Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie 

Proszę was o poradę. W tym roku buduję dom na działce gdzie jest już stary dom w którym mieszkają rodzice. Pierwotnie pomysł był taki aby w tym starym domu zamontować piec żeby ogrzewać nowy dom. Ale zastanawiam się czy dałoby radę zrobić tak aby jeden piec ogrzewał dwa domy - przyszły mój i obecny rodziców. Odległość od pieca do nowego domu będzie około 30m. Jeśli jest to możliwe i sensowne to jaki piec byłby lepszy na ekogroszek czy pellet?

Pozdrawiam

Opublikowano

Możliwe jest, ale sensu w tym nie widzę ze względu na straty w przesyle ciepła i dopasowanie do dwóch różnych parametrów grzania. Jak masz opał za grosze lub darmo, można tak zrobić.

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

Czemu straty tylko widzisz - a zyski? Jeden piec do kupienia zamiast dwóch, jedna kotłownia, jeden skład opału, jeden piec czy komin do czyszczenia... Ludzie robią po dwa lub więcej obiegow CO w jednym domu i działa...

Opublikowano

Można oczywiście zrobić sobie takie rozwiązanie. Ja bardziej widzę, że nowy dom nie będzie potrzebował kotła, tylko małą PC i co najwyżej kociołek na gaz z sieci lub butli. Za dużo na tym forum widzę informacji, jakie straty są na przesyłach ciepła w gruncie. Pytanie jest o wybór kotła; pelletowy czy ekogroszek. Na początek trzeba przeliczyć ponoszone koszty na straty i dopiero wtedy określić opłacalność.

• Lubię to 1
Opublikowano

Są dostępne rury raczej dobrze izolowane, tylko koszują trochę. Trzeba by tez przemyśleć  jak grzać CWU i CO w obu budynkach żeby majątku nie wydać na same rury, albo żeby pół godziny pod prysznicem na wodę nie czekać. 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Mnie bardziej przeraża duża zmienność w opłacalności poszczególnych nośników energii. Patrzę co w okresie minimum 10 lat będzie dostępne dla mnie, żeby spokojnie można było zainwestować w sprzęt. Wiem że prądu nie zabiorą, drewno też będzie raczej dostępne, pozostaje tylko kwestia nie tego czego zabronią, ile koszt tego co zostanie na rynku. Nie trzeba wprowadzać zakazów spalania np. węgla, wystarczy zmniejszyć podaż na rynku i podnieść ceny, to wystarczy. Najlepiej mieć wszystko, gaz, węgiel, pellet, drewno i korzystać z tego co jest w danej chwili najtańsze, ale to bezsens.

Poszedłbym jedynie w dociągnięcie tej nitki ogrzewania do nowego domu, żeby awaryjnie i okazyjnie wspomagać inne źródło.

Edytowane przez carinus
Opublikowano (edytowane)

Najlepiej to chyba iść w drewno i pompę ciepła, przy temp do -10 będzie ekonomiczna pompa a jak przyjdzie mróz jakiś kocioł zgazowujący czy taki mpm np.

Z jednej strony jak widzę co się dzieje z przygłupami to niedługo bedzie zakaz drewna, węgla już jest praktycznie, a za jakiś czas obstawiam i gaz zabiorą tylko w elektrociepłowniach powstawiają generatory i będą napędzać sieć kiedy trzeba. 

Edytowane przez szakallo
Opublikowano

Ja pompą dogrzewam jesień i wiosna i cwu przez lato , w zimie hybrydowo pellet i drewno .

Moja pompa wyrabia do minus 10 st ,potem brakuje mocy .

Nie wiem jak by było jeszcze gdybym chciał przy takich niskich temperaturach grzać zasobnik cwu 300 l ,bo nie próbowałem , u mnie można grzać w jednym czasie cwu kotłem a co pompą .

przestałem się już przejmować ile będzie pellet kosztował ile prąd , szkoda się wk...... ciupie drzewo na kolejny sezon a ile czym będe grzał to się okaże .

• Lubię to 1
Opublikowano

Zawsze zostaje agregat, najlepiej wielopaliwowy (benzyna, lpg, holzgas) ;-)