Skocz do zawartości
IGNOROWANY

pompa ciepła rotenso 8kw monoblock plus kominek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zamiast tego Sprsun, lepiej wybrać imho coś z grupy Midea

Opublikowano
55 minut temu, nightwatch napisał(a):

A cena wynika głównie z sytuacji na rynku, tanie pompy są tanie bo wyleciały z programu dofinansowań. Albo producent się zwinął i nie ma kto gwarancji świadczyć.

Rotenso windmi 8 kw jest na liście ZUM i hiunday też, nie wiem jak daikin ale pewnie też.

Zastanawia mnie czym np takie rotenso rożni się od hiundaya czy choćby od pompy midea?

Czy to nie jest tak, że importer jedzie do fabryki midea i mówi: zróbcie mi 4 kontenery pomp ale pompa ma kosztować mnie powiedzmy 500$ za sztukę. Midea mając wiedzę jak to zrobić robi taką pompę bo na drugiej linni robi swoje pompy. Nawet rotenso jest to bogatsza wersja bo ma tacę ociekową grzaną więc niby fajnie, ładnie nowocześnie wygląda. Ale jak jest to naprawdę jakby te trzy sztuki postawił obok siebie i zaczął sprawdzać jak działają. Ten hyundai rotenso i midea są podobne w parametrach ale jak to wygląda realnie? Przecież na logikę midea robiąc pompy midea nie będzie np robiła rotenso , która jest tańsza fajniejsza i nie gorsza na papierze, bo po co sobie robić konkurencję. Ta cena z czegoś musi wynikać tylko z czego? 

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, goldboyy napisał(a):

Przecież na logikę midea robiąc pompy midea nie będzie np robiła rotenso

Właśnie rotenso jest zrobione w zakładach midea. Midea produkuje dla marki Rtenso Kaisai Nexusitd itd. Rtenso widami różni się od rotenso aquam tym co ma w środku na przykład widmi ma chińską sprężarkę i ubogie oprogramowanie a Aquami ma sprężarka Mitsubishi i oprogramowanie full wypas.

Nawet rotenso jest to bogatsza wersja bo ma tacę ociekową grzaną

w flagowym modelu Panasonica czyli T-cap nie ma grzałki w tacy.

Ta cena z czegoś musi wynikać tylko z czego? 

Zastosowanych podzespołów i marzy jaką narzuca dana Marka. Kaisai to identyczna PC jak rotenso Aquami ale Kaisai stosuje mniejszą marżę sprzedaży na identyczne PC  lub robi większe promocje.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Na forum Facebook ktoś często pyta o jakąs pompę firmy x, a na zdjęciu ekran sterownika identyczny jak w Kaisai czy rotenso, tak że chyba połowa pomp na rynku to Midea. A do dopłat nie łapią się urządzenia starsze niż 2 lata więc jak coś sobie poleży na magazynie to potem musi być cena obniżona, inaczej jest niesprzedawalne.

Opublikowano

Takie czasy że trzeba brać to co w promocji.

Opublikowano
Opublikowano

Ciekawe jakiej firmy tam jest sprężarka. Obudowa midea i sterownik też.

Opublikowano

Chyba jakaś dobra bo pisze że  Pompa wykorzystuje sprężarkę inwerterową DC z szerokim zakresem modulacji mocy.

Opublikowano
4 godziny temu, cezario1 napisał(a):

w flagowym modelu Panasonica czyli T-cap nie ma grzałki w tacy.

Mój mały wypierdek też grzania nie posiada i przez te 4 sezony nie zauważyłem żeby jakieś oblodzenia się tworzyły, więc chyba nie ma sensu na siłę kupować czegoś, co może okazać się zbędne. Dwa kafle na ziemi nie leżą, a w razie potrzeby użycia, zawsze można później dokupić.

Opublikowano
4 godziny temu, cezario1 napisał(a):

Takie czasy że trzeba brać to co w promocji.

3 godziny temu, berti napisał(a):

O wilku mowa to może taka dopiero co ktoś na fejsie dał linka

https://sklepekogrzanie.pl/pompa-ciepla-powietrzna-monoblok-omnia-m-3-2-hi9-16t-15-90-kw-a7w35.html

Polecał bym nieco refleksji przy podejmowaniu decyzji o zakupie takich akurat pomp ciepła.

Takie zakupy to polecam zdecydowanie dla tych, którzy ogarną sami projekt instalacji hydraulicznej CO i sam montaż pompy ciepła.
No i nie będą płakać przez pięć lat, że stracili pięć tysięcy złotych, bo pompa odmówiła posłuszeństwa a pomocy znikąd nie można uzyskać. 

https://www.ferroli.com.pl/uploads/3c4e35948a1d191217ce9c43478e3eb1d9e14095.pdf

Opublikowano (edytowane)

Taniej na znanym portalu aukcyjnym można ją kupić 👍

PS Sam sklep nie wzbudza mojego zaufania

Edytowane przez o6483256