Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa Ciepła Modena 10 kW i bufor 300 litrów - straty cieplne oraz ewentualna modyfikacja instalacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W dodatku chcę zmienić jeszcze rury na metalowe. Mam nadzieję że PC przez ścianę zamierzasz podłączyć na plastikach. 

Opublikowano

Nie powiem za wszystkie mitsu, ale w puzh-230 jest normalna, choc dosyć mocna pompa PWM. Biegami w sterowniku ustalasz jak w panasie max wydatek, a dalej w tych ramach ona sama moduluje deltę 5k jak i całe pozostałe stado normalnych pomp. 

Opublikowano
2 godziny temu, nightwatch napisał(a):

To nie jest prawda że PC nie osiąga mocy nominalnej poniżej 7⁰C, nawet przy zerze osiąga (kaisai/Midea) choć zwykle działa na mniejszej.  

To czy osiągnie, zależy od zapotrzebowania budynku. Przy 3 grzejnikach nie będzie problemu, ale przy 20 może nie wyrobi. Wszystko zależy jak dopasujemy moc. Z biegiem czasu pojawiają się różne hipotezy dopasowania mocy.

Opublikowano
5 minut temu, carinus napisał(a):

To czy osiągnie, zależy od zapotrzebowania budynku. Przy 3 grzejnikach nie będzie problemu, ale przy 20 może nie wyrobi. Wszystko zależy jak dopasujemy moc. Z biegiem czasu pojawiają się różne hipotezy dopasowania mocy.

czy kolega wie, co to jest moc nominalna?

Opublikowano (edytowane)

W Panasonicu możesz PWE wyłączyć i ustawić przepływ na stałe taki jaki chcesz. Niestety jak się sprężarka wyłączy to przepływ się nie zmniejszy.

Deltę przy wyłączonym PWE reguluje tylko modulacja sprężarki.

3 godziny temu, nightwatch napisał(a):

To nie jest prawda że PC nie osiąga mocy nominalnej poniżej 7⁰C, nawet przy zerze osiąga (kaisai/Midea

Ale @Andrzej_M_ mówił o mocy minus 7 stopni a nie plus 7. Według tabeli kaisai pompa 10 kW przy - 7 i temperaturze zasilania 35 st ma moc nominalną 8kw a maksymalną 8.30kw

Natomiast 10 kW to ma przy +7 st

Jeżeli temp na dworze maleje poniżej +7st to moc PC też maleje Czym zimniej tym bardziej i to miał kolega na myśli.  

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Tylko że to PC jest przerobione z kaisai 16kw bo typoszereg to 12-16kw 

A dziesiątka to jest najmocniejsza w typoszeregu bo 8-10kw.

Ja u siebie też 12kw chwilowej mocy widziałem ale powyżej 10 st na dworze i rozgrzewaniu  pomieszczenia od 25 st wody.

Opublikowano
1 godzinę temu, Vlad24 napisał(a):

czy kolega wie, co to jest moc nominalna?

Jak dobieramy obecnie moc nominalną do zapotrzebowania budynku?

Opublikowano

Latem faktycznie widziałem i 15kW, ale nie spodziewał bym się zimą. A tak na marginesie u mnie rury PP40, nawet z przewężeniami pod zlączki 1cal, dają przepływ 2.30m³/h - to nawet więcej niż wymagania instalacyjne. Jak widać może się rozpędzić bardziej niż instrukcja mówi.

Opublikowano

Znak zapytania "?" generuje pytanie, nie odpowiedź. Chyba, że ja nie radzę sobie z językiem polskim 👍

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Gdybym miał świetliste, nie zadawał bym pytania. Taka forma odpowiedzi też sugeruje, że odpowiadający ma mgliste pojęcie i ucieka od odpowiedzi.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Vlad24 napisał(a):

generować sobie może wiele, ale to nie zmienia faktu, ze o mocy nominalnej pc ma mgliste pojęcie

To nie "cwaniakuj" tylko wyjaśnij!

Chyba, że nie potrafisz, to wtedy jak to mówią: straciłeś okazję, żeby być cicho 😁

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, lajosz napisał(a):

PS. jak sprawdzić maks przepływ ???

Wejście do menu _ 2 przyciski razem {menu + w lewo} przez 3s
hasło 321

Ustawiasz pompę obiegową na 100% i odczytujesz przepływ. 

Sprawdziłem dając na 100%: max 1,57m3/h po dłużej chwili pozostawała na 1,5m3/h.

jeszcze dodam że aktualnie moc pompy 9,53kW i przepływ 1,32m3/h

Edytowane przez bolekwrc
Opublikowano
28 minut temu, o6483256 napisał(a):

To nie "cwaniakuj" tylko wyjaśnij!

Chyba, że nie potrafisz, to wtedy jak to mówią: straciłeś okazję, żeby być cicho 😁

to ty tez nie wiesz?

a kto wie? ręka do góry

niech jeszcze zgłosi się ktoś, kto wytłumaczy rozkład temperatur w sprzęgle przy różnicy przepływów

bo ja tu nie dla nauk niestety

Opublikowano
48 minut temu, bolekwrc napisał(a):

Sprawdziłem dając na 100%: max 1,57m3/h po dłużej chwili pozostawała na 1,5m3/h.

dT oscyluje miedzy 5,5 - 6,5 C

Mogloby byc mniej, bidy tez nie ma.

Opublikowano (edytowane)

Możesz sobie jeszcze sprawdzić parametr 3.5 dT1SH w menu serwisowym / KONF.TRYB GRZANIA Ustaw na 2 i zobacz czy w buforze będzie niższa różnica temp. niż 4st. Hasło standardowe jest 234

1 godzinę temu, bolekwrc napisał(a):

Wynika z tego że nie potrzebujesz większego przepływu przy mocy 9,53kw niż 1.32. Mimo to te rury są za małe. Wystarczyły by PP40 ale ja bym dał PP50 i zawory 5/4 cala. 

Od pompy lepiej dać plastik bo PC daje wibracje (dlatego stosuje się podkładki gumowe antywibracyjne) Na elastycznym plastiku będzie lepiej. Poza tym metalu przenosi hałas bardziej niż plastik i możesz mieć stuki w instalacji.  Plastik nie oddaje tak dużo ciepła do otoczenia i nie rdzewieje.

Sam musisz podjąć decyzję czy warto to przerabiać bo woda i tak będzie się mieszała no może trochę mniej jak zrobisz to w T . 

Edytowane przez cezario1
Opublikowano
22 godziny temu, cezario1 napisał(a):

Możesz sobie jeszcze sprawdzić parametr 3.5 dT1SH w menu serwisowym / KONF.TRYB GRZANIA Ustaw na 2 i zobacz czy w buforze będzie niższa różnica temp. niż 4st. Hasło standardowe jest 234

Jest ustawiony ten parametr na 5. 

Mimo to te rury są za małe. Wystarczyły by PP40 ale ja bym dał PP50 i zawory 5/4 cala. 

Właśnie tu cały czas się temat rozbija jaką średnicę dobrać, Twoje mieszczą się w tym co producent wskazuje.

Od pompy lepiej dać plastik bo PC daje wibracje (dlatego stosuje się podkładki gumowe antywibracyjne) Na elastycznym plastiku będzie lepiej. Poza tym metalu przenosi hałas bardziej niż plastik i możesz mieć stuki w instalacji.  Plastik nie oddaje tak dużo ciepła do otoczenia i nie rdzewieje

Nie upieram się na stal prasowaną, więc i PP jest ok. 

Sam musisz podjąć decyzję czy warto to przerabiać bo woda i tak będzie się mieszała no może trochę mniej jak zrobisz to w T . 

Mam na względzie kwestie:

- porządnej izolacji a obecna „układanka”  to uniemożliwia

- wykonania tego poprawnie żeby mieć pewność, co do prawidłowego funkcjonowania 

- zniwelowanie strat na podaniu do podłogówki

wiem, że może cała instalacja działać lepiej = bardziej efektywnie więc skoro już mam taki system ogrzewania, to niech działa tak jak powinien 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, bolekwrc napisał(a):

Jest ustawiony ten parametr na 5. 

Czyli jeżeli ustawisz temp w PC na 35 st to PC dąży do utrzymania jej przy 35 st ale wyłączy sprężarkę w PC przy 40st żeby ją uchronić przed taktowaniem.  Może tak być że grzeje bufor do wyższej temp bo takie ma ustawienia a zawory mieszające  są ustawione na niższą temperaturę. Nie wiem do końca jak jest zrobiona instalacja.

Edytowane przez cezario1