Pjottter Opublikowano Wtorek o 14:37 #26 Opublikowano Wtorek o 14:37 U mnie też sporo osób wymieniło ale nadal sporo ma kopciuchy, po prostu ich nie stać lub maja to gdzieś, wymienią jak padnie. Jednak i tak widać i czuć różnice względem tego co było kilka-kilkanaście lat temu. Jeszcze może z 10 lat i będzie na prawde fajnie ale patrzac w jaką to strone idzie z całą polityką, cenami, wojnami itd. To wątpię by za te 10 lat ludzi było stać tanio ogrzewać dobrej jakości paliwem. Sam zająłem się ogrzewaniem i zamiast kupować najtańszy węgiel staram się nie schodzić poniżej 28mj, jednak dom duży i bez ocieplone dachu więc ciepła potrzeba. Przy mocniejszych zostaję mało śmieci po spaleniu przy tych słabych był dramat. I teraz jeżeli pomyślę, że u mnie schodzi ok 4t to musiałbym kupić ok 5.5t pelletu i dopłacić 50% więcej :( Miałem mała nadzieje, że ceny spadną dlatego też mam palnik co ogarnie oba i w razie kryzysu węgla przejdzie się na pellet, a tutaj akurat kryzys w drugą stronę, chociaż węgiel też tani nie jest :( 1 Cytuj
Hitower Opublikowano Wtorek o 19:02 Autor #27 Opublikowano Wtorek o 19:02 W dniu 7.08.2026 o 21:16, PioBin napisał(a): PS. Z 3,5t groszku 25-26MJ nie wyprodukujesz rocznie 22tys kWh ciepla. Zblizyles sie prawie do 100% sprawnosci kotla 🙂 Masz rację 3,5t groszku 25-26MJ to 25tys kWh energii. Kiedy rok temu to dokładnie liczyłem, zużycie w ciągu roku wyniosło 3,3t. Zapotrzebowanie domu wyszło 18,5-19tys kWh, a sprawność kotła na poziomie 80%. Stary kopciuch miał sprawność 62%. W dniu 7.08.2026 o 21:20, o6483256 napisał(a): Spokojnie za sama pompę zmieścisz sie w granicach 7-8tyś zł To naprawdę niewiele Powiedz co to za PC i gdzie można ją kupić. Cena pomp, które oglądałem zaczynała się od 22tys, a firmowe kosztowały od 29tys. Cytuj
o6483256 Opublikowano Wtorek o 19:15 #28 Opublikowano Wtorek o 19:15 (edytowane) Sortujesz Alledrogo i masz pełno pomp Kaisai, Haier, Heiko, Gree, Innova, Aiwa i do "zesrania" innych firm Wszystkie z przedziału 6-8tyś zł Edytowane Wtorek o 19:16 przez o6483256 Cytuj
Hitower Opublikowano Wtorek o 19:30 Autor #30 Opublikowano Wtorek o 19:30 W dniu 7.08.2026 o 21:16, PioBin napisał(a): To juz bylo porownywane nie raz. Wiecej kosztuja wszystkie kotly oraz paliwo do nich. Za opał zapłaciłem 4tys zł. Kalkulacja dla PC. Zapotrzebowanie/COP x koszt energii (1,1zł x kW) Z kalkulacji dla mojego domu COP wychodzi 2,9-3,5 (pesymistycznie-optymistycznie). Czyli koszt ogrzewania domu PC to 6-7tys zł. Cytuj
o6483256 Opublikowano Wtorek o 19:36 #31 Opublikowano Wtorek o 19:36 Licz COP 3, to bezpieczna wartość 👍 10 minut temu, pastor napisał(a): Albo Fox za jeszcze mniej Myślałem nad nią, ale w razie awarii, będę się bujał ze sprzedawcą korzystając z rękojmi i stwierdziłem, że kupię coś innego (co oprócz rękojmi ma gwarancję producenta i serwis), co jeszcze nie działa, ale mam nadzieję, że wkrótce działać będzie 😁😉 Cytuj
Hitower Opublikowano Wtorek o 20:07 Autor #32 Opublikowano Wtorek o 20:07 34 minuty temu, o6483256 napisał(a): Wszystkie z przedziału 6-8tyś zł Fakt, ceny spadły. Większość to chińczyki. Dla mojego zapotrzebowania ceny zaczynają się od 8,5tys. Ale to są w większości pompy nisko temperaturowe lub do cieplejszego klimatu. Znalazłem dla kilku z nich sprawność COP przy zasilaniu 55°. Przy -7 1,9 przy +2 2,3 przy +7 2,9. Kupię tanio chińską pompę, a potem będę płacić za wysokie zużycie energii. Gdy coś padnie to gwarancji będę szukać u producenta w CHRL. Cytuj
pastor Opublikowano Środa o 03:00 #33 Opublikowano Środa o 03:00 A ile bedzie dni ze będziesz potrzebowal 55? Cytuj
carinus Opublikowano Środa o 05:03 #34 Opublikowano Środa o 05:03 Nie montujcie sobie pomp na siłę, żeby tylko mieć. Najpierw doprowadzić do tego żeby obecnym kotłem grzać dom na niskich temperaturach i dopiero wtedy DOŁOŻYĆ pompę ciepła. Wszystkie wasze kalkulacje bez zmian w docieplenie i przewymiarowanie grzejników psu na budę się zdadzą. 2 Cytuj
o6483256 Opublikowano Środa o 06:26 #35 Opublikowano Środa o 06:26 55*C i pc to ślepy zaułek. Dom musi być tak ocieplony, żeby max 40*C w największe mrozy wystarczyło na grzanie domu. Chińska pompa nie oznacza, że części kupujemy w chinach 👍 Jest wiele chińskich marek brandowanych różnymi nazwami w Polsce z dobrym (przyzwoitym) serwisem 2 Cytuj
berti Opublikowano Środa o 06:41 #36 Opublikowano Środa o 06:41 No mój kolega jest dobrym przykładem jak zechciał mieć pompę ciepła zamiast kotła na ekogroszek zresztą kiepskiego kotła ,pytam ile zasilasz kaloryfery no tak 37-45 stopni więc wyszło że haier 8 kw wystarczy i taki podłączyliśmy ,przyszła zima a on ma w domu zimo pytam a ile masz na zasilaniu on 43 i więcej nie da rady więc już widać nierzetelność w tym co mówił o temp zasilania a efekt ? efekt taki że już stoi nowy haier 11 kw obok starego i za kilka dni zmieniamy, wg mnie kaloryfery i pompa ciepła to niezbyt dobry pomysł w domu nie do końca dobrze docieplonym a on kupił nawet specjalne kaloryfery do pomp ciepła 3 metry dł zład wody 43 litry w jednym i nic to specjalnie nie dało , ja na jego miejscu wolałbym zrobić suchą podłogówkę i nawet ten haier 8 kw byłby za duży ale każdy lubi co ma. Cytuj
o6483256 Opublikowano Środa o 06:51 #37 Opublikowano Środa o 06:51 Klimakonwektory niech zamontuje Cytuj
bercus Opublikowano Środa o 07:28 #38 Opublikowano Środa o 07:28 Ja rowno montuje 18 kw,požyjemy,zobaczymy.Za te zlotki ktore kosztowala,to niech w cieple dni taktuje do zo...ania.Zgazowujacy i baniaki založone do wspomagania. 1 Cytuj
o6483256 Opublikowano Środa o 07:43 #39 Opublikowano Środa o 07:43 Dokładnie tak! Olać taktowanie. Jak była tania, to i tak szybko się zwróci 👍 Moja już zapracowała i odzyskałem 1/3 inwestycji przez pierwszy sezon działania. Jeszcze 2 lata i wyjdę na zero, a potem zacznie "zarabiać". Pod warunkiem, że ceny prądu nie wyskoczą w kosmos 🤣 Cytuj
bercus Opublikowano Środa o 07:50 #40 Opublikowano Środa o 07:50 Dostarczala oferta na taryf pompka ciepla i wlasnie gdyby tylko pompka pracowala,to grzanie wychodzi +- jak weglom. 1 Cytuj
nightwatch Opublikowano Środa o 12:57 #41 Opublikowano Środa o 12:57 Będzie śmieszniej jak ta wielka pompa przeżyje dłużej mimo tego strasznego taktowania. Też montuje niedługo taką że 3 razy za duzą, i niech sobie radzi jak może. Cytuj
Hitower Opublikowano Środa o 15:20 Autor #42 Opublikowano Środa o 15:20 Modernizowałem dom 15-20 lat temu. Niedługo czeka mnie wymiana pokrycia dachu. Kiedy zmieniłem kopciucha na kocioł 5kl, byłem zadowolony i nadal jestem. Nie ważne ile się zainwestuje w modernizację. Z starego domu nowego się nie zrobi, a powyżej pewnej kwoty, korzyści z modernizacji przestają być opłacalne. 1 Cytuj
o6483256 Opublikowano Środa o 19:26 #43 Opublikowano Środa o 19:26 Ze starego, nowego nie zrobisz, ale można go docieplić lepiej niż niektóre współczesne. Sam tak zrobiłem, a z zewnątrz nie pomyślałby nikt, że to buda z lat 50 😉 Cytuj
berti Opublikowano Środa o 19:29 #44 Opublikowano Środa o 19:29 11 godzin temu, o6483256 napisał(a): Dokładnie tak! Olać taktowanie. Jak była tania, to i tak szybko się zwróci 👍 Moja już zapracowała i odzyskałem 1/3 inwestycji przez pierwszy sezon działania. Jeszcze 2 lata i wyjdę na zero, a potem zacznie "zarabiać". Pod warunkiem, że ceny prądu nie wyskoczą w kosmos 🤣 Zasłyszałem gdzieś ale czy to prawda więc pytam ciebie ,czy to prawda że minimalna temperatura kaisai 6kw to 30 stopni na zasilaniu ? czy może to fałsz ? i da się zjechać niżej . Cytuj
o6483256 Opublikowano Środa o 19:35 #45 Opublikowano Środa o 19:35 Minimalna jaką mogę ustawić przy grzaniu to 25*C, przy chłodzeniu 5*C, przed chwilą sprawdziłem jakby co 😉 1 Cytuj
berti Opublikowano wczoraj o 06:24 #46 Opublikowano wczoraj o 06:24 To dobrze bo ja mam gęstu rurki ogrzewania podłogowego i jak by przyszedł czas na instalację kaisaia to nie ma problemu bo 90 proc sezonu zasilam poniżej 30 stopni. Cytuj
Hitower Opublikowano 23 godziny temu Autor #47 Opublikowano 23 godziny temu 22 godziny temu, o6483256 napisał(a): Ze starego, nowego nie zrobisz, ale można go docieplić lepiej niż niektóre współczesne. Sam tak zrobiłem, a z zewnątrz nie pomyślałby nikt, że to buda z lat 50 😉 Moja jest z 1938r, i ma drewniane stropy. Można by ją docieplić, wymienić okna na nowe, i zastosować ogrzewanie podłogowe. Koszt z PC 150-200 tys zł. Zaoszczędził bym na ogrzewaniu 1,5-2 tys zł rocznie. Na czas remontu musiał bym się wyprowadzić. Po ilu latach inwestycja się zwróci i skąd wziąć na to kasę? Poprzedni remont kosztował mnie 150 tys. Hipotekę spłacałem 17 lat. 2 Cytuj
o6483256 Opublikowano 22 godziny temu #48 Opublikowano 22 godziny temu Tez mam drewniane stropy, wszystko zrywałem do belek, potem ocieplenie, nowe podłoga z desek itd. Pewnie, że są pewne granice sensowności remontu, czasami po prostu już nie warto 😉 Cytuj
berti Opublikowano 22 godziny temu #49 Opublikowano 22 godziny temu No i na koniec nie zapominajmy o peselu bo jak wiadomo starsze domy mają w większości ludzie już nie za młodzi a gościu przy 70-ce raczej nie wywali masy kasy tylko po to aby dzieci później miały łatwiej sprzedać dom i bryknąć gdzies na dobre wczasy. , mój dom to z lat 1936 z podwójnymi murami i pustką w ścianie ale zaszalałem i pod dach wpakowałem najtańszej wełny 30 cm na parterze podłogówka na ścianach grafit 12 cm i teraz to miodzio ledwo co trzeba grzać ale grzeję stale od 1800 wat do max 2800 wat mocy wyjściowej z pompy ,wszystko się da ale czasem jest to po prostu nieopłacalne jak np wilgotny dom od zawsze czy wiek domownika itp. Cytuj
carinus Opublikowano 12 godzin temu #50 Opublikowano 12 godzin temu 10 godzin temu, Hitower napisał(a): ..Zaoszczędził bym na ogrzewaniu 1,5-2 tys zł rocznie. Na czas remontu musiał bym się wyprowadzić. Po ilu latach inwestycja się zwróci i skąd wziąć na to kasę?... Dzisiaj zaoszczędzisz tylko 2 tys. jutro się okaże że nie stać Cię na opał, to się szybko zmienia. Czy wszystko musi się zwracać? Robimy to też dla własnego komfortu życia, nie będziemy wracać do wychodków na zewnątrz, bo łazienka się nigdy nie zwróci. Są jeszcze programy dofinansowania i jestem za tym, żeby dołożyć się do wspólnego worka i zmniejszyć zadymienie środowiska w którym żyję. 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi