Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wspomaganie PC ciepłem z bufora.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zmęczyło mnie ciągłe przełączanie pracy instalacji z PC na kocioł. Gdy chciałbym wspomagać PC kociołkiem, to występuje niestety wojna pomp obiegowych. Pomyślałem żeby tymczasowo, dopóki nie zmienię obecnej pompy na coś większego lub innego, można było rozpalić kocioł raz na 1-2 dni i korzystając ze sprzęgła, podmieszać wodę na powrocie do PC, dodając nieco cieplejszą z bufora. Zmiana sposobu grzania będzie wymagała obsługi tylko jednego zaworu, więc będzie to w miarę proste w obsłudze. Wpinanie PC bezpośrednio do bufora jest dla mnie bezsensowne, gdyż takie wspomaganie będzie potrzebne średnio może przez 2-3 tygodnie w sezonie grzewczym, czyli tyle, ile obecnie mamy dni z temperaturami poniżej -10*, gdzie moja PC musi się zarzynać, żeby utrzymać komfort cieplny. 

Ktoś używa takiego wspomagania, lub ma inny pomysł na rozwiązanie?

• Przydało się 1
Opublikowano

Utrzymujesz temperaturę zadaną pompą? Jeżeli tak to olej to, niech te parę dni pochodzi z maksymalną wydajnością

Opublikowano

Przy takich mrozach jak obecne, to ciężko utrzymać zadaną. Pół biedy jak jest suche powietrze, to pompa chodzi kilka godzin bez problemów, gorzej jak defrosty nie dają jej szansy na dogrzanie. Bywa że w ciągu godziny musi się 2x odszraniać i zamiast grzać, to przez 15 minut robi przestój i dodatkowo pobiera ciepło z instalacji. Ratunkiem jest wtedy dla mnie ten nieszczęsny kociołek, który i tak musi pozostać jako awaryjne źródełko ciepła. Myślałem ostatnio nad dodatkową większą PC, ale nadal chodzi mi po głowie pompa na wodę studzienną i tak naprawdę wolałbym taką gruntówkę ze stałym wysokim COP-em.

Opublikowano

Ciekawe po co pompę ciepła wspomagać ? 

Jest kocioł to grzeje nim jak mi pompa nie pasuje czy nie domaga .

Poza tym dobrze że zima sobie przypomniała co to jest zima , to tak dla naszego dobra .

Spadnie kilkanaście centymetrów śniegu ,kilka stopni mrozu i paraliż na drogach samochody nie dają rady ,pompy nie domagają , ludzie biadolą .

Opublikowano
1 godzinę temu, carinus napisał(a):

Zmęczyło mnie ciągłe przełączanie pracy instalacji z PC na kocioł. Gdy chciałbym wspomagać PC kociołkiem, to występuje niestety wojna pomp obiegowych. ,,,,

,,,, lub ma inny pomysł na rozwiązanie?

Rozważ zastosowanie zaworów zwrotnych o zwiększonym przepływie.
Przy zaworze zwrotnym pompy ciepła, zmontuj obejście z zaworem regulującym przepływ wody kotłowej.

Opublikowano
2 godziny temu, carinus napisał(a):

Przy takich mrozach jak obecne, to ciężko utrzymać zadaną.

To celowałbym bym w drugą tanią pompę 👍

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Rozważ zastosowanie zaworów zwrotnych o zwiększonym przepływie.
Przy zaworze zwrotnym pompy ciepła, zmontuj obejście z zaworem regulującym przepływ wody kotłowej.

Coś takiego już mam. Założyłem ZZ klapkowy z małym by-passem do ochrony pompy gdy pracuje kocioł, żeby nie szedł niepotrzebnie cały strumień wody przez PC. Drugi jest na powrocie do bufora kotła, żeby PC nie wysysała mi wody. Obecnie każda z pomp będzie zasysać sobie wodę z powrotu instalacji i takie coś to jak pisałem wcześniej, to walka pomiędzy pompami.

@o3107421 Teraz zakup i wstawianie drugiej pompy raczej odpada, muszę czekać do końca sezonu. Wstawienie małego sprzęgła to dla mnie kwestia kilku godzin roboty, nawet bez spuszczania wody, mam zawory odcinające w newralgicznych miejscach łączenia systemów.

Bardziej to rozwiązanie dla żony niż dla mnie, bo ona musi sobie radzić gdy jestem poza domem, a bardzo nie lubi przepalać w kotle, co rozumiem, ale też nie chce mieć chłodu w domu.

Edytowane przez carinus
Opublikowano

I na zz nie dziala prosto tak,že pompka sama wylaczy sie po startu zapasnego žrodla i wchodzeniu wyzszej temperatury w obieg,niž na niej ustawione?Ja mam w planach tak zrobic ale z tym,že wode CO bedzie kražyc stale poprzez monobloka przy grzaniu z kotla i bufora.Po wystygnieciu bufora pompke sama ponownie zadziala...

Opublikowano
Godzinę temu, carinus napisał(a):

,,,, Obecnie każda z pomp będzie zasysać sobie wodę z powrotu instalacji i takie coś to jak pisałem wcześniej, to walka pomiędzy pompami. ,,,,

Sam musisz odpowiedzieć sobie na pytanie, dlaczego te dwie pompy obiegowe CO, z dwóch źródeł ciepła pracują jednocześnie i nie mają innego wyboru trybu pracy ?.

Pompy ciepła Panasonic prócz pracy w w trybie monowalentnym i monoenergetycznym, mają możliwość pracy w trybie biwalentnym równoległymbiwalentnym alternatywnym.

Opublikowano

@Andrzej_M_Te pompy nigdy z założenia nie miały i nie pracują jednocześnie. Robiłem już przymiarki do tego, żeby PC mogła pobierać sama z bufora ciepło, używałem do tego zaworu 4-d jako przełącznika we-wy na wyjściu bufora, żeby mogło nastąpić podmieszanie wody na zaworze mieszającym bufora. Nie działało to jednak zbyt precyzyjnie i więcej razy PC przechodziła w taktowanie niż pracowała jak w założeniu. Najgorsze w tym wszystkim jest układ instalacji w moim domu, gdzie są tak jakby dwie oddzielne nitki na dwie różne strefy budynku głównego i dobudowanej nowszej części. Wszystko to jest połączone, ale każda część może być osobno i niezależnie ogrzewana PC i kotłem jednocześnie.

@bercusTo ma być na zasadzie jedynie wspomagania podstawowego źródełka ciepła jakim jest PC. Pompa bufora może być włączona/wyłączona przez zwykły sterownik różnicowy temperatury. Chciałbym aby woda na powrocie do PC mogła być cieplejsza o 2-3* i to wystarczy, żeby PC pracowała na mniejszej mocy, nie szroniła się przez to za szybko, a tym samym nie było przerw w dostarczaniu ciepła. 

Opublikowano (edytowane)

Przepchac powrot do pompki poprzez wymiennik,i na nim sterowac 3D zaworom z silownikom temp. dla pogodowej,by linearno wspomagalo powrotu pompki...Awaryjno zasilac po recznym wybajpasowaniu....

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Dlatego chciałbym zamiast wymiennika, użyć sprzęgła, gdyż nie muszę rozdzielać obwodów, a jedynie wymieszać wodę, nawet przy różnych przepływach. Koszty znikome, komplikacji prawie zero, a powinno zadziałać. Dla mnie prostota rozwiązań ma priorytet.

Opublikowano (edytowane)

Ale czy wspomaganie pompy ciepła przez dolewanie jej cieplej wody na wejściu na sens? Pogarsza jeszcze bardziej warunki pracy bo musi podgrzewać wodę do wyższej temperatury niż bez wspomagania, a i bez tego nie ma łatwo bo mróz srogi i ledwie daje radę jakiekolwiek ciepło z tego powietrza wycisnąć. Jak już pomagać to lepiej by było podgrzewać wodę za pompą ciepła, na jej wyjściu.

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano (edytowane)

Nie musisz rozdielic obwodow do užycja wymiennika,czemu przeskadza,že ta sama wode bedzie tam kražyc,przeciež to jak dalszy z ekstra sterowaniem grzejnik.Z spreglom bedziesz miec tež problem z zrownowaženiem przeplywow o sterowaniu temperatury nie mowiac.Z wymiennikom i 3D možesz dowolnie sterowac  temp.powrotu wchodzajacego w pompe.

Dobro @nightwatch radzi.Tak bedzie pompka efektywniej dzialac,ale beztak w koncu wzrosnie ta temp.powrotu.

I wlasnie tylko 3D pogodowo sterowany wystarczal by....

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Patrząc na moją instalację, prościej jest dla mnie puścić z bufora powrotem cieplejszą wodę w stronę PC, niż ciągnąć 6m dodatkową rurę do podmieszania wody na wyjściu z PC. Kocioł i pompa są od siebie oddalone, monoblok stoi na zewnątrz. Obecnie wystarcza mi 32-34*, ale myślę że nagrzanie powracającej wody, cieplejszej nawet o te 1-2* pozwoli zmniejszyć obciążenie sprężarki, a ciepło z bufora starczy na dłużej, żeby wspomagać. To będzie działać tylko podczas dużych mrozów, więc to nie ma być rozwiązanie na stałe działanie, jedynie doraźnie gdy zachodzi potrzeba. Myślę też żeby zrobić małe przemeblowanie kilku grzejników, żeby jeszcze bardziej obniżyć potrzebną temperaturę do grzania w okolice 28-30*. Teraz mam prąd za bezcen, ale kiedyś to się skończy i trzeba powoli myśleć, żeby się przystosować do mniejszego zużycia prądu.

Opublikowano (edytowane)

A nie możesz użyć małego bufora który masz do defrostu jako sprzęgła dla kotła?

Edytowane przez cezario1
  • Przydało się 1
Opublikowano

Mógłbym, ale też musiałbym ciągnąć dodatkową rurkę, inaczej tego nie przeskoczę.

Opublikowano

To są jakby dwie oddzielne instalacje grzewcze, jedna z PC, druga z kotłem i buforem, wszystko połączone dwoma rurkami ok. 6m od siebie. Dom ma dwie części. Każda instalacja może ogrzewać swoją część domu, albo całość.

Opublikowano

Ciežko siebie wyobrazic.

Opublikowano (edytowane)

Ja bym rozważył dotrysk ciepłej wody z bufora tylko podczas defrostu . Nie będzie  pogarszać COP pompy a dużo pomorze. Jakąś dodatkową pompką obiegową z zaworem zwrotnym i dławiącym ( do ustawienia odpowiedniej dawki ) . Defrost uruchamia pompę na np: 15 minut i wystarczy. Oczywiście tak jak Chciałeś dogrzewać powrót ...

Edytowane przez lajosz
Opublikowano

Też myślałem nad takim rozwiązaniem tylko do defrostów, ale..to trochę bez sensu, żeby kupić PC i do tego rozpalać dosyć często kociołek dla poprawy parametrów pracy. Takie rozwiązanie chciałem stosować tylko do sytuacji gdy PC nie ma wystarczającej mocy dla uzyskania komfortu cieplnego w domu. To naprawdę są dni liczone na palcach obu rąk, no może nieco więcej, ale głównie chodzi mi o żonę, która nie przepada za rozpalaniem kociołka, a mnie w domu więcej nie ma, niż jestem. Może jak uda się zakupić jakiś nowy kocioł na HG z funkcją podtrzymania żaru, to sytuacja się zmieni, ale nadal nie widzę sensu używania na co dzień dwóch źródeł ciepła.

Dziękuję Wam za rady i pomysły, jak coś zrobię to nie omieszkam o tym poinformować. Może się komuś przyda, może ktoś jeszcze coś dorzuci w miedzy czasie.

Opublikowano

Weź nagreźdaj jak to wygląda w schemacie 

A nie możesz po prostu zrobić żeby pompa od kotła była wyłączona jak nie grzeje? 

Opublikowano (edytowane)

No chyba się wezmę i coś narysuję, ale ja tak nie cierpię bawić sie w to wklejanie tych fotek..

Pompa od kotła nigdy nie pracuje jak kocioł nie grzeje, nigdy nie pracują obydwie pompy jednocześnie, a chciałbym żeby mogły pracować z niewielkim podmieszaniem.

image.thumb.jpeg.5eb2f9041d6273b1a29d1ed9ef693e96.jpeg

Edytowane przez carinus
Opublikowano

Rozdzielacze to od podłogi czy do grzejników 

Bufor jest zasilany grawitacyjnie z kotła? 

Chyba zlikwidowałbym zawór zwrotny na pompie bufora