okaże się w sezonie.

Dzięki Panowie :)