Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie rozumiesz, tego jak to działa. 

Jeżeli sprzedajesz do sieci prąd, otrzymujesz za to wynagrodzenie. Potem to wynagrodzenie służy do "minusowania" rachunku za prąd

image.png.7642ab5d1b3f1a925533250464cd7675.png

Z depozytu złotówek pobrano mi 404,21zł 

Niech ktoś wklei swój rachunek, to wytłumaczę jak działa "magazyn w zł"

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)

A ty masz comiesięczne rozliczenie ??? też nad tym myślę bo teraz niby mam fajnie ale nie wiem na czym stoję i co mi pod koniec kwietnia wymalują , ale puki co za cały rok mam zapłacić tylko 675 zł , dlaczego oni w tej apce nie pokazują ile mamy tej kasy zgromadzonej hm.

1 godzinę temu, o6483256 napisał(a):

Zacznijmy od tego, że w nowym systemie nie operujesz magazynem kWh, tylko magazynem "złotówek"

Nie ważne ile wyeksportowałeś do sieci, ważne ile masz pieniędzy na wirtualnym koncie.

Zwrot 20% z tego co dostałeś otrzymujesz po 13 miesiącach. Miałeś w styczniu 2025r 250zł na koncie odliczyli Ci od rachunku styczniowego 2026r 150zł, zostało Ci 100zł dostaniesz w lutym 20zł na konto.

Byłoby łatwiej jakbyś wkleił swój rachunek (zamazując wrażliwe dane), to bym Ci opisał dokładnie co i jak.

Ale ja nie dostaję rachunków bo mam te prognozowane i zeszłego roku w ciągu miesiąca maja 3 razy mi je korygowali ale suma sumarum od kwietnia do dziś nie płaciłem ani złotówki tzn w lutym mam zapłacić chyba 250 zł a w marcu 400 z czymś łacznie 675 zł 

Edytowane przez berti
Opublikowano (edytowane)

Na rachunku musisz mieć ilość pieniędzy zgromadzonych w PLN, z dokładnym podziałem na miesiące. Ile uzbierałeś w styczniu (czyli oddałeś do sieci ee) 2025, lutym itd

Po co Ci prognozowane rachunki, jak masz inteligentny licznik i na podstawie licznika wystawiana jest fv?

Przynajmniej tak to robi Energa Obrót, która pobiera dane dotyczące liczników od Energa Operator

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

No sam nie wiem nigdy do tego wagi nie przystawiałem ale chyba trzeba bedzie. powyżej masz moje rozliczenie ja z tego nie kumam za dużo.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Czekaj, bo muszę ogarnąć co tam Tauron Ci wydumał 😉

Widzę, że to rozlicznie z całego roku 1.04.2024 do 31.03.2025

Zużyłeś w przeciągu roku tyle:

3827kWh

Twój depozyt prosumencki z 12 miesięcy (pieniądze które zarobiłeś oddając prąd do sieci)

2 183,29zł

Prognoza była bardzo optymistyczna (pewnie z racji tego, że zacząłeś grzać pompą) i ją skorygowali o:

-1 520,20zł

Zostało Ci depozytu

799,90zł

No i teraz zostało Ci do zwrotu

1020,95zł, ale tego nie ogarniam jeszcze. Płaciłeś prognozowane rachunki i robili korektę? Nie mam za bardzo czasu teraz na wnikanie w dalszą cześć, może wieczorem.

EDIT Dobra widzę, prognozę na 2026, potem będą robili korektę. Qwa Tauron jest jeszcze gorszy od Energi, albo Energa jest taka super 🤣

Spróbuję to jeszcze rozpracować później jak będę miał chwilę czasu

EDIT 2 

Największy bezsens tego rachunku są te prognozy, Tauron prognozuje zarówno ile pieniędzy zarobisz na sprzedaży ee do sieci, jaki prognozuje zużycie, a potem na koniec roku robi korekty. Qwa przy smart liczniku do którego maja podgląd na co dzień, to się w głowie nie mieści 🙃

Edytowane przez o6483256
  • Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

No właśnie tu z nimi jest problem , niby rząd im nakazał uprościć co się da ale dalej nic nie wiemy ,nie wiemy ile mamy kasy zgromadzonej i kiedy ona się wyczerpie ay jakoś się ustawić , a najlepsze w tym wszystkim że ja od 20 kwietnia zeszłego roku jechałem na swoim pradzie ofgridowym aż do końca października więc praktycznie zerowy pobór od nich no nie zerowy bo indukcja ale ileż to indukcją można zużyć ,  chyba przejdę na rachunki comiesięczne wtedy podobno jest to czytelniejsze.

Opublikowano (edytowane)

Słuchaj jeszcze pytanie, Ty korzystasz z dwóch stref, czyli masz taryfę z różnymi cenami prądu w różnych godzinach tak?

EDIT Chyba z jednej jednak korzystasz, dobrze myślę?

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Sprawdz  czy rachunki co miesięczne nie wygenerują większych opłat dodatkowch .

Opublikowano

Nie wygląda na to, bo wszystko liczą na zbiorczym x12 miesięcy

Berti, zadzwoń do nich i zapytaj, jak oni będą Cie rozliczać jak masz licznik, ze zdalnym odczytem:

image.thumb.png.b230607422677ca98d1ef7c407d9db73.png