radik81 Opublikowano 3 godziny temu #26 Opublikowano 3 godziny temu Ta wygląda praca Laguny na minimalnej mocy (grzanie CWU). PS.Temperatura spalin mierzona jest na kotle, w komin idzie znacznie niższa a żadnego kondensatu nie widać. Cytuj
Puławiak Opublikowano 3 godziny temu #27 Opublikowano 3 godziny temu W tym kotle czujnik temperatury spalin jest umieszczony w połowie wymiennika. Kondensat nie występuje ale może wystąpić dlatego wkład jest niezbędny. Temperatury spalin jakie występują w tym kotle są bardzo zbliżone do temperatury spalin jakie wcześniej podawałem dla windhagera Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 2 godziny temu #28 Opublikowano 2 godziny temu 18 godzin temu, Doze napisał(a): Czyli przy jakimkolwiek piecu na pellet muszę mieć bufor, aby dobrze pracował? Ile litrów ten bufor? Czy jak nie będę miał bufora to piec będzie się wygaszał do 0 i to spowoduje zwiększone spalanie pelletu w zimie? Zaznaczam, że ja nie mam ogrzewania podłogowego, tylko kaloryfery aluminiowe - tak jak pisałem w pierwszym poście. Przy jakimkolwiek kotle na paliwo stałe. 2 godziny temu, Puławiak napisał(a): i to teraz kiedy kotły ładnie modulują i ten bufor jest średnio potrzebny. Hahaha, ładnie modulują? Żartujesz. Gdybyś napisał, że jako tako potrafią sterować mocą w kilku krokach(najczęściej w trzech) to byłoby ok. Wystarczy poczytać różne fora z jakimi problemami borykają się użytkownicy. Prawie wszystkie dotyczą instalacji, gdzie brak bufora i inwestor uwierzył w "cudowną" moc modulacji kotła na paliwo stałe. Rzadko dotyczą instalacji z buforem o ile sama instalacja ogrzewania jest ok i nie ma większych błędów Koszt bufora nie jest taki duży przy całości gdy go montujemy od początku. jeden grzyb czy dajemy sprzęgło czy bufor, robota prawie taka sama, tylko więcej rurek. Co innego gdy dokładamy do istniejącej instalacji, wtedy może kosztować, bo trzeba rozebrać starą instalację i zrobić nową, czyli de facto przy dokładaniu bufora koszty będą większe. Kolejna sprawa, budując dom mamy ze trzy newralgiczne miejsca: kotłownia, wentylacja i kuchnia. O ile ograniczając koszty możemy do salonu kupić meble np. w Ikei a nie z jakiegoś dalekiego kraju i zwykłe klamki a nie złote, to jeśli chodzi o te trzy miejsca to nie ma co oszczędzać. Oczywiście kupowanie kotła za 50 tys plus montaż itd. to przesada, ale oszczędzanie na wyposażeniu kotłowni później się mści. Cytuj
PioBin Opublikowano 1 godzinę temu #29 Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Jesli wybor pomiedzy kociol co ladnie moduluje za 30-50 tys vs kociol co nie ladnie moduluje z buforem za to samo to ja wybieram to drugie. Ale to moje podejscie do tematu. Ten bufor moze byc jednoczesnie zasobnikiem CWU, buforem CO, sprzeglem dla PC, krotkoterminowym buforem dla nadwyzki PV, separatorem powietrza i zanieczyszczen, buforem dla innego kotla np. HG, inne… Edytowane 1 godzinę temu przez PioBin Cytuj
Puławiak Opublikowano 1 godzinę temu #30 Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) To mnie rozbawiła teraz - meble do kuchni za 100 tys proszę bardzo czy do salonu ale kotłownia a nie da się taniej bo tu inny Pan powiedział że tego nie trzeba tamtego nie trzeba najlepiej z PP bo tego nie widać koleżanki na kuchniach się znają a na kotłowniach nie. Przypadek z zeszłego roku padła pompa obiegowa w bardzo majętnych klientów, dobra jadę do hurtowni kupić jakąś elektronik budżetowy 600 zł i zaczyna się płacz dlaczego tak drogo nie można nic tańszego no to cykl mam stare Leszno takie które woziłem w samochodzie na awarie mogę sprzedać za 250 no i zostało zamontowane stare Leszno ale jak Pani 600 co tydzień wydaje na pazurki to ok. W garażu 2 nowe X6. Ale pompa do ogrzewania to najlepiej z demobilu.. Czy ładnie modulują wejdź sobie i zobacz jak moduluje np RTV Feniks czy np windhagera. Czy np Stary Red compsct obecnie Red selecta. Modulacja jest 15 stopniowa chociaż na wyświetlaczu jest tylko 5 stopni mocy. Ale tak pracują kotły typowo pellet owe z pionowymi wymiennikami i wentylatorami wyciągowym i . Przed chwila zostałem zdalnie poproszony o ocenę instalacji z kotłem ogniwo bio duo czyli drewno i pellet instalacja oczywiście bez bufora a w tym wypadku taki bufor jest bardzo bardzo potrzebny. A takich fajnych opowieści jak to rura do podłogowymi za 3 zł była zbyt droga ale 6 kinkiecikow do salonu za 1,5 tys zł sztuka to było całkiem tanio mam całkiem dużo. Edytowane 1 godzinę temu przez Puławiak Cytuj
600 Opublikowano 1 godzinę temu #31 Opublikowano 1 godzinę temu Dwa sezony używałem kocioł pelletowy bez bufora. Testowałem różne ustawienia. Pierwszy sezon palił się cały czas, modelował mocą bez problemu. W domu było ciepło ale spaliłem około 4 ton peletu. Drugi sezon dołożyłem termostat pokojowy. W domu też bylo ciepło , kocioł odpalał się 5-10 razy na dobę. Spaliłem około 4 ton. Od dwóch sezonów mam bufor około 700 litrów. Kocioł odpala się dwa razy dziennie, w mega mrozy trzy razy. W okresie przejściowym raz dziennie. W domu nadal ciepło a spalanie spadło do 3,5 tony. W moim przypadku bufor jest mega dobry rozwiązaniem. Zdecydowałem się na montaż bufora też że względu że sam go zrobiłem, więc koszt był naprawdę niski. Cytuj
bercus Opublikowano 1 godzinę temu #32 Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Kupuje teraz bufora 750 l za 2800 zl. zaraz z ociepleniem,5stowka tansza....Gdzie sa te kosmiczne koszty?Wyposaženie nastepnymi uzardzieniami tak same,jak bez bufora.Przy pelleciaku nie wymyslal bym inne rozwiazanie.Pellet ale zostal odrzucony,ceny pelletu sa bardzo dziwokie-idzie w zgazowujacy,3x750 buff w hybrydzie z PC.Cenowo komplet lekko (10-20%) ponad dobry pelleciak. Edytowane 1 godzinę temu przez bercus Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 1 godzinę temu #33 Opublikowano 1 godzinę temu 21 minut temu, Puławiak napisał(a): To mnie rozbawiła teraz - meble do kuchni za 100 tys proszę bardzo czy do salonu ale kotłownia a nie da się taniej bo tu inny Pan........................................................... No właśnie o tym pisałem, że w domu złote klamki a w kotłowni rury papierowe 13 minut temu, bercus napisał(a): Kupuje teraz bufora 750 l za 2800 zl. zaraz z ociepleniem,5stowka tansza....Gdzie sa te kosmiczne koszty? Chodzi o koszty montażu które instalatorzy sobie życzą. Sam bufor jako bufor jest relatywnie tani. Cytuj
Puławiak Opublikowano 1 godzinę temu #34 Opublikowano 1 godzinę temu Co do kosztów to nie takie złoto jak się świeci -kwoty wysokie a dla instalatora zostaje w sumie niewiele. Bo koszt zabawek jest wysoki wymiana pompy przykładowo 800 zł składowa pompa 600 koszty dojazdu i zakupu pompy przykładowo 100 koszt wymiany 100 zarobek z tego 100 i od tego odprowadzasz VAT i dochodowy i inne obciążenia kupujesz z tego narzędzia i materiały eksploatacyjne i cała reszta to już Twój czysty zysk. Kwota wysoka zysk niekoniecznie Cytuj
bercus Opublikowano 1 godzinę temu #35 Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Že by montaž bufora pomiedzy 4 rurki ponad zwykla instalacja tyle kosztowaly? Czy zrobic poprawnie tyle kosztuje? Edytowane 1 godzinę temu przez bercus Cytuj
Puławiak Opublikowano 1 godzinę temu #36 Opublikowano 1 godzinę temu Pomysł co do tych 4 rurek jeszcze potrzeba bo to zwykle mówimy tylko kocioł podłączyć a się okazuje że tych dodatków więcej niż tych rurek. Często to słyszę tylko dwie rurki podłączyć. A fakturą z hurtowni zawiera kilkadziesiąt pozycji o ile nie wiecej Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 57 minut temu #37 Opublikowano 57 minut temu (edytowane) @bercus, koszta są jakie są. Wbrew pozorom, robocizna jest droga i tak jak @Puławiak napisał "Kwota wysoka zysk niekoniecznie". Ja np. sam większość rzeczy robię i porównywałem koszty. Wyszło mi , ze na samej budowie (robocizna)zaoszczędziłem ok 100tys zł. Dzięki temu mogłem zastosować "lepsze materiały" a tam gdzie "zaoszczędziłem na materiałach" to czasami czkawką mi się odbija. 4 minuty temu, Puławiak napisał(a): Pomysł co do tych 4 rurek jeszcze potrzeba bo to zwykle mówimy tylko kocioł podłączyć a się okazuje że tych dodatków więcej niż tych rurek Z tymi "dodatkami" to nie do końca tak jest, bo czy jest bufor czy nie te dodatki i tak występują Edytowane 56 minut temu przez Gonzo19 Cytuj
Puławiak Opublikowano 35 minut temu #38 Opublikowano 35 minut temu (edytowane) Tylko dlaczego np w tym wypadku kiedy pisałem o ogniwie bio duo gdzie ten bufor jest naprawdę potrzebny instalatorzy tego nie zrobili bo koszt większe i robotę by się straciło taka jest brutalna prawda -chceszvdobrze zrobić robotę to często musisz rezygnować z marzy bo przyjdzie Pan z i zrobi partanine ostatnio wrzucam takie kwiatki na swój profil i pokazuje takie rzeczy. Dodatki występują i tu i tu tylko przy buforze jest ich więcej. Edytowane 34 minuty temu przez Puławiak Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi