Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zabij mnie, ale nigdy tego nie robiłem Poszukaj w sieci, ale zdaje się, że wielu ma taki problem i robią to bezpośrednio przez USB

Opublikowano

Czy może ktoś tutaj na forum wie gdzie znajduje się w PC Kaisai monoblok odpowietrznik. Nigdzie nie mogę go znaleźć bo chyba to PC trzeba odpowietrzyć przy pierwszym uruchomieniu?  

Ewentualnie jak to zrobić? 

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Zdejmujesz górną obudowę i nad płyta sterująca sprężarki jest taki grzybek z gumy czarnej, rozcinasz opaskę i zdejmujesz gumę (taka jak z dętki) odpowietrzasz, zakręcasz i zakładasz gumę.

Potem odpalasz pompę w trybie testowym (funkcja odpowietrzania, potem test z czujnikiem przepływu). Pompa przed 1 odbiorem może pracować max do 300h

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Dzięki.

45 minut temu, o6483256 napisał(a):

Pompa przed 1 odbiorem może pracować max do 300h

A przywrócenie jej do ustawień fabrycznych zresetuje ilość godzin? Niestety przegląd do gwarancji trzeba zrobić po roku od pierwszego uruchomienia a dom niezamieszkały tylko potrzebne ogrzewanie do prac wykończeniowych. Da się te 300 godzin jakoś obejść, czy się skapną przy pierwszym uruchomieniu przez serwis?

Mam jeszcze jedno pytanie. W modelu  Arctic monoblok KHC-10RY3-B według Pana który ma robić pierwsze uruchomienie na pierwszej fazie jest podłączona grzałka 3kw na drugiej sprężarka i grzałka krateru czyli podgrzewanie sprężarki a na trzeciej grzałka 6kw Jeżeli dobrze zrozumiałem instrukcje montażu to na 1 fazie jest grzałka 3kw na drugiej sprężarka i grzałka 3kw i na trzeciej grzałka 3kw

Podłączyłem to tak że 1.2.3 fazę dałem zabezpieczenie 16A a sprężarkę odłączyłem o drugiego gniazda i podłączyłem pod zabezpieczenie 25A osobnym przewodem. Z myślą że po odbiorze grzałkę z drugiej fazy odłącze żeby nie było dużego obciążenia jednej fazy. Serwisant upiera się że powinno być zabezpieczenie 3x25A w dodatku nie pasuje mu że instalacja ma działać tylko na pompie obiegowei tej w PC uważa że musi być sprzęgło lub bufor podłączony równolegle. Dobrze że z nim odbyłem tylko rozmowę telefoniczną bo będę szukał innego. Ale jak są rozmieszczone grzałki to chciałbym wiedzieć.

Opublikowano
1 godzinę temu, o6483256 napisał(a):

Zdejmujesz górną obudowę i nad płyta sterująca sprężarki jest taki grzybek z gumy czarnej, rozcinasz opaskę i zdejmujesz gumę (taka jak z dętki) odpowietrzasz, zakręcasz i zakładasz gumę. ,,,,

Wreszcie zrozumiałem dlaczego onegdaj ten rarytas był sprzedawany w cenie bardzo taniego roweru treningowego.

Nie przejmujcie się tym zanadto, bo w Panasonicu obwód hydrauliczny przypomina mi złącza z węża ogrodowego.
Zdemontować i powtórnie zamontować można w mig, ale nigdzie nie przecieka.   

Opublikowano
12 godzin temu, cezario1 napisał(a):

Dzięki.

...

Wg instrukcji montażu musi być bufor i nie mniejszy niż... (w zależności od mocy pompy). Musisz mieć wszystko co zaleca instrukcja (łącznie z zaworami i filtrem siatkowym nie grubszym niż 500 mikronów (był w zestawie). Serwisant robi zdjęcia sterownika, więc obejście tego może być problemem. Wszystko idzie na stronę https://serwis.oze.eco/.

Odpal pompę zrób tryby testowe, no i jak masz instalację "po swojemu" pozostanie Ci olać gwarancję i liczyć, że sie nic nie spier...

10 godzin temu, nightwatch napisał(a):

Nawet nie ma potrzeby tego demontować, obok jest zawór ciśnieniowy którym można upuścić wodę z powietrzem i odpowietrzy się tak samo

Niestety możesz nie mieć racji, zawór ciśnieniowy w nowszych modelach został przeniesiony i jest na dole pompy, nie da sie nim odpowietrzyć pompy.

11 godzin temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Wreszcie zrozumiałem dlaczego onegdaj ten rarytas był sprzedawany w cenie bardzo taniego roweru treningowego.

Nie przejmujcie się tym zanadto, bo w Panasonicu obwód hydrauliczny przypomina mi złącza z węża ogrodowego.
Zdemontować i powtórnie zamontować można w mig, ale nigdzie nie przecieka.   

Sama konstrukcja jak sie ją otworzy wygląda na naprawdę przemyślaną, to nie jest tak, że to "wali tanim chinolem po oczach". Zresztą zamiast napisu Kaisai może być napis producenta Midea, albo Hyundai, albo Beretta, albo 40 innych nazw😁

Opublikowano
13 godzin temu, cezario1 napisał(a):

...Mam jeszcze jedno pytanie. ..

.. Z myślą że po odbiorze grzałkę z drugiej fazy odłącze żeby nie było dużego obciążenia jednej fazy....

Dla mnie są to dwie grzałki trójfazowe jedna 3kw druga 6kw - jak włączysz dwie naraz jest 9kw (3-6-9kw) . Ja bym pobawił się dip switchami na płycie hydraulicznej ustawić 3kw lub 6kw zależy od obciążenia w domu.

Ja mam pompę jednofazową i grzałka 3kw - oczywiście też rozdzieliłem kable - ale żeby korki czasem nie wyskoczyły  (gdy w jednym czasie włączona pralka ,zmywarka i grzałka pompy by chciała się załączyć ) założyłem przekaźnik priorytetowy PR-613 + stycznik HCH8-25/02-01 (2NC). Jak obciążenie w domu jest zbyt duże to grzałka pompy będzie musiała poczekać.

Zabezpieczenie sprężarki przy rozdzieleniu wystarczy 20A (3,7kw) , grzałek 16A

I tak trzeba  odpowietrznik odkręcić bo ten zawór nie jest w najwyższym punkcie.

369.png