Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór pompy ciepła do bufora

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Kordjano,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, noszę się z myślą zamontowania pompy ciepła do istniejącej instalacji bufora kombinowanego 750L (CO+CWU) Dotychczasowo, grzeję cały zbiornik do okolic 65 stopni i ciepło na ogrzewanie pobierane jest z środkowego wylotu (czyli do połowy zbiornika) a góra pozostaje ogrzewając CWU. Instalacja to 5 grzejników (100x60) oraz łącznie około 40m2 podłogówki. Woda do ogrzewania ustawiona na 32-35 stopni. Aktualnie zużywam średnio 2 tony opału (brykietu) na rok, zapotrzebowanie wychodzi w granicach ~5500kWh na rok - i to by się pokrywało mniej więcej z wyliczeniami, kiedy jeden sezon ogrzewałem prądem (w buforze zamontowane dwie grzałki, łącznie 9kW)  Liczę, w najgorszym wypadku przy całorocznym COP 2.0, jest to sensowny krok w zamian za komfort użytkowania oraz to, że wychodzi nie dużo więcej niż przy aktualnej cenie brykietu.

Teraz mam pytanie, czy ktoś korzysta, bądź miał styczność z taką konfiguracją, o tych rozmiarach buforze+PC? Czy Korzysta ktoś z tańszej taryfy (np g12w) do zmagazynowania ciepła w buforze? Jakiej mocy pompę powinienem szukać, czy 8kW będzie odpowiednie, czy celować w 10kW aby więcej skorzystać z niskiego okienka 13-15. No i proszę o poprawę, jeśli gdzieś w wyliczeniach popełniłem błąd.

Opublikowano

Nie zmagazynuje się w buforze ciepła zasilając go PC. Musisz standardowo podłączyć PC.

Opublikowano

Ja mam bufor 650 l instalacja kocioł plus pompa ciepła , kocioł grzeje standardowo czyli cały bufor . 

natomiast pompa ciepła jak pracuje to daje bezpośrednio na grzejniki a powrót z grzejników idzie w górny króciec bufora i powraca do pompy z króćca który znajduje się na wysokości 3/4 bufora czyli połączenie pompy standardowo z buforem szeregowo na powrocie , mam króćce na czterech poziomach bufora więc dało się tak zrobić by nie grzać całego tego bufora podczas pracy pompy .

No i mam bufor nie kombinowany ,zasobnik cwu osobno to i pc ten zasobnik nie ma problemu grzać .

Opublikowano
43 minuty temu, cezario1 napisał(a):

Nie zmagazynuje się w buforze ciepła zasilając go PC. Musisz standardowo podłączyć PC.

A czemu się nie zmagazynuje? 

21 minut temu, Kordjano napisał(a):

Ja mam bufor 650 l instalacja kocioł plus pompa ciepła , kocioł grzeje standardowo czyli cały bufor . 

natomiast pompa ciepła jak pracuje to daje bezpośrednio na grzejniki a powrót z grzejników idzie w górny króciec bufora i powraca do pompy z króćca który znajduje się na wysokości 3/4 bufora czyli połączenie pompy standardowo z buforem szeregowo na powrocie , mam króćce na czterech poziomach bufora więc dało się tak zrobić by nie grzać całego tego bufora podczas pracy pompy .

No i mam bufor nie kombinowany ,zasobnik cwu osobno to i pc ten zasobnik nie ma problemu grzać .

Jakiej mocy masz pompę ciepła?

Opublikowano (edytowane)

Bo się to nie opłaca. Lepiej grzać niskim parametrem cały czas niż magazynować bufor wyższym parametrem w tańszej taryfie. PC grzeje przeważnie do 55 stopni ile ciepła zmagazynujesz w twoim buforze i na jak długo to starczy ?

Edytowane przez cezario1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Jak byś chciał grzać pompą do 55*, to taniej będzie drogi pellet kupować. Jakikolwiek bufor, inny niż ten mały do defrostów przy pompie inwerterowej, jest totalnie poronionym pomysłem.

• Lubię to 1
Opublikowano
49 minut temu, maciej112 napisał(a):

A czemu się nie zmagazynuje? 

Jakiej mocy masz pompę ciepła?

Mam 7kw , dla mojego budynku za mała , ale takie było założenie bo miało to służyć na okresy przejściowe gdy cop wysokie , ale w sumie do minus 10 daje radę bez grzałki , zresztą przy dwucyfrowych mrozach zdecydowanie wolę grzać kotłem .

• Zgadzam się 1
Opublikowano
41 minut temu, cezario1 napisał(a):

Bo się to nie opłaca. Lepiej grzać niskim parametrem cały czas niż magazynować bufor wyższym parametrem w tańszej taryfie. PC grzeje przeważnie do 55 stopni ile ciepła zmagazynujesz w twoim buforze i na jak długo to starczy ?

Ładowałem grzałką w nocy do 60, dogrzewałem do okolic 50 w okienku 13-15 i tak w kółko. Zdarzył się oczywiście mróz -15 i nie obyło się bez dogrzania w normalnej taryfie.

28 minut temu, carinus napisał(a):

Jak byś chciał grzać pompą do 55*, to taniej będzie drogi pellet kupować. Jakikolwiek bufor, inny niż ten mały do defrostów przy pompie inwerterowej, jest totalnie poronionym pomysłem.

Również się zastanawiam, nie mniej jednak kocioł na pellet z instalacją to w moim przypadku wejście rzędu 15-17k plus niestabilne ceny surowca. Pompę można teraz dorwać w granicach ~10k. Prąd jak prąd, zdrożeć na pewno zdrożeje ale to nie tak zwariowany temat jak paliw stałych

• Rozwiązanie
Opublikowano
28 minut temu, maciej112 napisał(a):

Ładowałem grzałką w nocy do 60, dogrzewałem do okolic 50 w okienku 13-15 i tak w kółko. Zdarzył się oczywiście mróz -15 i nie obyło się bez dogrzania w normalnej taryfie

To zostań przy grzałce , a jak chcesz pompę to bufor pomiń i będzie dobrze .

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Warto zawsze mieć dwie opcje, niezależnie od tego jakie są. Zawsze jedna będzie tańsza niż druga więc przynajmniej daje szansę ucieczki gdyby znów ceny oszalały. W sumie to teraz mam nawet 3 opcje- PC i kocioł który bierze pellet albo ekogroszek. A pewnie i zboże by łyknął 

• Zgadzam się 1
Opublikowano
4 godziny temu, maciej112 napisał(a):

Liczę, w najgorszym wypadku przy całorocznym COP 2.0

Jak będziesz grzał wodę 32-35st to COP będzie 4 Dlatego bardziej opłaca się grzać cały czas chociaż prąd droższy.  Można tylko obniżyć temp o kilka stopni jak prą droższy Czyli noc 35st a dzień 30st

Jeżeli chciał byś dogrzewać bufor do wyższej temp to lepsze PC będzie na r290

Opublikowano
1 minutę temu, cezario1 napisał(a):

Jak będziesz grzał wodę 32-35st to COP będzie 4 Dlatego bardziej opłaca się grzać cały czas chociaż prąd droższy.  Można tylko obniżyć temp o kilka stopni jak prą droższy Czyli noc 35st a dzień 30st

Tak, do tego też doszedłem. I ogólnie zostawię połowę bufora, który będzie działał jako zbiornik CWU a ogrzewanie domu wepnę "bezpośrednio"

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, maciej112 napisał(a):

Witam, noszę się z myślą zamontowania pompy ciepła do istniejącej instalacji bufora kombinowanego 750L (CO+CWU)

Za bardzo nie rozumiem jak ten bufor działa

Jak ogrzewa CWU

Edytowane przez cezario1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, maciej112 napisał(a):

,,,, zostawię połowę bufora, który będzie działał jako zbiornik CWU ,,,,

Jestem pewien, że również ta Twoja koncepcja, nie przyniesie oczekiwanych rezultatów. 

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano

Czyli musisz grzać cały bufor 700l do temp jaką chcesz w CWU ? Trochę bezsensu.

Może lepiej mały bojler na grzałkę. 

Opublikowano

Ten bufor kombinowany to by był całkiem fajny  ale do kotła na pellet , do pompy jakoś go nie widzę .

Opublikowano
47 minut temu, maciej112 napisał(a):

,,,, Grzejąc górną połowę, grzeję tylko cwu. ,,,,

Firma  LEMET Sp. z o.o. z Branic nie podaje (unika świadomie) faktycznej powierzchni wymiennika CWU w buforach kombinowanych.

Ponadto przy takim kształcie wymiennika, wymiana ciepła będzie dominowała w przepływie laminarnym (sposób nieefektywny).   

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Firma  LEMET Sp. z o.o. z Branic nie podaje (unika świadomie) faktycznej powierzchni wymiennika CWU w buforach kombinowanych.

Ponadto przy takim kształcie wymiennika, wymiana ciepła będzie dominowała w przepływie laminarnym (sposób nieefektywny).   

Rozumiem, ja używam od jakiegoś czasu identycznego i nie uważam, żeby działał źle. Działa właśnie w przepływie warstwowym i nie narzekam na efektywność.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Czyli PC grzeje wodę w buforze przez zawór trójdrożny do wyższej temp niż w CO. Grzejąc podłogówkę parametrem 32 st przez bufor woda w CWU była by zawsze zimna.

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Andrzej_M_ napisał(a):

…wymiana ciepła będzie dominowała w przepływie laminarnym (sposób nieefektywny).   

@Andrzej_M_ przeciez instalacje CO sa projektowane pod przeplywy laminarne. Wymaga sie aby nie dopuszczac do przeplywow turbulentnych poniewaz… sam odpowiedz.

Po drugie zbiornik wewnetrzny jest “oplukiwany” pompa wiec nie ma mowy o predkosciach “grawitacji”.

Po trzecie zbiornik wewnetrzny jest wykonywany (powinien) jako karbowany co znaczaco podnosi jego powierzchnie wymiany - dane powinien udostepnic producent.

Zbiornik kombinowany ma swoje zalety i wady.

54 minuty temu, cezario1 napisał(a):

Grzejąc podłogówkę parametrem 32 st przez bufor woda w CWU była by zawsze zimna

Nie. Robisz rak aby gorna “polowa” nalezala do CWU a dolna “polowa” do CO. Nakezy pamietac o strefie mieszania.

Edytowane przez PioBin
Opublikowano
1 godzinę temu, PioBin napisał(a):

@Andrzej_M_ przeciez instalacje CO sa projektowane pod przeplywy laminarne. Wymaga sie aby nie dopuszczac do przeplywow turbulentnych poniewaz… sam odpowiedz.

Po drugie zbiornik wewnetrzny jest “oplukiwany” pompa wiec nie ma mowy o predkosciach “grawitacji”.

Po trzecie zbiornik wewnetrzny jest wykonywany (powinien) jako karbowany co znaczaco podnosi jego powierzchnie wymiany - dane powinien udostepnic producent.

Zbiornik kombinowany ma swoje zalety i wady.

Nie. Robisz rak aby gorna “polowa” nalezala do CWU a dolna “polowa” do CO. Nakezy pamietac o strefie mieszania.

Dokładnie tak to mam rozwiązane teraz, strefa górna to CWU a od połowy w dół dystrybucja ogrzewania. Jest tak, że połowa w górę ma nadal ~60 stopni gdy od połowy w dół "wyssane" ciepło studzi wodę do 30 stopni - i tak potrafi się utrzymywać do póki nie zużyje się ciepłej wody.

Teraz cały widz polega na tym, czy za pomocą zwykłego zaworu przełączającego z siłownikiem uda się tak skonfigurować pompę, aby zostało tak jak jest teraz. Myślę, że dół bufora może działać wyłącznie jako sprzęgło. Być może, lepiej się sprawdzi w ten sposób, niż traktowanie całego bufora jako CWU i grzanie go w taniej taryfie do tych 60 stopni. 

Opublikowano

Nie wiem co dokladnie zamierzasz robic.

Jesli musimy “podzielic zbiornik” na pol to zarowno zasilanie jak i powrot. Mozna to robic na zaworach 3d przelaczajacych lub elektromagnetycznych-cewki. Kwestia czym i jak sterowac.

Hydraulicznie: Mozesz zrobic dolna czesc jako “buforek” szeregowo lub jako sprzeglo dla obiegu CO.

Opublikowano
20 minut temu, PioBin napisał(a):

Nie wiem co dokladnie zamierzasz robic.

Jesli musimy “podzielic zbiornik” na pol to zarowno zasilanie jak i powrot. Mozna to robic na zaworach 3d przelaczajacych lub elektromagnetycznych-cewki. Kwestia czym i jak sterowac.

Hydraulicznie: Mozesz zrobic dolna czesc jako “buforek” szeregowo lub jako sprzeglo dla obiegu CO.

Mało zrozumiale się wypowiedziałem i trochę zboczyliśmy z tematu, podpięcie to temat jeszcze do przemyślenia.

Pytanie czy 8kW będzie na styk czy trochę ale bezpiecznie przewymiarowana?

Opublikowano

8kW bedzie za duza mocowo. Ten “buforek dolny” grzany wedlug potrzeb energetycznych (czyli nie na sile do wysokich temperatur bo to bez sensu) tez sie przyda.