Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Mam dylemat w doborze odpowiednich pieców do remontowanego domu. Mam w nim starą instalację gazową. Chciałbym aby głównym źródłem zasilania była pompa powietrzna a gaz wykorzystywany tylko podczas mrozów. Czy moglibyście mi doradzić jaką pompę i jaki piec gazowy jaki osprzęt byłby najbardziej optymalnym rozwiązaniem dla budynku 150m2? planowane ogrzewanie podłogowe wymiana okien docieplenie budynku. Wiem że są gotowe systemy hybrydowe ale są bardzo drogie słyszałem że stosuje się konfiguracje składana czyli osobno kupuje się pompę i osobno piec tym bardziej że piec nie musi być jakiś bardzo mocny skoro nie będzie używany przez większość roku. Szukam ofert ale przy tej różnorodności każdy zachwala swoje i sprzedawcy nie są obiektywni. Będę wdzięczny za informacje

Opublikowano (edytowane)

Wylicz sobie zapotrzebowanie na cieplo.app Wyjdzie moc PC jaką potrzebujesz.

51 minut temu, szakallo napisał(a):

pc jest tu bez sensu  

Nie koniecznie zależy ile będzie go kosztowało zamontowanie PC.

@Remczysław Jeżeli nie chcesz grzać zimą PC to załóż splita.  Ja bym zamontował jakąś tanią chińską którą kupisz z wyprzedaży albo w promocji najlepiej wyprodukowane zakładach Midea, np Kaisai, Rotęso itp  . Wyszukaj sobie w internecie co byś chciał to pomożemy wybrać coś najlepszego.  Te PC są bardzo do siebie podobne. 

Z droższych rzeczy to Panasonic, Mitsubishi, Daikin

Ja bym to zrobił prosto i tanio czyli żebyś sobie sam przełącza co ma grzać. Masz ogrzewanie podłogowe to nawet bufor nie jest potrzebny.   

Edytowane przez cezario1
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jak duży dobrze ocieplony ma dom ale u mnie gdyby nie PV na starych zasadach to PC byłaby ekonomicznie bez sensu. 

kocioł gazowy i tak musi kupić ( opłaty za przyłącze rocznie to około  600zł rocznie) 

teraz dolicz koszt PC z montażem po kosztach to około 10k zł 

U mnie za sam gaz Co+CWU wychodziło około 2500-3000zł rocznie przy 5osobach i 120m2 

Jeśli nie ma PV na starych warunkach to bardziej myślałbym o klimatyzacji żeby latem chłodzić w domu a jak dobrą kupi to grzać będzie ekonomiczniej niż duża pompa przy 0+- temperaturach wiosna-jesień 

Jeśli już chciałby samą PC to jeszcze powiem spoko ale hybryda pc+gaz uważam że przerost formy 

Edytowane przez szakallo
Opublikowano
1 godzinę temu, szakallo napisał(a):

Jeśli masz PV na starych zasadach to montuj 

jeśli nie to tylko dobry kondensat gaz, pc jest tu bez sensu  

Jeśli ma jakąkolwiek PV, to warto zamontować pc

Opublikowano

Blablabla, zawsze lepiej mieć te 2-3kW niż nic i zawsze lepiej jest zużyć je na grzanie niż oddać do sieci.

Taki zimny wrzesień, marzec, czy kwiecień to nawet 2-3kW dobrze wspomaga pc

Opublikowano (edytowane)

Ale mówimy o rachunku ekonomicznym a nie to że oszczędzi 5kWh bo zaświeciło słońce. 

Za pompę ma 4-5 lat na gaz co będzie z pompą po 5 latach kto wie? 

Osobiście uważam że lepiej założyć dobre dwie klimy jeśli już ma gaz. 

https://onninen.pl/produkt/IMMERGAS-Zestaw-pompa-ciepla-hybrydowa-monoblok-4-kW-z-kotlem-jednofunkcyjnym-24-kW-zasobnik-CWU-200l-99000149,433119

Dodatkowo jak padnie to nie ma ogrzewania wcale a niby ma 2 urządzenia 

Sam kocioł gazowy +zasobnik ma za 8-9k zł

Pompa split po kosztach za 5-6k zł ma jeszcze jakiś sens  na sezon ale droższa nigdy się nie zwróci do tego często biorą po 600-1000zł nawet za przegląd roczny PC to też sporo kasy które w gazie znikłoby 

https://www.olx.pl/d/oferta/pompa-ciepla-split-aux-8-kw-nowa-CID628-ID19wQmt.html?search_reason=search|organic

Edytowane przez szakallo
Opublikowano
43 minuty temu, szakallo napisał(a):

Osobiście uważam że lepiej założyć dobre dwie klimy jeśli już ma gaz

Dwa klimatyzatory cena taka sama jak jedno PC. PC temperatura równa w całym domu a z klimatyzatorów nie Zwróć uwagę że on ma stary dom do remontu podejrzewam że mam mało otwartej przestrzeni bo tak dawno budowali.

Opublikowano

Chyba cenowo 1 pompa też wyjdzie taniej, ale klimatyzatory też maja swoje zalety

Opublikowano

Niedawno robiłem coś takiego: był kocioł Vaillant, doszła pompa Rotenso (Midea). Bardzo fajnie to pracuje. 

Jak ma być budżetowo, to kocioł Termet Silver < 4 tys. zł + pompa monoblok z grupy Midea. Trochę drożej wyjdzie pompa split z grupy Midea. A na takim większym wypasie split Panasonic seria K.

Opublikowano (edytowane)

Bardzo dziękuje Wam za opinie i rady... doprecyzuje warunki jakie u mnie występują

Dom jest przed termomodernizacją. Nie mam PV, planowałem ale co chwile coś się zmienia jakieś magazyny trzeba teraz instalować i podobno nie jest to wcale tak ekonomiczne a umowy z energetyką niekorzystne. Klimatyzacje planuje zamontować tylko w salonie. Gaz mam w chwili obecnej ale piec jest stary nieefektywny i awaryjny..do wymiany. Dodatkowo chce zamontować podłogowe ogrzewanie likwidując grzejniki.

Mam zrobiony audyt energetyczny w którym jest podane że

- obliczeniowa moc cieplna systemu grzewczego KW przed modernizacją to - 17,41 po modernizacji - 9,93

- Obliczeniowa moc cieplna potrzebna do przygotowanie cwu [kW] - 1,54

Co do kosztów samej instalacji bardziej zależy mi na niezawodności i dobrym serwisie więc budżetowymi jednostkami raczej nie jestem zainteresowany. Taka średnia półka jak najbardziej. Na zakup i montaż instalacji chciałbym wydać około 25000zł. 

Zupełnie się na tym nie znam. Jestem z okolic Poznania chętnie zlecę zakup i montaż takiej instalacji która byłaby najbardziej rozsądna w moim przypadku

Edytowane przez Remczysław
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Remczysław napisał(a):

Co do kosztów samej instalacji bardziej zależy mi na niezawodności. 

W dzisiejszych czasach to loteria PC za 25 tys też potrafi mieć awarię Przykładowo w splitach może ubywać gazu jeżeli  firma nie starannie to zamontuje.

i dobrym serwisie więc budżetowymi jednostkami raczej nie jestem zainteresowany.

Kaisai, Rotenso to duże firmy mające dużą sieć serwisową a PC raczej zalicza się do budżetowych. Powiedział bym że Panasonic ma gorszy serwis od tych PC W Panasonicu jesteś przypisany do instalatora który to montował czyli on ma serwis Jeżeli instalator zlikwiduje działalność to przez dystrybutora jest wyznaczany kolejny serwisant do którego jesteś przypisany.

Taka średnia półka jak najbardziej.

Obawiam się że takiej nie znajdziesz Masz wybór po między drogimi PC typu Daikin, Mitsubihi, Panasonic , Nibe, LG a produkcją chińską tą lepszą i gorszą. Czasami jest tak że te chińskie PC różnią się tylko naklejką i ceną a wszystko mają identyczne. Przy wyborze sugerował bym się raczej jaką mają sprężarkę czy chińską czy np Mitsubihi , Panasonic

Jestem z okolic Poznania chętnie zlecę zakup i montaż

Na stronie dystrybutorów PC masz wykaz sieci instalatorów i serwisantów.

Przy ogrzewaniu podłogowym budżetowa PC da radę tym bardziej że masz ogrzewanie gazowe do minusowych temp 

38 minut temu, Remczysław napisał(a):

a dwa to nadzieja że rachunki powinny być trochę niższe 

Tylko po jakim czasie się to zwróci jak dasz za PC 25tys + bufor, montaż itd

Tylko budżetowe PC ma sens.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano (edytowane)

Tu masz lepszego chińczyka  Rotenso Aquami na sprężarce Mitsubihu To samo co Kaisai tylko etykieta inna. Rotenso Aquami 8 kw split Bielsko-Biała • OLX.pl

Rotenso Windmi ma chińską sprężarkę i ubogie sterowanie Dlatego trzeba wiedzieć który model warto kupić. 

Pierwsze uruchomienie zrobi autoryzowany serwis blisko Ciebie i tam może być realizowana gwarancja. W Kaisai jest tak samo.

Szukaj gdzie tańsze PC z montażem a serwisem się nie przejmuj 

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

no i widzisz bądź mądry i pisz wiersze... nie myślałem że to bedzie takie skomplikowane.. można łatwo przepalić kase... poprosiłem o oferte najbliższego instalatora ...57.000zł za zakup i montaż PC + pompa Mitsuishi.. argument? tylko to sie liczy na rynku inne to badziewia. Tak więc koszmar każdy chce Cie naciągnąć. Nie ukrywam  ze mi sie pali pod nogami bo regularnie czujnik czadu mi się załącza kiedy puszczamy wodę do kąpieli.. ale też nie chce kupić sprzętów na pałę które nie będą ze sobą wspólpracować 😞

Opublikowano

Przeczyść przewód kominowy a potem się zastanów - co robić dalej? Perspektywa będzie inna.

• Przydało się 1