Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, miki1212 napisał:

A możesz podać link do handlowca z tej kopalni skoro kopalnia sprzedaje to muszą miec jakiś kontakt.

Nie rób się w każdym temacie "najmądrzejszym chłopem we wsi", bo mi już zaczynasz z lodówki wychodzić jak ją otworzę, a dobitniej mówiąc działasz mi już na jaja.

Na każdej kopalni jest sprzedaż drobnicowa, samochodowa. Tzw. waga drobnicowa.

Podjeżdżasz, stajesz w kolejce, wypełniasz papiery i przywozisz na przykład 3 tony retopala, 5 ton orzecha z Sośnicy itd. Całe życie brałem w ten sposób węgiel luzem z Sośnicy, Knurowa, Szczygłowic do domu w Gliwicach, a do domu w Rybniku brałem luzem orzecha z zamkniętego już Rymera (rewelacyjny węgiel, pola wydobywcze między Marcelem a Chwałowicami) - miałem do wagi kopalnianej 400m. Potem Marcel, Chwałowice, Jankowice w sumie bez różnicy. Teraz z powodów logistycznych muszę brać węgiel workowany, więc biorę ze sprawdzonych, okolicznych składów, które na życzenie workują.

Dzisiaj na próbę wziąłem worek groszku 20-40mm z Ziemowita, bliżej mu do orzecha II (niektórzy sprzedają go jako orzech II Ziemowit), taką frakcję miały z zeszłym roku Chwałowice i worek orzecha z Piasta.

Groszek już pali się od góry, 10kg. Jak to Ziemowit, zero dymu, zero sadzy, ale też widać słabość. Jutro napiszę ile popiołu. W szamotowyw piecyku warsztatowym podpaliłem 5kg orzecha z Piasta, według danych PGG Piast Bieruń jest trochę mocniejszy od Ziemowita. Za tonę workowanego orzecha z Piasta THMH Ii EKOSIL (dwa duże i poważne składy) chcą po 820zł/tonę z transportem, ten groszek workowany 20-40 z Ziemowita w EKOSILU ma dobrą cenę, bo 730zł/tonę z transportem.

groszek 20-40 Ziemowit.jpg

orzech Piast.jpg

Opublikowano
4 godziny temu, maronka napisał:

W sumie my nie mieszkający na śląsku też mamy duży wybór w necie, tyle że ceny w granicach 1000zł/t i kupujemy poniekąd kota w worku

Zgadza się.

Kupisz od lokalnego dostawcy o 100-200zł taniej tyle,że bez workowania i zapewne jeszcze gorsze g...wno niż w necie.Tylko,że te ceny są naprawdę przesadzone i chyba trzeba myśleć o czymś innym.Tylko o czym? :)

Gość miki1212
Opublikowano
2 godziny temu, wojtekkowal napisał:

Nie rób się w każdym temacie "najmądrzejszym chłopem we wsi", bo mi już zaczynasz z lodówki wychodzić jak ją otworzę, a dobitniej mówiąc działasz mi już na jaja.

Masz już obsesję jakąś chyba, to się leczy. Ataki agresji to choroba psychiczna...

2 godziny temu, wojtekkowal napisał:

Podjeżdżasz, stajesz w kolejce, wypełniasz papiery i przywozisz na przykład 3 tony retopala, 5 ton orzecha z Sośnicy itd.

Tiaaa, palisz ruski węgiel i nawet o tym nie wiesz buehehe...

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, miki1212 napisał:

Masz już obsesję jakąś chyba, to się leczy. Ataki agresji to choroba psychiczna...

Nie gościu, to ty masz problemy, najprawdopodobniej z głową. Ja nigdy nie wypowiadałem się w stosunku do twoich wypowiedzi, więc trudno mówić o obsesji i atakach agresji. Po prostu na jaja działa mi twoje infantylne i chore poczucie nieomylności  - wszechwiedzy  i chęć zabierania głosu w każdym temacie i na każdy temat.

17 minut temu, miki1212 napisał:

Tiaaa, palisz ruski węgiel i nawet o tym nie wiesz buehehe...

No jasne. Palę ruskim o kaloryczności ok. 30Mj/kg, z 7% popiołu bez jednego kamyczka, który odpalony od góry trzyma bez problemu 12 godzin. Tak, to na pewno jest ruski węgiel.

Edytowane przez Gość
Gość miki1212
Opublikowano
1 minutę temu, wojtekkowal napisał:

Nie gościu, to ty masz problemy, najprawdopodobniej z głową. Ja nigdy nie wypowiadałem się w stosunku do twoich wypowiedzi, więc trudno mówić o obsesji i atakach agresji.

Ooo totalne wyparcie mimo widocznej agresji no cóż ale to ty masz problem. Jeszcze jakie lekceważące teksty dziecka z podstawówki hehe

1 minutę temu, wojtekkowal napisał:

No jasne. Palę ruskim o kaloryczności ok. 30Mj/kg, z 7% popiołu bez jednego kamyczka, który odpalony od góry trzyma bez problemu 12 godzin. Tak, to na pewno jest ruski węgiel. 

Niestety nikt tego nie sprawdzi a ja leje czym ty palisz możesz nawet plastikiem :)

Mój znajomy ma skład sprzedaje ponad 1000 ton węgla na miesiąc i jakoś polskiego nie sprzedaje bo go nie ma na rynku :) Ale ty gościu jedziesz na kopalnie i kupujesz od ręki jaaasssne :) Tyle mam ci do powiedzenia chłopczyku :)

Opublikowano (edytowane)

Widzisz mądralo, węgiel dla twojego znajomego, odbierany wannami i wagonowo podlega awizacji, a węgiel na wagę drobnicową z limitami jednorazowymi na przykład do 8 ton na samochód to dwie różne bajki. Ale ty tego jeszcze nie wiesz i pieprzysz bzdury na każdy temat. Jutro możesz podjechać na każdą śląską kopalnię i i kupić węgiel od ręki, oczywiście trzeba parę godzin odstać i liczyć się z limitem na samochód. Na przykład Chwałowice - limit kostki na samochód 3 tony, orzecha 8 ton, pieklorz 20 ton na samochód.

Piast - orzech bez limitu na samochód, retopal też bez limitu, Wesoła orzech I dwie tony na samochód, orzech II już bez limitu itd.

Już wiesz dlaczego znajomy nie może dostać węgla? Bo jest dupa i nie złożył odpowiednio wcześniej zamówień na węgiel i dlatego nie może korzystać z awizacji na określone ilości odbioru węgla. Poważne firmy nie mają z tym problemu. Szkoda na ciebie czasu i atramentu. Tu sobie poczytaj jak to działa:

https://www.pgg.pl/sprzedaz-wegla/zasady-awizacji

Edytowane przez Gość
Gość witek1234
Opublikowano

Wczoraj podjechałem na skład gdzie kupowałem w tamtym roku i mają orzech z Piasta po 780 zł. Piękny, jednolity z pirytem na bryłkach. Od lat nie widziałem niby Piasta z tym pirytem. Ten ma i to wygląda na oryginał. Gostek jako dla stałego klienta jest skłonny dać symboliczny opust 20 zł na tonie i darmowy przewóz. Ten węgiel by mnie kosztował ok. 3050 zł natomiast Halemba online z przywozem ok. 4100 zł. Różnica na 4 tonach 1000 zł.... Myślę że wybór padnie na tego Piasta bo 1000 zł piechotą jednak nie chodzi. Cóż , prawa ekonomii są nieubłagane. Jeśli do soboty nie sprzedadzą wszystkiego to pewnie zrobię zakup i po temacie. Aha, przykra niespodzianka bo gostek stwierdził że obniżki posezonowe to były w marcu i obecnie co dostawa to będzie w górę.

Czy cena 780 zł za tonę Piasta to realna cena? Łyknąć przynętę?

Opublikowano

U mnie 50 km od kopalni Piast orzech Piast na dużym składzie po 715 zł więc cena realna. Za cenę 4 ton halemby masz 5.3 tony piasta, więc ja bym nie kombinował i męczył się cały zeson. Weź na próbę a jak ci spasuje zamawiaj. 

Gość berthold61
Opublikowano

Cena raczej średnia ale na Śląsku bo np Halembę kupisz po 590zł ale groszek , ciężkie te wybory , fakt Pisat fajnie się pali ale znowóż krótko a Halemba długo i nie biorać ceny pod uwagę to ekonomiczniej i tak wyjdzie taka Halemba , dwa sezony temu jak były te problemy z węglem to dorwałem z lokalnego składu węgiel orzech z kop Ziemowit to taki Piast i on pieknie się palił ale schodził błyskawicznie i pod koniec palenia zawalone był cały ruszt po nim musiałem dokupić bo brakowało i dorwałem z kopalni Rydułtowy w tej samej cenie ale ten wegiel z 8 godz Ziemowita palił się 15 godzin a cena tego drugiego była nawet niższa .

zadzwoń do tego gościa i wypytaj ile by wziął za transport być może by ci to się opłaciło https://www.olx.pl/oferta/wegiel-ekogroszek-opal-bezposrednio-z-kopalni-dostawa-poludnie-polski-CID628-IDyKH4P.html#6e94fe1cef;promoted

Opublikowano

"Tiaaa, palisz ruski węgiel i nawet o tym nie wiesz buehehe... "

...Dziwne ,ze  moja faktura z Ziemowita nie napisana cyrylicą.

Faktycznie ,jak pisze kolega wyżej ,szkoda atramentu.

Gość miki1212
Opublikowano

No widzisz a ja dzwoniłem przed chwilą na kopalnie i niestety nie sprzedają a jak już to ograniczone ilości. Widać ten ruski import węgla to tak dla jaj ściągają i wyrzucają do rowu... No i weź prowadź jakąś dyskusje jak oni wiedzą lepiej bo kupili 3 tony z kopalni :))

Polscy odbiorcy wolą rosyjski węgiel, bo jest tańszy i lepszej jakości.

Import węgla znów idzie na rekord.

Cytat

rekordowa liczba elektrowni i ciepłowni zgłaszała w Urzędzie Regulacji Energetyki zapasy węgla poniżej ustawowych

A wy wszyscy macie polski węgiel tiaaaa, szkoda klawiatury, fakturę to trudno mieć w cyrylicy, trudno mieć jakąkolwiek ale skoro nie wiesz takich rzeczy to jaki sens ma dalsza dyskusja? Nie powinienem tego pisać bo po co psuć biznes ale OK, pass.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, miki1212 napisał:

No widzisz a ja dzwoniłem przed chwilą na kopalnie

Na którą kopalnię konkretnie? Wypadałoby napisać.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

3 godziny temu, miki1212 napisał:

No i weź prowadź jakąś dyskusje jak oni wiedzą lepiej bo kupili 3 tony z kopalni :))

O tym właśnie mowa. Negowałeś, że gość przywiózł 3 tony retopala bezpośrednio z kopalni, to dostałeś odpowiedź, że można samemu kupić jadąc z kierowcą na kopalnię i płacąc mu odpowiednią stawkę od tony. Plączesz się niesamowicie. Czekam na odpowiedź na jaka kopalnię dzwoniłeś?

Ja 5 minut temu zadzwoniłem na centralę Piast ruch Bieruń 327177000 poprosiłem z wagą drobnicową. Orzech bez limitu, nie ma żadnego problemu z zakupem gotówkowym, retopal 5 ton na samochód, nie ma również problemu z zakupem za gotówkę. Tylko prosili że już nie dzisiaj, ale jutro od rana.

Zadzwoniłem również na Chwałowice 327393113. Orzech i pieklorz dostępne od ręki, bez żadnego problemu. W obydwu asortymentach limit 8 ton na samochód.

Obydwie kopalnie to najbardziej poszukiwany węgiel opałowy dla indywidualnych odbiorców. Pierwszy 31.2, drugi 32.1

I co teraz z tym fantem zrobimy? Znasz znaczenie słowa "krętacz"? 

Edytowane przez Gość
Gość witek1234
Opublikowano
5 godzin temu, berthold61 napisał:

Cena raczej średnia ale na Śląsku bo np Halembę kupisz po 590zł ale groszek , ciężkie te wybory , fakt Pisat fajnie się pali ale znowóż krótko a Halemba długo i nie biorać ceny pod uwagę to ekonomiczniej i tak wyjdzie taka Halemba , dwa sezony temu jak były te problemy z węglem to dorwałem z lokalnego składu węgiel orzech z kop Ziemowit to taki Piast i on pieknie się palił ale schodził błyskawicznie i pod koniec palenia zawalone był cały ruszt po nim musiałem dokupić bo brakowało i dorwałem z kopalni Rydułtowy w tej samej cenie ale ten wegiel z 8 godz Ziemowita palił się 15 godzin a cena tego drugiego była nawet niższa .

zadzwoń do tego gościa i wypytaj ile by wziął za transport być może by ci to się opłaciło https://www.olx.pl/oferta/wegiel-ekogroszek-opal-bezposrednio-z-kopalni-dostawa-poludnie-polski-CID628-IDyKH4P.html#6e94fe1cef;promoted

Pan Burdacki podobno solidna firma ale w tamtym roku za czorta nie mogłem się skontaktować a na e-maila po prostu nie odpowiedzieli. Jeden kolega z forum brał u nich z dowozem i podobno liczyli coś 2.50 zł za kilometr. Do mnie trasa długości ponad 500 km w obie strony więc jakieś 1200 zł . Węgiel z Rydułtów po 615 zł czyli 2460 + 1200 dowóz = 3660 zł. Oczywiście w przypadku utrzymania ceny węgla i dowozu.

Gość berthold61
Opublikowano

To tu byłbyś już do przodu z powodu długopalności węgla z Rydułtów ,on pali się ok 40-50 procent dłużej od typów węgla 21 , Rydułtowy to typ 34, popiołu z niego nie ma prawie wcale to wiem bo nim paliłem .

Opublikowano
10 godzin temu, witek1234 napisał:

Aha, przykra niespodzianka bo gostek stwierdził że obniżki posezonowe to były w marcu i obecnie co dostawa to będzie w górę.

Kurka. Obserwuję ceny od początku roku i fakt były obniżki,ale aż 20zł :(

Oczywiście mowa o węglu przez internet. 

A jak już jesteśmy w temacie to może ktoś polecić dobrą stronę internetową z dobrą ceną węgla :)

Może być rusek itp.

Opublikowano

Przecież w necie jest wszystko drożej niż na składach,  dlaczego tak się na to uparles? 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, eliks napisał:

Przecież w necie jest wszystko drożej niż na składach,  dlaczego tak się na to uparles? 

No to Cię zaskoczę.

Cena jest taka sama lub niższa w necie niestety.

Sprawdzałem zeszłego sezonu węgiel z kopalni wesoła i policzyli mi 980zł,ale nie pamiętam czy luz czy worki a w necie w bartex był on za 950zł.Smutne to,ale prawdziwe :(

Sobieski był na składzie za 800-850 luz z tego co pamiętam.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

No u mnie składy są dużo tańsze niż net.  W tym roku pellet i groszek kupiłem w tej samej cenie co wcześniej. Dla rodziców kolejny sezon zakupiłem workowany na składzie groch z Piekar Śląskich za 900zł. W necie nigdzie tego w tej cenie nie znajde. 

Opublikowano

@eliks

No widzisz,dlatego szukam alternatywy na to co jest u mnie na składach.

Jednak nawet te 50zł/t przy już i tak dużej cenie węgla ma znaczenie.

Gość witek1234
Opublikowano (edytowane)

Rok w rok jest drożej i co dziwne, nie ma znaczenia jaki węgiel bierzesz, kaloryczny czy płomienny. Ceny zbliżone.

Ale u mnie widzę pozytywne zmiany na składach, towar przesiany, równy sort bez miału . Chętni do negocjacji ceny, przesiania towaru , wszystko przykryte.Widać że zaczyna im zależeć na kliencie. No i ceny jednak niższe jak w necie gdzie cena przywozu palety dochodzi do 180 zł nawet. 

Dziś jednak mam zamiar dokonać zakupu tego Piasta . Decyzja taka dlatego że może koksujacy i dłużej trzyma ale...dziwna rzecz , ja gdy zasypie kocioł płomiennym to pali się spoko min. 12 godzin, zależy ile sypne ale zwykle jest to ok 20 kg.  Taka średnia w sezonie. Więc reasumując, nie mam motywacji do zakupu koksujacego. Zwłaszcza on-line :)

Edytowane przez witek1234
Opublikowano

Witku, Piat teraz ma wyraźnie inne złoże od Ziemowita, to jest nawet zauważalne w szczegółowych parametrach podawanych na stronie PGG. Paliłem nim w ostatnim tygodniu z dwóch różnych miejsc i wydaje się być mocniejszym węglem niż kiedyś, a jednocześnie bezproblemowym w spalaniu.

Gość witek1234
Opublikowano

Tak Przyjaciele, na zimno kalkulując to będzie dla mnie lepszy wybór. Zawsze przed zakupem nosi mi zad i mam pokusę by wziąć coś co przyniesie " przygodę ". Piszę i proszę o info lecz gdy przejrzę oferty na necie, to stygnę w zapałach bo cena nijak mi nie pasi. Szkoda że u mnie lokalnie w sumie jest uboga oferta, nie kupisz niczego z popularnych mocniejszych węgli. Jest rosyjski, Sobieski, Piast, Silesia , czasem bardzo rzadko Jankowice, Bogdanka czy Staszic. Ale to naprawdę rzadkość. Ceny idą w górę, brak czasu na ociąganie się z zakupem, presja psychiczna by kupić w niższej cenie bo potem tylko w górę. Ale też i doświadczenie, które podpowiada że płomienny nie sprawi problemów i będzie spoko każdego dnia w sezonie. Już nie mam ambicji by przeżyć ową czasem męską " przygodę " z koksującym. Za porady serdecznie dziękuję, bo fajne jest poczucie,że jest tutaj przyjazne grono chłopaków chętnych do pomocy oraz porady. Narka :)