Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piszą, że darmowy bo wliczają w cenę za tone. Jeżeli masz wydać powiedzmy 300zł na transport ale za to zyskasz np 4k to się i tak opłaca

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

U mnie kocioł Defro Optima Komfort 25 kW + miarkownik ciągu bez wspomagania nadmuchem. Budynek poniemiecki, przekrój komina wewnątrz 50x50 cm.

Wcześniej paliłem Ziemowitem, od 3 lat palę kostką Piasta, spala się bardzo dobrze. Zużycie ok. 3 ton na zimę (CWU grzeję prądem).

Czy próbować zmienić węgiel na bardziej kaloryczny, czy lepiej dalej zostać przy Piaście? Da się w takim kotle spalić węgiel o spiekalności do max. 40?

Opublikowano

Ziemowit i Piast to bardziej przewidywalne węgle niz te typu 33, 34 nie spiekają się, nie smolą. Jak popiół miałeś "jak z papierosa" i czysto w kotle to zostań przy tym paliwie bo jak nie paliłeś nigdy wcześniej mocnym węglem to będziesz miał sporo zabawy np. spieki, smród i czyszczenie kotła nawet codziennie, ale fakt stałopalność nieco dłuższa

na własnym przykładzie wiem, że idzie to spalić w miarę czysto, ale trzeba mieszać z czymś słabszym(lub drewnem) w proporcjach 75/25

Opublikowano (edytowane)

Mi bardziej chodzi o typ 32.1 lub 32.2 czyli Staszic-Wujek lub Mysłowice-Wesoła z oferty sklepu PGG. Typu 33 w ogóle nie biorę pod uwagę (Marcel, Sośnica, Jankowice) nawet w lokalnym składzie mi odradzali, że bez nadmuchu nawet żebym nie próbował zabawy z typem 33

Zapomniałem dopisać, że palę od góry - węgiel na ruszta, na górę odrobinę drewna plus rozpałka i pali się elegancko. Jedna węglarka około 12-14 godzin się pali.

W mrozy -15 stopni i niżej paliłem w cyklu ciągłym bez rozpalania - przerusztowałem żar z popiołu, ściągałem cały żar do przodu pod drzwiczki i wsypywałem całą węglarkę na tył paleniska na gołe ruszta. Świeży zasyp odpalał się od żaru i trzymał kolejne 12 godzin.

Edytowane przez Nightmare777
Opublikowano

Wujek i wesoła to takie średniaki jeżeli chodzi o spiekalność, więc możesz spróbować jak masz ochotę poeksperymentować

dobrze te węgle mieszać warstwami z czymś słabszym, ale nie dzielić zasypu na góra-dół tylko trójwarstwowo np. piast-wujek/wesoła-piast albo na odwrót wujek/wesoła-piast-wujek/wesoła

paliłem od góry różnymi węglami ale te mocniejsze zawsze szły na przekładkę jeszcze z zrzynami jodłowymi

jak jest wszystko ogólnodostępne i cenowo +/- stówka różnicy to osobiście zostałbym przy Piaście

aha i jeżeli chodzi o granulację to zawsze brałem orzech, w dobie kryzysu kupiłem raz kostkę z Jankowic

Opublikowano (edytowane)

Czyli orzech będzie lepszy? Zawsze wydawało mi się, że kostka dłużej się pali, ale może jestem w błędzie.

To zostaję przy Piaście, nie będę ryzykował. Ostatni zakup Piasta nie do końca mi się podobał, niektóre duże bryły były poprzerastane szarymi lub jasnymi skałami. Niestety alternatywy raczej nie mam.

Jeśli orzech to rozważam zakup na lokalnym składzie, kaloryczność podobna do Piasta i cena 1390 zł/tona z dowozem - to z PGG nawet nie opłaca mi się zamawiać

Edytowane przez Nightmare777
Opublikowano

kostka jest droższa od orzecha, a kaloryczność ma taką samą a przecież nie objętość się pali

orzech nie zawiesza się, więc lepiej układa się w komorze zasypowej niż kostka

w orzechu warstwę żaru masz bardziej zwarta, nie ma tyle pustej przestrzeni pomiędzy bryłami węgla no i lepiej, łatwiej jest mieszać orzech z innymi paliwami (np. drewnem) niż kostkę tu wracamy to tego co wcześniej napisałem, że dokładniej się to wszystko układa w komorze zasypowej

jak kostka z Piasta spala się bezproblemowo to może warto rozważyć pozostanie przy tej granulacji i kaloryczności no chyba ,że chcesz poeksperymentować jak pisałem wyżej

na składzie nie wiadomo co kupisz, teraz węgiel to loteria, różne mixy sprzedają